Tezli yüksek lisans ile askerlik tecil uzatma

Ali De Niro

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ankara
Öncelikle konu hakkında bilginiz veya deneyiminiz yoksa rica ediyorum cevap vermiş olmak için cevap vermeyin. Zaten çok dağınık bir konu ekstra bilgi kirliliğine gerek yok.

Ben haziran 2023 tarihinde üniversiteden mezun oldum ve haziran 2025 tarihine kadar da askerliğimi tecil ettirdim. İş durumlarından ötürü tezli yüksek lisans başlatarak askerliğimi biraz daha erteleme gibi bir isteğim var. Ben zannediyordum ki tecil sürem dolmadan bir tezli yüksek lisansa kayıt olmam gerekiyor. Bu sebepten tecil sürem bitmeden 2024-2025 bahar dönemi kayıtlarına yetişebilmek için 28/07/2024 tarihli ALES ve 11/08/2024 tarihli YÖKDİL sınavlarına başvuru yaptım.

1. sorum: Tecil sürem bitmeden tezli yüksek lisansa başvuru yapmak zorunda mıyım yoksa tecil sürem bitse bile o yılın sonuna kadar başvuru yapma hakkım var mı? Yani benim durumumda haziran 2025'te tecil sürem bitiyor, Haziran-Temmuz 2025'teki güz dönemi tezli yüksek lisans kayıtlarına başvurabiliyor muyum?

2. sorum: Şu anda tezli yüksek lisans yapacak olma nedenim sadece askerliği ertelemek. Yani herhangi bir akademik kariyer vs. için değil. Tezli yüksek lisansa başladıktan sonra 1 yıl okulu dondurup sonrasında da okul benim kaydımı silene kadar bekleyeceğim. Bu durumda derslere katılmayacağım ve sınavlara vs. de gitmeyeceğim. İlk dönem bittiğinde kaydım siliniyor mu yoksa ikinci dönemin de bitmesini bekliyorlar mı?

3. sorum: Tezli yüksek lisansa başladığım andan itibaren 3 yıl 4 ay süreyle tecilimin uzatıldığını biliyorum. 1 yıl okulu dondurduktan sonra diğer 1 yıl da derslere ve sınavlara gitmediğim için 2 yılın sonunda kaydım silindiğinde tecilim o gün direkt sıfırlanıyor mu ve asker kaçağı durumuna düşüyor muyum?

Bu sorular haricinde aynı durumlarla mücadele etmiş ve yol göstermek isteyen varsa da vereceği fikirlere açığım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ali De Niro 1. sorunun cevabı @SmudgeCat'in de dediği gibi direk kaçak olmuyorsunuz. O yılın sonuna kadar yoklama işlemlerinizi başlatın diye e-Devlet'e yazıyor. Eğer başlatmazsanız "yoklama kaçağı", yoklama işlemlerinizi yapar da askerlik yeriniz belli olduktan sonra teslim olmazsanız da "asker kaçağı" oluyorsunuz.

Ağustos ortalarında Kou'de tezsiz yüksek lisansa ilk kaydım yapmıştım ancak ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmadığım için "pasif öğrenci" konumundaydım. Askerlik şubesine gittiğimde sistemde yüksek lisansımın görünmediği, öğrenci işleri ile iletişime geçmem gerektiği söylendi. Öğrenci işlerine gittiğimde ise "pasif öğrencilerin tecil de dahil olmak üzere öğrencilik haklarından yararlanamayacağı" iletildi.

Tecilinim 6 Eylül'de bitti, e-Devlet'ten "askerliğim" sekmesi altında bakınca yıl sonuna kadar askerlik şubesine gidip yoklama işlemlerini başlatmam gerektiği yazıyordu. Kou'de 25 Eylül'de idi sanırım ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapana kadar aktif öğrenci olamamıştım. Daha sonrasından öğrenci işleri talebim üzerine askerlik şubesine başvurarak tecilimi gerçekleştirdi.

2. sorunun tam cevabını bilmiyorum ancak tahminen okula gitmez, devamsızlık yaparsanız doğrudan atılma sebebi değildir. En azında birkaç okulun yönetmeliğinden gördüğüm kadarı ile böyle bir durumdan bahsedilmiyordu. ancak ilgili dersin devamsızlık azami sınırını aşarsanız sınavına girme hakkınız olmuyor. tahminen bu da sadece sınav tarihi giderseniz sınavınızın geçerli olmaması demek. Böyle bir durumda neticede o dersi geçememiş oluyorsunuz. Böyle böyle hiçbir dersi geçemezseniz eğitim azami süre sonuna geldiğinizde mezun olma şartını sağlayamadığınız için okulla ilişkiniz kesilir. Anlayacağınız devamsızlık doğrudan değil ama dolaylı yoldan, uzun bir süre sonra (ki bir nevi sizin özelinizde amacınıza ulaştıktan sonra) atılma sebebi oluyor. Ancak @SmudgeCat'de belirttiği gibi ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmaz da pasif öğrenci konumuna düşerseniz öğrencilik haklarından yararlanamazsınız. Bu da aslında tecilden de yararlanmanız gerektiği anlamına geliyor yani tahminen o yılın sonuna askerlik şubesi bunu tespit edince teciliniz düşer. (neden yılın sonu çünkü ben lisanstan mezun olduktan sonra hemen bu bilgi işlenmemiş sanki öğrenciymişim gibi eğitim azami süresince yani daha yıllar boyu tecilim varmış gibi gözüküyordu. Ben şubeye gidip mezun oldum tecil yapmak istiyorum dediğimde 2 yıla düşmüştü. İnternetten gördüğüm kadarı ile kişi kendisi düzelttirmezse bir süre sonra, ki genelde o yılın sonundaymış, mezun olduğu bilgisi işlenip mezuniyet tarihinden 2 yıl boyunca ona göre tecil hesaplaması yapılıyormuş)

@SmudgeCat bir küçük ekleme. Tezsiz yüksek lisans üniversite ücretleri kurumdan kuruma ve bölümden bölüme değişmekle beraber 2024-2025 eğitim yılı için en ucuz kou-Eskişehir teknik-Konya Selçuk gibi yerler aklıma geliyor onlarda da en ucuz 15-25 bin lira toplam 3 dönemlik ücret yanı 6 ayda bir 8 bin küsur, Anadolu'daki üniversitelerde de genelde ücretler 30 bin küsur civarıydı. Sizin bahsettiğiniz gibi bir bedelli ücretinde olan yerler de vardı mesela Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ gibi Üniler bunlardan birkaçıydı. Ben 2024-25 yılı için yıllık bitirme projesi ücreti ile beraber KOU'de 13 bin liraya kayıt oldum.
Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans kadar masraflı oluyor mu? Benim tecilim 2025 Temmuz'da bitiyor. 2025'te ALES-1'e girerek tezli yüksek lisans programına kaydolmak ve askerliğimi en azından 1 yıl ertelemek istiyorum. Sizin tecrübenize dayanarak soruyorum, söylediklerimde bir yanlış veya bilmem gereken farklı bir şey var mı?

Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans kadar masraflı oluyor mu? Benim tecilim 2025 Temmuz'da bitiyor. 2025'te ALES-1'e girerek tezli yüksek lisans programına kaydolmak ve askerliğimi en azından 1 yıl ertelemek istiyorum. Sizin tecrübenize dayanarak soruyorum, söylediklerimde bir yanlış veya bilmem gereken farklı bir şey var mı?
@umutacr Öncelikle ben tezli yüksek lisans öğrencisi değilim dolayısıyla tüm ayrıntılara hakim olmadığımı belirtmek isterim.

Konuya ilişkin ise birçok hususa değindiğim şu mesaja bakabilirsin; Çözüldü: Yüksek lisans için gereken şartlar nedir?

Öncelikle yüksek lisans ile tecil hakkı istiyorsan 32 yaşını doldurmamış olman gerekiyor. 33 ve daha üstü yaştaysan doktora öğrencisi dahi olsan tecil ettiremezsin.

Özet olarak kazanırsan devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans ücretsiz, özel üniversitelerde yüzbinlerce lirayı bulacak şekilde ücretli. Her birinin hususu o üniversiteye ve o bölüme bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak tezli yüksek lisans için ;
  • hedeflediğin bölümle alakalı bir lisans okumuş olman (ön lisans olmaz, mutlaka lisans mezunu olmalısın),
  • Lisans not ortalaması (bazı yerlerde başvurmak için dahi en az sahip olmanız gereken örnek vermek gerekirse 2.5 veya 3.0 gibi taban puanı var. Ortalamanız ne kadar yüksek olursa o kadar iyi)
  • ALES (veya dengi GRE veya GMAT) sınavdan istenilen puan,
  • yabancı dil (Yök dil veya IELT veya TOEFL) sınavından istenilen puan [Bazı kurumlar eğitiminizin %100 İngilizce olması gibi durumlarda yabancı dil sınavı istemediği oluyor. Bizzat okul okul bakmak gerekiyor],
  • varsa mülakat veya bilim sınavından istenilen puanı almak gibi şartları da yerine getirmen gerekiyor.

Taban puanı, Ales, Yabancı dil, mülakat/bilim sınavı bunların hepsi ilgili kurumun açıkladığı oranlarda hesaplanıp ortaya bir "başvuru puanı"nız çıkartılıyor. Bu puanınıza göre diğer başvuranlarla bir sıraya konuluyorsunuz. Açılan kontenjana girebilirseniz kayıt oluyorsunuz.

Senin şu noktada yapman gereken Ales'e ve Yabancı dil sınavlarına çalışıp bir puan almak. Bu iki sınava da yılın belli zamanlarında birden çok kez girip en yüksek aldığın puanı kullanabilirsin.

Bilmen gereken ve gözden kaçabilecek hususlardan birkaçı ise seninle alakalı bir bölüm ve üniversite seçimi.

Eğer alakasız bir bölümde yüksek lisans yapmak istersen mesela bizzat açıklanan listelerden gördüğüm bir olaydan bahsedeyim. Bir kişi mühendislik mezunu olup gerekli sınavlardan yüksek puan alıp Kamu Hukuku alanında yüksek lisans başvurmuş, mülakata dahi gidip girmiş ancak kurul çok düşük bir puan vererek dolaylı yoldan kayıt imkanını elinden almıştı.

Alakasız bir Üniversite seçersen yani ikametgahının bulunulduğu yerden çok uzakta yani devamlı derslere katılım sağlayamayacağın aşikar olan bir yeri seçersen, mülakatta bu hususa tatmin edici cevap veremezsen yine mülakattan düşük puan verip seni eleyebilirler.

Kulaktan duyduğum kadarı ile mülakata giderken bir tez konunun aklında olması ve neden o kurumu tercih ettiğin, sana tez yazımında ne gibi imkanları ile yardımcı olabileceklerini yani adeta bir "niyet mektubunun" da kafanda hazır bulunması mülakat aşamasını geçmen açısından önemli olabilirmiş.

Lisans eğitimini aldığın bölüm ile alakalı ve düzenli katılım sağlayabileceğin yerlerde bulunana üniversiteleri tespit ettikten sonra bizzat adlarını Google'da aratarak öğrenci alım ilanlarını, alınması gereken puanları, başvuru tarihleri incele ki planın hazır olsun. Sonrası Ales ve yabancı dil sınavına hazırlanmak. Bu sınavlarda yeterli puanı aldıktan sonra yavaştan eğer girmen gerekiyorsa bilim sınavına ve mülakata, tez konuna hazırlanmaya başlarsın.

Tahminen girdikten sonrası rahat. Tahminen devamsızlıktan doğrudan atılma yok, devamsızlık sınırını aşarsan o sınırı aştığın dersin sınavına girme hakkını kaybediyorsun. Sınav hakkını kaybedince doğal olarak dersi geçemiyorsun. Böyle böyle doğrudan değil ama dolaylı olarak 2 sene belki maksimum 3 sene (ancak genelde sistem 6 dönemlik [3 yıllık] azami eğitim süresinin 4 veya 3 dönemi eğitim kalanı tez yazım süreci olduğu için yani gördüğüm kadarı ile eğitim süresi iki parçaya bölünmüş gibi göründüğü için belki 2 sene derslere devamsızlık yaparsan devam ettirip bir sene daha öğrenciliğine izin verilmeyebilir. Bu yüzden eğer girersen hiç gitmesen bile 3 sene tecilin cepte rahatlıkla diyemiyorum ama tahminen 2 sene tecilin olur)

Olur da eğitime devam eder, sınavları geçer, tezini de yazarsan ve onay alırsa yani başarı ile mezun olursan +1 yıl tecil hakkın oluyor. Bildiğim kadarı ile mezun olmazsan bu hakka sahip olamıyorsun.

Yüksek lisans mezuniyetinden sonra da tecil hakkın olsun istiyorsan doktora sürecine başlayabilirsin. Tabii tüm bunlar için 32 yaşını doldurmamış olman gerekiyor.

Ben bedeli neyse vereyim, kışlaya/askere gitmeyim dersen yasal bir şekilde yurt dışına taşınıp işçi/iş veren olarak çalışan olman gerekiyor. Böyle bir durumda "Yurt dışı erteleme" ile 35 yaşına kadar tecil ettir sonrasında yurt dışında "Dövizle bedelli askerlik" şartını sağlayacak kadar uzun çalıştıktan sonra bu bedelliye başvurur, parasını öder ve kışlaya gitmeden askerlik görevini yapmış olursun.

Son düzenleme:
@umutacr öncelikle ben tezli yüksek lisans öğrencisi değilim dolayısıyla tüm ayrıntılara hakim olmadığımı belirtmek isterim.

Konuya ilişkin ise birçok hususa değindiğim şu mesaja bakabilirsin; Çözüldü: Yüksek lisans için gereken şartlar nedir?

Öncelikle yüksek lisans ile tecil hakkı istiyorsan 32 yaşını doldurmamış olman gerekiyor. 33 ve daha üstü yaştaysan doktora öğrencisi dahi olsan tecil ettiremezsin.

Özet olarak kazanırsan devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans ücretsiz, özel üniversitelerde yüz binlerce lirayı bulacak şekilde ücretli. Her birinin hususu o üniversiteye ve o bölüme bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak tezli yüksek lisans için;
  • Hedeflediğin bölümle alakalı bir lisans okumuş olman (ön lisans olmaz, mutlaka lisans mezunu olmalısın),
  • Lisans not ortalaması (bazı yerlerde başvurmak için dahi en az sahip olmanız gereken örnek vermek gerekirse 2.5 veya 3.0 gibi taban puanı var. Ortalamanız ne kadar yüksek olursa o kadar iyi)
  • ALES (veya dengi GRE veya gmat) sınavdan istenilen puan,
  • Yabancı dil (YÖK dil veya ıelt veya TOEFL) sınavından istenilen puan [Bazı kurumlar eğitiminizin %100 İngilizce olması gibi durumlarda yabancı dil sınavı istemediği oluyor. Bizzat okul okul bakmak gerekiyor],
  • Varsa mülakat veya bilim sınavından istenilen puanı almak gibi şartları da yerine getirmen gerekiyor.

Taban puanı, ALES, yabancı dil, mülakat/bilim sınavı bunların hepsi ilgili kurumun açıkladığı oranlarda hesaplanıp ortaya bir "başvuru puanı"nız çıkartılıyor. Bu puanınıza göre diğer başvuranlarla bir sıraya konuluyorsunuz. Açılan kontenjana girebilirseniz kayıt oluyorsunuz.

senin şu noktada yapman gereken ALES'e ve yabancı dil sınavlarına çalışıp bir puan almak. Bu iki sınava da yılın belli zamanlarında birden çok kez girip en yüksek aldığın puanı kullanabilirsin.

Bilmen gereken ve gözden kaçabilecek hususlardan birkaçı ise seninle alakalı bir bölüm ve üniversite seçimi.

Eğer alakasız bir bölümde yüksek lisans yapmak istersen mesela bizzat açıklanan listelerden gördüğüm bir olaydan bahsedeyim. Bir kişi mühendislik mezunu olup gerekli sınavlardan yüksek puan alıp kamu hukuku alanında yüksek lisans başvurmuş, mülakata dahi gidip girmiş ancak kurul çok düşük bir puan vererek dolaylı yoldan kayıt imkanını elinden almıştı.

Alakasız bir üniversite seçersen yani ikametgahının bulunulduğu yerden çok uzakta yani devamlı derslere katılım sağlayamayacağın aşikar olan bir yeri seçersen, mülakatta bu hususa tatmin edici cevap veremezsen yine mülakattan düşük puan verip seni eleyebilirler.

Kulaktan duyduğum kadarı ile mülakata giderken bir tez konunun aklında olması ve neden o kurumu tercih ettiğin, sana tez yazımında ne gibi imkanları ile yardımcı olabileceklerini yani adeta bir "niyet mektubunun" da kafanda hazır bulunması mülakat aşamasını geçmen açısından önemli olabilirmiş.

Lisans eğitimini aldığın bölüm ile alakalı ve düzenli katılım sağlayabileceğin yerlerde bulunana üniversiteleri tespit ettikten sonra bizzat adlarını Google'da aratarak öğrenci alım ilanlarını, alınması gereken puanları, başvuru tarihleri incele ki planın hazır olsun. Sonrası ALES ve yabancı dil sınavına hazırlanmak. Bu sınavlarda yeterli puanı aldıktan sonra yavaştan eğer girmen gerekiyorsa bilim sınavına ve mülakata, tez konuna hazırlanmaya başlarsın.

Tahminen girdikten sonrası rahat. Tahminen devamsızlıktan doğrudan atılma yok, devamsızlık sınırını aşarsan o sınırı aştığın dersin sınavına girme hakkını kaybediyorsun. Sınav hakkını kaybedince doğal olarak dersi geçemiyorsun. Böyle böyle doğrudan değil ama dolaylı olarak 2 sene belki maksimum 3 sene (ancak genelde sistem 6 dönemlik [3 yıllık] azami eğitim süresinin 4 veya 3 dönemi eğitim kalanı tez yazım süreci olduğu için yani gördüğüm kadarı ile eğitim süresi iki parçaya bölünmüş gibi göründüğü için belki 2 sene derslere devamsızlık yaparsan devam ettirip bir sene daha öğrenciliğine izin verilmeyebilir. Bu yüzden eğer girersen hiç gitmesen bile 3 sene tecilin cepte rahatlıkla diyemiyorum ama tahminen 2 sene tecilin olur)

Olur da eğitime devam eder, sınavları geçer, tezini de yazarsan ve onay alırsa yani başarı ile mezun olursan +1 yıl tecil hakkın oluyor. Bildiğim kadarı ile mezun olmazsan bu hakka sahip olamıyorsun.

Yüksek lisans mezuniyetinden sonra da tecil hakkın olsun istiyorsan doktora sürecine başlayabilirsin. Tabii tüm bunlar için 32 yaşını doldurmamış olman gerekiyor.

ben bedeli neyse vereyim, kışlaya/askere gitmeyim dersen yasal bir şekilde yurt dışına taşınıp işçi/iş veren olarak çalışan olman gerekiyor. Böyle bir durumda "yurt dışı erteleme" ile 35 yaşına kadar tecil ettir sonrasında yurt dışında "dövizle bedelli askerlik" şartını sağlayacak kadar uzun çalıştıktan sonra bu bedelliye başvurur, parasını öder ve kışlaya gitmeden askerlik görevini yapmış olursun.

Bu detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Elinize sağlık.

@Ali De Niro 1. sorunun cevabı @SmudgeCat'in de dediği gibi direk kaçak olmuyorsunuz. O yılın sonuna kadar yoklama işlemlerinizi başlatın diye e-Devlet'e yazıyor. Eğer başlatmazsanız "yoklama kaçağı", yoklama işlemlerinizi yapar da askerlik yeriniz belli olduktan sonra teslim olmazsanız da "asker kaçağı" oluyorsunuz.

Ağustos ortalarında Kou'de tezsiz yüksek lisansa ilk kaydım yapmıştım ancak ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmadığım için "pasif öğrenci" konumundaydım. Askerlik şubesine gittiğimde sistemde yüksek lisansımın görünmediği, öğrenci işleri ile iletişime geçmem gerektiği söylendi. Öğrenci işlerine gittiğimde ise "pasif öğrencilerin tecil de dahil olmak üzere öğrencilik haklarından yararlanamayacağı" iletildi.

Tecilinim 6 Eylül'de bitti, e-Devlet'ten "askerliğim" sekmesi altında bakınca yıl sonuna kadar askerlik şubesine gidip yoklama işlemlerini başlatmam gerektiği yazıyordu. Kou'de 25 Eylül'de idi sanırım ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapana kadar aktif öğrenci olamamıştım. Daha sonrasından öğrenci işleri talebim üzerine askerlik şubesine başvurarak tecilimi gerçekleştirdi.

2. sorunun tam cevabını bilmiyorum ancak tahminen okula gitmez, devamsızlık yaparsanız doğrudan atılma sebebi değildir. En azında birkaç okulun yönetmeliğinden gördüğüm kadarı ile böyle bir durumdan bahsedilmiyordu. ancak ilgili dersin devamsızlık azami sınırını aşarsanız sınavına girme hakkınız olmuyor. tahminen bu da sadece sınav tarihi giderseniz sınavınızın geçerli olmaması demek. Böyle bir durumda neticede o dersi geçememiş oluyorsunuz. Böyle böyle hiçbir dersi geçemezseniz eğitim azami süre sonuna geldiğinizde mezun olma şartını sağlayamadığınız için okulla ilişkiniz kesilir. Anlayacağınız devamsızlık doğrudan değil ama dolaylı yoldan, uzun bir süre sonra (ki bir nevi sizin özelinizde amacınıza ulaştıktan sonra) atılma sebebi oluyor. Ancak @SmudgeCat'de belirttiği gibi ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmaz da pasif öğrenci konumuna düşerseniz öğrencilik haklarından yararlanamazsınız. Bu da aslında tecilden de yararlanmanız gerektiği anlamına geliyor yani tahminen o yılın sonuna askerlik şubesi bunu tespit edince teciliniz düşer. (neden yılın sonu çünkü ben lisanstan mezun olduktan sonra hemen bu bilgi işlenmemiş sanki öğrenciymişim gibi eğitim azami süresince yani daha yıllar boyu tecilim varmış gibi gözüküyordu. Ben şubeye gidip mezun oldum tecil yapmak istiyorum dediğimde 2 yıla düşmüştü. İnternetten gördüğüm kadarı ile kişi kendisi düzelttirmezse bir süre sonra, ki genelde o yılın sonundaymış, mezun olduğu bilgisi işlenip mezuniyet tarihinden 2 yıl boyunca ona göre tecil hesaplaması yapılıyormuş)

@SmudgeCat bir küçük ekleme. Tezsiz yüksek lisans üniversite ücretleri kurumdan kuruma ve bölümden bölüme değişmekle beraber 2024-2025 eğitim yılı için en ucuz kou-Eskişehir teknik-Konya Selçuk gibi yerler aklıma geliyor onlarda da en ucuz 15-25 bin lira toplam 3 dönemlik ücret yanı 6 ayda bir 8 bin küsur, Anadolu'daki üniversitelerde de genelde ücretler 30 bin küsur civarıydı. Sizin bahsettiğiniz gibi bir bedelli ücretinde olan yerler de vardı mesela Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ gibi Üniler bunlardan birkaçıydı. Ben 2024-25 yılı için yıllık bitirme projesi ücreti ile beraber KOU'de 13 bin liraya kayıt oldum.
Hocam merhabalar, umarım aktifsinizdir hala. Aynı durumu yaşıyorum şu anda sizle pasif öğrenci olarak gözüküyorum. Öğrenci işleri ders kaydını beklemem gerektiğini ve ders kaydı yaptıktan sonra düzeleceğini söyledi. Ama tecilim bu ay bitiyor, yani 2 ay boşluk olacak ders kaydına kadar. Bu aralıkta yoklama kaçağı olarak gözüküyor muyum?

2 ay sonra ders kaydım gerçekleştiğinde "aktif öğrenci" olduğumda tecilim uzayacak mı yoksa yoklama kaçağına düştüğüm için bir daha uzatamam mı? Siz tecil bitmeden aktif öğrenci olabilmiş miydiniz yoksa tecil bittikten sonra aktif öğrenci olup mu uzattınız?

@dejounte123 Merak etmenize gerek yok, hemen yoklama kaçağı olmayacaksınız. Tecil yaptırmak veya askere gidecekseniz yoklama işlemlerini yapmak için yıl sonuna kadar vaktiniz var. Yeni yıla kadar bu işlemlerden birisini yapmazsanız o zaman "yoklama kaçağı" olursunuz.

Yıl sonuna kadar okulunuza kaydınızı, ders seçimini yapın ve harç bedelini ödeyin. Kurumunuzun OIS sisteminde "aktif öğrenci" olarak gözüktükten sonra isterseniz benim yaptığım gibi öğrenci işlerine T.C. no ve öğrenci bilgilerinizi yazıp tecil işleminizi yapmasını talep edebilirsiniz isterseniz de en yakın askerlik şubesine gidip oradan kendiniz yapabilirsiniz.

Ben 2024 Ağustos gibi bir zamanda, okuluma öğrenci kaydımın yapıldığını görünce askerlik şubesine ertelemeye gitmiştim ancak henüz o sırada aktif öğrenci olmadığım için yardımcı olmamışlardı.

Benim tecilim 6 Eylül 2024'te bitmişti, ders seçimini ve harç bedelini ödedikten sonra yani 25 Eylül 2024'te aktif öğrenci olduktan sonra öğrenci işlerine mail atmıştım ve bir hafta içinde gerekli işlemler yapıldı, tecil sürem uzatıldı.

Bendeki bu 19 günlük boşluk sizde 2 ay kadar olacak. Bu arada yoklama kaçağı olmayacak, aktif öğrenci olduktan sonra sorunsuz şekilde tecil ettirebileceksiniz.

@dejounte123 Merak etmenize gerek yok, hemen yoklama kaçağı olmayacaksınız. Tecil yaptırmak veya askere gidecekseniz yoklama işlemlerini yapmak için yıl sonuna kadar vaktiniz var. Yeni yıla kadar bu işlemlerden birisini yapmazsanız o zaman "yoklama kaçağı" olursunuz.

Yıl sonuna kadar okulunuza kaydınızı, ders seçimini yapın ve harç bedelini ödeyin. Kurumunuzun OIS sisteminde "aktif öğrenci" olarak gözüktükten sonra isterseniz benim yaptığım gibi öğrenci işlerine T.C. no ve öğrenci bilgilerinizi yazıp tecil işleminizi yapmasını talep edebilirsiniz isterseniz de en yakın askerlik şubesine gidip oradan kendiniz yapabilirsiniz.

Ben 2024 Ağustos gibi bir zamanda, okuluma öğrenci kaydımın yapıldığını görünce askerlik şubesine ertelemeye gitmiştim ancak henüz o sırada aktif öğrenci olmadığım için yardımcı olmamışlardı.

Benim tecilim 6 Eylül 2024'te bitmişti, ders seçimini ve harç bedelini ödedikten sonra yani 25 Eylül 2024'te aktif öğrenci olduktan sonra öğrenci işlerine mail atmıştım ve bir hafta içinde gerekli işlemler yapıldı, tecil sürem uzatıldı.

Bendeki bu 19 günlük boşluk sizde 2 ay kadar olacak. Bu arada yoklama kaçağı olmayacak, aktif öğrenci olduktan sonra sorunsuz şekilde tecil ettirebileceksiniz.
Çok teşekkür ederim.

Aslan mert hala aktif misin? Bir şey sormak istiyorum da.

Merhaba @mrtumnus01 Technopat Sosyal kuralları gereği sorununuzu yeni konu açarak açıklamanızı tavsiye ederim. Böylelikle benzer sorunu yaşayanlar da faydalanabilir veya benim bilmediğim noktada başka kişiler yardımcı olabilir.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı