Trigonometri payda eşitleme nasıl yapılır?

aydemitki

Decapat
1762085606055.png

Burada sol kısımda tanx ve cotx’in eşdeğerini yazıyoruz, o kısmı gayet basit. Ama sağ tarafta payda eşitlerken neye göre, nasıl eşitliyor bilmiyorum. Bu sebepten yapamıyorum. Bir formülü falan varsa öğrenmek isterim. Belki daha önce öğretildi fakat ben unutmuşum veya trigonometriye uyarlayamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 2597286

Burada sol kısımda tanx ve cotx’in eşdeğerini yazıyoruz, o kısmı gayet basit. Ama sağ tarafta payda eşitlerken neye göre, nasıl eşitliyor bilmiyorum. Bu sebepten yapamıyorum. Bir formülü falan varsa öğrenmek isterim. Belki daha önce öğretildi fakat ben unutmuşum veya trigonometriye uyarlayamıyorum.
Ordaki -1 var onu diğer değere göre diğerinin paydasına göre yazıyorsun. Mesela sinx/cosx -1 de -1 i -cosx/cosx e çevirmek en mantıklısı olur cosx ile genişlettik gibi düşün yine sonuç 1 oluyor. Sonra çıkarma işlemi yapıyorsunuz sinx-cosx/cosx oluyor. Yukardaki soruya göre en son bu dediğimi yaptıktan sonra alt tarafı ters çevirip pay ile çarpıyorsunuz ve sonuca ulaşıyorsunuz.

Son düzenleme:
-1'i -1/1 olarak düşünüp çıkarma yapabilmek için yukarıda cosx ile aşağıda da sinx ile payda eşitlemiş. Bölme işlemi gereği de pay aynen, payda da ters çevrilip yazılmış. Temel matematik, kesirlerde eksiğiniz varsa önce onu halletmelisiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı