Trendyol'un Azerbaycan'a özel %40 indirim kuponu açığında yazılımcıların aksiyonu

Katılım
9 Nisan 2023
Mesajlar
10.062
Makaleler
13
Çözümler
198
Yer
Hinohara Nishitama
Durumu kaba taslak geçeyim; biliyorum deyip de es geçmeyin, okuyun.

Trendyol, Azerbaycan'a özel %40 (Max 200₺) + %40 (Max 400₺) kupon ve indirim tanımlar.
Amaçları Azerbaycan'a hakimiyeti arttırmaktır.
Türkler bunu keşfeder ve olay patlar.

Burada değinmek istediğim, ama konu dışı olan konu Azerbaycan'a özel böyle bir indirim yapılmasının haksızlık oluşu. Yine de bana ne deyip geçiyorum, alıştık zaten.

Olayların patlama sebebi kuponun kullanım şartını düzgün ayarlayamamış olmaları.

Durumu düzeltmek için aynı sürüme 3 Update yayımlamak oldu. Eğer telefonun dili azerice ise uygulamayı çökecek şekilde bir güncelleme geldi.

Hala daha kupona bir condition eklenmiyor yani.

Özellikle de @bitwise hocam, size sorayım. Arka planını merak ediyorum bu işin.
Tahminimce Trendyol görevlileri siparişleri elle inceleyerek iptal ediyorlar. Siparişlerin iptal edilmesi belirli bir düzende değil.
Açığı kapatmak için ne kuponu iptal ettiler, ne ertelediler ne de 2 satır daha if yazıp kullanımını düzgünce kısıtladılar. Eğer azeriseniz, program çöküyor. Çözümleri bu.

Bizim milletin kafasını hepimiz biliriz. Açık kaynağı sırf garantisi yok diye kullanmayız. Muhasebeyi bir sorun olduğunda suçlayacak birisi olsun diye insan eliyle tuttururuz vs. yazılıma güven olmaz yani.

Peki bu kod hatasının sorumlusuna ne derler? Hadi hata oldu geçti anladım, programı çökerterek çözecek sivri zekalı hala çalışmaya devam eder mi? Benim aklımda bu soru var.
Böyle hatalarda yazılımcıya veya yazılımı yazan şirkete ne oluyor?
 
3 güncelleme getirip getirdikleri şeyin bu olduğunu görünce hafif gülme geldi. Benim bir arkadaş vardı, ölü RP sunucusuna bot yazmakla uğraşıyordu ve gerçekten iyi bir yazılımcıydı. En son Linux üzerinden AI ve bot yazıyordu. Bunu görünce benim arkadaşa üzüldüm.

Neden bir yazılım firmasına girmediği sormuştuk, kendini harcadığını söylemiştik ve arkadaş "Çok yüksek kriterler istiyorlar." demişti. O yüksek kriterlere uygun yazılımcılar buymuş demek.
 
Kod:
if(isAzeri())
{
    crash();
}


Gigachad.jpg
 

Geri
Yukarı