Termal macun degistirmeli miyim?

Beyler merhaba, benim bilgisayarım herhangi bi oyunda yüksek fps başlayıp sonra tepe taklak 20-30'lara düşüyodu. Sebebini bulmak için işlemci ve gpu ısı değerlerini gösteren program indirdim. saniye saniye ısı, hız değerlerini kaydediyodu. Oyuna girdim, kasmaya başladığı anlardaki değerlere baktım, ne zamanki ekran kartı 91 derece oluyo, hız ayarlarını (maksimum 920 civarı mhz) 200mhz'lere düşürüyodu kendini koruma amaçlı.

Bir çok laptop soğutucu vs denedim ama 3-4 derece ısı farkını geçmedi, zaten youtube'da bir sürü video var, laptop soğutucuları kesinlikle işe yaramıyor.

Şuana kadar 3 kez termal macunu değiştirdim. Her termal macun değiştirdiğimde iyi kötü verim alıyodum, ısınma konusunda 5-10 derece düşüşler oluyodu. Kullandığım termal macun: https://i0.wp.com/www.play3r.net/wp-content/uploads/2015/11/Cooler-Master-MasterGel-12.jpg )

Ama en son değiştirdiğimde (aynı termal macun) artık bambaşka bi bilgisayarım oldu diyebilirim. Ne yaparsam yapayım, hangi oyunu açarsam açayım ekran kartının ısısı 50-55 dereceyi geçmiyodu. Ekran kartının ısısı o kadar çok rahatladı ki, overclock yapmaya karar verdim :D normalde 920mhz olan ekran kartı hızını 2 haftadır 1047de kullanıyorum ve oyunlarda ekran kartı ısısı 60-65 dereceyi geçmiyo. Anca benchmark yaparken sistemi aşırı zorlayınca 70leri görüyo o kadar. Overclock yaptıktan sonra rdr2 satın aldım, 720p düşük ayarlarda 35-40 fps arası oynuyorum. Termal macunu değiştirmeden önce benchmark yapıyodum anında 91 dereceyi görüp ayarlarını kısıyodu, şuan overclock'lu haliyle 70 dereceyi anca görüyor.

Bu ilk termal macun değiştirmem değil ama diğerleriyle arasında uçurum fark oluştu. Ne yaptığımı anlatayım, önce ekran kartının ve işlemcinin üzerindeki termal macunu dikkatli bi şekilde silin. Sonra termal macundan ekran kartının üzerine biraz sıkın, kredi kartı vs gibi bi şeyle her tarafına yayın termal macunu. Ne çok ince olsun ne de kalın. her tarafa eşit şekilde dağıldığından emin olun. İşlemciye de ekran kartına da sürdükten sonra dikkatli şekilde soğutucuyu koyun üstüne, soğutucu temas ettikten sonra hareket ettirmeden vidalarını sıkın. Vidaları sıkın ama aşırı sıkmayın, ben bi öncekinde o kadar çok sıkmışım ki, zar zor söktüm vidaları, ayrıca çok sıktığım için termal macunun etkisinin azaldığını da düşünmeye başladım. Tabi gevşek bırakın demiyorum kesinlikle, sadece çok aşırı sıkmayın.

Kesinlikle farkı göreceksiniz, oyun oynamıyoken, laptop boştayken bile 70lerde gezen ısı şuan 40 derece. Önceleri forumlarda araştırma yaparken ısı değerlerinin boşta 40-50, oyunda 60-70i geçmemesi gerektiğine dair şeyler okuyup, "ne diyo bunlar ya? benim pc 90ın altına inmiyo" derdim. Bilgisayara yıllardır eziyet ediyormuşuz arkadaşlar ! :D

Merhaba, benim bilgisayarım herhangi bir oyunda yüksek FPS başlayıp sonra tepe taklak 20-30'lara düşüyordu. Sebebini bulmak için işlemci ve GPU sıcaklık değerlerini gösteren program indirdim. Saniye saniye ısı, hız değerlerini kaydediyordu. Oyuna girdim, kasmaya başladığı anlardaki değerlere baktım, ne zamanki ekran kartı 91 derece oluyor, hız ayarlarını (maksimum 920 civarı MHz) 200MHz'lere düşürüyordu kendini koruma amaçlı.

Birçok laptop soğutucu vs denedim ama 3-4 derece ısı farkını geçmedi, zaten YouTube'da bir sürü video var, laptop soğutucuları kesinlikle işe yaramıyor.

Şu ana kadar 3 kez termal macunu değiştirdim. Her termal macun değiştirdiğimde iyi kötü verim alıyordum, ısınma konusunda 5-10 derece düşüşler oluyordu. Kullandığım termal macun: https://i0.wp.com/www.play3r.net/wp-content/uploads/2015/11/Cooler-Master-MasterGel-12.jpg )

Ama en son değiştirdiğimde (aynı termal macun) artık bambaşka bir bilgisayarım oldu diyebilirim. Ne yaparsam yapayım, hangi oyunu açarsam açayım ekran kartının ısısı 50-55 dereceyi geçmiyordu. Ekran kartının ısısı o kadar çok rahatladı ki, overclock yapmaya karar verdim :D normalde 920MHz olan ekran kartı hızını 2 haftadır 1047'de kullanıyorum ve oyunlarda ekran kartı ısısı 60-65 dereceyi geçmiyor. Anca benchmark yaparken sistemi aşırı zorlayınca 70leri görüyor o kadar. Overclock yaptıktan sonra RDR2 satın aldım, 720p düşük ayarlarda 35-40 FPS arası oynuyorum. Termal macunu değiştirmeden önce benchmark yapıyordum anında 91 dereceyi görüp ayarlarını kısıyordu, şu an Overclock'lu haliyle 70 dereceyi anca görüyor.

Bu ilk termal macun değiştirmem değil ama diğerleriyle arasında uçurum fark oluştu. Ne yaptığımı anlatayım, önce ekran kartının ve işlemcinin üzerindeki termal macunu dikkatli bir şekilde silin. Sonra termal macundan ekran kartının üzerine biraz sıkın, kredi kartı vs gibi bir şeyle her tarafına yayın termal macunu. Ne çok ince olsun ne de kalın. Her tarafa eşit şekilde dağıldığından emin olun. İşlemciye de ekran kartına da sürdükten sonra dikkatli şekilde soğutucuyu koyun üstüne, soğutucu temas ettikten sonra hareket ettirmeden vidalarını sıkın. Vidaları sıkın ama aşırı sıkmayın, ben bir öncekinde o kadar çok sıkmışım ki, zar zor söktüm vidaları, ayrıca çok sıktığım için termal macunun etkisinin azaldığını da düşünmeye başladım. Tabii gevşek bırakın demiyorum kesinlikle, sadece çok aşırı sıkmayın.

Kesinlikle farkı göreceksiniz, oyun oynamıyoken, laptop boştayken bile 70'lerde gezen ısı şu an 40 derece. Önceleri forumlarda araştırma yaparken sıcaklık değerlerinin boşta 40-50, oyunda 60-70i geçmemesi gerektiğine dair şeyler okuyup, "ne diyor bunlar ya? Benim PC 90'ın altına inmiyor" derdim. Bilgisayara yıllardır eziyet ediyormuşuz arkadaşlar! :D

Teşekkürler yapacağım.

Merhaba, benim bilgisayarım herhangi bir oyunda yüksek FPS başlayıp sonra tepe taklak 20-30'lara düşüyordu. Sebebini bulmak için işlemci ve GPU sıcaklık değerlerini gösteren program indirdim. Saniye saniye ısı, hız değerlerini kaydediyordu. Oyuna girdim, kasmaya başladığı anlardaki değerlere baktım, ne zamanki ekran kartı 91 derece oluyor, hız ayarlarını (maksimum 920 civarı MHz) 200MHz'lere düşürüyordu kendini koruma amaçlı.

Birçok laptop soğutucu vs denedim ama 3-4 derece ısı farkını geçmedi, zaten YouTube'da bir sürü video var, laptop soğutucuları kesinlikle işe yaramıyor.

Şu ana kadar 3 kez termal macunu değiştirdim. Her termal macun değiştirdiğimde iyi kötü verim alıyordum, ısınma konusunda 5-10 derece düşüşler oluyordu. Kullandığım termal macun: https://i0.wp.com/www.play3r.net/wp-content/uploads/2015/11/Cooler-Master-MasterGel-12.jpg )

Ama en son değiştirdiğimde (aynı termal macun) artık bambaşka bir bilgisayarım oldu diyebilirim. Ne yaparsam yapayım, hangi oyunu açarsam açayım ekran kartının ısısı 50-55 dereceyi geçmiyordu. Ekran kartının ısısı o kadar çok rahatladı ki, overclock yapmaya karar verdim :D normalde 920MHz olan ekran kartı hızını 2 haftadır 1047'de kullanıyorum ve oyunlarda ekran kartı ısısı 60-65 dereceyi geçmiyor. Anca benchmark yaparken sistemi aşırı zorlayınca 70leri görüyor o kadar. Overclock yaptıktan sonra RDR2 satın aldım, 720p düşük ayarlarda 35-40 FPS arası oynuyorum. Termal macunu değiştirmeden önce benchmark yapıyordum anında 91 dereceyi görüp ayarlarını kısıyordu, şu an Overclock'lu haliyle 70 dereceyi anca görüyor.

Bu ilk termal macun değiştirmem değil ama diğerleriyle arasında uçurum fark oluştu. Ne yaptığımı anlatayım, önce ekran kartının ve işlemcinin üzerindeki termal macunu dikkatli bir şekilde silin. Sonra termal macundan ekran kartının üzerine biraz sıkın, kredi kartı vs gibi bir şeyle her tarafına yayın termal macunu. Ne çok ince olsun ne de kalın. Her tarafa eşit şekilde dağıldığından emin olun. İşlemciye de ekran kartına da sürdükten sonra dikkatli şekilde soğutucuyu koyun üstüne, soğutucu temas ettikten sonra hareket ettirmeden vidalarını sıkın. Vidaları sıkın ama aşırı sıkmayın, ben bir öncekinde o kadar çok sıkmışım ki, zar zor söktüm vidaları, ayrıca çok sıktığım için termal macunun etkisinin azaldığını da düşünmeye başladım. Tabii gevşek bırakın demiyorum kesinlikle, sadece çok aşırı sıkmayın.

Kesinlikle farkı göreceksiniz, oyun oynamıyoken, laptop boştayken bile 70'lerde gezen ısı şu an 40 derece. Önceleri forumlarda araştırma yaparken sıcaklık değerlerinin boşta 40-50, oyunda 60-70i geçmemesi gerektiğine dair şeyler okuyup, "ne diyor bunlar ya? Benim PC 90'ın altına inmiyor" derdim. Bilgisayara yıllardır eziyet ediyormuşuz arkadaşlar! :D

Ekran kartına macun sürülüyormuymuş? 2.5 yıllık PC'min macununu yenilesemmi acaba.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı