TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim

Açık kapıya cevap vermişler.

Anlaşılan yine geçiştirdiler beni. Neyse en azından iletildi falan demişler. Bina olarak dilekçede verdik müdürlüğe apartman yöneticisi imzaladı. Açık kapı, CİMER, BTK'ya falanda yazdım. İşin aslı şu noktada benim yapacağım pek bir şey kalmadı. Elimden gelen her şeyi yaptım artık gelmezse kaderimize razı olacağız.

Bir gelişme olursa yazarım yine

@Dejuf Hocam öncelikle merhaba rahatsız ediyorum kusura bakmayın lütfen.
Forumun ilk sayfasından son sayfasına kadar okudum dile kolay söylemesi 2 yıllık konu ve hala cevap veriyor olmanız çok güzel.Benim şahsen ilk forumum genelde izleyen taraftandım ama artık bilgili birinin yardımını alma vakti geldi gibi.

Öncelikle bizim mahallede yaklaşık eylül 2022 gibi kazı çalışmalarına başlandı kapaklar konuldu vs en son ben kendi gözlerimle fiziksel fiber optik turuncu kablonun geçtiğini gördüm.Çalışma yapan ekiplere ne zaman geleceğini sorduğumda 2-3 aya, o zamanlar evimizde normal kullandığımız internetin(adsl) sıkıntısı vardı, çağırdığımız elektrikçiye sorduğumda ise o da 5-6 aya gelir demişti.
Velhasıl kelam şu an neredeyse 1 yıl geçti ama hala gelmedi.Bu bir sene içerisinde çok defa arayıp sordum hatta kendim internetten altyapı sorgulama sitesinden baktım ama hala alt yapı yok diye gözüküyor.Hatta ve hatta direkt adresimi sorguladığımda bu bölgeye ait bilgiye ulaşılamamıştır yazıyor hani adsl falan da yok.Böyle olması da garibime gidiyor açıkçası.

Bizim evimiz müstakil sadece 2 daire var o dairede ortağımızın senede 1 ya gelir ya gelmez öyle söyliyeyim yani.Ev müstakil olduğu için dışarıda bir tahta direkte küçük bir kutu, oradan evin dış cephesinde başka bir kutu oradansa eve dağılıyor internet.Bu yeni çekilen kabloysa direkt o direğin altından geçiyor yani arada 5-10 metre bile yok sadece 5 metre falan uzakta bir kapak var öyle uzak diyebileceğimiz.Hatta çektikleri kabloların izleri de hala duruyor yollarda.
Hani sanki önceden planlama yaparsınız da ona göre çekersiniz ya altyapıyı sanki onun gibi tam hizasından çekilme bir kablo var evimin hemen önünde ama maalesef faydalanamıyorum.Aradığımda onlarda gözükmediğini söyleyip geçiştiriyorlar, sadece en son aradığımda fiber talebinizi ileteceğiz dediler hani son aramaya kadar o da yok.Benim gözümle görebildiğim kabloya yok demelerinin saçmalığını sorgulamayacağım bile ama benim bu internette faydalanmak için şimdi ne yapmam lazım.Öyle imza toplayacak birileri de yok dediğim gibi müstakil bir ev ve sadece biz yaşıyoruz, mahallede ise yeni yapılan evler dışında toplasan 10 tane ev yok.Gösterdiğiniz dilekçeleyi yollamam yeterli olacak mıdır? Birde bu işlerde pek bilgim yok açık kapıda ki imza yerine imza atmak için harici bir programdan imzalamız mı gerek?

2 yıldır birilerine cevap vermiş olmak yorucu olsa gerek umarım benim derdime de çare bulunur, bulunmazsa da şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba hocam,
Rica ederim kusura bakılacak bir durum yok. Forum demek yardımlaşmak demek zaten benim nazarımda.

Şimdi sizin mevcut altyapınızın görünmeme sebebi port sorunu olabilir. Forumda da çokça rastladığım bir mevzu. Altyapı aslında var ama boş port kalmadığı için altyapı sorgusu yapınca altyapı yokmuş gibi görünüyor. Müşteri temsilcileri falan da bizimle aynı sorgulamayı yaptıkları için onlar da altyapı yokmuş gibi görüyor ve gördüğünü söylüyor.

Eylül 2022'de fiber kabloyu çeken ekipler size 2-3 ay demiş ama onlar genelde taşeron ekip oluyor zaten. Yani kime ne zamanda fiber geleceğini bilmezler. Onlara iş gelir, "gidin şuraya kablo çekin" diye. Onlar da gidip kabloyu çekerler, olayları bu yani. Hele elektrikçi apayrı bir dünya. Adam sıradan bir esnaf. Hangi eve ne zaman fiber geleceğini bilebilecek en son kişilerden yani. Dolayısıyla size verilen sürelere itimat etmeyin. Ki zaten görüyoruz süreler tutmamış.
Bazen doğrudan planlama biriminden alınan süreler bir tutmuyor. Bakınız benim bu konudaki ilk mesajımda da belirttiğim gibi planlama birimi bana "15 güne hallolur" dedikten bilmem kaç gün sonra kutu geldi de ondan da bilmem kaç gün sonra aktivasyon sağlandı. Uzun lafın kısası "şu kadar zamana fiber gelir" diyen kim varsa inanmayın. Bu taşeron ekip de olsa, elektrikçi de olsa, planlama birimi de olsa...

O çekilen fiber kablo baz istasyonuna gidiyor olabilir, farklı sokaklara dağıtım yapılacak olabilir. Birçok ihtimal var yani. Sizin şu an yapabileceğiniz en iyi şey dilekçe vermek. İmza toplayacak kimse yoksa sadece kendiniz de imzalayabilirsiniz, sorun olmaz. İlk mesajdaki örnek dilekçeyi kendinize uyarlayarak hazırlayabilirsiniz.

Açık Kapı'daki imza yerinden kastınız nedir anlayamadım? Ben dilekçenin fotoğrafını çekip Açık Kapı üzerinden göndermiştim. Dilekçeyi de kalemle imzalamıştım yani, farklı bir program veya online imza gibi bir şey söz konusu değildi. Ama uygunluğunuz varsa doğrudan müdürlüğe gidip planlama birimiyle yüz yüze görüşmek suretiyle dilekçe vermeniz her zaman daha iyi olur. Bazı illerdeki/ilçelerdeki Açık Kapı yetkilileri ilgisiz davranabiliyor. Çok gördüm forumda. Mesela arkadaş, benim yaptığım gibi dilekçeyi Açık Kapı üzerinden göndermek istiyor. Açık Kapı ile ilgilenen memur "bu bizim sorumluluğumuzda değil, gidip doğrudan Türk Telekom ile iletişime geçin" gibisinden cevaplar vererek geçiştiriyor. İşte o memura "o zaman Açık Kapıda neden 'Telefon internet servis sağlayıcılara ilişkin başvurular' diye bir seçenek var?" şeklinde sormak lazım. Ama kime ne sorsan ne fayda edecek? Kaymakamlığa/valiliğe gidip o memuru bulsak ve sorsak gerçekten yardımcı olacak mı bu sefer? Hiç sanmıyorum. Neyse mevzu iyice kanayan yaramız liyakat konusuna doğru kayıyor, hedeften sapmayalım.
Toparlayacak olursak:
  1. "Şu zamana fiber" gelir diyene inanmayın.
  2. Telefonla pek hallolacak şeyler değil bunlar, aksiyon almak gerekiyorsa müdürlüğe gitmek lazım.
  3. Müşteri hizmetlerinin "fiber talebinizi aldık" laflarına pek kulak asmayın.
  4. Dilekçenizi verip ara ara akıbetini sorgulayarak bekleyin.
Vatandaş olarak yapabileceğimiz en iyi şeyler bunlar. Ha elbette yine BTK'dır, CİMER'dir falan oraları da kullanabilirsiniz ama çok bir beklentiniz olmasın.

Ben yine soru soran arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım, benim için problem yok. Dediğim gibi forum kültürü bu zaten. Karşılıksız yardım etmek forum kültürünün mihenk taşını oluşturur. Dolayısıyla aklınıza takılan bir nokta olursa sormaktan çekinmeyin.

Peki hocam, sağolun geri dönüşünüz için.

Benim dediğim porttan ziyade direkt evimin adresini kapsama haritasına girince yazan şey.Belki sizde onu kast ettiniz ama kullanılamıyor yazması yahut en azından bu bilgilere ulaşamıyor tarzında bir şey yazması benim garibime gitti.Bahsettiğim elektrikçi de eski telekom çalışanı o yüzden 'bu gibi durumlarda ne zaman gelir' sormuştum aslında.

İkincisi ise direkt ilk sayfalarda attığınız dilekçeyi gördüm ama ortlarda attıklarınızda pdf sandım ama html çıktı,onu anlayamadım.

Üçüncü olaraksa açık kapıda dilekçe yazdığınız yerde şu an imza yeri var sağ altta belki son zamanlarda gelmiştir sonuçta siz atalı 2 sene geçmiş.

Sonuç olarak rica etsem dilekçenin örneklerini tekrardan yollar mısınız ve o dilekçeyi açık kapı ve müdürlük dışında vermem gereken btk,cimer,valilik,muhtarlık vs. biryer var mıdır?

Bu bahsi geçen isimler Ümit falan onlara ulaşmanın bir faydası var mı ? Youtube'dan izlediğim videoların bazılarında insanlar bu şekilde çözmüş.

Dilekçeyi tekrar atmama bence gerek yok da istiyorsanız yine atayım. Bu mesajımdaki dilekçe örneğini PDF formatında paylaşmıştım zaten. Yine aynı PDF dosyasını ekliyorum mesaja.

Az önce baktım Açık Kapıdaki bahsettiğiniz imza yerini göremedim, rica etsem ekran fotoğrafı atabilir misiniz?

Bazı arkadaşlar muhtarlığa da teslim ettiğini söylüyorlar. Eğer muhtar ilgilenirse iyi olabilir, net bir bilgim yok. Mümkünse muhtarla da görüşebilirsiniz. Hatta onun da imzasını veya kaşesini rica edebilirsiniz kendisinden.

Ümit Önal'a LinkedIn veya Twitter (yeni adıyla X) üzerinden ulaşabilirsiniz. Ama çok bir faydası olacağını sanmıyorum. Şansınızı denemekten zarar gelmez.

Dosya Ekleri

• dilekceOrnegi.pdf
    63,1 KB · Görüntüleme: 73
Yok hocam açamıyorum evet pdf atmışsınız ama telefondan html olarak indiriliyor. İlk sayfalarda attığınız kağıt resminden bir farkı var mı?

Yok hocam açamıyorum evet pdf atmışsınız ama telefondan html olarak indiriliyor. İlk sayfalarda attığınız kağıt resminden bir farkı var mı?
Farkı yok hocam aynısı. Sadece cümleleri değiştirmiştim. Ama yine de sizin için örnek bir metin hazırlayabilirim şu şekilde:

Kod:
                  TECHNOPAT TÜRK TELEKOM MÜDÜRLÜĞÜ PLANLAMA BİRİMİ’NE

Technopat Mahallesi, Sosyal Sokak, No: 10’da ikamet etmekteyiz. Bina sakinleri olarak
dairelerimize kadar fiber altyapı çekilmesini talep etmekteyiz. 
Flamy FLAMYOĞULLARI'yı vekil tayin ederiz, süreci takip edecektir.
Gereğini bilgilerinize arz ederiz.

Dejuf DEJUFOĞULLARI
İMZA

Bilmem ne BİLMEMNEOĞULLARI
İMZA

X XOĞULLARI
İMZA

Y YOĞULLARI
İMZA

MUHATTAP:
Flamy FLAMYOĞULLARI
Vekil kişinin telefon numarası : 5xx xxx xx xx
Vekil kişinin imzası

AÇIK ADRES:
                                                            Technopat Mah. Sosyal Sok.
                                                            No: 10

Sağolun hocam.

Aklımda kalan şu port muhabbeti var.Koskoca çalışanlar bizimle aynı kapsama haritasına bakıp ona göre mi söylüyor altyapı olup olmadığını.Komedi resmen.

Diğer arkadaşlarda da gördüm demiştin peki onlarda da bu bölgeye ait bilgiye ulaşılamıyor mu yazıyordu? Bizim evimiz birazda ücra bir köşede ve diğer evlerin çoğu da bizimkisi gibi müstakil.Tenha olduğu için direkt girmemiş olabilirler mi?

Sonuç olarak dilekçe vereceğimi anladım hocam, sağolun tekrardan.Üstteki soru da aklıma takıldı ona da cevabınız varsa sevinirim.

Muhtemelen Türk Telekom'un elinde daha detaylı bilgiler vardır ama sizin şu aşamada altyapı getirmek için ümit önalla, müşteri hizmetleriyle falan uğraşmak yerine direk bağlı olduğunuz ilçe / il müdürlüğüne gidip konuyu görüşmeniz gerekiyor. Size en detaylı ve en doğru bilgiyi onlar verir.

Müstakil olduğunu okudum açıkcası getirirler mi bilmiyorum bir kaç daire için lakin bütçeniz varsa özel proje kapsamında fiber çekiyorlar.
Masrafarını siz ödüyorsunuz fiberi onlar çekiyor, bunu da gündeminize alabilirsiniz sonuç çıkmazsa. Dediğim gibi en sağlıklısı müdürlükte planlamayla görüşmektir.

Evet çalışanlar dediğimiz zaten müşteri temsilcileri. Altyapı sorgularını kullanıcıyla aynı yerden yapıyorlar. Dediğim gibi müşteri temsilcilerine bakmayın siz. Neredeyse hiçbir şey bilmiyorlar genelde. Ekrandaki yazıyı okuyup geçiyorlar.

Diğer arkadaşlarda gördüm dediğim şey altyapı olması fakat sorgulayınca altyapı yokmuş gibi çıkması. Orada çıkan cümlenin ne olduğunu bilmiyorum. Altyapı yoksa zaten o cümle çıkıyor ekrana.

Altyapının tenhalıkla kalabalıkla alakası yok. Çünkü santral tarafında o adresin bir karşılığı var. Tenha yerleri girmeseler bu sefer santral tarafında işler karışacak. Dolayısıyla hepsinin bir kaydı var. Altyapı olan yeri kaydetmeme gibi bir durum olamaz yani.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…