THY'da nasıl pilot olunur?

Birikimimi yaptıktan sonra güzelce araştırıp hatta hala burada olursanız sizin de yardımlarınızla pilotluğa geçmeyi isterim :).
Hadi kısmet bakalım yine aklına bir şey takılırsa sor mutlaka:)

Hadi kısmet bakalım yine aklına bir şey takılırsa sor mutlaka:)
Merhaba maalesef konuyu hortlattım bir tık ama aklıma takılan bir kaç soru var bu yüzden size sormak istedim. 17 yaşındayım seneye YKS sınavına gireceğim. Ben küçüklüğümden beri pilot olmak istiyorum ve açıkçası biraz hangi yoldan gideceğim konusunda şaşırdım. Önceleri hep bilgisayar mühendisliği okuyup üstüne Cadet ilanlarına başvurmayı düşünüyordum. Daha sonra aklım pilotaja kaydı biraz çünkü 4 yıl üniversite + 2 yıl cadet eğitimi = 6 yıl ediyor. Pilotaj okuyup mülakatları geçersem 4 yıl. Bir diğer ihtimalde liseyi bitirir bitirmez özel uçuş okuluna yazılmayı düşündüm ama SHGM lise mezunu kabul etse bile havayolu şirketleri lisans mezunu istiyor maalesef yani her türlü üniversite okumak zorundayım. Sizce hangi yoldan gideyim? Açıkçası ben pilotaj okuyup 4 yılda mesleğe girmeyi istiyorum tabii ki sağlık şartlarını sağlayarak ve diğer mülakatları da geçerek. Ayrı olarak üniversiteden frozen ATPL alan birisi cadetlerden farklı olarak iş başvurusunda hangi mülakatlara giriyor? Yardım ederseniz cok mutlu olurum.

Daha sonra aklım pilotaja kaydı biraz çünkü 4 yıl üniversite + 2 yıl cadet eğitimi = 6 yıl ediyor. Pilotaj okuyup mülakatları geçersem 4 yıl.
Peki ya mülakatlarda başarılı olamazsan? O zaman maalesef B planın kalmaz.
Bir diğer ihtimalde liseyi bitirir bitirmez özel uçuş okuluna yazılmayı düşündüm ama SHGM lise mezunu kabul etse bile havayolu şirketleri lisans mezunu istiyor maalesef yani her türlü üniversite okumak zorundayım.
Lisans şartlarında evet lise mezuniyeti yeterli ama havayolu firmaları üniversite mezunu aşağısını kabul etmiyor.
Açıkçası ben pilotaj okuyup 4 yılda mesleğe girmeyi istiyorum tabii ki sağlık şartlarını sağlayarak ve diğer mülakatları da geçerek.
Gireceğin kesin olsa en mantıklısı bu ama başarısız olursan veya o dönemde firmalar alım yapmazsa maalesef açıkta kalırsın.
Ayrı olarak üniversiteden frozen ATPL alan birisi cadetlerden farklı olarak iş başvurusunda hangi mülakatlara giriyor?
İkisinin mülakatı çok farklı zaten. ATPL frozen almış birisini pilot olarak mülakata sokar ve pilot becerilerini sınar. Cadet başvurularında seni pilot olarak kabul etmez ve havacılık ilgini merakını ve potansiyelini araştırırlar.

Şahsen ben önce kendini garantiye almanı tavsiye ederim. İş yapıp çalışabileceğin güzel bir mezuniyet sonrası Cadet ilanına başvuru yaparsan aksi bir durumda elinde hala çalışabileceğin bir işin kalır. En yakın örneği pandemi. Hem ilanlar kapandı hem uçan pilotlar uçamaz oldu. En ağır şekilde etkilendi herkes. Tabi cadet ilanı dışında kendi paran ile de uçuş okullarından lisans alabilirsin.

Peki ya mülakatlarda başarılı olamazsan? O zaman maalesef B planın kalmaz.

Lisans şartlarında evet lise mezuniyeti yeterli ama havayolu firmaları üniversite mezunu aşağısını kabul etmiyor.

Gireceğin kesin olsa en mantıklısı bu ama başarısız olursan veya o dönemde firmalar alım yapmazsa maalesef açıkta kalırsın.

İkisinin mülakatı çok farklı zaten. ATPL frozen almış birisini pilot olarak mülakata sokar ve pilot becerilerini sınar. Cadet başvurularında seni pilot olarak kabul etmez ve havacılık ilgini merakını ve potansiyelini araştırırlar.

Şahsen ben önce kendini garantiye almanı tavsiye ederim. İş yapıp çalışabileceğin güzel bir mezuniyet sonrası Cadet ilanına başvuru yaparsan aksi bir durumda elinde hala çalışabileceğin bir işin kalır. En yakın örneği pandemi. Hem ilanlar kapandı hem uçan pilotlar uçamaz oldu. En ağır şekilde etkilendi herkes. Tabi cadet ilanı dışında kendi paran ile de uçuş okullarından lisans alabilirsin.
Yardımınız için teşekkür ederim. Bir de bazı yerlerde süreçten elenen bazı adayların yakındığı bir konu vardı "torpil" şahsen ben böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Sonuçta babanın şirketine kuzenini sokmuyorsun sana onlarca can ve milyonlarca Euro'luk bir uçak emanet.

Hocam sizinle konuşmuştuk sırf bu durumu riske etmemek için Önümüzdeki YKS ye girip Cadete kabul olunamaması ihtimaline karşı iş imkanı olan bir bölüm okuyacağım.
Sonrasında hedef inşallah. ✈︎✈︎✈︎
Hayatını her zaman garantiye al aynen. Bu kadar masraf ve emekten sonra dışarda kalmak cidden üzücü olabiliyor.

Yardımınız için teşekkür ederim. Bir de bazı yerlerde süreçten elenen bazı adayların yakındığı bir konu vardı "torpil" şahsen ben böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Sonuçta babanın şirketine kuzenini sokmuyorsun sana onlarca can ve milyonlarca Euro'luk bir uçak emanet.
Yani şimdi elenen kişiye ne diyebiliriz ki? Hiçkimse benim hatamdan elendim demiyor. Tamam torpil var diyelim. E adam uçak uçuramıyor arkada 150 küsür can, milyon euroluk uçak, şirketin prestiji ne olacak? Dediğin gibi bu öyle bir şirkete beyaz yakalı alımı gibi olabilir mi hiç? Hadi şirket içi diğer işe alımları geçelim dediği gibi tekniğe, İK’ya, yer hizmetlerine torpille girdi. Uçamadığını bildiği torpille soktuğu pilotun uçağına binecek cesaret kimde demezler mi insana:)

Ben timsahla güreşemem, Miami’de gölün içinde ev versen bana “sağol brom, emlakçı tanıdık var mı satalım direkt” derim yani🤣

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı