Tekrardan askerlik tecili alınabilir mi?

zekibirbirey44

Femtopat
Daha fazla  
Herkese merhaba, arkadaşlar. Yaşım 28. ön lisans okurken 31.12.2024 tarihine kadar tecil olmuştu. Tecilim bitti. Şu an aktif AÖF lisans öğrencisiyim. Tecil hakkı bazı kaynaklara göre 28 veya 29 yaş diyor. Tekrar tecil edebilir miyim? Olası bir tecil olmaması durumunda 2 tane sağlık problemim var. Muafiyet alır mıyım?

1. Kalp kapakçığım geniş ve ritim bozukluğu var. (e-nabız PAROKSİSMAL TAŞİKARDİ) Çabuk yoruluyorum.
2. Nükseden böbrek taşım var.

Bu iki sağlık problemi için muafiyet alırsın diyorlar. Bilgisi olan var mı bu konuda?

Son düzenleme:
7179 Sayılı Askeralma Kanunu Kapsamında:

"Erteleme
MADDE 20-
(3) Öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanlardan;
a) Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunlarının askerlikleri ise mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25, fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez.
b) Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olan yükümlülerin askerlikleri istekleri hâlinde iki yıla, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar ertelenir. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri hâlinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınabilir. Bu bent gereğince yapılan erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez.

Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalara verilecek cezalar
MADDE 24-

(2) Yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıkları anlaşılanlar, askerlikten muafiyet hakkı olanlar ile bu Kanunda belirtilen nedenlerle erteleme hakkı olduğu hâlde süresi içerisinde işlem yaptırmayanlara erteleme sürelerine denk gelen günler için idari para cezası uygulanmaz.

Yaptırımlar
MADDE 41-

(1) Bu Kanun kapsamında kendilerine tanınan erteleme süreleri dikkate alınmak şartıyla askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrencilerin kayıtları askerlik hizmetini yerine getirene kadar Bakanlığın talebi üzerine ilgili ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarınca geçici olarak dondurulur. Bu şekilde kayıtları dondurulanlardan herhangi bir harç veya öğrenim katkı payı alınmaz."

Kaynakça

Bahsi geçen rahatsızlıklar dahilinde muafiyet alıp alamayacağınıza dair bir yorum yapamayacağım fakat bireysel bir öngörüde bulunmak isterseniz eğer Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği üzerinden rahatsızlıklarınızla ilgili yüzeysel bir değerlendirme yapabilirsiniz. En kesin kararı zaten Aile Hekimi ya da yönlendirildiğiniz sağlık kurumunun ilgili kurulu verecektir...

İlgili yönetmelik: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20158136.pdf

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…