Topraksız Hatta PSU vs UPS

Eyvallah hocam. Buda bir çeşit sıfırlama sanırım. Hemen yarın elektrikçi'ye söyleyeyim bunu.

Evet sıfırlama ama prizde yaparsan önceki mesajlarda belirtildiği gibi bazı riskleri var, prizdeki nötr çıkarsa, koparsa cihazın metal kısmına elektrik geliyor, yani sağlam yapılması lazım. Bu kutudaki sıfırlama şeklinde, nötr'ün sigorta kutusuna gelirken çıkması, kopması gerekir, o da imkansıza yakın zaten, bu yöntem daha risksiz.

Hocam bazı eski binalarda hakketen yok.
Yani şimdi herkesin evini bilemeyeceğim ancak. Ben genel olarak gördüğüm ev harici trafo ve direkleri gördüğümden bu şekilde konuşuyorum. Bizim bölgede de eski binalar olmasına rağmen saate kadar olan bağlantıda dediğim kablo olmadan ev elektriğini kaldıramayacağından ince kablo görmedim. AWG'leri yüksektir yani, o yüzden %98 antigron kablo kullanılır ve o kabloda toprak hattı olur.
Bazı prizlere gelebilir ama o toprağa değil, sigorta kutusundaki nötre bağlanıyor
Prizlerden bahsetmiyorum, ev içi tesisatlarda tesisatı çeken %40 ev geneline toprak hatlı priz bağlıyor. Ona birşey demem diyemem zaten Ancak Sigortadan alınan kablo AWG'si yüksek kablo olması lazım çünkü sofben, ütü, buzdolabı vb. yüksek güç çeken cihazlar ya sigorta(saat)'den direkt kablo çekilir yada saate gelen antigron baya güçlü ise birkaç kez saatten çıkış verilip ev geneline dağıtılır.

Olacağını hic sanmıyorum ama saate bir baktiriyim yine. Önceden elektrikçi geldiğinde topraklama yok demişti. Pano olmadığı için evin giriş kapısında sayaç var. Bir ihtimal varsa iyi olur.
Bu arada sigorta, saat dediğim şey sayaçtır. Dil alışkanlığından öyle diyorum yanlış anlamayın
Ev içine kadar gelen sadece aç kapa işine yarayan kutudan veya dağıtımda kullanılan boat kutu içindeki sigortadan bahsetmiyorum.
Sayaç'a bağlanan kablo direkt direkten geldiği için toprak hatlı gelir olmaması imkansız yani. Melay'ın dediği eskiden olan sarmalı sigortalar vardı onlarda olmayabilir ancak yine de hattı çekilmiştir sayaç uyumsuz olduğundan takılmamış olabilir ama 2007'li yıllardan sonra yönetmelikle değiştirilen saatlerde olmaması imkansız.

Hocam ince kalın meselesi değil zaten de bir alıcı ev toprak olmadan çalışır. Yani 1 Faz 1 Nötr yeter. Toprak ise herhangi bir kaçakta, cihazın metal kısmından elektrik çarpmaması için, toprağa akıp gitmesi için yapılan bir koruma. O da aynı derece kalın olmalı yani, 4mm'lik L1 ve N ise, 4mm'lik toprak hattı çekilir.

Hocam o direklerde, şebeke hattında toprak yoktur, hiçbir zaman olmamıştır zaten. 3 Faz L1,L2,L3 ve Nötr(Sıfır noktası) N olur. Yani 3 Faz 1 N olur. Ha direkte görünen 5. tel ise o da sokak lambaları için ayrı hattır. Renk olarak Nötr normalde mavidir ama o şebekede 3 Faz olduğu için, Kahve, siyah,mavi 3 Faz şarı-yeşil(normalde toprak rengi) de Nötr olur. Ama Toprak her yerde olan birşey olduğu için, onca mesafede ek bir kablo çekme masrafına girmez devlet. Toprak hattı baya uzunca bir çubuk alıp, bahçedeki toprağa çakılıp, eve buatlardan, sigorta kutusuna getirilir.

Eeee 1 Faz 1 Nötr yetiyorsa neden 3 faz var diye sorulabilir.
O da bir binada 6 kat varsa, 3 Faz 2'şer 2'şer apartmanlara dağıtılır. Yani L1(1,2), L2(3,4), L3(5,6) fazla yüklenmemesi için bu dağıtım yapılır.

Elektronikte GND(şase,yer,toprak,eksi) anlamlarına gelebilir. Ama Alternatif akımda bir sıfır noktası ve bir de, -220--+220 değişken bir gerilim vardır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sayacta toprak var mi onada baktiracagim hocam. Ama senin dediğin su pc'nin bulunduğu prizden evin sigorta kutusuna sıfırlama yapmak mantıklı geldi.

Son düzenleme:
Sayacta toprak var mi onada baktiracagim hocam. Ama senin dediğin su pc'nin bulunduğu prizden evin sigorta kutusuna sıfırlama yapmak mantıklı geldi.

Sayasa toprak girmez de sayacın öncesinde ana buat vardır, orada belki toprak çekilmiştir.
Sayaca Faz girer çıkar, Nötr girer çıkar.
En iyisi topraklama çubuğu al, kendin balyoz ile bahçeye çak, kaç metre ise 2,5 'luk antigron kablo al, onu pabuça sık, pabucu çubuğa vidala, iyice kafası görünmeyene kadar çak, sigorta kutusuna getir, elektrikçi çağır içerideki tesisatı halletsin. Az masraf olur.

3 kattayım hocam. Arka bahçeden almak gerekecek toprak yok nerdeyse ve orada inşaat gibi bir çalışma var. İleride o çubuguda çaktırırım. O sigortaya sıfırlama is görmez mi

İş görür ya, hiç uğraşma hatta bana kalırsa prizde bile yapılabilir de bazı riskleri var. Sağlam çıkmayacak şekilde yapılmalı.

Hocam ince kalın meselesi değil zaten de bir alıcı ev toprak olmadan çalışır.
Meselesi olmaz diye birşey yok. Var ancak bahsettiğin farklı şey. Ben trafo, sayaç arasından bahsediyorum. Sen ise sayaç ile ev içi tesisatını ele alıyorsun.
Hocam o direklerde, şebeke hattında toprak yoktur, hiçbir zaman olmamıştır zaten.
Siz görmediyseniz bilemem ancak etrafımdaki tüm direklerde ve eski iskelet yapılı trafolarda ben görüyorum.
Bahçeye yapılması gereken bir işlem yok diyorum bende sizin oraya hangi devlet veya şirket bakıyor bilmiyorum ama burada her direk topraklama olmuş durumda. Ayrıca tek tek direten çekilen veya evlere topraktan gelen bir kablo yok Her direğin yanında toprakla birleşmiş metal ve açıkta olmayan kabloya bağlı topraklama kablosu mevcut.
Bu arada saatlerde topraklama olmaz diye birşey yok direkten saate veya ilk sigorta sonra saate bağlayan da oluyor var yani. Eğer bilmeyen varsa diye söylüyorum alttaki gördüğünüz gibi 3 kablo var ve yeşil, sarı olan toprak hattı olur.

Neyse konuyu fazla uzatmıyorum boşa konuşuyoruz soru soranların evlerini bilmeden bağlantı şemalarını bilmeden ancak bu kadar bilgi veriliyor bunlar fazla bile. Elekrikçiyi çağırıp bakın onlar ne gerekiyorsa yaparlar.

Hocam bilginize saygı duyarım ama gerçekten direklerde toprak hattı yoktur, bakınız sayaç bağlantı şeması. L girer çıkar, N girer çıkar.

Dediğim gibi renge bakarak anlayamayız.

Ayrıca o metal ise direğin topraklanması meselesidir. Yani gelen geçeni, kaçak akım olursa çarpmasın diye.

Bu da 3 Fazlı dediğim gibi şebeke hattından gelen bir toprak ucu yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…