Tekrar tırnak yemeye başlamak

Makaleler
12
Merhabalar, stressten dolayı tırnak yeme problemine sahibim. Ailem çok baskıcı bir aile ve her gün bağrışmasız bir gün geçmediği için stressten dolayı deli gibi tırnak yeme problemim vardı. 1. Sınıfta tırnağımla oynamaya başlamıştım ve bu problem tırnak yemeye döndü, parmaklarımı pert ediyordum. 10. Sınıfa kadar süren bu problem sonucu ciddi şekilde 10. Sınıfta spora başlamıştım. Spora başladıktan 1-2 ay sonra tırnaklarımın çok kötü göründüğünü ve parmaklarımı güçsüzleştirdiğini kendime aşılamıştım ve tırnak yemeyi bıraktım.

Sorun ise 2 ay önce çok büyük ailevi sıkıntılar yaşadım ve buna rağmen ailemin tutumu çok daha agresif ve sorunluydu. Yaşadığım stress sonucunda tırnak yemeye başladım ve sporu da 3-4 ay önce bıraktım. Tırnaklarımın hali yine rezalet, istek sonucu yapmıyorum. Boş bir halde dururken bir anda parmaklarımı ağzıma götürüyorum ve bu problemi şu an asla çözemiyorum. Çözümü tekrar spora başlamak gibi görünüyor ama ne yaparsam yapayım kendimi spor için motive edemiyoeum ve hiçbir isteğim gelmiyor.

Not: Küçükken ailem acı oje falan deniyordu ama hiçbir şekilde işe yaramıyordu. Durum o kadar kontrolsüz ki acı ojeyi dişlerimde kazıyordum resmen. Bu problemi yaşayan veya cidden bilen bilir, bayağı sorunlu bir şey.

Şunu da eklemeliyim; Yanak ısırma ve dudak koparma gibi problemlerim de var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam iyi bir psikoloğa görünün. Onun dışında stresten uzaklaşacak hobiler bulun mesela bisiklet sürmek gibi. Ekonomik olarak zor durumda değil isen müzik ile alakalı bor şeyler yapabilirsin. Şu anlık aklıma bunlar geldi. Geçmiş olsun.

ADHD şüphem olduğu için ailem en az 5 kere psikoloğa götürmüştür. Bir keresinde gittiğim bir psikolog çocukluğumda tırnak yememek ve dikkatimi başka yere çekmek için oyun hamuru oynamamı tavsiye ediyordu ve aynı zamanda oyuncaklarla oynatıyordu. Stress topu almıştık ve onu sıkıyordum ama hiçbiri işe yaramadı, bir süre bırakıp tırnak yemeye devam ediyordum.

Tırnak yememi tek engelleyen şey bilgisayarda oynamak ve bunun gibi sevdiğim şeylerle vakit geçirmek ama bunu 7/24 yapamam tabii. Sporun dediğim gibi katkısı çok fazla olmuştu ama şu an isteğimle yapmıyorum.

Bendeki tırnak yeme işi cidden çok ileri seviyede. Parmak derimi soyuyordum ve arada sırada kanatıyordum. Şu an öyle bir şey yok ama sağ orta parmağım iltihap oldu tırnağımın kenarını yediğim için.

Hocam iyi bir psikoloğa görünün. Onun dışında stresten uzaklaşacak hobiler bulun mesela bisiklet sürmek gibi. Ekonomik olarak zor durumda değil isen müzik ile alakalı bor şeyler yapabilirsin. Şu anlık aklıma bunlar geldi. Geçmiş olsun.

Parmaklarımın gücü ciddi derecede azaldığından dolayı spor yaparken bunu kendime aşılamıştım ve bırakmıştım ama sporu saldıktan bi 2 ay sonra falan tekrar başladı dediğim gibi.
Müzik zevkim hiç yok, müziksiz ömrüm boyunca durabilirim.

Denediğiniz bütün aktivitelerden sadece spor iyi geldiyse o zaman tekrar spora yazılın. Her ne kadar isteksiz olsanız da spor çoğu psikolojik soruna iyi geliyor. Bunu deneyimlemişsiniz zaten. Hem bedensel, hem de ruhsal olarak kendinizi iyi hissedeceksiniz. Hemen gidin ve spora yazılın.

Denediğiniz bütün aktivitelerden sadece spor iyi geldiyse o zaman tekrar spora yazılın. Her ne kadar isteksiz olsanız da spor çoğu psikolojik soruna iyi geliyor. Bunu deneyimlemişsiniz zaten. Hem bedensel, hem de ruhsal olarak kendinizi iyi hissedeceksiniz. Hemen gidin ve spora yazılın.
Hocam cidden bu aralar hiçbir isteğim yok. Spor salonu hemen dibimde ama ona bile gitmek istemiyorum, zevk almıyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Hocam cidden bu aralar hiçbir isteğim yok. Spor salonu hemen dibimde ama ona bile gitmek istemiyorum, zevk almıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
O zaman öncelikle hevesli olman için kendini bir hedef koyman gerekiyor. Ben hep öyle yapıyordum. Bir hedefim olduğu zamanlar her zaman hevesli oluyordum ve aklımdaki bütün saçma sapan şeylerle uğraşmıyordum. Sen de kendine bir hedef koy mesela. En basitinden tırnak yememek bir hedefin mesela. Bu hedefinin amacı da seni hevesli yapmak. Başka bir hedefte koyabilirsin. En çok eğlendiğin, zevk aldığın bir aktivite varsa onlarla da uğraşabilirsin. Mesela en basitinden hikayeli oyunlar oynamak vs. Tabii bu senin zevkine kalmış bir şey. Her ne kadar psikolog olmasam da sana elimden geldiğince destek olabilirim hocam. Kendini mutlu etmeye çalış.

O zaman öncelikle hevesli olman için kendini bir hedef koyman gerekiyor. Ben hep öyle yapıyordum. Bir hedefim olduğu zamanlar her zaman hevesli oluyordum ve aklımdaki bütün saçma sapan şeylerle uğraşmıyordum. Sen de kendine bir hedef koy mesela. En basitinden tırnak yememek bir hedefin mesela. Bu hedefinin amacı da seni hevesli yapmak. Başka bir hedefte koyabilirsin. En çok eğlendiğin, zevk aldığın bir aktivite varsa onlarla da uğraşabilirsin. Mesela en basitinden hikayeli oyunlar oynamak vs. Tabii bu senin zevkine kalmış bir şey. Her ne kadar psikolog olmasam da sana elimden geldiğince destek olabilirim hocam. Kendini mutlu etmeye çalış.

Teşekkür ederim :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı