Rehber ThrottleStop ile undervolt

ThrottleStop programını indirin: Link
(Throttlestop açılırken hata verir ise rehberin sonuna bakın.)

ThrottleStop'ın arayüzü:
tsbench.jpg

FIVR: Voltaj ve çarpan ayarları.
TPL: Güç ayarları.
Limits: Darboğazın sebepleri.
TS Bench: Benchmark.

Undervolt:

FIVR bölümünü açın. Karşınıza bu ekran gelecek.

-iQUgS7yMi3J2f1JnOls6WCHbatGfQtzOqmR7saPnDzS0-OD_wghWsJla4hP-AEmxfey48k_ZTS2MxpPDfbbbxm4M3jYd78vpbz86OkIRoz3lGwBoi-Qnffb4wzky_c56FWORTLX

CPU Cache yazan yere tıklayın. Unlock Adjustable Voltage kutusuna tik atın. Adaptive seçeneğini işaretleyin ve Offset Voltage yazan yerdeki slider ile voltajı azaltmaya başlayın. Bittikten sonra OK - Save voltages immediately seçeneğini işaretleyin ve OK diyerek FIVR'ı kapatın.

51mV undervolt ekran görüntüsü:

hpZGmU9hV88fvwuToMpVYqwadQ5qcg7KV0jctpfWJaGSkYiTQAb6x7lxBNb6UtHenXlnEo56pJVM7mxhFQ9GVs9HfRVzVSt-0X72KLFnjWA799NGhBG8R2cy025Me8ZEA9tv3vkQ

50mV azaltın TS Bench testini açıp benchmark yapın. Hata ya da mavi ekran alana kadar voltajı azaltmaya ve test yapmaya devam edin. Hata ya da mavi ekran aldıktan sonra en son sorunsuz çalışan değere geri dönün ve bu sefer aynı işlemi 10 mV ile yapın sonra... Bu sayede sınıra yakın en stabil değeri bulacaksınız.
Misal: -50 -> -100 -> -150 -> -200 -> -160 -> -170 -> -180 -> -172 -> -174 -> -173 -> -172 ❔ Güvenlik payı: -165 ✅
Aynı işlemi bu sefer CPU Core için yapın ve işiniz tamam.

Fazla undervolttan hata vermiş bir benchmark:
OM6-WDggwFy6OMbkT6yCJqwok14FgpPsbqhyLrv6AnQpmIBCzqw-2GIDZxM0s6XI_MMb_fMYtxOd3ssYYsv-G_Ms3QxzoUIHk4FdTzVeFrEZIyCmNc_OTcywIlkREagU5XGGRTuM

Undervolt sonrası stabilite testi:

Cinebench R20:
Link ya da Microsoft Store

Cinebench R20'yi açın ve "Run" tuşuna basın. Testi 2 defa yapın. Mavi ekran ya da donma olmadan bitirdiyseniz sorun yok demektir.

Stabiliteden yine de şüphe ediyorsaniz güvenlik payını arttırın.

Genel Performans:

TS Bench, R20 ya da herhangi bir benchmark çalışırken Limits sekmesine tıklayın. İşlemcinizi yavaşlatan sebepler burada yazar.

Örnek: Sıcaklık ve PL2 güç tüketiminden dolayı yavaşlayan bir işlemcinin "Limitleri".

i143jSWDF9R-k5jD-sxLjmgGIJlzmSMxsjHCrY3Xf5hMe5PundfNseIFRIh9wFXiDVh6dqFBt6xBxCexKzC0wR4M_sJGnzcLjM4nQC5VgY1Jcv6SP0AbrMEINEPXChtZr9EXtQmr

Sıcaklık nasıl çözülür?

Undervolt, kaliteli macun vs.​

PL2 güç nasıl çözülür?

TPL bölümünü açın. Karşınıza bu ekran gelecek. PL1 üstteki PL2 alttaki değerdir.​

eRgyj-JjCXE7-j7-TBlZv13yQfOQdcVdha1OlcVt36tBi2rKbioOXRPdW7_YschYVQrscofabbkXdx0tjFJyF5VOkMfxpJV1SzYwv1pm5WYom0l-FSbU8AWJVwQAcSrFG-luVHOG
İhtiyaca göre değerleri 10-20 arttırın. Evet, bol keseden. OK, diyerek tekrar bir benchmark ile limitleri kontrol edin. Hala limitlere takılıyor ise FIVR bölümünü açın ve Disable and Lock Turbo Limits kutusunu işaretleyin ve size denilenleri yapın. Hala çözülmedi ise cihazınızın üreticisinin yazılımları ya da BIOS ayarları gibi başka şeylerde cözüm aramalısınız.​

Soru sormadan önce:

Undervolt cihazıma zarar verecek mi?

Fiziksel olarak hayır. Yazılımsal olarak olabilir.​

Yazılımsal zarardan kastın nedir?

Fazla yapıldı ise en kötü ihtimalde Windows'un açılmaması. Kısaca diskte bulunan 3-5 bitlik verinin rastgele değişmesi.​

Bu ciddi bir sorun değil mi?

Hayır. Format atınca çözülüyor.​

Fiziksel olarak zararlı diyenler var. Onlara mı sana mı inanalım?

O kişiye herhangi bir makale sitesinde undervolt terimini aratmasını (Bkz. Random bir makale.) ayrıca lise fizik ile yarı iletkenlerde mantık konusunu çalışmasını temenni ediyorum.​

ThrottleStop sorunlar ve çözümler:

0xc00007b hatası: Link

mfc120u.dll bulunamadı hatası: Link

mfc120u.dll çözüm işe yaramadı ise: Link

MUTLAKA OKUYUN

BIOS ya da herhangi bir firmware güncellemesi yapmadan önce Undervolt işlemini geri alın. (GPU, WiFi ve benzeri donanımların güncellemeleri bu kapsamda değildir.)

MemTest86 gibi hata bulma odaklı testler yapmadan önce Undervolt işlemini geri alın.

(Neden bunları yapmalısınız: Aşırı Undervolt yazılımsal hatalara sebep olabilir ve BIOS güncellerken bunun olmasını istemeyiz. Bir örneğini duymadım ama ilk siz olmayin.)

Dosya Ekleri

• tsbench.jpg
    tsbench.jpg
    55,3 KB · Görüntüleme: 1.151
  • Screenshot (1) - Copy.png
    Screenshot (1) - Copy.png
    9,6 KB · Görüntüleme: 1.086
  • Screenshot (1).png
    Screenshot (1).png
    85,7 KB · Görüntüleme: 936
  • Screenshot (3) - Copy.png
    Screenshot (3) - Copy.png
    3,3 KB · Görüntüleme: 907
  • Screenshot (3).png
    Screenshot (3).png
    5,1 KB · Görüntüleme: 841
  • Screenshot (4).png
    Screenshot (4).png
    5,5 KB · Görüntüleme: 843
  • Screenshot (5).png
    Screenshot (5).png
    11,2 KB · Görüntüleme: 1.166
Eskiye kıyasla arada bir fark olduğuna eminseniz o zaman en son yaptıklarınızı hatırlamaya çalışın. Hocam format vs. denemişsiniz zaten yani yazılımsal bir durum olsa çözmüş olurdunuz şimdiye diye düşünüyorum. Aklıma tek gelen şey kalitesiz macun kullanımı ya da yanlış uygulanması.
Bir de Voltaj değerleri biraz tuhafıma gitti. Kendi işlemcim 0.9-0.97 arası voltaj kullanırken tam 43-45 watt arasında çekiyor. Bu voltaj değerleriyle 50 watt'a ulaşabilmesi bir tuhaf geldi.

Eskiye kıyasla arada bir fark olduğuna eminseniz o zaman en son yaptıklarınızı hatırlamaya çalışın. Hocam format vs. denemişsiniz zaten yani yazılımsal bir durum olsa çözmüş olurdunuz şimdiye diye düşünüyorum. Aklıma tek gelen şey kalitesiz macun kullanımı ya da yanlış uygulanması.
Bir de Voltaj değerleri biraz tuhafıma gitti. Kendi işlemcim 0.9-0.97 arası voltaj kullanırken tam 43-45 watt arasında çekiyor. Bu voltaj değerleriyle 50 watt'a ulaşabilmesi bir tuhaf geldi.
Hocam tam üstüne bastınız benim de derdim bu. Eskiden Cinebench R20' de 2150 puan alırken 4 GHZ sabit çalışıp 40 watt'a yakın güç çekiyordu sadece. Hız 90 ancak olurdu. Aynı undervolt ayarlarıyla bu arada. Şimdi hem daha düşük hızda çalışıyor hem de çok fazla güç istiyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz Power Limit'i 50 Watt'a sabitlediğimde 50 Watt çekiyor ve hala PL2 limiti uyarısı veriyor. Sanırım benim bu aniden yük alınca 96 97 lere çıkmasının sebebi de bu, aşırı güç çekiyor. Ben bu soruna çözüm arıyorum açıkçası. Power limiti 60 yapınca 52 ye kadar çıkıyor. Cihazı maksimum 40-45 Watt'ta full performans çalıştırabilsem sorunum çözülür sanırım.
3.PNG

50 watt'a rağmen PL2 vermesi çok garip. Acaba arka planda Intel dahili GPU'yu kullanan bir program mı var? Belki watt'in bir kısmı ona gidiyordur.

Termal macunun kötü sürülmesi de böyle ani bir güç tüketimi artışını açıklayamaz.
VRM'ler zarar gördü sürerken desek o zaman tam tersi güç yetmez.
Sokete metal toz kaçtı direnç görevi görüyor desek soket yok.
...
Aklıma mantıklı bir açıklama ya da çözüm gelmiyor.
Son ihtimal Windows sürümünden diye düşünebiliriz. Eski bir sürümde deneyin ama bu da çok düşük ihtimal.

50 watt'a rağmen PL2 vermesi çok garip. Acaba arka planda Intel dahili GPU'yu kullanan bir program mı var? Belki watt'in bir kısmı ona gidiyordur.

Termal macunun kötü sürülmesi de böyle ani bir güç tüketimi artışını açıklayamaz.
VRM'ler zarar gördü sürerken desek o zaman tam tersi güç yetmez.
Sokete metal toz kaçtı direnç görevi görüyor desek soket yok.
...
Aklıma mantıklı bir açıklama ya da çözüm gelmiyor.
Son ihtimal Windows sürümünden diye düşünebiliriz. Eski bir sürümde deneyin ama bu da çok düşük ihtimal.
Hocam ilginiz için teşekkür ederim öncelikle. Dediğiniz gibi açıklaması çok zor. Bir süre görmezden gelip işlerimi tamamladıktan sonra en iyisi servise vermek sanırım. Sağolun tekrar

Merhaba öncelikle rehberiniz için teşekkürler benim gibi bu işlerden hiç anlamayan birisi bile kolaylıkla yapabiliyor. Fakat undervolt sonrasında benim hala sorunlarım oldu i7 9750H kullanmaktayım rehberinizi adım adım yaptım güvenli olarak 129.9'da bıraktım ve Cinebench'de 2650 civarında skorlar aldım. Benim asıl sıkıntım ise oyunlarda özellikle Witcher 3'de test ettim undervolttan önce ara ara 90+ oluyordu hatta bir kere 100 bile gördüm genelde 75-85 arasındaydı. Undervolttan sonra ise 65-80 arası geziyor ama ani olarak 96-97'lere çıkıyor bu da insanın sinirini bozuyor haliyle. TS limitlerde ise thermal, PL1 ve PL2'yi ne yaptıysam da bitiremedim. Bana ne tavsiye edebilirsiniz?

Performanstan feda ederek Watt ayarlarini kisarsaniz ya da islemcinin GHz'ini kisitlar iseniz bu ani artislar durur.
FIVR bolumundeki Turbo Ratio Limits bolumundeki 39 ya da 41 vs. yazan yerler GHz'i temsil eder. 39 = 3.9GHz. Buradan ihtiyaciniza gore azaltabilirsiniz. Ya da yine GHz sinirlamak icin giris sayfasindaki Disable Turbo ayarina tik atarsaniz 2.6GHz'nin uzerine islemci cikmaz.
PL1 ve PL2'yi ne yaptıysam da bitiremedim.
Hocam PL degerlerini 35'in altina indirirseniz %30-40 performans kaybedersiniz ama ani artislar %90 durur. Ayrica guc ayarlariyla oynadiktan sonra hala sogumuyor ise ThrottleStop uzerindeki monitorden kullanimlari kontrol edin. Gercekten koydugunuz limitin uzerine cikiyor mu diye.

Ama genel olarak bu ani artislardan korkmaniza gerek yok. Sicaklik cikmamasi gereken bir seviyeye cikar ise islemci kendini yavaslatir ya da cihazi kapatir.

ThrottleStop programını indirin: Link
(Throttlestop açılırken hata verir ise rehberin sonuna bakın.)

ThrottleStop'ın arayüzü:
tsbench.jpg

FIVR: Voltaj ve çarpan ayarları.
TPL: Güç ayarları.
Limits: Darboğazın sebepleri.
TS Bench: Benchmark.

Undervolt:

FIVR bölümünü açın. Karşınıza bu ekran gelecek.

-iQUgS7yMi3J2f1JnOls6WCHbatGfQtzOqmR7saPnDzS0-OD_wghWsJla4hP-AEmxfey48k_ZTS2MxpPDfbbbxm4M3jYd78vpbz86OkIRoz3lGwBoi-Qnffb4wzky_c56FWORTLX

CPU Cache yazan yere tıklayın. Unlock Adjustable Voltage kutusuna tik atın. Adaptive seçeneğini işaretleyin ve Offset Voltage yazan yerdeki slider ile voltajı azaltmaya başlayın. Bittikten sonra OK - Save voltages immediately seçeneğini işaretleyin ve OK diyerek FIVR'ı kapatın.

51mV undervolt ekran görüntüsü:

hpZGmU9hV88fvwuToMpVYqwadQ5qcg7KV0jctpfWJaGSkYiTQAb6x7lxBNb6UtHenXlnEo56pJVM7mxhFQ9GVs9HfRVzVSt-0X72KLFnjWA799NGhBG8R2cy025Me8ZEA9tv3vkQ

50mV azaltın TS Bench testini açıp benchmark yapın. Hata ya da mavi ekran alana kadar voltajı azaltmaya ve test yapmaya devam edin. Hata ya da mavi ekran aldıktan sonra en son sorunsuz çalışan değere geri dönün ve bu sefer aynı işlemi 10 mV ile yapın sonra... Bu sayede sınıra yakın en stabil değeri bulacaksınız.
Misal: -50 -> -100 -> -150 -> -200 -> -160 -> -170 -> -180 -> -172 -> -174 -> -173 -> -172 ❔ Güvenlik payı: -165 ✅
Aynı işlemi bu sefer CPU Core için yapın ve işiniz tamam.

Fazla undervolttan hata vermiş bir benchmark:
OM6-WDggwFy6OMbkT6yCJqwok14FgpPsbqhyLrv6AnQpmIBCzqw-2GIDZxM0s6XI_MMb_fMYtxOd3ssYYsv-G_Ms3QxzoUIHk4FdTzVeFrEZIyCmNc_OTcywIlkREagU5XGGRTuM

Undervolt sonrası stabilite testi:

Cinebench R20:
Link ya da Microsoft Store

Cinebench R20'yi açın ve "Run" tuşuna basın. Testi 2 defa yapın. Mavi ekran ya da donma olmadan bitirdiyseniz sorun yok demektir.

Stabiliteden yine de şüphe ediyorsaniz güvenlik payını arttırın.

Genel Performans:

TS Bench, R20 ya da herhangi bir benchmark çalışırken Limits sekmesine tıklayın. İşlemcinizi yavaşlatan sebepler burada yazar.

Örnek: Sıcaklık ve PL2 güç tüketiminden dolayı yavaşlayan bir işlemcinin "Limitleri".

i143jSWDF9R-k5jD-sxLjmgGIJlzmSMxsjHCrY3Xf5hMe5PundfNseIFRIh9wFXiDVh6dqFBt6xBxCexKzC0wR4M_sJGnzcLjM4nQC5VgY1Jcv6SP0AbrMEINEPXChtZr9EXtQmr

Sıcaklık nasıl çözülür?

Undervolt, kaliteli macun vs.​

PL2 güç nasıl çözülür?

TPL bölümünü açın. Karşınıza bu ekran gelecek. PL1 üstteki PL2 alttaki değerdir.​

eRgyj-JjCXE7-j7-TBlZv13yQfOQdcVdha1OlcVt36tBi2rKbioOXRPdW7_YschYVQrscofabbkXdx0tjFJyF5VOkMfxpJV1SzYwv1pm5WYom0l-FSbU8AWJVwQAcSrFG-luVHOG
İhtiyaca göre değerleri 10-20 arttırın. Evet, bol keseden. OK, diyerek tekrar bir benchmark ile limitleri kontrol edin. Hala limitlere takılıyor ise FIVR bölümünü açın ve Disable and Lock Turbo Limits kutusunu işaretleyin ve size denilenleri yapın. Hala çözülmedi ise cihazınızın üreticisinin yazılımları ya da BIOS ayarları gibi başka şeylerde cözüm aramalısınız.​

Soru sormadan önce:

Undervolt cihazıma zarar verecek mi?

Fiziksel olarak hayır. Yazılımsal olarak olabilir.​

Yazılımsal zarardan kastın nedir?

Fazla yapıldı ise en kötü ihtimalde Windows'un açılmaması. Kısaca diskte bulunan 3-5 bitlik verinin rastgele değişmesi.​

Bu ciddi bir sorun değil mi?

Hayır. Format atınca çözülüyor.​

Fiziksel olarak zararlı diyenler var. Onlara mı sana mı inanalım?

O kişiye herhangi bir makale sitesinde undervolt terimini aratmasını (Bkz. Random bir makale.) ayrıca lise fizik ile yarı iletkenlerde mantık konusunu çalışmasını temenni ediyorum.​

ThrottleStop sorunlar ve çözümler:

0xc00007b hatası: Link

mfc120u.dll bulunamadı hatası: Link

mfc120u.dll çözüm işe yaramadı ise: Link

MUTLAKA OKUYUN

BIOS ya da herhangi bir firmware güncellemesi yapmadan önce Undervolt işlemini geri alın. (GPU, WiFi ve benzeri donanımların güncellemeleri bu kapsamda değildir.)

MemTest86 gibi hata bulma odaklı testler yapmadan önce Undervolt işlemini geri alın.

(Neden bunları yapmalısınız: Aşırı Undervolt yazılımsal hatalara sebep olabilir ve BIOS güncellerken bunun olmasını istemeyiz. Bir örneğini duymadım ama ilk siz olmayin.)
1590879863450.png

Hocam Turbo Boost Power Limits kısmı bende normalde bu şekilde çıkıyor. Buradaki değerleri neye göre belirlemem gerekiyor tam olarak onu anlamadım.

Buradaki değerleri neye göre belirlemem gerekiyor tam olarak onu anlamadım.
Limitlere bakarak hocam. PL1, PL2 ve sicakliktan dolayi islemciniz yavaslamis.
PL1: Turbo Boost Long Power Max
PL2: Turbo Boost Short Power Max
Bu iki degeri arttiracaksiniz. Kafadan ikisine de 45-55 gibi bir deger girin. Bu limitlerin maximum degerleri islemcide belirli yani 999 girseniz bile belirlenen limitin uzerine cikamaz. Bu sebeple bol keseden yazabilirsiniz.
Ayrica bazi ureticiler guc sinirlarini kilitliyor. Yani arttirsaniz bile islemci yine eski dusuk limitini kullanmaya devam edebiliyor. Yaptiginiz ayarlarin ise yaramama ihtimali de var yani.

Limitlere bakarak hocam. PL1, PL2 ve sicakliktan dolayi islemciniz yavaslamis.
PL1: Turbo Boost Long Power Max
PL2: Turbo Boost Short Power Max
Bu iki degeri arttiracaksiniz. Kafadan ikisine de 45-55 gibi bir deger girin. Bu limitlerin maximum degerleri islemcide belirli yani 999 girseniz bile belirlenen limitin uzerine cikamaz. Bu sebeple bol keseden yazabilirsiniz.
Ayrica bazi ureticiler guc sinirlarini kilitliyor. Yani arttirsaniz bile islemci yine eski dusuk limitini kullanmaya devam edebiliyor. Yaptiginiz ayarlarin ise yaramama ihtimali de var yani.
1590920125980.png

İnanılmaz bir sonuç aldım. :D Ama işlemcimin her zorlandığında bu kadar ısınmasını istemiyorum, uzun vadede ömrü kısalır. Uygun değerleri bulmaya çalışacağım. Yardımlarınız için teşekkürler.

Hocam paylaştığın bilgiler ile resimlerdeki şekilde undervolt yaptim. Öncelikle işlemcim i7 10750h . Isıyı bi tik düşürdüm ama biraz daha düşebilir. Intelin benchmark testinde puanim eskisiyle aynı çıkıyor fakat cinebench puanim yaklasik 300 400 puan daha düşük çıkıyor. Gerekirse Isıyı bi tık daha artirmayi da göze alarak performansın (özellikle cinebench puaninin) artması için hangi ayarı yapmamı önerirsin?
Birde sped shift ve turbo timelimitin düşük veya yüksek olması neye nasil etki ediyor?
son olarakta thrrottlestop ana ekranındak kutucuklardan hangilerinin tikli olması lazım en uygun sıcaklıkta en iyi performans için?

Dosya Ekleri

• 20200601_150251.jpg
    20200601_150251.jpg
    2,4 MB · Görüntüleme: 160
  • 20200601_150237.jpg
    20200601_150237.jpg
    2,3 MB · Görüntüleme: 121
  • 20200601_150245.jpg
    20200601_150245.jpg
    2,4 MB · Görüntüleme: 118
  • 20200601_150300.jpg
    20200601_150300.jpg