Rehber Tır Şoförü Olunur mu?

SekerciCan

Picopat
Makaleler
3
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Monster Abra A5 V20.4.2 // Intel Core i5-12450H // RTX 4050 6GB (95+10W) // 32GB (2x16) Crucial DDR4 3200MHz CL22 // 1TB M.2 SSD // BenQ G220HDA // Logitech G213 Prodigy // Logitech G203 Lightsync // Inca RGB Mousepad // Samsung S23 FE 256GB // Win 11 Pro //
Meslek
Gümrük ve Lojistik
Selamlar,

Forumda “tır şoförü olunur mu” diye konular görüyorum, o yüzden bunun hakkında bir rehber yapayım dedim. Önceden söyleyeyim, ben tır şoförü değilim. Gümrük tarafında çalışıyorum ama ailem tamamen bu işin içinde. Dedem, babam, 3 amcam yıllardır tır şoförü.

Genelde bu iş için “gezersin, para iyi” muhabbeti dönüyor. Gezme kısmı var ama öyle Instagram'daki gibi değil. Çoğu zaman yol, otopark, sınır kapısı. Bunu ilk başta söyleyeyim.

Para konusu da çok garanti değil. Yakıt zaten ayrı dert, bakım, lastik derken masraf hiç bitmiyor. Ufak bir kazada bile olay büyüyor. Geçenlerde dedemin şoförü küçük bir kaza yaptı, masrafı 100–150 bin TL civarı çıktı. Küçük diyorum ama para küçük değil yani. Bazen sefer yapılıyor ama masraflardan sonra “iyi ki gitmişim” dedikleri bile olmuyor.

Sosyal tarafı bence en zor kısmı. Babam bana yıllardır “sakın tırcı olma” der. Sebebi basit, hayatın yolda geçiyor. Avrupa hattına gidip gelmeleri bazen 1 ayı buluyor. Yükleme, gümrük, kapı sırası derken ayda toplam 3–5 gün evde oldukları oluyor. Bayramda bile yolda oldukları zamanlar var.

Bir de vize işi var. Vize bitti mi randevu bulmak ayrı dert. Randevu gelene kadar evde bekleyen çok şoför var. O süreçte para da yok tabii.

Babamın bir lafı var, “hangi virajdan ne çıkacağı belli olmaz” diye. Sürekli yolda olmanın riski de cabası. Kaza ihtimali, uykusuzluk, sağlık işleri falan işin içinde.

Yani, tır şoförlüğü uzaktan göründüğü gibi sadece direksiyon sallayıp gezilen bir iş değil. Parası var mı var ama götürdüğü şeyler de az değil. Tır şoförü olmak isteyenlerin bunları bilerek hareket etmesi daha iyi olur.

Tırcılık hakkında rehberim bu kadar okuduğunuz için teşekkürler, gümrük ve işin işleyiş hakkında sorusu olan varsa cevaplarım.

Kısa ve öz bir rehber olmuş. Gümrük açısından insanlardan nasıl şüpheleniyorsunuz? DMAX'de çıkan gümrük belgesellerinde "şüpheli davranışları olan yolcu"gibi.

Aklı ermiş insan anlattıklarınızı dinlemeden de bilir, gezip para kazanırım kafasındaki birine ise vakit kaybı gelir. Şoför olmak zor iş. Birisinin kendisine şoför diyebilmesi için minimum 100 bin kilometre yapmış olması ve trafikte nerede olursa olsun yaya/araç herkesin hatasını telafi edebiliyor olması lazım. 14 günde 3000 kilometre yaptım, son 1 veya 1,5 yıl içerisinde ise yurt dışı hariç 150 bin kilometrem olmuştur muhtemelen...

Kısa ve öz bir rehber olmuş. Gümrük açısından insanlardan nasıl şüpheleniyorsunuz? DMAX'de çıkan gümrük belgesellerinde "şüpheli davranışları olan yolcu"gibi.

Biz yolcu tarafı gibi değiliz aslında, daha çok evrak ve yük üzerinden gidiyor. Evrak tutarsızlığı, yükün beyanla uyuşmaması, v.s bir de şoförün aşırı tedirgin ve telaşlı olmasından hemen belli oluyor genelde. Belgeseller biraz abartı ama şüphe çoğu zaman davranıştan değil evraktan çıkıyor diyebilirim.

Not: yasa dışı iş yaptıysa gümrüğe girerken kantar fişi alır öyle gelir gelir ruhsat beyanname v.s bakılır zaten oradan anlaşılır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı