Rehber Tecrübelerime göre Lepistes akvaryum kurulumu

efe1408

Hectopat
Katılım
18 Mart 2022
Mesajlar
2.812
Çözümler
2
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bana göre akvaryum ne kadar küçükse o kadar zahmetli olur.
Not: Kendi bildiklerime ve Lepistes'lere göre hazırladım, araştırarak daha iyi bilgilenebilirsiniz. Temel bilgiler içermekte.


1. Akvaryumunu ilk önce kum alabilirsin (genelde siyah kum kullanırlar, size bağlı araştırıp seçebilirsiniz.)
Not: Almayı düşündüğünüz kumu yıkamadan akvaryuma eklemeyin, aksi takdirde suyu kirletebilir. Ben, kumu 5 kere kadar yıkayıp suda karıştırarak süzgeçten geçirdim. Farklı yıkama yöntemleri de mevcut, Youtubeden bakabilirsiniz. Kumu yıkasanız bile, akvaryum suyu zamanla filtreleme sistemi sayesinde düzelecek olsa da, ilk etapta bulanıklık oluşabilir.

2. Akvaryumun için su lazım (su için maliyetli olabilir ama hazır su kullanabilirsin ya da hobicilerin yaptığı su dinlendirmesini yapabilirsin, ağzı açık kaba klorlu çeşme suyu koyuyorsun 3 gün ya da 1 hafta bekliyorsun klor uçuyor, süresini araştırabilirsin, bazıları da sudaki ağır metalleri uçursun diye su düzenleyici kullanıyor, su düzenleyicisi olayını araştırabilirsin.)

3. Akvaryumuna filtre almalısın (genelde büyük akvaryumlara dış filtre tercih ediyorlar, akvaryumuna göre pipo filtrede tercih edebilirsin, pipo filtreye hava vermesi için hava motoru alman lazım hava motorunun ucuzları çok ses çıkarıyor ona göre hava motoru seçebilirsin, hava hortumu sayesinde pipo filtreyi ve hava motorunu birbirine bağlıyorsun)

4. Hava motorun akvaryumdan aşağıda duracaksa çekvalf alman gerekiyor hava motoruna su kaçmaması için.

5. Akvaryuma su koyacaksın ve balıklar yokken çalıştıracaksın (genelde 1 hafta akvaryumda balık yokken filtreyi çalıştırırlar bakteri döngüsü oluşsun diye bazıları bakteri besleyicisi kullanıyor araştırabilirsin.)

6. Eğer bitki ekmek istiyorsan bitki çeşitlerine bakabilirsin (lepistes otu moss türleri vs) bitki ekmek istiyorsan da ışık lazım, balıklar veya yavrularda bitkilerin içine girebilir.
Not:Lepistesler hızlı çoğalırlar ve genelde yavrularını yerler. Bu nedenle akvaryumunuzun bitkili olması önemlidir. Yavrular, bitkilerin içine girip saklanabilirler. Aksi takdirde yavruları ayrı bir akvaryuma taşımanız gerekebilir.

7. Ayrıca ısıtıcı almanız lazım soğuk sular riskli lepisteslere.

8. Genelde cins lepistesler beslenir.

9. Lepistesi aşılama yöntemiyle ekliyorsunuz yemi de aldığın yere sorabilirsin nasıl vermeliyim vs.

10. Temizlik için farklı canlılar ekleyebilirsiniz. Örneğin, Nerite salyangozu bildiğim kadarıyla tatlı suda üremezler. Elma salyangozu yumurta bırakarak hızlı üreyebilir. Cüce vatoz da ekleyebilirsiniz. Ya da bir karides türü alabilirsiniz, hızlı çoğalır.
Not:Akvaryum boyutuna göre seçebilirsin temizlik canlılarını.

11. Haftada 1 genelde dipçekim yaparlar (hava hortumuyla yapabilirsin) dipteki dışkı yem artıklarını çekerler öyle olunca da su azalıyor genelde %20 veya %30 su değişimi yaparlar sonra da üstüne dinlenmiş suyu koyarlar, ama üstüne ekleyeceğin suyu oda sıcaklığında beklet koymadan önce 1 gün falan.

12. Camdaki yosunları da sünger ile temizleyebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
3. akvaryumuna filtre alacaksın (genelde büyük akvaryumlara dış filtre tercih ediyorlar, sen pipo filtre tercih edebilirsin, pipo filtreye hava vermesi için hava motoru alman lazım hava motorunun ucuzları çok ses çıkarıyor ona göre hava motoru seç, hava hortumuyla pipo filtreyi de hava hortumuyla birbirine bağlıyorsun)

Pahali ve sessiz diye satilanlarda bir sure sonra ses yapiyor.
 

Geri
Yukarı