TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim

Katılım
23 Mart 2021
Mesajlar
2.579
Çözümler
27
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar,
Başlıkta da belirttiğim üzere geçirdiğim süreci anlatacağım. Öncelikle bölgemde sadece TT altyapısı bulunduğunu ve 2008 yapımı (13 yaşında) 9 daireli bir binada oturduğumu belirtmek isterim.
61 Mbps destekleyen bir VDSL altyapım vardı. Ancak çok sık kopma sorunu yaşıyordum. Bina sakinleri de ısı izolasyonundan sonra binaya atılan boya üzerine, havai hattan gelen siyah telefon kablosunun görüntü kirliliği yaptığı düşüncesiyle fiber hatta geçmek istediler. Ancak sanıyorlardı ki fiber hat yerin altından gelip eski telefon ankastresine bağlanacak. Durumun öyle olmadığını, bu sistemin farklı olduğunu söyledim.

2 Eylül 2021: Fiber hat talebimizi belirten bir dilekçe hazırladım. Dilekçede kendimi vekil tayin ettim ve sabit internet kullanan bina sakinlerinden imza aldım. Kendim de dahil 5 kişinin imzası vardı. Dilekçenin fotoğrafını ekliyorum. Sansürlediğim kısımlar adres, kişi isimleri ve imzaları:
Fiber Hat Başvuru Dilekçesi.jpg


Ancak dilekçeyi hazırladığım gün ilçemizde bir müdürlük olmadığını öğrendim. Bir TT binası var ama orayı sadece teknisyenler kullanıyormuş. Şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunduğum ve şehir merkezini de pek iyi bilmediğim için dilekçeyi BTK, CİMER, Açık Kapı gibi mecralardan gönderdim.
CİMER BTK'ya yönlendirdi. BTK'ya cevap geldi: "Bölgenizde altyapımız yoktur, isterseniz 4.5G kullanın." Yani buradan bir sonuç çıkmadı.
Açık Kapı'ya ise 3 eylülde göndermiştim. 7 eylülde valilikten cevap geldi: "Başvuru dilekçeniz kaymakamlığımızca x Telekom Birimine gönderilmiştir." x dediğim kısım ilçemizin ismi. Gelen cevapta "kaymakamlığımızca" ibaresi yer alıyordu fakat alt kısımda valilik yazıyordu. Neyse sonuç olarak dilekçe iletildi.
Ben yine de durmayıp Twitter'dan Yusuf Kıraç'a, TTDestek hesabına da yazıyordum. Ümit Önal'a mail atmayı da unutmadım. Kendi hallerine bırakırsam bu iş bitmez diye düşünerek sıkıştırıyordum. Gelen cevaplarda kayda değer bir şey yoktu. TT müşterisi olmadığım için ciddiye almıyorlardı zaten.

13 Eylül 2021: Yerimde duramayıp müdürlüğe gittim ve planlama servisiyle görüştüm. Adama durumu anlattım ve dilekçeyi uzattım. Adam dilekçeye göz atar atmaz hemen "Bunun projesi onaylandı ya dilekçeyi vermene bile gerek yok" dedi. Odadaki diğer adam da "Zaten bunu yapmazsak bizim başımız yanar" gibi bir şey söyledi. Demek ki valilik yoluyla iletildiği için onaylandı diye düşündüm. Başımız yanar manar deyince böyle düşündüm. Yukarıdan bir baskı vardı sanırım. "Ben yine de elden vereyim" dedim ve teslim edip dilekçe takip numarası aldım.

16 Eylül 2021: Taşeron ekip geldi ve binaya fiber kabloyu çekti. Boru daha önceden hazır olduğu için kazı yapılmadı, sadece rögardan kabloyu çektik. Ben de yardımcı oldum adamlara. Kablo çekildikten sonra bodrum katında oluşan görüntü şuydu:
fiber kablo çekildi.jpg

Kablonun çekilmesinin üzerinden birkaç hafta geçmesine rağmen OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) takılmamıştı. BTK'ya bu hususta bir yazı yazdım. Gelen cevapta işlemlerin 15 gün içinde biteceği belirtilmişti. Ama tabii ki öyle olmadı.

23 Ekim 2021: Bir elektrikçiyle anlaşıp dairelere OBK (daire içi kıl fiber optik kablo) çektirdik. Bu süreçle yakından ilgilenen ben olduğum için bu konuda da adamlara yardımcı oldum. OBK'lar dairelere, doğal gaz sayacının kablosunun girdiği delikten girdi. Zaten o deliğin hemen altından da doğal gaz borusu giriyor. Binanın içinde ise doğal gaz borusunun arkasına bir spiral boru yerleştirildi ve OBK'lar onun içinden bodrum kata kadar indi. 9 dairenin hepsi hallolduktan sonra bodrum kattaki görüntü:
obk tamam.jpg


5 Kasım 2021: OFDK yerleştirildi. Ben sabah uyurken yerleştirildiği için buna yakından tanıklık edemedim. Babam arayınca öğrendim. Aşağı inip baktığımda adam gitmişti. İşçiliği beğenmedim ama olsun işe yarıyor sonuçta. OFDK ve OBK'ların geldiği kısmı aynı karede göstermek için panoramik çekmeye çalıştım ancak pek beceremedim, fotoğrafta bazı kaymalar gerçekleşmiş:
ofdk ve obk tamam.jpg


Bunlar da OFDK'nın iç kısmı:
ofdk içi.jpg

ofdk içi 2.jpg


15 Kasım 2021: FTTH altyapım aktifleştirildi. Göknetin web sitesinden altyapı sorgulaması yaptığımda çıkan sonuç:
Göknet Altyapı Sonucu.png

Görüldüğü üzere VDSL altyapım da hâlâ aktif. Zaten fiber geldi diye VDSL'i anında iptal edecek halleri yok.
15 kasımda hemen kullandığım sağlayıcı olan Millenicom'u arayıp adresime fiber altyapı geldiğini ve bu altyapı üzerinden hizmet almak istediğimi söyledim. Talebimi alarak 24 saat içinde aranacağımı belirttiler.

16 Kasım 2021: Millenicom beni aradı ve nakil işlemi için onay aldı. Fiber gelmişken 50 Mbps'lik paketten 100 Mbps'lik pakete geçmek istediğimi söyleyerek onay verdim. Müşteri temsilcisi, nakil işleminin 3-7 iş günü içerisinde gerçekleşeceğini ve bu sürede internet kesintisi yaşayacağımı söyledi. Nakil işlemini takip edebileceğim link içeren bir SMS geldi.
Ancak garip bir şekilde internetim kesilmedi. 18 kasımda arandım ve telesekreter tarafından nakil işlemimin ne durumda olduğu bildirildi. Bu kadar ilgili olmaları hoşuma gitti.

19 Kasım 2021: TT ekibinden bir arkadaş gelip kurulumu yaptı. Önce OBK'yı soyma pensesiyle soydu. Ucuna yeşil renkli SC konnektör taktı. Konnektörün ucuna lazer cihazını takıp ışığı açtı. Sonra birlikte aşağı indik ve adam ışık gelen OBK'yı porta taktı. Sonrasında OBK'nın daire içindeki ucunu Nokia marka ONT cihazına bağladı.
Stokta modem olarak ZTE markasının ZXHN H298A modeli varmış. Gözlerim bir TP-Link Archer C5V aradı ama neyse.
Bu arada çok garip bir şekilde VDSL internetim hâlâ kesilmedi. Adam telefonundan karekodun fotoğrafını çekip sistemden onayladı. Fiber internetimi kullanmaya başladım. Adam gidince müşteri hizmetlerini arayıp VDSL hattımın da fiber hattımın da çalıştığını, ileride ona ayrı fatura diğerine ayrı fatura gibi problemlerle karşılaşmamak için aradığımı söyledim. Karşımdaki hanımefendi sistemden kontrol edip "Şu an bir problem yok, ikisini de kullanabilirsiniz" dedi. Teşekkür edip kapattım.
her iki hat da çalışıyor.jpg


Sonuç olarak dilekçeyi hazırladıktan 78 gün sonra fiber internetimi kullanmaya başladım.

5GHz kablosuz bağlantıdaki hız testi sonucu:
kablosuz.jpg


Kablolu bağlantıdaki hız testi sonucu:
kablolu.png


Sanırım hayatımdaki bütün şansımı bu süreçte harcadım. Özellikle internet kesintisi yaşamadan nakil işleminin gerçekleşmesine çok şaşırdım.
Durumu benim gibi olan arkadaşlara çağrımdır: "VDSL varsa fiber çekmezler" diye hariçten gazel okuyanlara aldırmayın. Ben bu işlerden pek anlamazken gerek bu forumdan gerek başka forumlardan birçok kişiyle iletişim kurdum, sağ olsunlar çok yardımcı oldular. Bazıları da "Senin VDSL'in var, sana fiber gelmez" gibi söylemlerde bulunarak kafamı karıştırdılar. En resmi kanal olan dilekçe vasıtasıyla giriştiğim bu işten mutlu sonuçla ayrılmama vesile olan herkese teşekkür ediyorum.

Aklınıza takılan bir nokta varsa sormaktan çekinmeyin lütfen. İyi forumlar.
 
Ne kadar ödüyorsunuz hocam bu arada bize toplam 2 ayda geldi
Normalde Millenicomda 100'lük paket 105 lira. Ama ben yeni müşteri olmadığım için bana 115 lira. FTTH altyapıda modem kirası da var biliyorsunuz. Müşteri temsilcisi "bu kira bedelini sizin için 5 liraya çekerim" dedi. Sonuç olarak 120 lira olacak.

Ancaaak şöyle bir şey var: referans kodu sayesinde 18 ay kadar ücretsiz kullanım hakkım var. Yani 5-10 lira gibi bir tutar ödeyeceğim. İlk fatura gelsin de bakalım.
 
Hocam hayırlı olsun öncelikle uzun ama sizin için şanslı bir süreç olmuş. Bende benzer bir dert ile muzdaribim. Yaklaşık 1 yıl önce evimizin önüne fiber internet döşendi. Evimin dibinde de fiber bağlantı(hub) noktası, kuyusu var. Fakat aylardır Cimer, Btk, Açık Kapı ya 4-5 defa şikayet oluşturdum durumu güzel bir şekilde özetledim, İl müdürlüğüne dilekçe bıraktım T.Telekom desteği 4-5 kez aradım ama nafile. Aylardır 8 Mbps ADSL internette sürünüyorum. Evim köy gibi uzak bir yerde olsa anlayacağım. Fakat ilçe merkezinde yaşıyorum ama durum aynı. İşin kötüsü karşımdaki 4-5 bina fiberi tanıdıkları vasıtası ile bağlattılar ve kullanıyorlar. Ben ise bir taraflarımı yırttım aylarca. Yusuf Kıraç Bey'e de Twitter den yazdım 2 kere ama sonuç yok. Adamların yapacağı sadece OFDK kutusu koymak. Geriye kalan tüm kablolamayı ben yapacağımı da belirttim. Kısacası çaresiz pes ettim. Siz bu süreçten geçtiniz. Yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır hocam. Teşekkürler.
 
Hocam hayırlı olsun öncelikle uzun ama sizin için şanslı bir süreç olmuş. Bende benzer bir dert ile muzdaribim. Yaklaşık 1 yıl önce evimizin önüne fiber internet döşendi. Evimin dibinde de fiber bağlantı(hub) noktası, kuyusu var. Fakat aylardır Cimer, Btk, Açık Kapı ya 4-5 defa şikayet oluşturdum durumu güzel bir şekilde özetledim, İl müdürlüğüne dilekçe bıraktım T.Telekom desteği 4-5 kez aradım ama nafile. Aylardır 8 Mbps ADSL internette sürünüyorum. Evim köy gibi uzak bir yerde olsa anlayacağım. Fakat ilçe merkezinde yaşıyorum ama durum aynı. İşin kötüsü karşımdaki 4-5 bina fiberi tanıdıkları vasıtası ile bağlattılar ve kullanıyorlar. Ben ise bir taraflarımı yırttım aylarca. Yusuf Kıraç Bey'e de Twitter den yazdım 2 kere ama sonuç yok. Adamların yapacağı sadece OFDK kutusu koymak. Geriye kalan tüm kablolamayı ben yapacağımı da belirttim. Kısacası çaresiz pes ettim. Siz bu süreçten geçtiniz. Yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır hocam. Teşekkürler.
Teşekkür ederim.
Hocam aslında tüketici olarak yapabileceğiniz şeyleri yapmışsınız. Bölgenizde fiber altyapı yeni yeni kurulduğu için size çekilmemiş olabilir. Bizim burada birkaç yıldır fiber altyapı mevcuttu, sokağımdaki çoğu binada da FTTH vardı.
Altyapıyı henüz kurmaya başladıkları için yeni binalara öncelik veriyorlardır. Bu durumda dilekçeyle tekrar başvurmaktan başka çareniz yok maalesef.

Benim size tavsiyem tekrardan bir dilekçe hazırlamamız yönünde olacaktır. Bina sakinlerinin rızası dahilinde ne kadar imza toplarsanız o kadar iyi olur. Sonra bu dilekçeyi teslim edip bir takip numarası alın. Dilekçeye cevap süresi yasal olarak 15 gündür. On beşinci günün sonunda hâlâ dönüş sağlanmadıysa bu takip numarasıyla başvurunuzun ne durumda olduğunu sorabilirsiniz.
Planlama birimiyle yüz yüze görüşüp derdinizi anlatmanız da iyi bir adım olacaktır. Karşınızda bulunan ve fiber çekilmiş olan binaları örnek gösterebilirsiniz. Üstelik mevcut altyapınızın VDSL bile olmadığını, şu zamanda hâlâ ADSL kullanmak zorunda olduğunuzu planlama birimindeki çalışanlara uygun bir dille anlatın. "Kendinizi acındırın" demiyorum ama vaziyetin bu olduğunu da vurgulayın.
Bıkmadan, usanmadan baskı kurmaya devam edin. Tabii bu baskıların dozunu kaçırmamaya gayret gösterin. Yoksa sizi kara listeye alıp çekecekleri varsa da çekmeyebilirler.

CİMER, BTK... vs ben de kullandım ama bunlardan pek bir şey beklememek lazım. Ben de bu süreçte öğrendim ki hepsi birbirinin aynısı. CİMER BTK'ya yönlendirir. BTK'ya alakasız saçma sapan bir cevap gelir ve şikayet kapatılır. Kaç kez denersek deneyelim, sonuç aynıdır. Yani bu tür mecralara şikayet oluşturmakla, aramakla bu işler ilerlemez. En resmi kanal dilekçedir ve bunu yazmanın da sınırı yoktur.
Rica ederim.
Hayırlı olsun. Yorucu bir süreç olmuş sizin için. Ancak sonu güzel bitmiş.
Teşekkür ederim, darısı tüm fiber bekleyenlere diyelim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı