Teknede 3G

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamamız 3G’yi kullanmamız için geçerli bir neden. Peki, 3G ya da Türkçe adıyla 3N bize neler sunuyor?

Enine boyuna 3G

3G nedir ve 3. Nesil (3rd Generation) olarak adlandırılan internet teknolojisinin bize kattıkları ve eksikleri neler? 3G kendinden önceki 2G hizmetinden farklı olarak ses yerine veri odaklı aktarımı sağlıyor. Bu da aktarım hızını daha yüksek hızlara (14,4 Mbps indirme ve 5,8 Mbps yükleme) taşıyor. 3G Hiçbir yere bağlı kalmadan doğrudan telefonunuzdan ya da diz üstü bilgisayarınıza taktığınız modem aracılığıyla kolaylıkla nete bağlanabilme olanağı sunmasının yanı sıra bazı eksiklikleri de beraberinde getiriyor. 3G telefonların pil ömürleri, 3G hizmeti ücretleri ve yüksek hızda hizmet beklentisi, 3G’yi tercih listesinde arka planda bırakabiliyor. Makalemizde 3G’nin bize sunduğu özgürlüğe ve avantajlara değinip 3G bağlantınızı paylaşmanın farklı yollarına değineceğiz.

Geç de olsa 2009 yılında hayatımıza giren 3G teknolojisi, internet hızında önceki mobil hizmetlere oranla daha hızlı ve kaliteli veri aktarımı sağlayabiliyor. Gittiğiniz her yerde internetiniz de olsun istiyorsanız ve internet sizin için bir vazgeçilmezse, 3G kaçınılmaz hale geliyor. 3G’de Bağlantı için sabit bir yere bağlı olma ihtiyacınız yok. Bu da sağladığı hızın yanı sıra her yerden erişim olanağı sunması ve özgürlük demek. Tabi 3G sadece internete bağlanmak ya da kablosuz internet yayını yapabilmek anlamına gelmiyor. 3G üzerinden web’den kameraya bağlanarak teknenizi görebilir, GPS seçeneklerini kullanarak teknenizin konumunu çevrimiçi izleyebilir ya da en son geliştirilen ve Türkiye’de hizmete sunulan Uzaktan Diagnostik Sistemi ile uzaktan arıza tespiti bile yapabilirsiniz.

vodafone-3g-mobil-internet.jpg


3G Paylaşımı

3G teknolojisini, 3G uyumlu cep telefonunuz ile kullanabileceğiniz gibi bilgisayarınıza takacağınız modemlerin yardımıyla da kullanabilirsiniz. Ayrıca SIM kart girişi olan netbooklar da bu bağlamda kullanışlı. Eğer 3G modeminiz yoksa da artık piyasadaki birçok cep telefonu modem olarak kullanılabiliyor. Örneğin eğer Samsung marka bir cep telefonunuz varsa firmanın sunduğu KIES yazılımını kurarak da telefonunuzu bir modem gibi kullanarak 3G bağlantısınız dizüstü bilgisayarınıza alabiliyorsunuz.

Netbook’unuza takacağınız bir modem aracılığıyla da uzun süreli prize bağlı kalmadan internet keyfi yaşayabilirsiniz. Birden fazla bilgisayarın kullanıldığı ortamlarda da modem yardımıyla interneti kablosuz yayına açabilirsiniz. Bu iş için operatörlerin çözümleri olduğu gibi TP-LinkTL-MR3420 veya Aztech HW550-3G gibi yönlendiriciler de mevcut. Tek yapmanız gereken ise 3G modeminizi bu yönlendirici cihazlara takmak. Ardından bu cihazlar 3G şebekesine bağlanıp kablosuz antenleri üzerinden bağlantıyı paylaşmaya başlıyorlar. Bu bağlamda sinyal seviyesinin değişkenlik gösterdiği mekânlar, tekne ve yazlık için sinyal gücünü sürekli hale getiren özel modemler de mevcut. Buna AirTies Air 4420-3G modemini örnek verebiliriz. Tabi 3G hizmeti sunan operatörlerin de taahhütlü (12,18 ve24 ay) ve taahhütsüz modem seçenekleri bulunuyor. Turkcell’in B260 modemi ve Vodafone VOX Modem bunlara bir örnek.

Turkcell Customized E182E.JPG


Tüm bunların yanında teknede internete bağlanmanın bazı dezavantajları da yok değil. Karaya çok uzak olmanız sinyal kaybına neden olabiliyor. Bu gibi durumların önüne geçmek için ise 3G modeminize bir anten bağlayabilirsiniz. Örneğin piyasadaki birçok modem gibi Turkcell’in yeni modemi E372 de anten girişine sahip. Satın alacağınız uygun bir anten ile denizde de aynı karadaki performansı elde etmeniz mümkün. Operatörlerin bağlantı hızını ve sinyal kalitesini artırmak için devreye soktuğu bir başka teknoloji de “Dual Carrier” adını taşıyor. Çift Taşıyıcı teknolojisi, şebekeye herhangi bir taşıyıcıdan erişen bir kullanıcıya diğer taşıyıcıdaki mevcut kaynakları daha verimli kullanma imkânı tanıyor. Sağladığı hız artışı, servis alınan baz istasyonuna olan uzaklıktan bağımsız olarak tüm aboneler için geçerli olan bu teknolojiyle web sayfalarının açılış hızı, online oyun uygulamalarındaki tepki süreleri gibi ölçütlerde önemli ölçüde iyileşme sağlanıyor. Saniyede 43.2 megabit hıza ulasan aboneler, 700 MB’lık bir filmi yalnızca 2 dakika 13 saniyede indirebiliyorlar.

3G bağlantısını paylaşmak için bir başka yöntem de bu amaçla hazırlanmış olan Connectify adlı yazılımı kullanmak. Sadece Windows 7 atında çalışan bu uygulama, gerek 3G gerek kablolu bağlantıları diğer bilgisayarlarla paylaşmanızı mümkün kılıyor. Bilgisayarınızı bir kablosuz ağ erişim noktasına çeviren Connectify, bilgisayarınız açık olduğu sürece diğer bilgisayarların sizin bilgisayarınıza bağlanarak internete erişmelerini sağlıyor.

3G, size evinizden uzaktayken, uzun yolculuğunuz sırasında ya da kısa süreli tatilinizde kullanabileceğiniz internet paketleri de sunmakta. Okullar bittiğinde öğrenciler evlerine gidiyor ya da yazlıklara gidiliyor. Bu kısa süre içerinde telefon hattıyla uğraşmak istemeyenler için de 3G bir alternatif olarak sunuluyor. Ayağınızı karadan çektiyseniz, teknenizde vakit geçiriyorsanız bu teknoloji teknedeki internet kullanıcıların için kaçınılmaz bir hale geliyor.

TP-Link TL-MR3420.jpg


Alternatif 3G Servisleri

Konu tekneye geldiğinde, teknede radar, telsiz, AIS gibi cihazların bulunması zorunlu tutuluyor. İsteğe bağlı tekneye GPS cihazı da alınabilir ya da alternatif olarak dizüstü bilgisayarınıza takacağınız bir GPS alıcısı da alternatif bir çözüm olabilir. Teknede tek eksik 3G bağlantısını kullanarak nete girmek kalıyor. 3G bize teknede sağladığı internet olanağının dışında farklı hizmetler de sunabiliyor;

Tekne, Kara üzerindeki araçlardan farklı olarak herhangi bir arıza durumunda denizin ortasında kalıyor ve yardım alabilme olasılığı ve müdahale süresi daha da kısıtlı. Bu nedenle denizdeki araçlar için de 3G destekli yeni cihazlar üretiliyor. Tekne Takip Sistemi kullanılarak tekneler GPS üzerinden izlenilebiliyor. Tekneye takılan TTS cihazı ile konum ve hız gibi verileri GPRS bağlantısı ile GSM şebekesi üzerinden aktarılıyor. Bu cihaz ile rüzgâr yönü ve şiddetinin yanı sıra teknedeki nem oranını ve motor sıcaklığını görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda sistem ile motor uzaktan da çalıştırılabiliyor.

Operatörler 3G’nin sadece karada değil aynı zamanda denizde de etkin bir şekilde kullanımı için tanıtımlar yapıyorlar. GSM operatörlerinden Vodafone, tekneden de 3G bağlantısını tanıtmak amaçlı üst düzey gazete yöneticilerini tekne turuna davet etmişti ve Mobil TV, görüntülü konuşma ve 3G uyumlu cihazları tanıtmıştı. Avea da bu bağlamda, düzenlenen tekne yarışında GSM şebekesi üzerinden tekneleri takip edebilecekleri bir cihaz ile “TTS”(Tekne Takip Sistemi) yarışlarda boy göstermişti. Bu da 3G’nin kullanım alanının sınırlarının ortadan kalkmaya başladığının ve yaygınlaştığının ve artık gönül rahatlığıyla kullanılabileceğinin bir göstergesi.

Sonuç olarak güncel haberleri takip etmek ve internetteki sosyal çevrenizden kopmamak için ya da maillerinizi kontrol edebilmek için uygun fiyatlara 3G abonesi olabilmeniz mümkün. Bunların yanı sıra teknolojiyi daha da iyi kullanmayı seven bir kişiliğiniz ve olanağınız varsa teknenizi internet destekli sunulan ürünlerle donatabilirsiniz.

HW550-3G-perspective.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı