Çözüm Texture Shimmering Sorunu

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
An itibariyle tarihin tozlu sayfalarına girecek olan sorunun çözümünü sizlerle paylaşıyorum. Texture shimmering, flickering ve çalışmayan anti aliasing sorunu tarih oldu.

Grafiklerdeki titremeler, kötü kalite ve çalışmayan kenar yumuşatma sorununun altında yatan temel nedenler Windows'un uygulamaya özgü yapmış olduğu "tam ekran ölçeklendirmesi" ve "DPI ölçeklendirmesi". Bu iki sinir bozucu özellikten haberimiz yokken defalarca kez sürücü kaldırdık, format attık ama işe yaramadı.

Yapmanız gereken tek şey hangi oyunu açacaksanız o uygulamaya sağ tıklayıp özelliklerden uyumluluk sekmesindeki "tam ekran iyileştirmelerini devre dışı bırak" kutucuğunu işaretleyin ve yüksek DPI ayarlarını değiştire tıklayıp "yüksek DPI ölçeklendirme davranışını geçersiz kıl" alt kısımda sistem (gelişmiş) seçin ve kaydedin. Bu ayarlar sayesinde en net ve orijinal görüntüyü elde edeceksiniz.

Not: Özellikle DPI ayarı çok önemli. Dots per ınch yani Inc başına nokta sayısı detayı etkileyen en önemli etken...

Eki Görüntüle 484528Eki Görüntüle 484529

Denedim maalesef bir fark göremedim RDR2'den soğdum resmen böyle bir şey olabilir mi hacı.

Videodaki çoğu oyun Deferred rendering kullanıyor ve teknik sonucu çok fazla aliasing oluşuyor. Bunu kaç defa daha anlatmam lazım?

Tek tek oyunların üstünden geçiyorum.
HoTS: Deferred Rendering kullanılıyor. Oyun Anti-Aliasing için sadece FXAA sunuyor. FXAA ekranı bulanıklaştırarak aliasing problemini çözmeye çalışıyor ancak yeterli bir çözüm değil.

Lego Star Wars aynı şekilde aliased kaplamalar, AA sonucu sunmuyor.

Overwatch: Aynı şekilde Deferred rendering, aliasing için sunduğu tek sonuç FXAA yeterli değil.

Witcher: Aynı şekilde Deferred rendering, aliasing için sunduğu tek sonuç FXAA ve yeterli değil. Gölgeler içinse fix:

[Rendering]
CascadeShadowDistanceScale0=4
CascadeShadowDistanceScale1=4
CascadeShadowDistanceScale2=3
CascadeShadowDistanceScale3=2
CascadeShadowQuality=8
CascadeShadowmapSize=3096

Wolfenstein Old Blood: MSAA sunmasına rağmen idtech5'ın Megatexture tekniğinden dolayı kaplamalar kalitesiz ve aliased bir şekilde gözüküyor bunun nedeni ise diğer klasik oyun motorlarının kullandığı texture streaming ve aynı kaplamaların birden çok yerde kullanılmasının aksine, megatexture bütün oyundaki kaplamaları tek büyük bir dosya boyutunda oluşturulmasını sağlıyor. Yani aynı kaplamayı farklı yerde göremiyorsunuz.

Tekniğin detaylı kısmı burada açıklanmış. Teknik mantıklı ve development için mantıklı gözükse de megatexture boyutu 1-2 TB veya daha yüksek boyutlara kadar çıkabiliyor. Ancak bunu olduğu gibi piyasaya süremezler o yüzden bu megatexture sıkıştırılıyor ve boyutu 1-2 TB'dan 30 GB'a kadar düşürülüyor(bknz: Rage - Doom 2016, Wolfenstein: New Order, Old Blood, Evil Within) durum böyle olunca oyuncunun bulunduğu alana göre LOD seviyesi bir anda en düşükten en yükseğe kadar çıkabiliyor. Bu da göze bir hayli kötü geliyor. Uzaktan bakınca kaplamaların pixelleri bu nedenle aliased gözüküyor. MSAA olmasına rağmen.
Half-Life 2:

Bunu da ekstradan koyuyorum.
Fallout 3 bir başka open world oyun MSAA sunmasına rağmen transparency multisampling seçeneği bir hayli problemli. Lanse edildiği gibi ağaçların çitlerin, kabloların ve bina uçlarındaki aliasing problemini çözmüyor aksine daha fazla aliasing sorunu çıkartıyor.
Gopher adlı youtuberın sunduğu çözüm. Daha önce de yazdığım gibi SGSSAA kullanarak çözüyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu durumun etmenlerinden bir taneside şu anki kullandığımız LCD monitörlerde sebep oluyor. Çevirmek isterdim ancak video bayağı uzun olduğu için sadece linkliyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Özet geçmek gerekirse, tüplü monitörlerin pixelleri oluşturma şekli LCD monitörlere kıyasla daha kaliteli ve şeffaf oluyor. Haliyle aliasing ve ekranda oluşan blur LCD'ye kıyasla bir hayli daha az oluyor.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. İğneleyerek "çözüm" sunmaya çalışıyorum çünkü olmayan bir problemin olduğunu söylüyorsunuz ve bunun donanım ile alakası olduğunu iddaa ediyorsunuz. Kanıtla gelin diyorum gülüyorsunuz. Gerçek hayatta insanlar sizin anektodlarınıza değil sunduğunuz delillere bakar.

Aynen dedigin gibi bu oyun için FPS artışı için yapılmıs bir durum söz konusu oyun mühendisleri tarafından bir sorun olarak görülüyor ama değil günümüz monitor 1080P Ultra HD'de çok detaylı olarak farkedildiği için bunu sorun olarak görüyoruz haklısın aslında sistemle alakası yok bu oyunlarla ile alakalı bir durum oyunda eski oyunlarda veya performanstan düşmemek için bu şekilde yapılmış yani herkeste var aslında eski tip monitörlerde çok göze batmıyor bu kırılmalar ama yeni nesil monitörlerde harbiden acayip derecede batıyor cünkü o monitörün Max cözünürlügü 1440*900 alta insen bile pürüzsüz bir görüntü saglayabilior sana ama 1920*1080P için tasarlanmış bir monitör assadaki cözünürlüklere düştügün zaman kalite düşüyor sadece yani bulanık oluyor eski tip monitörde sana gene keskin bir görüntü veriyor ve bu şekilde o kırılmarı daha az gösteriyormus hissiyatı veriyor. Test ettigimde gözlemlerim böleydi yani

GTX 1070, 1080, 1060 6G, onu geçin, 0 bir Rx 5700XT, IPS ve TN Panelde denedim. 1440p'de denedim. PSU değiştirdim. Kasa değiştirdim. Windows 8 yükledim. Maalesef sorun düzelmedi.

O yorumu sana cevap vermek için yazmadım. Ayrıca sana söylediğim şeylere kendi tabirinle gülüp dalga geçen insanı da bu saatten sonra kâle almıyorum.

Söylediğiniz şeylerin aksini iddaa eden tek kişi burada benim. Tabi benim göremediğim başka biri varsa onu bilemeyeceğim.

GTX 1070, 1080, 1060 6G, onu geçin, 0 bir Rx 5700XT, IPS ve TN Panelde denedim. 1440p'de denedim. PSU değiştirdim. Kasa değiştirdim. Windows 8 yükledim. Maalesef sorun düzelmedi.

Çünkü sorun sistemsel ve donanımsal bir sorun değil. Sorun tamamen modern grafik motorlarının render tekniğinden kaynaklı. Burdada feragat edilen özellik - AA ve transparency AA oluyor. Eskiden bu durumlar farkedilmiyordu çünkü 2010 ve öncesi grafik motorları Forward Rendering kullanıyordu ve bu durum bir nevi önleniyordu. Bunun üstüne eskiden kullanılan CRT monitörler ise pixelleri olduğundan daha şeffaf ve göze kolay bir şekilde gözükmesini sağlarken aynı zamanda texture kalitesindeki detaylar daha nette gösteriyordu. QLED ve OLED eski CRT özelliklerine daha yeni yeni yaklaşmakta. Bi kaç sayfa önceki postumda linkini atmıştım, Digital Foundry bunu gayet güzel bir şekilde açıklamış.

Pahalı ekran kartlarına para vermenin hiçbir anlamı kalmadı bu saatden sonra aldığım 5700 kartını iade ettim 1060 ile idare edicem bi 3 4 sene daha belki sıfır sistem kururum bu olay beni oyun oynamaktan soğuttu.

Bu durum şuanda 2 farklı şekilde çözülebilir;
1. Zaman. 5K veya 8K gaminge geçildiğinde bu durum kalmayacaktır.
2. DLSS 3.0

Söylediğiniz şeylerin aksini iddaa eden tek kişi burada benim. Tabi benim göremediğim başka biri varsa onu bilemeyeceğim.

Çünkü sorun sistemsel ve donanımsal bir sorun değil. Sorun tamamen modern grafik motorlarının render tekniğinden kaynaklı. Burdada feragat edilen özellik - AA ve transparency AA oluyor. Eskiden bu durumlar farkedilmiyordu çünkü 2010 ve öncesi grafik motorları Forward Rendering kullanıyordu ve bu durum bir nevi önleniyordu. Bunun üstüne eskiden kullanılan CRT monitörler ise pixelleri olduğundan daha şeffaf ve göze kolay bir şekilde gözükmesini sağlarken aynı zamanda texture kalitesindeki detaylar daha nette gösteriyordu. QLED ve OLED eski CRT özelliklerine daha yeni yeni yaklaşmakta. Bi kaç sayfa önceki postumda linkini atmıştım, Digital Foundry bunu gayet güzel bir şekilde açıklamış.

Bu durum şuanda 2 farklı şekilde çözülebilir;
1. Zaman. 5K veya 8K gaminge geçildiğinde bu durum kalmayacaktır.
2. DLSS 3.0
Bu dediğiniz olay bu şekilde olmuş olsa her sistemde mevcut olurdu. Misalen benim bu sorunla ilk karşılaşmam GTX 1060dan 1070 e geçtiğimde geçen yıl bu zamanlar ortaya çıktı.

Bu dediğiniz olay bu şekilde olmuş olsa her sistemde mevcut olurdu. Misalen benim bu sorunla ilk karşılaşmam GTX 1060dan 1070 e geçtiğimde geçen yıl bu zamanlar ortaya çıktı.

Eğer karşılaştırmalı bir şekilde ekran görüntüsü ve video ile bunu göstebilirseniz dediklerinize hak verebilirim. Ancak bunu diğer arkadaşlardanda istedim ama halen ses seda yok maalesef.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı