Rehber ThrottleStop ile undervolt

ThrottleStop programını indirin: Link
(Throttlestop açılırken hata verir ise rehberin sonuna bakın.)


ThrottleStop'ın arayüzü:
tsbench.jpg


FIVR: Voltaj ve çarpan ayarları.
TPL: Güç ayarları.
Limits: Darboğazın sebepleri.
TS Bench: Benchmark.


Undervolt:

FIVR bölümünü açın. Karşınıza bu ekran gelecek.

-iQUgS7yMi3J2f1JnOls6WCHbatGfQtzOqmR7saPnDzS0-OD_wghWsJla4hP-AEmxfey48k_ZTS2MxpPDfbbbxm4M3jYd78vpbz86OkIRoz3lGwBoi-Qnffb4wzky_c56FWORTLX



CPU Cache yazan yere tıklayın. Unlock Adjustable Voltage kutusuna tik atın. Adaptive seçeneğini işaretleyin ve Offset Voltage yazan yerdeki slider ile voltajı azaltmaya başlayın. Bittikten sonra OK - Save voltages immediately seçeneğini işaretleyin ve OK diyerek FIVR'ı kapatın.

51mV undervolt ekran görüntüsü:

hpZGmU9hV88fvwuToMpVYqwadQ5qcg7KV0jctpfWJaGSkYiTQAb6x7lxBNb6UtHenXlnEo56pJVM7mxhFQ9GVs9HfRVzVSt-0X72KLFnjWA799NGhBG8R2cy025Me8ZEA9tv3vkQ



50mV azaltın TS Bench testini açıp benchmark yapın. Hata ya da mavi ekran alana kadar voltajı azaltmaya ve test yapmaya devam edin. Hata ya da mavi ekran aldıktan sonra en son sorunsuz çalışan değere geri dönün ve bu sefer aynı işlemi 10 mV ile yapın sonra... Bu sayede sınıra yakın en stabil değeri bulacaksınız.
Misal: -50 -> -100 -> -150 -> -200 -> -160 -> -170 -> -180 -> -172 -> -174 -> -173 -> -172 ❔ Güvenlik payı: -165 ✅
Aynı işlemi bu sefer CPU Core için yapın ve işiniz tamam.

Fazla undervolttan hata vermiş bir benchmark:
OM6-WDggwFy6OMbkT6yCJqwok14FgpPsbqhyLrv6AnQpmIBCzqw-2GIDZxM0s6XI_MMb_fMYtxOd3ssYYsv-G_Ms3QxzoUIHk4FdTzVeFrEZIyCmNc_OTcywIlkREagU5XGGRTuM



Undervolt sonrası stabilite testi:

Cinebench R20:
Link ya da Microsoft Store

Cinebench R20'yi açın ve "Run" tuşuna basın. Testi 2 defa yapın. Mavi ekran ya da donma olmadan bitirdiyseniz sorun yok demektir.

Stabiliteden yine de şüphe ediyorsaniz güvenlik payını arttırın.


Genel Performans:

TS Bench, R20 ya da herhangi bir benchmark çalışırken Limits sekmesine tıklayın. İşlemcinizi yavaşlatan sebepler burada yazar.

Örnek: Sıcaklık ve PL2 güç tüketiminden dolayı yavaşlayan bir işlemcinin "Limitleri".

i143jSWDF9R-k5jD-sxLjmgGIJlzmSMxsjHCrY3Xf5hMe5PundfNseIFRIh9wFXiDVh6dqFBt6xBxCexKzC0wR4M_sJGnzcLjM4nQC5VgY1Jcv6SP0AbrMEINEPXChtZr9EXtQmr



Sıcaklık nasıl çözülür?

Undervolt, kaliteli macun vs.​

PL2 güç nasıl çözülür?

TPL bölümünü açın. Karşınıza bu ekran gelecek. PL1 üstteki PL2 alttaki değerdir.​

eRgyj-JjCXE7-j7-TBlZv13yQfOQdcVdha1OlcVt36tBi2rKbioOXRPdW7_YschYVQrscofabbkXdx0tjFJyF5VOkMfxpJV1SzYwv1pm5WYom0l-FSbU8AWJVwQAcSrFG-luVHOG
İhtiyaca göre değerleri 10-20 arttırın. Evet, bol keseden. OK, diyerek tekrar bir benchmark ile limitleri kontrol edin. Hala limitlere takılıyor ise FIVR bölümünü açın ve Disable and Lock Turbo Limits kutusunu işaretleyin ve size denilenleri yapın. Hala çözülmedi ise cihazınızın üreticisinin yazılımları ya da BIOS ayarları gibi başka şeylerde cözüm aramalısınız.​



Soru sormadan önce:

Undervolt cihazıma zarar verecek mi?

Fiziksel olarak hayır. Yazılımsal olarak olabilir.​

Yazılımsal zarardan kastın nedir?

Fazla yapıldı ise en kötü ihtimalde Windows'un açılmaması. Kısaca diskte bulunan 3-5 bitlik verinin rastgele değişmesi.​

Bu ciddi bir sorun değil mi?

Hayır. Format atınca çözülüyor.​

Fiziksel olarak zararlı diyenler var. Onlara mı sana mı inanalım?

O kişiye herhangi bir makale sitesinde undervolt terimini aratmasını (Bkz. Random bir makale.) ayrıca lise fizik ile yarı iletkenlerde mantık konusunu çalışmasını temenni ediyorum.​


ThrottleStop sorunlar ve çözümler:

0xc00007b hatası: Link

mfc120u.dll bulunamadı hatası: Link

mfc120u.dll çözüm işe yaramadı ise: Link


MUTLAKA OKUYUN

BIOS ya da herhangi bir firmware güncellemesi yapmadan önce Undervolt işlemini geri alın. (GPU, WiFi ve benzeri donanımların güncellemeleri bu kapsamda değildir.)

MemTest86 gibi hata bulma odaklı testler yapmadan önce Undervolt işlemini geri alın.

(Neden bunları yapmalısınız: Aşırı Undervolt yazılımsal hatalara sebep olabilir ve BIOS güncellerken bunun olmasını istemeyiz. Bir örneğini duymadım ama ilk siz olmayin.)
 

Dosya Ekleri

  • tsbench.jpg
    tsbench.jpg
    55,3 KB · Görüntüleme: 1.060
  • Screenshot (1) - Copy.png
    Screenshot (1) - Copy.png
    9,6 KB · Görüntüleme: 987
  • Screenshot (1).png
    Screenshot (1).png
    85,7 KB · Görüntüleme: 863
  • Screenshot (3) - Copy.png
    Screenshot (3) - Copy.png
    3,3 KB · Görüntüleme: 840
  • Screenshot (3).png
    Screenshot (3).png
    5,1 KB · Görüntüleme: 780
  • Screenshot (4).png
    Screenshot (4).png
    5,5 KB · Görüntüleme: 780
  • Screenshot (5).png
    Screenshot (5).png
    11,2 KB · Görüntüleme: 1.077
Konuyu biraz sabote ediyor gibiyim lakin paylaşmadan da geçemeyeceğim. Bir kaç arkadaş Undervolt kilidi olduğundan dolayı ThrottleStop'u kullanamamış. Ben de Undervolt kilidini açmak için rehber hazırladım bakabilirsiniz imzamdan. Dell G3 dışındaki modellere de geçerli bir işlem ufak bir farklılıkla.
 
Konuyu biraz sabote ediyor gibiyim lakin paylaşmadan da geçemeyeceğim. Birkaç arkadaş undervolt kilidi olduğundan dolayı ThrottleStop'u kullanamamış. Ben de undervolt kilidini açmak için rehber hazırladım bakabilirsiniz imzamdan. Dell G3 dışındaki modellere de geçerli bir işlem ufak bir farklılıkla.

Benim sorunum undervolt değil de Turbo Boost Power limits değiştirsem de işlemci Volt'u maximum 45 geliyor 45i geçmiyor ayrıca prochot değeri 95 de sabit ayarlasam da 95de kalıyor.
 
Hocam, çok fazla throttling çeşiti var. Bunları anlatabilir misiniz?
Özellikle Current/EDP limit Throttling. Kendisini işlemciminin hızını benchmark ve stres testlerinde 4.3'e kitliyor ve nasıl açacağımı bulamıyorum. (Normalde 5.1'e kadar çıkması lazım.) Ayrıca internette ne olduğuna dair kesin bir bilgi edinemedim.
1611828672626.png


Ben undervolt işlemini XTU üzerinden yaptım. Sizce throttlestop ile yapmak mı daha sağlıklı olur yoksa XTU iyi midir? BİOS ayarlarında XTU için özel ayar olmasından dolayı tercih ettim.
 
Hocam ilk olarak 5.1GHz diye pazarlanan islemci butun corelar calisiyor iken 5.1'e cikamaz.
Ornegin i5 9300H islemcisi 4.1GHz diye pazarlanan bir islemci ve sitede de 4.1GHz oldugu yaziyor fakat Intel butun core'lar calisiyor iken bunu 4.0GHz olarak sabitlemis. Kendi cihaziniz icin kac core'da icin verilen maximum frekans limitlerini arastirmanizi oneririm. Bazi 8 core modellerde mutli core frekansi 5'lerden 3'lere kadar inebiliyor.

Throttling Limitlerini en iyi Intelin sitesinde anlarsiniz.
(Ingilizce bilmiyorsaniz Google Translate'e linki yapistirarak butun siteyi Turkceye cevirebilirsiniz. Cumleler anlamlarini fazla kaybetmiyor.)
 
Hocam ilk olarak 5.1GHz diye pazarlanan islemci butun corelar calisiyor iken 5.1'e cikamaz.
Ornegin i5 9300H islemcisi 4.1GHz diye pazarlanan bir islemci ve sitede de 4.1GHz oldugu yaziyor fakat Intel butun core'lar calisiyor iken bunu 4.0GHz olarak sabitlemis. Kendi cihaziniz icin kac core'da icin verilen maximum frekans limitlerini arastirmanizi oneririm. Bazi 8 core modellerde mutli core frekansi 5'lerden 3'lere kadar inebiliyor.

Throttling Limitlerini en iyi Intelin sitesinde anlarsiniz.
(Ingilizce bilmiyorsaniz Google Translate'e linki yapistirarak butun siteyi Turkceye cevirebilirsiniz. Cumleler anlamlarini fazla kaybetmiyor.)
Teşekkürler hocam bu sayfaya bakmıştım.
Sanırım tüm çekirdekler çalışırken 4.3'e kitli benimki.
İşlemcim 10875H. ThorttlingStop programı ile yazdıklarınızı denedim ama Core ve Cache'i ayrı ayrı bulmak çok zor. Testte devamlı hata veriyor.
Ben XTU ile yaptım. -50 mV olarak yaptım. Birini yapınca öbürü de aynı değere geliyor zaten.

XTU ile yapmak bu program ile yapmak kadar etkili mi?

Bugün bir kaç benchmark, stres testi vs. yaptım. Bir sıkıntı çıkmadı.
Fakat benim asıl amacım pil süresini uzatmaktı. Oyuncu laptopu olduğu için pil sürem çok kısa. (3-3.5 saat.) Yaptığım işlem bu süreyi yarım saat kadar uzattı.
Sizce daha başka ne ayar yapabilirim? XTU veya ThrottleStop ile.
 
Ayarlari hangi programdan yaptiginizin onemi yok. Her iki sekilde de islemciye -50mV yaptiysaniz -50mV oluyor. Batarya suresi icin islemciden ziyade ekran, klavye parlakligi ve Windows uygulamarina bir bakin. Zamaninda bu rehberi yazmistim belki yardimi dokunur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı