Belki bu dediklerin olduğunda işini düzgün yapmayacak? Yapan da olacaktır ama yapmayan da çıkar.
Kim, nasıl denetleyecek?
Dediğim gibi, iş ile sosyal hayat aynı değildir. İş hayatı lakaytlığı ve sorumsuzluğu kaldırmaz. Boş zamanın varsa kendi şartlarınla bu eğlenceyi kendine yaratabilirsin.
Alakası yok.
Zaten bugün de yapmayan yapmıyor...
Denetim de gayet basit: Beklenen çıktı ile eldekini kıyaslayacaksın varsa bir eksik, o zaman uyarıya yaptırıma başvuracaksın...
Sizin dediğiniz askeri nizam çökeli yıllar oluyor Türkiye'de de çökecek. Geçti artık o devirler ama siz hala daha eskide diretiyorsunuz...
İnsanı mutlu edeceksin, özgürleştireceksin ki verimli olmak istesin...
"Salla başı, al maaşı." kafası sizin savunduğunuz zihniyet yüzünden bitmiyor. Lafta destek veriyorlar çıkan ne? Hiç... Hala daha yaratıcılık 0 düzeyindeyse, Çin'den anakart alıp üzerine sticker atıp, led takıp destekler hüpletiliyorsa bunun nedeni bu askeri nizamdır...
İnsanlar özgür değil hocam! İnsan gibi bir forum sitesinde 30 dakika takılsa bir memur ne olur? "Devletin interneti, devletin bilgisayarı" yahu şunu bir kabul edelim artık "devleti var eden, vatandaştır" sizin, bizim verdiğimiz vergilerle o bilgisayar, o internet karşılanıyor... O bütçeler yine milletin parası...
Niye askeri düzenden bir şey bekleniyor hala daha anlayamıyorum... Misyonlar çok büyük ama vizyon yerlerde iş hayatında...
Daha geçenlerde Batı'da tatil günlerinin artması söz konusu oldu ve büyük destek gördü... Bizde? "Olur mu öyle şey, verimi düşürür!" tabi, elemanı haftanın neredeyse tümünde asker gibi oraya dikince verim alınıyor sanıyorlar...
Ben de çalıştım, ben de biliyorum ve açıkça söylüyorum: Bir şeyi isteyerek yapan insan en iyi şekilde ve en hızlı şekilde yapar. Ama siz bir insana bir şeyi dayatırsanız, istese de şevkle yapmaz...
Ya çok değil arkadaşlar, çok değil...
Biraz geriye gidin bakın ne var, şu popüler şarkısında da geçiyor Tarkan'ın:
"Ya şevk içinde harap ol, ya aşk içinde gönül! / Ya lale açmalıdır göğsümüzde yahut gül..."
Yahya Kemal Beyatlı'nın bir beyiti bu. Şiir uzun ama en can alıcı yeri de burasıdır. Anlamını biliyor musunuz? Ne demek istiyor biliyor musunuz?
Bu toprakların insanının fikir dünyası öyle sığ değildir, aksine İstanbul çevresinde bir asır öncesine dek inanılmaz ulvidir...
Ama bugün biz bunlara ne kadar uzağız ve Batı bunlara ne kadar yakın biraz düşünün bence...