ThinkBook 16 G6 ekranında kırmızı nokta var

Hocam, dediğim gibi. Tek sorun sıkışmış piksel değil ki. Bence sıfır alınmış bir laptop mavi ekran dışında yer alan sorunları çıkarmamalı. Çıkardıysa fabrika bunları test etmiyor gibi bir şey ya.
Laptopla işim olmasa hiç dert etmem ama kendisi çok önemli, bir yerlere gidip çeşitli sunumlar yapıyorum. Durmadan bilgisayar değiştir değiştir bıktım açıkçası. Gidip mini itx toplayıp onu gezdirmeye karar verdim.
Sonuna kadar haklısınız hocam. Umarım hızlıca iade alırlar.

Uğraşma derim.

Dediğin ürün şu anda 18000₺ civarında, APU yapayım desen bile ITX anakartlar kasalar fazlasıyla pahalı olduğundan kıytırık bir sisteme aşağı yukarı 14-15k para bağlamış olursun.

Çok oyun oynamam diyorsan paraya kıyıp MacBook almak çok çok daha mantıklı açıkçası.
Hocam evde yaparız dert değil ya. Mini itx yazmışım. M-ATX küçük kasalar da var açıkçası. Şunun şurası bir APU. Bir anakartı, laptop gücünde güç kaynağı ve incecik de fanı var. Masaüstü PC bir şey yaptı mı değişimi oluyor en azından. Taşınabilirlik önemli ya. Taşınabilir bir cihaza ihtiyaç duymasam, atölyelere gitmesem, sunum falan yapmasam zaten laptop almam ki. 2400G bir kasa bile beni rahatça idare eder.
Biz almışken iyi alıyoruz cihaz sağlam olsun uzun ömürlü olsun diye, iyi cihaz da böyle yapıyor. Gidip 10Kya 7320U almak lazım aslında, cihazı sadece ufak işlerde kullanmak lazım.

Açıkçası eskiden macbook düşünüyordum ama çok farklı programlarla ve portlarla işim oluyor. Emu vs. ile çözülüyorsa aslında edinilebilir ama dediğim gibi etkin olarak ethernet, USB, HDMI, testler için çeşitli simulasyonlar kullanmak zorundayım.
Uğraşmayın zaten yeni aldınız sanırım garanti dışı vs kalmasın, iade edin. Gelen parayla güzel bir masaüstü toplarız size çok daha iyi olur.
Hocam evde kasa var aslında zaten ama bana taşınabilir güçlü bir şey gerekiyor. Bütçemde laptop alternatiflerine göre çok güçlü kasalar var, evde zaten B450MK var 2200G ile, açıkçası 5800lere kadar yolu var o sistemin. Ama genel olarak çok oyun oynamadığım, oynarsam da genelde simulasyon için yaptığımız donanımı test ettiğim için pek GPU'ya da ihtiyaç duymuyorum. Kasayı kullanmama nedenim diske laptopun verileri atmıştım, bazı programları kuramıyordım format vs. gerekiyordu, diski boşaltamadığım için atamıyorum.

Tabii bu olaydan sonra kasayı gezdirilebilir bir boyuta sokmak daha mantıklı geldi. Düşününce bana da komik geliyor ama bu elimdeki 3. Laptop böyle problemler yapan. 4.sü de böyle yapar gibi geliyor. En kötü Gaming cihaz alırım belki o yapmaz diye, sonra o da yapar onu da iade ederiz gibi geliyor.
Kötü oldu ya, sıkışık takvimde olmaması gereken şeyler oluyor. Taşınabilirlik ön planda olduğu için güçlü Ultrabook alıyoruz o da böyle... MacBook alanlar neden alıyor anlıyorum bazen. Bendeki minik parmakla gidip uzun süre gelmeyen gibi değil sendeki biraz leke gibi.
Hocam zaten tüm mesele o. İşim olmadığı bir zamana denk gelse ben zevkle iade eder başka alır denemiş olurum. Bu cihazı alırken bile diğerinin iade süreci bitmemişti. Biliyorsunuz takvimi, zamanımız kalmadı diye edindim bunu. Yoksa laptop da almazdım.

Sonuç ve özet olarak işler pek yolunda değil. Hepinize tüm süreçlerdeki destekleriniz ve yardımlarınızdan ötürü teşekkür ederim hocalarım. Cihazı 3 4 gün sonra iade etmeyi denerim. Tamire falan gönderilirse de razı olurum artık ona da yapacak bir şey kalmadı pek.

Gidip 10kya 7320u almak lazım aslında, cihazı sadece ufak işlerde kullanmak lazım.

Tam olarak bahsettiğini kullanıyorum, çoğu işimi fazlasıyla da görüyor. Programcılık okuyorum Android stüdyo'da emulatör açmadığım sürece de çatır çatır tüm işlerimi yapıtırıyor.

Şu ana kadar RAM yetersizliği dışında sıkıntısını da göremedim pek. Diablo 4 bile oynadım aletle. :D

Hocam evde yaparız dert değil ya. Mini ITX yazmışım. M-ATX küçük kasalar da var açıkçası. Şunun şurası bir APU. Bir anakartı, laptop gücünde güç kaynağı ve incecik de fanı var. Masaüstü PC bir şey yaptı mı değişimi oluyor en azından. Taşınabilirlik önemli ya. Taşınabilir bir cihaza ihtiyaç duymasam, atölyelere gitmesem, sunum falan yapmasam zaten laptop almam ki. 2400G bir kasa bile beni rahatça idare eder.

Ben de okul imkanları ile lazer kesimden bir mini kasa yapıp kullanmayı düşündüm ancak şu anda pek mümkünatı olmayan bir durum. Önce parçaları ona göre satıp yenilerini ayarlamam ve plan proje çıkartmam gerek.

Sıkıntı da orada başlıyor adamakıllı plan proje yapmadan maalesef öyle hayal ettiğimiz taşınabilir sistemleri yapmak pek mümkün olamıyor.

En mantıklı olanı açıkçası AMD 4700s kiti ile bu LP kıytırık kasalardan bir şey ortaya çıkarmak.

Açıkçası eskiden MacBook düşünüyordum ama çok farklı programlarla ve portlarla işim oluyor. Emu vs. ile çözülüyorsa aslında edinilebilir ama dediğim gibi etkin olarak Ethernet, USB, HDMI, testler için çeşitli simulasyonlar kullanmak zorundayım.

Yani sanal makine ile çoğu iş yapılabiliyor. Yine de senin kullanacağın programlar ve işlemlerin ile uyumlu olup olmayacağını araştırman gerek. Her türlü Mac al devam et diyorum ben.

Örnek olarak böyle bir şey alıp anakart SSD haricini satıp ona uygun LP bir ekran kartı ile birlikte LP bir kasada kullanmak. Ufak olsa da bu tip kasalar da amele işi.

Yani sanal makine ile çoğu iş yapılabiliyor. Yine de senin kullanacağın programlar ve işlemlerin ile uyumlu olup olmayacağını araştırman gerek. Her türlü Mac al devam et diyorum ben.
İade edersem mecbur öyle bir şey düşünüyorum. Bıkkınlık verdi.

Hocam hu durumun sebebini bildiğimden yazmak istedim. Microsoft mu yoksa Lenovo mu yapıyor bunu bilmiyorum ancak Lenovo laptoplarda Windows Update ile tüm sürücülere güncelleme geliyor. Üstüne BIOS'a da güncelleme geliyor. Bu durum da Update'in yanlış veya bozuk dosya indirmesi ve onu kurması durumunda BIOS'un bozulup cihazın açılmaması anlamına geliyor. Aldığınız mavi ekranların vs. sebebi de büyük ihtimalle o sırada arkada hatalı inen sürücüler. Bu yeni Windows'ların bu özellikleri bilmeyenler için belki iyi ama bilenlerin de cihazını bozarak yenisini almasına sebep oluyor. Kısacası çok mantıklı bir planlı eskitme yöntemi.

Ben artık Windows'un huylarına dayanamayıp Linux'a geçtim. Pil süresi ve ısınmayla ilgili sorunlar yaşadım ve onları da çözmeyi başardım. Asla Windows'a döneceğimi sanmıyorum. Windows'ta 3 4 ayda bir kurduğum tek uygulamaları tek tek tekrar indirip güncellemelerini yaparken şu anda tek tuşla her şeyi güncelleyip üstüne sorun çıkarsa da tek tuşla geri alabiliyorum.

@Akif9748 Evdekiler ne düşünüyor bu bilgisayar konusunda?
Evdekiler de bıktı iade işiyle uğraşmaktan ama bir an evvel gönderelim diyor. Bu kusurlar kullanıma engel değil ama kusur sonuçta.
Ama iade süreci nasıl olacak ondan emin olmam lazım. Şöyle ki, daha önce bir HP cihazı geldiğinde açılmadığı için göndermiştik ve para iadesi almıştık. Bunda satıcı servise gönderir mi göndermez mi emin değilim. 14 gün içinde iade bu durumda geçerli midir yoksa arızalı diye gönderirler mi onu merak ediyorum. Ne diye beyan etsem, hepsini saysam mı hızlıca halledilir yoksa direkt mi gönderilirse?

Hocam hu durumun sebebini bildiğimden yazmak istedim. Microsoft mu yoksa Lenovo mu yapıyor bunu bilmiyorum ancak Lenovo laptoplarda Windows Update ile tüm sürücülere güncelleme geliyor. Üstüne BIOS'a da güncelleme geliyor. Bu durum da Update'in yanlış veya bozuk dosya indirmesi ve onu kurması durumunda BIOS'un bozulup cihazın açılmaması anlamına geliyor. Aldığınız mavi ekranların vs. sebebi de büyük ihtimalle o sırada arkada hatalı inen sürücüler. Bu yeni Windows'ların bu özellikleri bilmeyenler için belki iyi ama bilenlerin de cihazını bozarak yenisini almasına sebep oluyor. Kısacası çok mantıklı bir planlı eskitme yöntemi.

Ben artık Windows'un huylarına dayanamayıp Linux'a geçtim. Pil süresi ve ısınmayla ilgili sorunlar yaşadım ve onları da çözmeyi başardım. Asla Windows'a döneceğimi sanmıyorum. Windows'ta 3 4 ayda bir kurduğum tek uygulamaları tek tek tekrar indirip güncellemelerini yaparken şu anda tek tuşla her şeyi güncelleyip üstüne sorun çıkarsa da tek tuşla geri alabiliyorum.
Açıklamanız için teşekkürler hocam,

Geçenki laptop belki ondan öyle olmuştur diye bu kez BIOS vs. hiç dokunmadım yapmasın diye. Hatta sırf bu yüzden sürücülere dokunmadım Windows halletsin diye. Ama kurulan GPU sürücüsü sıkıntılı diye kurmak zorunda kaldım.

Update ile gelme kısmını bilemiyorum ama bu bilgisayarlarda hotfix gibi bir şey var. İlk format atılırken Windowsa bir şey bağlıyor.

Mavi ekran konusunda Lenovo'dan değil de, Windows 11 ile AMD'den olduğunu sanıyorum. Sebebim daha önce yaşamam. Çeşitli AMD APU sistemler (A6-6600K, 2200G) de böyle yapmıştı Windows 11 ile. Sürücüsü düzgün değilse bırakın mavi ekranı, bilgisayar kapanabiliyordu anında. Ama kapatacak kadar etkili olacak sürücüyü kurması Update/Lenovo ikilisinin işi.
Mavi ekran dediğim gibi bir problem gibi gelmedi bana çünkü alıştım, çeşitli Windows 11 kurulumlarında sürücüler bu şekilde geliyor bana genelde. Böyle sorunlara sebep oluyor.

Siyah ekranda kilitli kalma ve tuşa basılı tutmaya bile yanıt vermeme olayının tam neden olduğunu hala çözemedim mesela. Windowstan olsa bilgisayar kapanırdı diye düşünüyorum. Yıllar boyu böyle oldu. Ama bu kez hiç bir şekilde kapatamadık cihazı. En son bataryayı söktüm ancak öyle düzeldi. Yetkin olmasam konuda cihazın pilinin bitmesini beklemek durumunda kalırdım.

Kullandığım programların geneli Linux dağıtımlarıyla verimli çalışacak durumda değiller. İmkanım olsa direkt laptop kullanmam ben hocam.

@Akif9748 Kısa süre önce arkadaşım Excalibur aldı. Açtı oyun yükledi program kurdu. Kendisine hemen iade etmesini söyledim. Sadece vazgeçtim seçeneğine tıklamış. İadeyi almışlar hiçbir servise filan göndermeden.
Hocam cihaz probleme sahip ya. O konuda sıkıntı olmazsa öyle yapmayı düşünüyorum paketleyip.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı