Telefonu %100 şarj etmenin zararı nedir?

Her yerde görüyorum %80 kadar şarj edin diye ben genelde hep %100 şarj ederim ve genelde bir zararınıda görmedim. Bunu neye dayanarak söylüyorlar.

Dostum şimdi bataryaya ne kadar elektrik girerse o kadar direnç artar o yüzden bir süre sonra sağlığı bozulmaya başlar.

Koskoca Tesla bakın araç bataryasında sınırlama koyuyor siz düşünün ve çoğu elektrikli araç üreticiside bunu yapıyor maksimum 80 seviyelerinde kullanmalarını sadece uzun yola giderken fulleyin tevsiyesinde bulunuyor. Fakat ne şüpheki bazıları gelip diyor Full'e ne olacak tamam sen öyle devam et en iyi mühendis sensin.

Bildiğim kadarıyla telefonu %100 şarj etmenin telefona herhangi bir zararı yok. Zaten telefonun şarjı %100'e ulaştığında otomatik olarak elektrik akımı durdurulduğu için bataryaya zarar vermez.

Lityum bazlı pillerin yapısı gereği pil zamanla kendi kendine kapasitesini kaybediyor. Bazı şeyler ise bunu çok hızlandırıyor. Pili sürekli tam şarj etmek, şarj döngüsünün çok olması, yüksek voltajlı şarjlar, hatta ideal olmayan sıcaklıklarda kullanım bile bu ömrü kısaltıyor.

Sözün özü o pil zaten siz çıkarıp kenara koysanız bile ölmeye mahkum, bunun ömrünü mümkün olduğu kadar uzatmanız için tavsiye edilen şeylerden birisi %80'in üstünde şarj etmemek. Ben buna uyuyor muyum? Hayır çünkü zaten ortalama 2 yılda bir telefon değiştirdiğim için çok umursadığım bir şey değil.

Hocam kesin ve doğru net bilgi şudur, telefon %85 in üstünde şarj olmaya devam ettiğinde pildeki aşınma artar, ki bu yüzden de şarj hızının özellikle %90 on üstünde baya bir yavaşladığını görürüz eğer bu olmazsa batarya çok kısa sürede ölecektir o yüzden bunu üreticiler ayarlar. Bataryayı full doldurmak %80 doldurup çekmekten daha çok aşındırır mesela %20 den %80 e şarj etmek 0.20 şarj döngüsüne sebep oluyorsa yani aşındırıyorsa %20 den %100 e fullemek 0.97 şarj döngüsüne sebep olur, böylece daha çok döngü ile pilin ömrü daha çabuk biter. Üreticinin belirlediği bataryanın döngü ömrüne daha çabuk ulaşırsınız. Bu mevzu aynı dip deşarj a benzer sonuna kadar doldurmak da aslında binevi zarar verir ama bundan daha zarar veren şey dip deşarjdır %20, en fazla %15 in altına düşürmeden şarja takın yeter hele ki tam sıfırlayıp takmak bataryaya sağlam zarar veriyor o şarjı bitmeden takmayın mevzusu var bir de o eski teknoloji bataryalar için geçerli yeni li-ion bataryalara dip deşarj yaptırınca sağlam zarar görüyor. İsteğinize bağlı olarak da 80 i geçirmezseniz sizin yararınıza olur alsında bir şehir efsanesi değil yani bu bilgi. Daha az döngü yersiniz 80 85 de şarjdan çekerek.

Burda fullemek ile fullememek arasındaki döngü farkını görebilirsiniz. Bu arada program accubattery ve çok işe yarıyor mah hesabı pil kapasitesi görebilir, şarj sürelerinizi, ne zaman şarj ettiğinizi, hangi programın ne kadar pil kullandığını, ettiğiniz şarjla ne kadar ekran süresi aldığınızı vs görebilirsiniz.

Özellikle mah hesabı sağlık çok işe yarıyor. Bu tür uygulamalara güvenmeyin diyenlere, bu öyle basit bir uygulama değil uygulama cihaza giren çıkan akımı en ufak detayına kadar takip edip bu değeri hesaplıyor. Doğru sonuç için mesela bi 20 30 kere şarj etmek gerekiyor yoksa doğru sonucu vermez mesela.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2022-07-08-12-10-52-08_c16463119b2846b842c96b1f1e02ea9a.jpg
    Screenshot_2022-07-08-12-10-52-08_c16463119b2846b842c96b1f1e02ea9a.jpg
    97,2 KB · Görüntüleme: 42
  • Screenshot_2022-07-08-12-16-38-36_c16463119b2846b842c96b1f1e02ea9a.jpg
    Screenshot_2022-07-08-12-16-38-36_c16463119b2846b842c96b1f1e02ea9a.jpg
    99,9 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı