Tek butonla 220 volt devre anahtarı yapımı

omurilikci

Yoctopat
Katılım
9 Aralık 2023
Mesajlar
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Elimde tek tıklamalı bir buton var ve bu buton ile 220 volt açma kapama anahtarı yapmak istiyorum, bunun için 220 volt bir MOSFET yeterli mi? MOSFET'in nasıl kullanılacağını tam olarak bilmiyorum. Gate kutbuna DC- verince açılıyor DC+ verince kapanıyor diye biliyorum ama kaç volt gerekli bilmiyorum. Olabildiğince az malzeme kullanmak istiyorum. Sadece MOSFET ile yapma şansım varsa nasıl bir devre yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Burada daha yeniyim bu yüzden doğru kategoriyi mi seçtim bilmiyorum. Ve yazım yanlışlarım için affedin.
 
Röle kullansanız daha kolay ve daha az masraflı olur bence. Anahtarlama için AC veya DC kaç volt kullanacağınızı paylaşmanız lazım. Ayrıca anahtarlayacağınız cihazın gerilim ve akım değeri de önemli.

Röle tam olarak ne işe yarıyor onu da tam bilmiyorum. Bahsettiğiniz voltaj değerinden kastınızı da anlayamadım. Sizden bana bunları tek tek anlatıp öğretmenizi beklemiyorum fakat biraz yardımcı olursanız sevinirim. Anahtarlamayı 220 volt LED bar lamba için yapacağım. Ne kadar akım çektiğini bilmiyorum.
 

Basit bir ON/OFF anahtarı bu işinizi fazlasıyla görür, bir butonu (Butonlar kapı zilleri veya PC kasasının açılması gibi çok daha farklı yerlerde daha uygundur) ve MOSFET kullanımı aslında bu devre için çok lüks veya çok da gereksiz olur. 4 ayaklı uzatmalı çoklu prizlerde kullanılan neon ışıklı ON/OFF anahtarla (üst linkteki) bu devreyi (LED barınızı) çok güvenle çalıştırırsınız. Ayni anahtarları evde masaüstü PC'lerimin girişinde (harici olarak) anahtarlamada kullanıyorum. Kontak amper değeri çok uygundur. Kolay gelsin.
 

Basit bir ON/OFF anahtarı bu işinizi fazlasıyla görür, bir butonu (butonlar kapı zilleri veya PC kasasının açılması gibi çok daha farklı yerlerde daha uygundur) ve MOSFET kullanımı aslında bu devre için çok lüks veya çok da gereksiz olur. 4 ayaklı uzatmalı çoklu prizlerde kullanılan neon ışıklı ON/OFF anahtarla (üst linkteki) bu devreyi (LED barınızı) çok güvenle çalıştırırsınız. Ayni anahtarları evde masaüstü PC'lerimin girişinde (harici olarak) anahtarlamada kullanıyorum. Kontak amper değeri çok uygundur. Kolay gelsin.

Doğru, daha uygun olabilir. Zaten daha önceden benzer bir anahtar vardı kablosunda ama kırıldı. Yenisini alabilecek olsam bile çok kaba durduğu için ve kullanımı daha zor oldugu için ondan kullanmak isetmiyorum. Tek bir butona kolayca basıp çekmenin daha iyi olacağını düşünüyorum.
MOSFET çok ısınıp patlamayacaksa ısınması benim için sorun değil. Zaten sanırım bende MOSFET soğutucu bloklarından vardı. Ya da MOSFET yerine başka bir alternatif varsa paylaşırsanız sevinirim. Bunu yapmayı nedense çok istiyorum, zaten gündelik hayatta çok açıp kapattığım bir lamba yani ufak bir dokunuşla kontrol etmek daha hızlı olur. İşe yaramayıp ev yanarsa da en azından tecrübe olur ne yapalım.😁
 
Röle kullanabilirsiniz.

5v yazıyor ama 220v çalışır mı ki? Ve butonu nereye bağlayacağım?

Rica etsem röle'nin nasıl çalıştığını anlatabilir misiniz? Şimdi röleye 1 defa akım verince açılıyor bırakıp 2.ye akım verince kapanıyor mu akım geçişi?
 
Son düzenleme:
5v yazıyor ama 220v çalışır mı ki?
Bu paylaştığım röle anahtarlama olarak 10A 220v AC ya da 10A 30v DC olarak kullanılabilir. 5v bunun tetikleme gerilimi, röleye açılıp kapanmasını 5v logic level ile söylüyorsunuz.
Ve butonu nereye bağlayacağım?
ESP32 ya da Arduino gibi geliştirme kartı kullanabilirsiniz.
Rica etsem nasıl çalıştığını anlatabilir misiniz?
Arduino ile belirli belirtien pinlere +5v verilince rölenin çıkışına bağladığınız şeye güç verir. Düğme kullanmak istiyorsanız eğer ESP32 kullanırsanız düğme yerine telefon uygulaması yapabilir ya da fiziksel bir düğme de bağlayabilirsiniz. Ayrıca bu konularda bilginiz yoksa 220v 50Hz AC epey tehlikelidir, röle çalışırken yalıtkan plastik tarzı bir kutuda tutulmalıdır. Belirtilen şekilde bağlantı yapılırsa Arduino ile güç verildiğinde motor döner. Motorun kırmızı kablosu üstünde bulunan NC'ye takılırsa Arduino sinyal göndermezken motor döner, sinyal gelince durur.

How-To-Use-A-Relay-With-Arduino.jpg
 
Bu paylaştığım röle anahtarlama olarak 10a 220v AC ya da 10a 30v DC olarak kullanılabilir. 5V bunun tetikleme gerilimi, röleye açılıp kapanmasını 5V Logic level ile söylüyorsunuz.

ESP32 ya da Arduino gibi geliştirme kartı kullanabilirsiniz.

Arduino ile belirli belirtien pinlere +5v verilince rölenin çıkışına bağladığınız şeye güç verir. Düğme kullanmak istiyorsanız eğer ESP32 kullanırsanız düğme yerine telefon uygulaması yapabilir ya da fiziksel bir düğme de bağlayabilirsiniz. Ayrıca bu konularda bilginiz yoksa 220v 50Hz AC epey tehlikelidir, röle çalışırken yalıtkan plastik tarzı bir kutuda tutulmalıdır. Belirtilen şekilde bağlantı yapılırsa Arduino ile güç verildiğinde motor döner. Motorun kırmızı kablosu üstünde bulunan Nc'ye takılırsa Arduino sinyal göndermezken motor döner, sinyal gelince durur.

Eki Görüntüle 2048184

Arduino fazla olmaz mı? Hem fiyat açısından hem de uğraş bakımından bu benim bahsettiğimi 555ne ve röle ile yapıyorlarmış sanırım ben nasıl öyle yapabilirim paylaşabilir misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı