Technopat'ta Herkesin Daha Bilgili Olduğunu Kanıtlamaya Çalışması

Technopat'ta şöyle bir algı da var.
James Donkey mi? Çöp.
Rampage mi? Çöp.
Gamepower mi? Çöp.
Everest mi? Çöp.
Cooler Master kullanmadığı halde: Cooler Master moruk al.
Logitech mi? Al moruk.
Yargısız infaz yapıyorsunuz Cooler Master'den memnun olmayan Razer'den memnun olmayan ASUS'tan memnun olmayan insanlar var.
Rampage gibi markalardan da memnun olan insanlar var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Forumun yaş ortalaması düşük ve ezbere bilgilerle yorum yapıyor birçok insan. Kimse aksini iddia ettiğin şeyin doğrusunu araştırma zahmetinde bulunmuyor, kendi fikrini sonuna kadar savunuyor.

Bir de F/P ürünlerine kimse kesinlikle toz kondurmuyor, R5 2600, RX 570 gibi mesela, tamam anlıyorum fiyatlarına göre performansları iyi ama çok da abartmamak lazım.
En çok sistem toplama konularında oluyor bu tartışmalar.
 
Son düzenleme:
Technopat'da değil de tüm Türkiye ' de olan bir durum. Maalesef ülkede fikri olmayan yok herkes uzman,profesör.
Bu olay internet ne zaman hayatımıza girdi, o zaman başladı. İnternet insalara özgüven getirdi. Tüm ülkelerde böyle insanlar var. Saygılı ve fikrini belirten insanlar azdır, sanmayın sadece bizim ülkemizde böyle ama şunu söyleyebilirim ki bu özgüven çokta yararlı olmadı. gördüğümüz gibi her konuda kendisini bilgili sanan, oradan buradan öğrendiği bilgileri söyleyen veya sadece kendisinin gördüğü küçük bir kısmı bütünüyle öğrenmiş gibi anlatmasından oldu bu. Üzücü bir durum ve git gide yayılmayada devam ediyor :( Belkide ben bile yapmışımdır ve burada bile yapabilmişimdir. Yapmışsam lütfen kusura bakmayın...
 
Burada özgüven olmasın da nerede olsun? Konuların iddialı mesajlarla dolu olması siteye güç verir. Ki zaten öyle de oluyor. Meramınıza çözüm için arama motorunda sorguladığınız bir konu birkaç dakika önce Technopat'ta açılmış oluyor. Yani sitedeki hızlı ve özgüvenli tartışmalar konuların hızla arama motorlarında indekslenmesini ve hedef kitlesine hızla ulaşmasını sağlıyor.
Site yönetimi bayram ediyordur.
Velhasılkelam ukalalık iyidir. Dil ve üslup da iyi olduğu sürece hiç sorun yok.
 
Bence konu bilgi değil. Daha temel bir davranış sorunu. Ülkece bir çok konuda bilgili değiliz ve yine de konuşmaya çalışıyoruz, hatta artık Cem Yılmaz'ın şakalarına kadar konu olmuş bir olgu bu (Faruk eczanesi...).

Ama bence konu bilgi değil. Bilerek ya da bilmeyerek unutulan/ihmal edilen bir olgu var: tartışma. Akademik düzeyde tartışmamız gerekiyor. Burası bir teknoloji forumu. Buradaki akademi, herkes gitsin üniversite okusun anlamında değil. Akademik tartışma demek, "bulgu ve kanıtlarla desteklenen tartışma" demek. Arkamıza yer yer matematiksel detayları alabileceğimiz konuşmalar yapmak demek. Matematik, en geçerli felsefedir.

İki kişi tartışıyorken taraflardan biri veya ikisi de yanlış/eksik bilgi sahibi olabilir. Önemli olan bilgileri masaya yatırmaktır. Siz elinizdeki bulgu ve desteklerle, fikirlerinizi (ya da sonuçlarınızı) ortaya atarsınız. Karşı fikrin kanıtlarını elerseniz (ve aynı anda onunki sizin fikrinizi eleyemezse) sizin fikriniz kazanmış olur. Siz kazanmış olmazsınız! Bu farkın algılanması gerekiyor.

Bu da psikolojik eğitim sürecinde ancak konuya odaklanmanın öğretilmesi ile mümkün. Yani farkındalık ile. O da en güzel çocuklukta başlar.

Çocukluğumuza dönelim biraz; öğretmen gelir ve der ki "arkadaşının saçını çekmişsin". Cevap "Ahmet de çekti". %99 alacağımız karşı cevap "Ahmet aşağı atlasa sen de atlayacak mısın".. Geçmiş olsun, akademik tartışmayı öğrenmek üzere idiniz, en güzel şansı az önce kaybettiniz. Üstelik seçme hakkınız da yoktu, sorumluluk öğretmene aitti..

Doğru cevap "senin suçun senin suçundur. Senin yaptığın şeylerden sadece sen sorumlusundur. Ahmet ile de aynı şekilde konuşacağım, o da kendi yaptığı hareket için ceza alacak" idi...

Bu cevabı duymadığınız için siz hareket ve fikirlerinizin sorumluluklarını almayı değil, sonuçlarını savuşturmayı öğrendiniz o gün. Böylece birisi size karşı fikir sunduğunda "öğren de gel" demeyi akıl etti beyniniz ya da "bana mı öğretiyorsun" diye sormayı. "ben yıllardır bu işin içindeyim" diye devam etmeyi de unutmadınız tabi..

Halbuki bir fikir tartışılırken konu "siz" değilsiniz. Konu, "sizin kazanmanız" da değil. Konu, tartışılan "şey".

Fikir verdiğinizde alacağınız cevap "ya kardeşim o marka çöp" olmamalı. Çünkü akademik olarak bu istatistiği tutma gücünüz yok. Markanın müşteri hizmetlerinde çalışmıyorsunuz sonuçta. Dünyada satılan tüm ürünlerden alınan geri dönüş rakamları da elinizde değil. Dolayısıyla bu lafı destekleme şansı yok söyleyen kişinin. Destekleyebileceği en iddialı cevap "ben o markadan memnun kalmadım", ya da "internette çok şikayet okuyorum"dur.

Kısacası, tartışamadığımız için bilgilerimizi geliştiremiyoruz da.

Küçük bir anımı buraya koymazsan olmaz, tam yerine denk gelecek;

Bir gün eşim işe giderken bir servis şoförü arkadan dokunuyor. Eşimin iddiası, servis şoförü arkadan çarptı, şoförün iddiası eşim geri geri arabayı kaydırdı şeklinde. Önemli de değil, arabada sigorta var, kasko var. Bir türlü anlaşamadılar. Şoföre benim numaramı vermesini (ben orada yokum, olay yerine telefonla bağlanıyorum), bir sıkıntı olursa aramasını söylemesini rica ettim. Şoförün numarasını da ben aldım. İki arabada da sorun yok bu arada. Olay 3-5 cm çizikler mertebesinde.

Bir ay sonra adam çat diye eşimi arayıp küfür kıyamet saydırıyor. Ben orada yokmuşum gibi davranıyorum. Sağlam küfürler de ediyor. Akşamında ben de şoförü arayıp bir kadına küfür etmeyi kendine yakıştırıp yakıştırmadığını soruyorum. Dünyanın en düzgün diksiyonlu adamına dönüşüp öyle bir şey yapmadığını, eşimin yalan söylediğini iddia ediyor. Kendi mağduriyetini anlatıyor, bizim hiç aramamış olmamıza dem vuruyor vs. Konuşmasını da şöyle bitiyor: "bugün de ne öğrendiniz; eşiniz bir yalancı. Sizin ilişki yürümez, yol yakınken kendinizi kurtarın"...

"öğrendim"? Nasıl öğrendim? İddiaya bak. Bu adamla sağlıklı bir tartışmaya, bir bilgi alışverişine girilir mi sizce? Bakış açısı şu; 45-50 dk birini telefonda gömünce, eşini bile onun yalancı olduğuna ikna edebilirsiniz.. Sebep? Konu neydi, konu araba kazası. Davranış ne? Karşınızdaki insana zarar verebilmek.

Tartışmalarda amaç haklı çıkmak olmamalı, amaç doğruya ulaşmak olmalı. Düzgün bilgi paylaşımı yapamamamızın altında yatan sebebin bu olduğunu düşünüyorum.
 
Ya yazmayayım diyorum ama yazmazsam da olmaz. Sitenin kurallar dahilinde üyeler üzerindeki baskısı yıllardır bilinen bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bu gerçeği yıllardır değiştirmek isteyen bir sürü üye geldi geçti. Eskiye nazaran ceza sürelerinin azalması dışında değişen pek bir şey olmadı.

Hal böyleyken bu ortamı değiştiremeyeceğimiz ortadayken bu ısrarı anlamıyorum. Bize kimse silah zoruyla burada takılın şu kurallara uyun tabiri caiz ise robot gibi takılın demiyor. Sıkıldıysak çıkarız aradığımız sıcak muhabbet ortamını başka yerlerden gidermeye çalışırız olur biter.
Hayır yazım yanlışı olan mesajı alıntılamanın suç olması çok garip değil mi?
Ve, dün bilgisayar topladım ve anakartın brick olduğunu sandım (BIOS açılmıyordu vs. nasıl hallettim bilmiyorum :p), yeni konu açtım ama onaylanana kadar önceden açtığım bir konuya sordum millete. Yardım edeceklerine ban attılar. Bana sorarsanız bu hakarettir. Konuya 2 mesaj geldi, onlar da pek yardımcı olamadılar.
 
Ya yazmayayım diyorum ama yazmazsam da olmaz. Sitenin kurallar dahilinde üyeler üzerindeki baskısı yıllardır bilinen bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bu gerçeği yıllardır değiştirmek isteyen bir sürü üye geldi geçti. Eskiye nazaran ceza sürelerinin azalması dışında değişen pek bir şey olmadı.

Hal böyleyken bu ortamı değiştiremeyeceğimiz ortadayken bu ısrarı anlamıyorum. Bize kimse silah zoruyla burada takılın şu kurallara uyun tabiri caiz ise robot gibi takılın demiyor. Sıkıldıysak çıkarız aradığımız sıcak muhabbet ortamını başka yerlerden gidermeye çalışırız olur biter.
Kimse takilmak zorunda degil zaten. Bu yuzden aktif pek çok kişi bıraktı. Sıcak ortam olusmuyorsa o zaman insanlar neden bu kadar egolu, diye ağlamaya devam edin. Samimiyet yoksa kimse kimseye saygi duymaz. Samimiyet yoksa ılımlı hava oluşmaz. Tahammül eşiği düşüktür. Madem hiçbir üye değiştirememiş bunu. O zaman 5 dakikalik tartışma konularinda herkes herkesi "Gommeye" devam etsin. Saygı yok, samimiyet yok, ılımlı hava yok neden insanlar fikirlerini değiştirsin ki? Herkes gomer çıkar konudan. Istenilen buysa böyle gelmiş, böyle gider o zaman.
 
Son düzenleme:
Technopat'ta şöyle bir algı da var.
James Donkey mi? Çöp.
Rampage mi? Çöp.
Gamepower mi? Çöp.
Everest mi? Çöp.
Cooler Master kullanmadığı halde: Cooler Master moruk al.
Logitech mi? Al moruk.
Yargısız infaz yapıyorsunuz Cooler Master'den memnun olmayan Razer'den memnun olmayan ASUS'tan memnun olmayan insanlar var.
Rampage gibi markalardan da memnun olan insanlar var.
Fakat Rampage'den memnun olan daha az kişi var ve CM, Logitech gibi firmalardan memnun kalan daha çok kişi var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kimse takilmak zorunda degil zaten. Bu yuzden aktif pek çok kişi bıraktı. Sıcak ortam olusmuyorsa o zaman insanlar neden bu kadar egolu, diye ağlamaya devam edin. Samimiyet yoksa kimse kimseye saygi duymaz. Samimiyet yoksa ılımlı hava oluşmaz. Tahammül eşiği düşüktür. Madem hiçbir üye değiştirememiş bunu. O zaman cehennemin dibine kadar yolu var. 5 dakikalik tartışma konularinda herkes herkesi "Gommeye" devam etsin. Saygı yok, samimiyet yok, ılımlı hava yok neden insanlar fikirlerini değiştirsin ki? Herkes gomer çıkar konudan. Istenilen buysa böyle gelmiş, böyle gider o zaman.

Bu yorumu yapan kişi bir aylık üye olsa anlarımda üye olalı 3 yıl olmuş. Dediklerimin bir çoğuna birebir şahit olmuşsun. Burada iz bırakmış ne üyeler geldi geçti. Aramızda yaşadığı kırgınlık sonucu mesaj yazmayıp kendince tavır alan @Neşeli Enginar, sitede emeği bulunup uzun süre ceza alıp siteden soğutulan geri döndüğünde istediği ortamı bulamayan @Nazım Paşa gibi bir çok üyeler var. Zaten bu siteyi ayakta tutanda kuralları kadar bu kurallar karşısındaki üyelerin sabrıdır.
 
Arkadaşlar öncelikle Technopat Sosyal'in en belirgin özelliği "Doğru bilgiye, anlaşılır bir dil ile ulaşılabilir" olmasıdır. Haliyle yanlış bilgi varsa bunun yanlış olduğu belirtilir ve doğrusu aktarılır. Yanlış bilgiyi fark eden kişinin görevi; ilgili kişiyi rencide etmemektir. Yanlış bilgilendirme yapan kişinin yapması gereken ise; art niyetli davranmadan hatasını düzeltmek, gerekli dersi almaktır.
Bunun mesaj sayısı veya rütbe ile bir alakası yok. Bizlerin de gözünden bazı detaylar kaçabiliyor ve 100 mesaj sayısına sahip biri hatırlatabiliyor. Teşekkür edip konu sahibine yardımcı olmaya devam ediyoruz. Olması gereken de budur.

Birde X marka ürünleri kötüleyip Y marka ürünleri öven insanlardan bahsedilmiş. X markası kötü ise bizlere düşen bu markayı kötülemektir :) Yani bütçesi düşük olan arkadaşlar bunu neden negatif algılıyor ki? Amaç kalitesiz ürün yüzünden pişman olmanızı engellemektir. Bilişim camiasında 10 yıl, 15 yıl ömür çürüten insanlar şu şu markalardan uzak durun > şu şu markalara yönelin, bunları tercih edin diyorsa sizlere düşen kulak vermektir. Her markanın bir karakteristiği, bir hedef kitlesi vardır, ona göre üretim yapar.

"James Dankey çöp" cümlesini kullanmak yanlıştır, direkt olarak bu üslup ile yorum yapanları rapor edin gerekli uyarı verilir. Ancak James Dankey önermediği için hiç kimseye kızma hakkınız yok. Problem yaşayan insanlar buraya konu açıyor, çözüme kavuşamıyor çünkü ürün problemli. Sizler problem yaşamayasınız diye önermiyoruz. ADATA SSD'ler yüzünden problem yaşayan insanlar olduğunu gördüğümüz andan itibaren ADATA bile önermez olduk. Birileri mağdur olabilir korkusuyla bütçesi olmadığı halde Samsung almaya zorluyoruz insanları çünkü 70TL veren 100TL'yi de çıkarabilir. Satın alacak kişi negatif algılayabilir, param yok dediğim halde anlamıyorlar şeklinde düşüncelere kapılabilir; ama bu "Onun iyiliği için yapılmış bir tavsiyedir".

Son olarak geçmiş zamanlarda Mikail Fidan gibi kişilerin fare önerisi isteyen kişilerin sahip olduğu ürünlere çöp şeklinde tabirlerde bulunması, kullanan kişiyi eziklemesi gibi yaklaşımlar oldu mu daha önceden? Evet oldu ve internette rezalet başlıkları ile paylaşımlar oldu. Technopat'a zarar veren davranışlar bu tip davranışlardır. Yanlış olan davranışlar bu tip davranışlardır ve her kim bunu yaparsa yapsın "Özgürce" kınayabilir - ifade edebilirsiniz. Bu kişi yıllardır sayfada görev alıyor da olabilir, yanlış bir davranış varsa susmak mecburiyetinde değilsiniz. Yeter ki sayfanın iyiliğini gözeterek hareket ediyor olun.

Sizler de çok bilmişlik yapan biri varsa genel konuşmayın direkt olarak isim verin - konu linki paylaşın. Görelim kim, kimden bilgili olduğunu ispatlamaya çalışmış.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı