TN vs IPS panel

Düşük seviyede TN panel daha iyidir. Eğer dandik bir IPS monitör alırsanız "backlight bleed" ile uğraşırsınız başınız çok ağarır. Zaten kontrast ve parlaklık özürlü bir panel üstüne bu da eklenince ne yaptım diyebilirsiniz. IPS alacaksanız kaliteli bir şey alın eğer bütçe çoksa ben IPS'de önermem güzel bir OLED bakmanızı öneririm.

Forumda IPS vs TN çok görmeye başladım bence yanlış bir karşılaştırmadır. Karşılaştırma olabilmesi için tüm TN veya IPS olan monitörlerin, panel performanslarının aynı olması gerekir. Halbuki modelden modele değişiyor.

Size net cevap vereceğim eğer e sporcu değilseniz tavsiye etmiyorum ciddi anlamda seyir zevkinizi kısıtlıyorsunuz arkadaşım.
Örneğe gelecek olursak: Bir leblebi ile fındığı karşılaştırmak kadar saçma bir olay olacaktır bu sıradan bir kullanıcı için

Oyunları 60 kare / saniyede oynatacak bir bilgisayarınız olsa da, ekranı 144hz alın.

Yenileme hızı 60hz olan bir ekran ile 144hz olan bir ekranın farkı masaüstünde imleci hareket ettirirken bile hissediliyor ama 144hz ile 240hz arasında bu farkın o kadar belirgin olduğunu söyleyemeyeceğim. 144hz ile 240hz arasındaki gözle görülür fark, 60hz ile 144hz arasındaki fark kadar belirgin değil. Bu yüzden 144hz alıp geçebilirsiniz.

Düşük bütçede ips zorlamak yerine, va panelde tercih edebilirsiniz.

VA'dan IPS'e geçmek elbette ciddi farklılık oluştursa da olağanüstü bir fark olur demem ama TN'den geçersen olağanüstü bir fark gözleyebilirsin. Tabii ki çok kaliteli TN paneller de olabiliyor ancak giriş-orta seviyesi ise şu an kullandığın ciddi farklılık olacaktır.
Bu arkadaşın dediğine katılıyorum. Va - ips panel arasındaki fark, tn - ips arasındaki fark kadar belirgin değil. Bu yüzden düşük bütçede düşük bit değerine sahip ips panel yerine yüksek bit değerine sahip bir va panelde tercih edebilirsiniz. Giriş seviye 8 bit frc'li bir ips panel mi yoksa gerçek 10 bit va panel mi diye sorsalar, gerçek 10 bit va paneli tercih ederim. Tabi bu dediklerim oyun ve içerik tüketimi için geçerli. Bilgisayarda iş yapan tasarımcılar zaten olabildiğince yüksek rgb renk doğrululuğuna sahip ekranları alıyor. Onların amacı içerik üretmek olduğundan, olabildiğince gerçek renkleri görmek için, ips / nano-ips hatta oled alıyorlar. Ancak içerik tüketici için va panelde oldukça yeterli. Sadece gerçek bit değerinin yani renk derinliğinin yüksek olmasına özen gösterin.

Son düzenleme:
HDR destekli IPS yüksek hz monitöre geçildiğinde seçici odaklanabilen birisi olabilirsen gayet fark var arasında. Birinde araba yağ gibi kayarken diğerinde kare kare görülerek gidiyor.

Oyunları 60 kare / saniyede oynatacak bir bilgisayarınız olsa da, ekranı 144Hz alın.

Yenileme hızı 60Hz olan bir ekran ile 144Hz olan bir ekranın farkı masaüstünde imleci hareket ettirirken bile hissediliyor ama 144Hz ile 240Hz arasında bu farkın o kadar belirgin olduğunu söyleyemeyeceğim. 144Hz ile 240Hz arasındaki gözle görülür fark, 60Hz ile 144Hz arasındaki fark kadar belirgin değil. Bu yüzden 144Hz alıp geçebilirsiniz.

Düşük bütçede IPS zorlamak yerine, VA panelde tercih edebilirsiniz.

Bu arkadaşın dediğine katılıyorum. VA - IPS panel arasındaki fark, TN - IPS arasındaki fark kadar belirgin değil. Bu yüzden düşük bütçede düşük bit değerine sahip IPS panel yerine yüksek bit değerine sahip bir VA panelde tercih edebilirsiniz. Giriş seviye 8 bit Frc'li bir IPS panel mi yoksa gerçek 10 bit VA panel mi diye sorsalar, gerçek 10 bit VA paneli tercih ederim. Tabii bu dediklerim oyun ve içerik tüketimi için geçerli. Bilgisayarda iş yapan tasarımcılar zaten olabildiğince yüksek RGB renk doğrululuğuna sahip ekranları alıyor. Onların amacı içerik üretmek olduğundan, olabildiğince gerçek renkleri görmek için, IPS / nano-IPS hatta OLED alıyorlar. Ancak içerik tüketici için VA panelde oldukça yeterli. Sadece gerçek bit değerinin yani renk derinliğinin yüksek olmasına özen gösterin.

VA panel bana göre oyun için tercih edilmemeli, 3 panel arasında en fazla ghosting oranına sahip olan panel VA.

Rekabetçi için TN, hikayeli oyunlar için IPS.
Bu söylem eskiden en iyi gecikme değerine ve en yüksek tazeleme hızına sahip olduğu için TN panel için kullanılıyordu, o dönemler bu özelliklerde IPS bir panel bulmak ya imkansız ya da çok daha tuzlu olduğu olduğu için rekabetçi oyunlarda gerçekten TN panel bir adım daha öndeydi ama günümüzde artık IPS paneller bu özellikleri taşıyacak şekilde üretiliyor, üretimi kolaylaştı. Yani eski bir söylem bu. O yüzden hakikaten OLED veya AMOLED ekran piyasası muhteşem üçlünün arasına rakip olarak girmedikçe IPS rakipsiz olarak devam edecektir.

-IPS Glow Riski
-Işık Sızması Riski
IPS glow da eskide kalmış gibi görünüyor. En azından benim kullandığım yeni monitör 0 denilebilecek derece süzme yapmıyor. Tabii ki diğer modelleri bilemiyorum, oldukça giriş seviyesi ama modern bir İPS panel kullandığımı söyleyeyim. Ama bu söylem eskiden çok doğruydu, hatta 6 senelik İPS panel televizyonumda inanılmaz İPS glow var. Minimum 2022 jenerasyonu sanki sizi daha tatmin edebilir yani.

Son düzenleme:
Sağlam bir TN panel her türlü IPS'den iyidir.
Tabii ben cs go oynadığım için böyle düşünüyorum sen rekabetçi oynamıyorsan ips tercih etmelisin.

IPS açık ara daha iyi ve kaliteli bir paneldir. Zaten TN teknolojisi artık baya eskide kaldı ve diğer panel türlerine göre inanılmaz geride kalan özelliklere sahip. Değiştirdiğinize değecektir.
TN'in diğer panellere göre tek düzgün avantajı gecikmedir ama o da çok fark edilmeyecek kadar düşük seviyede(en azından IPS'e göre). En çok sorulan TN vs VA vs IPS panel konusunda TN açık ara geridedir, IPS ve VA da ne kadar yakın olsa bile IPS biraz daha iyidir, özellikle renk farkı ve oyun oynarken gecikme çok fark eder. Bir de daha iyi "OLED ekran" var ama o tabi diğerlerine göre çok daha pahalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı