Teknoloji devlerinin yapay zeka yarışması

Makaleler
49
Kısa keseceğim ve sizin fikirlerinizi sormak isterim.

Microsoft ve OpenAI bir anlaşma sürecine girdi. Hatta OpenAI, Oracle ve SoftBank ile anlaşma da yaptı. Artık işğin içine de Microsoft girmiş oldu.

OpenAI'nin piyasa değeri 500 milyar dolar oldu. Arkası sağlam çünkü. Orace, SoftBank ve özellikle Microsoft yatırım yaptı. Microsoft trilyon dolarlık bir şirket. Bu da OpenAI'yı geliştirmek için süper bir fırsat.

Gelelim Gemini'ye. Google bu yarışta tek başına savaşıyor ve oldukça ilerleme kaydetti. Devam edecek de. Bana göre şimdi olmasa bile Google, Microsoft ve Apple'dan daha değerli şirket olacak diyorum. Tabii benim dediğim bir iddia. Ama ciddi derecede OpenAI'ya yaklaştı. Birisi teknoloji devleri ile desteklenirken; Google'ın bunu kendi yapması ayrı bir değişik.

Son olarak Big Tech: Apple, Amazon, Google, Microsoft, Meta'dan oluşuyor. Şahsen Apple bunun içinde değil.
Apple sadece kendi ürünleri var. Dünyaya başka katkısı yok gibi. Ya da var, ben bilmiyorum. Linkini bıraktığım gibi, Apple, Siri için Gemini'nin altyapısını kullanacak.

Ben bir aralar sürekli Google'ın ceza yediği olayları anlattım. Takip ettiğim kadarıyla Google 300 milyar dolar kayba uğradı. Sırf tekellikten dolayı. Önüne gelen ülke Google'a ceza kesiyor. Bir arada Rusya Google'a 20 desilyon dolar ceza kesti. :D

Benden bu kadar. Sizin yorumlarınızı bekliyorum.

Yapay zeka konusunda herkes farklı bir algı yürütüyor.

Bizim günlük hayatda anladığım yapay zeka gerçeği...
Az önce iki temel felsefi soruyu hem GPT'den hem de claudden sordum. İkisi de birbirine yakın cevaplar verdi ama yorumlama ve iletişim şekillleri farklı. GPT klasik yalaka modu ile cevap verirken, Claude ile sohbet tartışma modunda gidiyor. İlerleyen sorularda GPT artık felsefeden çıkıp tamamen yalaka modu ile, hatalı sözlerimi onaylamaya başladı. Claude ise, soruları veya çelişkileri anlamaz seviyeye bazen de farklı bağlantılar ile alakasız cevaplara dönüşmeye başlıyor ama tartışmacı kimliğini kaybetmiyor.

Firmalar açısından durumlar farklı.
Kimisi gerçek otomasyonlar açısından ilerlerken, kimisi de günlük yozlaştırıcı denecek seviyede, birçok insanı gereksiz oyalayacak çalışmalara girmeye başladı.
Otonom çalışmalarında, artık mühendislik de kullanılan tüm kural ve hesaplamaları ekleyerek, alternatif çözümler veya sunumlar sağlıyor. Çoğunluğun bundan haberi yok.

Yozlaştırıcı olanlar da, muz üstüne oturmuş maymun nasıl görünür resim ve videolarını komedi olarak sunmaya çalışıyor. Çoğunluk bu kısımda ve para da kavga da burada oluyor.

Ben Apple'ın çıkardığı ürünler veya hizmet listesine çok da saygılı bakmıyorum (macOS serisindeki başarısı müstesna).
Ama duruş olarak kimse ile reel bir it dalaşında bulunmuyor, ve kendi repertuarında devam ediyor.
Diğerleri aynı şekilde devam etmeden, sürekli kavga çıkartacak - gündem olacak sözler aksiyonları var.

Kendi ülke gündemimizden örnekleme yapayım.
Yapay zekayı dron üretimi için gereken hesaplamalar ve senaryolar için kullanıyoruz. Kişisel sunum ve video paylaşımları için kullanıyoruz. Ama şehir planlama, altyapı sorunu, halka dönük mühendislik çalışmalarında gıda-inşaat-bilimsel eğitim konularında kullanmıyoruz.

Çok fazla kitap alıp okumaya vaktim olmuyor. Soyut ve somut sorular ile yapay zekadan faydalanıyorum. Ve kendisi daha verimli kullanabilmek için, sorunsuz iletişim kurallarını soruyorum. Bu her farklı iş veya konuda değişebiliyor. Çünkü yapay zeka girdileri tek bir noktadan ve tek mantıkda girdi olarak eklenmedi. Hepsi farklı kuram ve kurallar ile girdi yapıldı. Sorgu kuralları da değişik.

Firmaların kazanç ve kayıpları net değil.
Bireysel olarak biz kendi kazancımıza odaklıyız. Sonuçlar her şekilde bizi etkiliyor.

Dün YouTube'da, Anadolu türkülerimizin rock tarzı sunumlarına denk geldim. Ölmüş ustaların sesleri, modern cihaz ve metotlar ile farklı türlerde uyarlamasını dinledim. Bu tür çalışmaları, onlara karşı saygısızlık olarak değerlendirmeniz hata olur. O ustaların gönüllerinden çıkan sözler, farklı türde ritm ve enstürmanlar ile de ölümsüzleştirildi.

Geldiğimiz gün itibari ile;

Kişisel gelişim için neden daha önce yapay zeka kullanmadığım için hayıflanıyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı