TL düşmeye devam eder mi?

TL nin daha fazla değer kaybedeceğini düşünmüyorum ileriye dönük yatırımlar yapıldığı için kalıcı olarak çözüm olacak. tek eksi yanı uzun sürmesi. ve KKM çok etkili oluyor. bu sadece bir tane adım. Aslında ülkemizde dolar sorunu yok ahlak yoksunluğu var şu anda satıcılar %5000 kâr ediyor emin olabilirsin doları bahane edip fiyat artırıyorlar düştüğünde ise ölü numarası yapıyorlar.

hatta şuraya not düşmek istiyorum belki bazılarınız alaya alacaksınız ama yaşayıp o günleri gördüğümde bu mesajımı alıntılayacağım :)

Doların bir kaç sene hükmü kaldı ve bizim para birimimiz ve ekonomimiz ilk 3'e girecektir. (22.04.2022)
Usta nedir ileriye dönük yatırımlar?
Geçiş garantili döviz bazlı fiyatları olan yollar ve köprüler mi?
Satılan fabrikalar mı?
Yokedilen ormanlar mı?
Her şeyi dışarıya bağımlı hale geldiği için yok olan çiftçilik mi?
Hayvanlarını kesimhaneye gönderen hayvancılık mı?

KKM dediğin şey hepimizin ödediği aşırı yüksek vergilerin, bankada parası olanlara peşkeş çekilmesidir. Hele bir bak bakalım nüfusun ne kadarının bankada parası var, ne kadarının bankalara borcu var?
Senin paranla birilerine servet aktarımı yapılıyor.

Uzun sürüyor denen yatırım sözleri yalandan başka bir şey değil. Bu yalanları siz yiyorsunuz diye herkes yiyor sanmayın.
 
O zamanki Amerika ile günümüzdeki Amerika aynı değil hocam.
Aynı ABD hocam. Günümüzdeki ABD 1776'da kuruldu.
Sizin "tarihinde böyle enflasyon görülmedi" diye ele aldığınız ülkeyle aynı ülke.
Yani, o deyiminiz yanlıştı bir defa çünkü bir önceki yazımda belirttiğim gibi ABD günümüzde %8.4 enflasyona sahip ama tarihinde daha yüksek enflasyonlar gördü.

Kapitalizm devrimine girdik, sanayi ve teknoloji gelişti diye de ABD, ABD olmaktan çıkmıyor veya tarihi yeniden yazılmıyor.
Amerika da günümüzde enflasyonun %1 artması bile çok çok büyük bir etken. FED geçen ay bile enflasyon bu kadar azmamışken faiz arttırımına gittiyse, önümüzdeki ay yine faiz arttırımına gidecektir.
Evet, sanayi devrimi ve seri üretim sayesinde günümüzde enflasyon Afrika hariç tüm dünya kıtalarındaki çoğu ülkede düşük. Enflasyon da bu denli yüksek olunca FED de faiz arttırımı yapacaktır. Buna mecbur.

Burada hemfikriz.
FED zaten bu sene içerisinde çok kez faiz arttırımına gideceğini söyledi.
Söylemesine gerek yok. Şu an içinde bulundukları enflasyon ortamı bunu gerektikriyor zaten.

Ve dolar an itibariyle euro karşısında 0.92 paritesini kırarak 0.93'e çıktı.
Son 5 yılın en değerli doları bu arkadaşlar.
Sonraki hedefi 0.95. YTD.
 
Son düzenleme:
Dolarla kiraya veren dükkan sahibi düşmesini ister mi?
Dolarla kira sözleşmesi yapılabilir ama ödeme TL cinsinden olmak zorun Türk lirasını koruma kanunu uyarınca.
Dolarla maaş almıyoruz ama sanki amerikadaymışız gibi sanki dolara endeksli harcıyoruz.
Evet buna mecbursun. Çünkü sen telefon üretmiyorsun, bilgisayar üretmiyorsun, enerji ithal ediyorsun, buğdayı bile ithal ediyorsun. Senin akşam yiyeceğin ekmeğin yapıldığı buğday bile dolarla dışardan alındı. Ekonomi bilmeden bu kadar boş yorum yapmak yalnızca Türk milletine özgü olsa gerek.
 
Bizim ülkede herkes profesör herkes ekonomist sokakta eline mikrofonda alanda ekonomist 10 yaşındaki okul öğrenciside, sanatçda ekonomist, soytarıda 😅 konuyu açan fikir istedi yaz yorumunu geç ama gerek yok profesör olduğunuz için hakaret etmeden olmaz bu işler. Şimdi kendimi sorguluyorum neden böyle aptal bir şey için yorum yazdım. Ben bir tane görmedim ki düzgün şekilde tartışan insan topluluğu 😄

neyse teknolojiye devam..
 
Bizim ülkede herkes profesör herkes ekonomist sokakta eline mikrofonda alanda ekonomist 10 yaşındaki okul öğrenciside, sanatçda ekonomist, soytarıda 😅 konuyu açan fikir istedi yaz yorumunu geç ama gerek yok profesör olduğunuz için hakaret etmeden olmaz bu işler. Şimdi kendimi sorguluyorum neden böyle aptal bir şey için yorum yazdım. Ben bir tane görmedim ki düzgün şekilde tartışan insan topluluğu 😄

neyse teknolojiye devam..
Uzun vadeli yatırımlar diyip bunların ne olduğunu yazmayan, 600 puana çıkmış CDS puanına sahip ülkenin para biriminin dünyanın en güçlü para birimi olacağına hiçbir bilimsel sav, tez olmadan yalnızca mesnetsiz tahminde bulunmak rasyonel, tüm kötü gidişatı bilimsel ve ekonomik savlarla ortaya koyanlar anormal şekilde tartışan :) Bugünün de tarihini atın hocam 22.04.2022 dolar kuru 14.75 (daha dün 14.65 idi) çok değil 5 ay sonra bakıp vay be dolar o zamanlar 14.75'miş acaba o seviyelere ''DÜŞER'' mi tekrar. Nitekim bu aptal ekonomi anlayışı ülkede hüküm sürdükçe daha da artacak dolar.

Dipnot: ekonomi eğitiminiz olmadığı aşırı belli. Hatta temel ekonomik kavramlardan da bihaber olduğunuz aşırı belli. Muhtemelen yukarıda yazdığım CDS'in ne olduğunu bilmiyorsunu. Bu da size ödev olsun araştırın belki masal dinleyip beynini satılığa çıkarmaktan daha faydalı bir aktivitedir :)
 
Öyle ya da böyle dolar 30 senedir artmaya devam ediyor. TL de kafasına göre (son zamanlarda çoğunlukla aşağı yönü tercih ediyor olsa da) takılıyor. Bu gidişatın değişmesi için bir sebep göremiyorum ben.

Üstüne kur korumalı hesapların vadeleri bittikçe pek de iyi olmayacağını düşündüğüm şeyler olacak.
Sanırım ocakta başlamıştı sistem. 3 aylık yapan çok kişi olduğunu sanmıyorum. Yapacak kadar güvenen kişi uzun vadeli yapar bence.
 

Geri
Yukarı