Steam TL'ye geçer mi?

Ekonomimiz kötü olduğu için dolara geçmediler, yabancı fırsatçılar yüzünden geçtiler. Ekonomimiz şu son 1 yılda kötü olmadı hatırlarsanız 2-3 yıl önce dolar bir günde 5-6 lira artmıştı ve Steam istese o zaman da bunların ekonomisi çok dengesiz dolara geçirelim deyip geçebilirdi ama geçmedi neden? Çünkü o zamanlar kimse Steam mağazasından ülkesini Türkiye yapıp da bizim fiyatlardan yararlanmıyordu. Yabancılar son 1 yılda hep Türkiye'nin fiyatlarından yararlanıp ucuza almaya başlayınca ilk önce Dead Cells'in yapımcısı karşı çıkmıştı buna. Demişti işte niye Türkiye'den bu kadar fazla satış var diye bakmışlar ve anlamışlar ki Türkler değil yabancılar ucuza alıyolarmış. Bunu gören Steam'de artık bunun önlemini alma amaçlı dolara geçirdi bizi.

Ekonomiyi savunuyor musun anlamadım ama resmi olarak TL kurunun sabit olmamasından dolayı TL kurunu bıraktılar. Ve evet, tek sebep neredeyse bu. Geliştiricilerin fiyatları sürekli olarak güncellemesi bir noktadan sonra sıkıntı olmaya başladı. Dalgalanan kur karşısında dayanamayan Steam sonunda TL desteğini kesti.
Dünya'da bu şekilde oyun alan sadece biz yokuz. O zaman onların desteği neden kesilmiyor? Çünkü kurları sabit ve sorun olmuyor.
Steam önlemini alırdı, dolar karşılığında TL belirlerdi, başka bir ülke bizden oyun almazdı. Ama kur sabit olmadığından TL desteğini kesmesi daha doğal bir durum. Bunun sebebi de ülkendeki ekonominin rezalet olması. Belki bir gün uzun süre sabitlenirse 2015 yılında olduğu gibi Steam TL'ye geri döner ama şu an çok zor.

Ekonomiyi savunuyor musun anlamadım ama resmi olarak TL kurunun sabit olmamasından dolayı TL kurunu bıraktılar. Ve evet, tek sebep neredeyse bu. Geliştiricilerin fiyatları sürekli olarak güncellemesi bir noktadan sonra sıkıntı olmaya başladı. Dalgalanan kur karşısında dayanamayan Steam sonunda TL desteğini kesti.
Dünya'da bu şekilde oyun alan sadece biz yokuz. O zaman onların desteği neden kesilmiyor? Çünkü kurları sabit ve sorun olmuyor.
Steam önlemini alırdı, dolar karşılığında TL belirlerdi, başka bir ülke bizden oyun almazdı. Ama kur sabit olmadığından TL desteğini kesmesi daha doğal bir durum. Bunun sebebi de ülkendeki ekonominin rezalet olması. Belki bir gün uzun süre sabitlenirse 2015 yılında olduğu gibi Steam TL'ye geri döner ama şu an çok zor.

Bu ekonominin neyini savunayım 😂 rezil durumdayız zaten de insanların yabancıların bizden fırsatçılık yaptıklarını bilmelerini de istiyorum o yüzden yazdım.

Bu ekonominin neyini savunayım. 😂 Rezil durumdayız zaten de insanların yabancıların bizden fırsatçılık yaptıklarını bilmelerini de istiyorum o yüzden yazdım.
Fırsatçılık çoğu ülkede var ve o çoğu ülkelerde Steam o ülkenin fiyatlandırmasından kolay kolay vazgeçmiyor. Sen tek sebebi sadece bu olarak yazdığın için söyledim. 😅

Ekonomimiz kötü olduğu için dolara geçmediler, yabancı fırsatçılar yüzünden geçtiler. Ekonomimiz şu son 1 yılda kötü olmadı hatırlarsanız 2-3 yıl önce dolar bir günde 5-6 lira artmıştı ve Steam istese o zaman da bunların ekonomisi çok dengesiz dolara geçirelim deyip geçebilirdi ama geçmedi neden? Çünkü o zamanlar kimse Steam mağazasından ülkesini Türkiye yapıp da bizim fiyatlardan yararlanmıyordu. Yabancılar son 1 yılda hep Türkiye'nin fiyatlarından yararlanıp ucuza almaya başlayınca ilk önce Dead Cells'in yapımcısı karşı çıkmıştı buna. Demişti işte niye Türkiye'den bu kadar fazla satış var diye bakmışlar ve anlamışlar ki Türkler değil yabancılar ucuza alıyolarmış. Bunu gören Steam'de artık bunun önlemini alma amaçlı dolara geçirdi bizi.
Neden bu kararın alındığını anlatan resmî makaleye göre böyle bir durum yok. Gösterilen tek sebep: yüksek kur oynaklığı. Ayrıca bu karar sadece Türkiye’yi değil, Arjantin de dahil 25 ülkeyi daha etkiledi. Uzun bir gözlem ve şikayetler neticesinde karar verildi. Türkiye, Steam trafiğinin önemli bir kısmını oluşturuyorken bu öyle bir anda alınan bir karar değildi. Geliştiriciler sürekli bu ülkeler yüzünden fiyatlarını değiştirmek ve kendi gündemi olmayan ülkelerin ekonomilerini incelemek zorunda kalıyordu. Üstelik Steam’de herhangi bir ülkede fiyat değişikliği yaptığınızda oyununuza 1 ay indirim yapamıyorsunuz. Bu özellikle küçük çaplı oyun firmalarını etkiledi.

Ayrıca Steam bu kararın alındığı ülkeler için LATAM, MENA bölgeleri oluşturdu ve hâlâ yerel fiyatlandırma yapılmasını tavsiye ediyor. Büyük (Microsoft, Ubisoft, Sony, CD Projekt Red v.b.) küçük pek çok firma da yerel fiyatlandırma uyguluyor. Eğer sizin dediğiniz durum yüzünden bu karar alınsa yabancılar zaten bunu şu anda da yapabiliyor. İsteseler bu ülkelerden hâlâ ucuza oyun alabilirler. Steam’de VPN kullanımı yasak, yani farklı bir ülkeden oyun almaya çalışan birini tespit ettiğinde yasaklama uygulayabiliyor. Buna cesaret edip etmemek onlara kalmış.

Son düzenleme:
Tl şu anda çok değersiz eğer değerlenirse geçerler ancak ben tl nin değerleneceğini düşünmüyorum zaten maalesef istanbul'da büyük bir deprem bekleniyor ve ekonominin çoğu orada ancak ekonomide büyük bir gelişim yaşanması gerekir. O zamana kadar diğer alternatiflerden devam etmeliyiz gibi görünüyo.

Hocam benim fikrim hiçbir oyunun 2000 ₺ etmeyeceği yönde. Zaten hiçbir oyuna da 2000 ₺ vermem. Zaten her sene sadece Online tarafta işler yapıyorlar. Kariyer modunda adamakıllı hiçbir değişiklik yok. Hep aynı. Zaten kariyer modunda bir 30 saat geçirince hep aynı şeyin tekrarı olduğu için sıkılmaya başlıyorsun. Yani bence 2000 ₺ bir oyuna verilecekse o oyun FC24 olmamalı.

Steam yaz indirimlerinde 450 TL'ye düşüyor hocam

@sedat06l

Diğer platformlardaki TL fiyatları da zaten sık sık güncelleniyor artık, o yüzden dolar fiyatları ile TL fiyatları arasında çok bir fark olmuyor, eşit olabiliyor hatta bazen dolar fiyatı daha ucuz bile olabiliyor.

Eski oyunlarda da diğer platformlarda TL fiyatı güncellenen bir sürü oyun var. Şirketler artık TL'nin değersizliğinin farkında, TL fiyatlarını da kura göre giriyor.

Yani Steam TL'ye geçse çok bir şey fark etmeyecek, hatta bazı oyunlarda fiyatlar bile artacak.
Dolara geçti = Çok pahalı mentalitesi bitti artık öyle bir durum yok

Tabii hala çok eski fiyatlarda kalıp fiyatları güncellenmeyen oyunlar mevcut ama çoğunlukla güncelleniyor fiyatlar ve yeni fiyatlar da zaten güncel kur üzerinden TL ile çıkıyor diğer platformlarda.

Aşağıdakiler sadece birkaç örnek, bunun gibi bir sürü örnek var.

1719480350608.png

1719480374436.png

1719480445847.png

1719480461959.png

1719480473320.png

1719480480916.png

1719480490796.png

1719480496450.png

Son düzenleme:
@sedat06l

Diğer platformlardaki TL fiyatları da zaten sık sık güncelleniyor artık, o yüzden dolar fiyatları ile TL fiyatları arasında çok bir fark olmuyor, eşit olabiliyor hatta bazen dolar fiyatı daha ucuz bile olabiliyor.

Eski oyunlarda da diğer platformlarda TL fiyatı güncellenen bir sürü oyun var. Şirketler artık TL'nin değersizliğinin farkında, TL fiyatlarını da kura göre giriyor.

Yani Steam TL'ye geçse çok bir şey fark etmeyecek, hatta bazı oyunlarda fiyatlar bile artacak.
Dolara geçti = Çok pahalı mentalitesi bitti artık öyle bir durum yok

Tabii hala çok eski fiyatlarda kalıp fiyatları güncellenmeyen oyunlar mevcut ama çoğunlukla güncelleniyor fiyatlar ve yeni fiyatlar da zaten güncel kur üzerinden TL ile çıkıyor diğer platformlarda.

Aşağıdakiler sadece birkaç örnek, bunun gibi bir sürü örnek var.

Eki Görüntüle 2234004
Eki Görüntüle 2234005
Eki Görüntüle 2234007
Eki Görüntüle 2234008
Eki Görüntüle 2234009
Eki Görüntüle 2234010
Eki Görüntüle 2234011
Eki Görüntüle 2234012
İşte en net cevaplardan birisi. Çoğu insan bunu anlamak istemiyor.

İşte en net cevaplardan birisi. Çoğu insan bunu anlamak istemiyor.
Bu forumdan ve genel olarak Türklerin konuştuğu yerlerden soğuma sebeplerimden biri, halkımız hiçbir şekilde araştırmıyor ve bakmıyor, daha sonrasında da en çok bilenler onlarmış gibi tavır gösteriyor (genel olarak konuşuyorum). Kanıt gösteriyorum hala beğenmedim atıyorlar.

Dijital Oyun Servisleri kısmına hiç bakmıyorum zaten direkt göz ardı ettim. Kansere yakalanma olasılığım artıyor 😁

Alakasız. Mena bölgesindeyiz, hala bazı oyunların fiyatları diğer bölgelere göre daha düşük. Baldur’s Gate 3 mesela. Yabancılar hala kendilerinde 60 dolar olan oyunları Türkiye’den 45 dolara alabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı