Topraklama ölçmek

bıldırcın

Kilopat
Merhaba. Elektrik hattımda ses kartım vasıtası ile keşfettiğim bir problemim vardı. Bir avometre (rip) satın aldım. Bir prizden ölçtüm.
Faz nötr arası 228v.
Faz toprak arası 228v.
Nötr toprak arası ise cihazı 600 ayarında kullandığımda sıfır çıkıyordu. 200 ayarında kullandığımda 0.05 olarak çıkıyor. (videoları izlediğimde hep 1000 ayarında kullanılıyor ayar değiştirilmiyor. Benim gib 200 seçeneğinde kullanılmadığını gördüm.
Benim oturduğum katın elektiriğini babam çekti topraklaması sağlam mı bilmiyorum ama genel ev topraklamasına bağlıyım diye biliyorum.
*Aşağı katta ölçtüğümde 600 seçeneğinde nötr toprak arası 0.02 olarak gösteriyor ama benim katta 0.00 olarak gösteriyor.
Değerlerim nasıl sizce?
Not: Demin cihazı buzzer moduna aldım ve prize soktum cihaz yandı. D şu anda prize kontrol kalemi soktuğumda kulaklığım elektrik çarpıyor.

1665953342436.png

1665953357697.png

Buzzer modu da aslında bir Ohmaj. Gerilim altında direnç ölçülmez. Topraklama ölçümü içinse bakabilirsiniz.

Ölçme cihazı bozuldu mu şimdi?
Maalesef zarar gördü.

Duruma şükredin. Gerilim altında direnç ölçülmez.

Ölçü aletini kullanmayı bilmiyorsanız yüksek voltajlarda deneme yapmayın. Cihaz patlayabilir elinizde. Toprak ölçümü Nötr ile toprak arasındaki gerilimi ölçerek yapılır. Faz ile ölçülmez. Nötr ile toprak arası teoride 0 olması gerekir fakat şebekenin harmonikleri sebebiyle 2-3 volt normal kabul edilir. 3 volttan yüksek değer varsa topraklamada sorun var demektir. Ayrıca ölçü aletinin voltaj kademesinde ölçüm yapmanız gerekir.

Ölçü aletini kullanmayı bilmiyorsanız yüksek voltajlarda deneme yapmayın. Cihaz patlayabilir elinizde. Toprak ölçümü Nötr ile toprak arasındaki gerilimi ölçerek yapılır. Faz ile ölçülmez. Nötr ile toprak arası teoride 0 olması gerekir fakat şebekenin harmonikleri sebebiyle 2-3 volt normal kabul edilir. 3 volttan yüksek değer varsa topraklamada sorun var demektir. Ayrıca ölçü aletinin voltaj kademesinde ölçüm yapmanız gerekir.
O halde resimlerde eklediğim 0.05 ölçüsü normal değil.

Evet. Omeglede dolaşırken birisi buzzera al faz toprak yap dedi bende enayi gibi yandım. Pat etti cihaz gitti. Faza soktuğum uç siyah oldu. Ben sağlamım :D

Aman hocam geçmiş olsun, üstteki hocalarımın da dediği gibi buzzer modunda gerilim altına sokulmaz ve topraklama ölçümü için megere ihtiyacınız var. Bu arada konu hakkında yüzeysel bilgim var ancak güvenilir bir bilgi kaynağı değilim, mesajı buna göre ciddiye alın.

Buzzer modunda direnç ölçersiniz, direnç çok çok düşük ise kısa devre tespit edilmiş olur ve cihaz öter. Gerilim altında maalesef aşırı zorlamış olursunuz.

Meger ise pahalı bir cihaz, edinmekten ziyade birisini çağırıp ölçtürmeniz daha mantıklı olacaktır. Bu cihazın bildiğim kadarıyla iki tipi var. Birisi -kalibrasyonu kontrol edilmeli tabi- sağdan soldan bağlantı yapmanıza gerek olmadan ölçüyor. Diğerini baya toprağa iletken kazık gibi bir şey çakıp ondan kablo çekiyorsunuz ve diğer kabloyu topraklamasını kontrol etmek istediğiniz hatta bağlıyorsunuz ve aradaki direnci ölçüyorsunuz.

O halde resimlerde eklediğim 0.05 ölçüsü normal değil.

Hocam 2-3 Volta kadar normal kabul edilir demiş, 2-3V ve aşağısı olması gerekirmiş yani.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı