Televizyonda 50/60 Hz ne anlama geliyor?

ozan ege

Femtopat
Katılım
5 Mart 2024
Mesajlar
99
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
TCL 550615 4K televizyonum var, bu televizyon günlük kanal kullanımında 1080i 50Hz değerlerinde çalışıyor fakat epey sitesinden girip ürün özelliklerine baktığımda 50/60 Hz olduğunu gördüm. Televizyonumu oyun oynadığım zamanlar 60Hz ayarına alabiliyor muyum yoksa 50/60 Hz birim tarzı bir şey mi?
 
Saniyede kaç kare gösterdiğidir. Daha akıcı görüntü için daha fazla olanı seçin.

Monitörde neyse PC de de o.
 
Saniyede kaç kare gösterdiğidir. Daha akıcı görüntü için daha fazla olanı seçin.

Hocam biraz kurcaladım ama Hz değiştirme yerini bulamadım acaba 60Hz destekleyen bir HDMI kablo takınca otomatikman kendi kendini 60Hz mi yapıyor?

Saniyede kaç kare gösterdiğidir. Daha akıcı görüntü için daha fazla olanı seçin.

Monitörde neyse PC de de o.

Hmm anladım 3840x2160 oynatır yani laptop PC monitorde TV olarak düşünürsek.
 
50/60 Hz değerinin yazılmasının sebebi parçalı panel olmasından kaynaklı. Parçalı paneller birbirinden bağımsız çalıştığı için tam bir senkron sağlanabilmesi için Hz değerinin her bir parçada denk gelecek şekilde çalışması gerek. Hatta bu değerler TVlerin bazılarında Yazılımsal yenileme hızı, SMR gibi isimlerle adlandırılıyor. Örnek olarak SMR 800 Hz olan TV'de parçalı panellerin toplamdaki yenileme hızının o olduğunu gösterir. Bu sayılar'ın büyük çoğunluğu 60 ile tam bölünememekle birlikte TV yayınlarında da bir miktar gecikmeli olarak verilip 50 Hz'de tam senkron çalışması sağlanıyor. Bu durum HDMI ile görüntü almak istediğinizde gecikme hissiyatı sorunlarınada neden olmakta. Elimde kullandığım Samsung TV'de PC'mi bağlayıp kullandığımda 50 ve 60 Hz'de oyun oynamak istediğimde 60 Hz olduğu zaman aşırı mouse klavye hissiyat gecikmesi yaşanıyor. 50 Hz'de ise görüntünün belirli bölümleri gecikmeli geliyormuş gibi görünüyor. Samsung bu olayı ayarlar menüsündeki oyun modu ile çözmüş. Tabii bu durumunda bir sorunu var. Prizde kullandığım ölçüm cihazına göre oyun modu kapalıyken 200-250W arası güç tüketimi olurken oyun modu açılınca 400W üzerlerinde güç çekiyor (Samsung 78JS9500). Panelde aşırı ısınma ve renkde solmalar görüyorum. Bu şekilde PC'nizi bağlayıp oyun oynayacaksanız kesinlikle böyle bir mod bulunup bulunmadığına bakın. Yoksa masaüstünde bile gezerken farenin geç gittiğini hissedeceksiniz. Bu bahsettiğim durum her TV için farklı gerçekleşebilir. Günümüz TVleri daha düşük gecikmeli görüntü aktarıyor olabilir. Bu sebeple oyun moduna ihtiyaç duymadan 60 Hz görüntü alırken sorun yaşamayabilirsiniz.
 
50/60 Hz değerinin yazılmasının sebebi parçalı panel olmasından kaynaklı. Parçalı paneller birbirinden bağımsız çalıştığı için tam bir senkron sağlanabilmesi için Hz değerinin her bir parçada denk gelecek şekilde çalışması gerek. Hatta bu değerler tvlerin bazılarında yazılımsal yenileme hızı, smr gibi isimlerle adlandırılıyor. Örnek olarak smr 800 Hz olan TV'de parçalı panellerin toplamdaki yenileme hızının o olduğunu gösterir. Bu sayılar'ın büyük çoğunluğu 60 ile tam bölünememekle birlikte TV yayınlarında da bir miktar gecikmeli olarak verilip 50 Hz'de tam senkron çalışması sağlanıyor. Bu durum HDMI ile görüntü almak istediğinizde gecikme hissiyatı sorunlarınada neden olmakta. Elimde kullandığım Samsung TV'de PC'mi bağlayıp kullandığımda 50 ve 60 Hz'de oyun oynamak istediğimde 60 Hz olduğu zaman aşırı mouse klavye hissiyat gecikmesi yaşanıyor. 50 Hz'de ise görüntünün belirli bölümleri gecikmeli geliyormuş gibi görünüyor. Samsung bu olayı ayarlar menüsündeki oyun modu ile çözmüş. Tabii bu durumunda bir sorunu var. Prizde kullandığım ölçüm cihazına göre oyun modu kapalıyken 200-250W arası güç tüketimi olurken oyun modu açılınca 400W üzerlerinde güç çekiyor (Samsung 78JS9500). Panelde aşırı ısınma ve renkde solmalar görüyorum. Bu şekilde PC'nizi bağlayıp oyun oynayacaksanız kesinlikle böyle bir mod bulunup bulunmadığına bakın. Yoksa masaüstünde bile gezerken farenin geç gittiğini hissedeceksiniz. Bu bahsettiğim durum her TV için farklı gerçekleşebilir. Günümüz tvleri daha düşük gecikmeli görüntü aktarıyor olabilir. Bu sebeple oyun moduna ihtiyaç duymadan 60 Hz görüntü alırken sorun yaşamayabilirsiniz.

Evet televizyon ayarlarına baktığımda oyun modu olduğunu gördüm sanırım oyun modu açıkken ekran parlaklığıyla oynayarak renk solmasının önüne bir nebze de olsa geçebiliyormuşuz, televizyonumuz henüz 3 senelik olduğu için gecikme bakımından öyle büyük bir sorun olmaz diye umuyorum. Watt konusuna gelecek olursak güç tüketiminin 2 katına çıkması televizyona kalıcı zarar vermediği sürece sıkıntı olmaz, ki zaten öyle uzun süre televizyonu oyun modunda kullanmayacağım haftada 3 saat 4 saat canım sıkıldığı vakitler oyun oynamak için kullanırım o kadar.
 

Geri
Yukarı