Tek Motorla Uçuş

Herkese merhaba arkadaşlar,

Size tek motorla uçuşu göstermek istedim bugün. Tek motor devre dışı durumlarda uçuş karakteristiği biraz değişebiliyor. Önemli nokta uçağı öncelikle dengede tutabilmek. Çünkü çalışan motor sizi iterken, çalışmayan motor sizi geriye sürüklemeye çalışır. Biraz kol ve ayak ağrısı ile halledilebilir bence:) Önemli olan noktalardan bir diğeri de ağırlığı çalışan motora yönelik vermek. Çünkü sizi bir tek o taşıyabilir artık:) Dönüş ve manevralarda keskin hatlardan kaçınmalı ve mümkün olduğunca kısa sürede ya motoru devreye sokmalısınız ya da inişe hazırlanmalısınız. iniş de sizin becerilerinize kalıyor artık:) Umarım ilginizi çeker ve beğenirsiniz arkadaşlar. Okuduğunuz için teşekkürler. İyi sosyaller:)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Not: Motor durmuş neye gülüyorsak artık:) Havacılık işte n'aparsınız:)

Hocam bir şey merak ediyorum, bu tek motor durumunda elevator ve/veya rudder trim de ince ayar vs. için kullanılıyor mu? Çünkü dediğiniz gibi sağlam motor iterken duran motor itiş vermediği için o motorun tarafına doğru dönme eğilimi oluyordur herhalde burunda. Trim ile aksi yönde ayarlamalarla bu kayma nötrlenebilir ve levyeyi kontrol eden pilotun yükü hafifletilebilir diye düşündüm.

Bir de eğer trim kullanılıyorsa, uçaktaki her hız değişiminde bu trim ayarlarını yeniden yapmak gerekiyor mu? Zira gerekiyorsa özellikle yaklaşma aşamalarında hız düştükçe tekrar tekrar trim ayarlamak gerekir herhalde?

@ust_sel bu güzel sorun öncelikle çok teşekkürler. Çok ince bir nokta cidden. Havacılığa baya meraklı birisi olduğunu düşünüyorum:)
levyeyi kontrol eden pilotun
Öncelikle ufacık bir düzeltme ve bilgilendirme yapayım, levye değil lövye. Levye taksicilerin birbirini dövmek için kullandıkları demir parçasıdır. Lövye pilotun uçağı kumanda ettiği parçadır:)

Evet trim kullanılabilir. Fakat trim daha çok küçük düzeltmeler ve kumanda üzerinde oluşan yükü almak için kullanılır. Anladığım kadarıyla çalışma prensibini biliyorsun anlatıp uzatmayayım. Şimdi tek motor kaybında oluşan yük muazzam seviyeye ulaşabiliyor bu yüzden trimden ziyade aileron ve rudder yardımıyla dengelemek daha kolay. Daha sonrasında çalışan motorun gücü artırılır. Duran motorun yarattığı sürüklemeyi azaltmak için de, pervane açı kolundaki feather pozisyonu seçilir. Pervane açıları düzleşeceği için sürtünme kuvveti bir nebze düşürülür. Geriye kalan pilotun becerisi ve dengede tutması.

Hız değişimi, tırmanma, alçalma, düz uçuş, kalkış, iniş aklına gelen her değişiklikte trim tekrar ayarlanır. Trimi, biraz pilotu rahatlatan bir araç olarak düşünebilirsin. Trim vermezsen eğer kontrol satıhlarında oluşan basınç ve yük sürekli artar. Bir süre sonra bir insanın tutamayacağı kadar artar. Bunu engellemek ve absorbe etmek için trimden yardım alınır:)

Ben teşekkür ederim @painkiller hocam, sayenizde bilmediklerimizi öğreniyoruz. Evet meraklıyım havacılığa ama maalesef şartlar elverip de bir parçası olamadık. Biz de ara ara simülasyonlarla, videolarla vb. merakımızı gidermeye çalışıyoruz ama olsun böylesi bile güzel.

Bu arada ben bu feather'i de merak ediyordum, simülasyonda prop veya turboprop uçaklarda görmüştüm sanırım. Trim'le beraber onu da öğrenmiş olduk. Tabii lövyeyi de. Bayağı fark varmış levyeyle arasında :)

Bu arada ben bu feather'i de merak ediyordum,

Feather konusu baya geniş bir konu aslında ama burda anlatırsam konu çok dağılır. Eğer istek olursa başka bir konuda detaylı anlatmaya çalışırım elimden geldiğince.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı