Telefon bataryası nasıl kullanılmalı?

Telefonu sürekli şarjdan çıkarıp takmak zarar verir mi peki?
Tüm şarj ekipmanları, cihazın kendi orijinal ekipmanlarıysa ve elektrik tesisatında bir sorun yoksa; hiçbir sıkıntı olmaz. Ayrıca sürekli tak-çıkar işlemini niye yapasınız zaten?

Sürekli derken, mesela telefon çalıyo o sıra şarjdan çıkarıyorum konuşma bittikten sonra tekrar takıyorum, yani kısa süre içerisinde çıkarıp takmak sıkıntı verir mi demek istedim.

Merhabalar, birkaç yerden araştırdım ve bazıları telefonu gece şarja bırakıp sabah almamız için bir sorun olmayacağını söylüyor ama bazıları ise bunu doğru bulmuyor. Bazıları telefon şarjını %20 ile %80 arası tutun diyor. Bunun gibi birçok soru var ve ben telefonumun bataryasının ömrünü korumam için nasıl kullanmam gerekiyor?
Gece bıraksanız sorun olmaz nedenmi?
Çünkü batarya tamamen enerji ile dolmuş sonuçta daha enerji yükleyemeyeceğine göre sıkıntı yok.

Şarjın 100 olmadan şarjdan çıkarma
Bilip bilmeden yorum yapmak ne güzel.

Öncelikle bataryalar çok akıllı. İstediğin kadar taksan da %100'den sonra elektrik çekmezler. Telefonun uyarı verdiği zaman takabilirsin şarja. İlla ki %100 olduğunda çıkartmak zorunda değilsin. Bunlara dikkat etmen gerekir.

Bilip bilmeden yorum yapmak ne güzel.

Öncelikle bataryalar çok akıllı. İstediğin kadar taksan da %100'den sonra elektrik çekmezler. Telefonun uyarı verdiği zaman takabilirsin şarja. İlla ki %100 olduğunda çıkartmak zorunda değilsin.
Üstte atılan videoyu izler misin sonuna kadar.

Lityum bataryalar boşta 4 Volt üzerinde ise bozulmalar artar. Bu da yaklaşık %80 şarjına geliyor. Benim bildiğim (direk multimetre ile kendim ölçtüm) iPhone %20 şarjı 3.2v civarında iken Samsung %5 civarında 3.2v gösteriyor. Yani ortalama %15-%80 civarı en güvenli yer olarak söyleyebilirim. Ama belli bir aşınmadan sonra lityum bataryalar daha az voltaj veriyor. Yani sıfır bir batarya (2.5 amperlik batarya kullanılmıştır) 3.8 v iken 5 amper çektiğimizde 3.6v olurken yaklaşık 300 döngü sonrası bu değer 3.2 oluyor. Bu da her gün şarja takılıp %15-%80 kuralına uyduğunuzda dahi 750 döngü (2 yıl) gibi sürede %80 yerine %60 şarj daha mantıklı oluyor. Peki bataryaların kapasiteleri ne oluyor diyorsanız benim 1000 döngü bu kural ile yapmış olduğum 1 yıllık bataryam 4.2v-3.2v kuralında 1 amper ile yaptığım testte kapasitesinin %80'ini koruduğunu ama 2.5 amper ile yapılan testte ancak %50'sini koruduğunu gösteriyor. 4.2v-0v testlerinde ise 1 amper %85 ve 2.5 amper ise %70 kapasite sunabildi.
Ekstra olarak şu an 0-100 kullandığım bir batarya (5 amperlik batarya) 500 döngü sonrasında 1 amper ile 4.2-3.2 %80, 2.5 amper %75 ve 5 amper %50 kapasite sunabildi. 4.2-0v testleri ise 1 amper %80, 2.5 amper %75 ve 5 amper ise %65 kapasite sunabildi.

Bu arada ilk batarya 5 amper verirken 4.2v olan voltaj 2.8v'ye düşerken 5 amper batarya 10 amper veremedi(7 amper sonrasını görmedi).

Tavsiyem büyük bataryalar kullanmanız. Ama daha uzun ömürlü olan bu bataryalar daha zayıf üretiliyor.

Lityum bataryalar boşta 4 Volt üzerinde ise bozulmalar artar. Bu da yaklaşık %80 şarjına geliyor. Benim bildiğim (direk multimetre ile kendim ölçtüm) iPhone %20 şarjı 3.2v civarında iken Samsung %5 civarında 3.2v gösteriyor. Yani ortalama %15-%80 civarı en güvenli yer olarak söyleyebilirim. Ama belli bir aşınmadan sonra lityum bataryalar daha az voltaj veriyor. Yani sıfır bir batarya (2.5 amperlik batarya kullanılmıştır) 3.8 v iken 5 amper çektiğimizde 3.6v olurken yaklaşık 300 döngü sonrası bu değer 3.2 oluyor. Bu da her gün şarja takılıp %15-%80 kuralına uyduğunuzda dahi 750 döngü (2 yıl) gibi sürede %80 yerine %60 şarj daha mantıklı oluyor. Peki bataryaların kapasiteleri ne oluyor diyorsanız benim 1000 döngü bu kural ile yapmış olduğum 1 yıllık bataryam 4.2v-3.2v kuralında 1 amper ile yaptığım testte kapasitesinin %80'ini koruduğunu ama 2.5 amper ile yapılan testte ancak %50'sini koruduğunu gösteriyor. 4.2v-0v testlerinde ise 1 amper %85 ve 2.5 amper ise %70 kapasite sunabildi.
Ekstra olarak şu an 0-100 kullandığım bir batarya (5 amperlik batarya) 500 döngü sonrasında 1 amper ile 4.2-3.2 %80, 2.5 amper %75 ve 5 amper %50 kapasite sunabildi. 4.2-0v testleri ise 1 amper %80, 2.5 amper %75 ve 5 amper ise %65 kapasite sunabildi.

Bu arada ilk batarya 5 amper verirken 4.2v olan voltaj 2.8v'ye düşerken 5 amper batarya 10 amper veremedi(7 amper sonrasını görmedi).

Tavsiyem büyük bataryalar kullanmanız. Ama daha uzun ömürlü olan bu bataryalar daha zayıf üretiliyor.
Çok doğru ve güzel bir test. bir benzerini de ben yaptım. verilerimiz uyuşuyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı