Transistörlü devrelerde rölenin kullanım alanları nedir?

Rölelerin görevi küçük akımla daha büyük yükleri kontrol etmek. Bobinleri çok düşük akım çeker ve kontakları daha büyük akıma dayanabilir. Üzerindeki değere göre seçilmelidir.

Basit transistör ile DC anahtarlama yapabilirsiniz. Genelde Merkezi İşlem Birimi (MCU) röle sürmek konusunda kullanılmaz. Hem negatif EMF hem de sürüm akımı uygun değildir. MCU ile transtör sürersiniz, transistör de röleyi sürer. Röle ile AC anahtarlama yaparsınız gibi gibi...

@Cruslan yanlış biliyorsunuz. Röle ile gerilim ayarlama olmaz.

@MEHMET TATLI hocamın dediği gibi roleyi çektirirler. Röle de konağına bağlı olan donanımı çalıştırır.
Üzerini "Yanlış bilgi" olarak karalar mısınız?
Buna gerek yok hocam. Siz fikir belirtmişsiniz. Kesin olarak bu dememişsiniz.

@MEHMET TATLI hocamın dediği gibi roleyi çektirirler. Röle de konağına bağlı olan donanımı çalıştırır.

Buna gerek yok hocam. Siz fikir belirtmişsiniz. Kesin olarak bu dememişsiniz.
Röle yazınca Google'a çıkan resimlerdeki cihazı gerilim düzenleyici sandım. Hani vidasını sıkıştırıp açtığında gerilim değişiyor ya, onlardan. Üzerini çizdim ve yanlış yazdım.

Merhaba. Röleler primer (selenoid) devreyle sekonder (kontak) devresini tam izole edip ayırırken, ayni zamanda birincil zayıf kumanda akımıyla üzerinden daha kuvvetli akımlar geçen ikincil kontak devresini bu dolaylı yolla kontrol etmeye yararlar. Bu çalışma prensibi DC mini röleler için de 3 fazlı AC kontaktörler (Siemens 3TA20 gibi) için geçerlidir. SSR (solid state relay) için de ayni durum geçerli olup zayıf akımlarla daha kuvvetli çıkış akımları röle bobini, kontaklar yerine yarıiletken iç elemanlarla bu kontrol daha farklı olarak sağlanmış olur. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı