Tip 1 diyabet ve askerlik

Ben de bakaya durumudayim 2 ay önce de tıp 1 diyabet tehşisi konuldu sabah 40 ünite öğle 20 ünite ve akşam 40 ünite insülin kullanıyorum novorapid ve ryzodeg ne yapmam gerekiyor?
Tip1 diyabet orduya ve polis akademisine alınmıyor.
İlk sağlık ocağında ön muayene oluyorsunuz ardından hastaneye heyete çıkmak için 3-5 doktora görünüyorsunuz doktorlara göründükten 2 hafta sonra heyet sonucunuz belli oluyor . Heyet sonucunuzu alıp ilçenizdeki askerlik şubesine teslim ediyorsunuz oradaki teğmen (bende teğmen vardı) damgalayıp işlemi bitiyor.
Askerlik çağrınız geldiyse gidip bunları yapabilirsin sırayla.

Merak edenler için sonuçları söylemek istiyorum. Yaklaşık 20 gün kadar uğraştım. Doktor biraz zorladı. Sanırım sorumluluğu üstüne almak istemedi. İlk yorumda belirttiğim bölümlere gidip hepsinden sorun yoktur raporu aldım. En son endokrinoloji bölümüne geldim. Neredeyse her gün gittim endokrinoloji bölümüne, her gittiğimde benden başka başka tahliller istedi. En sonunda Tip-1 diyabet olduğumu kanıtlar bir tahlil istedi. Bu tahlil Ankara'ya gidiyormuş ve en az 1 ay sonra geliyormuş. Techili bozdurduktan sonra şubeye bir rapor vermek için 30 gününüz var. Yoksa polis zoruyla evinizden alıyorlarmış diye okudum. Beni çıkmaza sokmaya çalıştı fakat 10 sene önceki tahlillerimi bile saklayan ben bunun da üstesinden geldim. Hastaneye ilk yattığımda doktorun istediği raporu buldum. O raporu verdiğimde sanki 20 gündür beni uğraştırmamış gibi "tamam ya bu raporla olur" dedi ve askerliğe elverişli değildir imzasını attı. Heyete girdim, içeride yaklaşık 10 kadar doktor vardı ve içeride en fazla 15 saniye kaldım. Kimse bir şey sormadı. 3 gün sonra da TSK'ye verilecek kağıdı aldım ve şubeye verdim.

"En son endokrinoloji bölümüne geldim. Neredeyse her gün gittim endokrinoloji bölümüne, her gittiğimde benden başka başka tahliller istedi. En sonunda Tip-1 diyabet olduğumu kanıtlar bir tahlil istedi." "Beni çıkmaza sokmaya çalıştı" bu yazdığın bölümleri yanlış anlamış olabilirim ama sorma ihtiyacı duydum, sence doktor sana askere elverişlidir raporu verecek miydi yoksa sadece uğraştırmak için mi böyle davrandı? Tip 1 diyabet hastasıyım askere gitmek istiyorum aile hekimim ile konuştuğumda rapor için sevk gittiğim hastanede askerlik yapmak istediğimi söylersem gitme ihtimalim olduğunu söyledi.

Son düzenleme:
"En son endokrinoloji bölümüne geldim. Neredeyse her gün gittim endokrinoloji bölümüne, her gittiğimde benden başka başka tahliller istedi. En sonunda Tip-1 diyabet olduğumu kanıtlar bir tahlil istedi." "Beni çıkmaza sokmaya çalıştı" bu yazdığın bölümleri yanlış anlamış olabilirim ama sorma ihtiyacı duydum, sence doktor sana askere elverişlidir raporu verecek miydi yoksa sadece uğraştırmak için mi böyle davrandı? Tip 1 diyabet hastasıyım askere gitmek istiyorum aile hekimim ile konuştuğumda rapor için sevk gittiğim hastanede askerlik yapmak istediğimi söylersem gitme ihtimalim olduğunu söyledi.
Sağlık bakanlığı ve milli savunma bakanlığı farklı kurumlar olduğu için doktor yanlış karar vermek istemedi. Beni belki de acemiliğinden uğraştırmış olabilir emin değilim. Sürekli insülin kullandığını düşünürsek, çok sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Gitmediğim için bilmiyorum ama tahminimce direkt olarak eğitimlerde sporlardan men edileceksin. Hareket gerektirmeyen bir yere yerleştirileceksin. 5-6 ay boş boş oturacaksın. Neden gitmek istediğini bilmiyorum fakat bu imkan kimsenin eline gelmez. İyi bir doktora rastlarsan 2-3 günde yaparsın askerliğini olur biter.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı