Çözüldü Sayısal Tek mi çift mi sorusu nasıl çözülür?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

The Victor

Decapat
3.k + 2.e = 80 çıkıyorsa K ve E kesinlikle çift bir sayı anlamına gelmiyor mu? Soruyu çözen videoda ki hoca k kesin şekilde çift olduğunu söylerken e hakkında kesin bir şey söylenemez diyor.

Çözüm
3.k + 2.e = 80 çıkıyorsa K ve E kesinlikle çift bir sayı anlamına gelmiyor mu? Soruyu çözen videoda ki hoca k kesin şekilde çift olduğunu söylerken e hakkında kesin bir şey söylenemez diyor.
Hocam çünkü çift bir sayı ile çarpılan her sayı çifttir ve toplama işleminden dolayı çift + çift = çift oluyor. 3'te tek sayı olduğu için k'nın kesinlikle çift bir sayı olması gerekiyor. Tek ile çiftin çarpımı çift.
Hocam çünkü çift bir sayı ile çarpılan her sayı çifttir ve toplama işleminden dolayı çift + çift = çift oluyor. 3'te tek sayı olduğu için k'nın kesinlikle çift bir sayı olması gerekiyor. Tek ile çiftin çarpımı çift.

Çözüm
Çifti neyle çarparsan çarp çift olur. Ama tek öyle değildir çift ile çarpıldığında çift tek ile çarpıldığında tek olur. T+T bize çift bir sayıyı verir ya da Ç+Ç. 3'ü herhangi bir çift ile çarparsak çift olur onun dışında ne yaparsak yapalım tek olur ama 2'yi ister çift ister tek neyle çarparsan çarp sonuç yine çift olacak. O yüzden K'nin kesin çift E'nin ne olduğu hakkında yorum yapmak biraz zordur.

Şimdi anladım hocam ben not almıştım. Çarpma kısmı yerine Toplama kısmına bakmışım bende sürekli diyorum 2.E kesin suretle çift ise ya tek tek olacak yada çift çift olacak diye kara kara düşünüyordum oysa çarpma farklı 2.E çift ise çift çift yada çift tek de olabilir. Tamamen yanlış yere bakmamdan kaynaklanan bir sorun çok teşekkür ederim.

"k" kesin çift olmalı. Sonuç çift sayı. Çift ile çift'i toplarsan çift olur.

2e bir çift sayı o yüzde 3k'nin de bir çift sayı olması gerekir. Çarpma işleminde tek ile çifti çarpsan çift olur. O yüzden "k" çift sayıdır.

80 çift sayı, 2e'de e'den bağımsız olarak her zaman çift sayıdır. Yani e tek de olsa çift de olsa 2e her zaman çifttir. Dolayısıyla evet k çift sayı olmak zorunda.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı