TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim

@Dejuf
Merhaba hocam,

Birkaç yıl önce yaşadığım sokağı kazdılar, ama iş nedeniyle şehir dışına çıkmam gerektiği için sokağa fiber geldi mi gelmedi mi emin olamıyorum. Bizimkiler fiber var diyor ama net bilgi sahibi değilim. Apartmanın önünde bir Türk Telekom rögar kapağı ve Superonline’ın beyaz kapağı var, ama apartmana herhangi bir kablo falan çekilmemiş gibi duruyor. Bu durumda ilk olarak hangi adımları izlemeliyim? Ayrıca, tek başvuru yapabilir miyim? Apartmandaki çoğu kişi taşınmış durumda. Şimdiden teşekkür ederim, sağ olunEki Görüntüle 2287008
Moralinizi bozmuş olacağım ama bizde bu işler o kadar kolay ve rahat değil. Sokağınızdan birisinin (T.Telekom ya da Superonline'nın) kazı yapıp fiber kablo çekmesi mutlaka sizin binanızda fiber altyapının tamamlanmış olması anlamına (maalesef) gelemiyor.

Binanızın önünde ya da çok yakınında T.Telekom'un menholü olabilir ama alt tarafta (yer altında) fiber kablo geçiyor mu geçmiyor mu? Orada sadece bakır altyapının kablo demeti (VDSL) geçiyor olabilir. Fiber kablo geçiyorsa da sizin binanıza bir bölünme yapılıp da binaya giden fiber kablo çekilmiş mi?

Superonline konusu ise daha da Allahlık Ali Bey olabilmekte. Size kendimden güncel örnek vereyim: Ben 13 blokluk bir sitede oturuyorum ama sitenin ortasından geçen(çıkmaz) yol sitenin değil Belediye'nin yoludur. Yani istenirse buraya İspark gelebilir, otobüs durağı dahi konulabilir. Tam iki yıl önce buraya paldır küldür Superonline geldi; Belediye'den kazı izni alınmış. Belediyenin yolunu kazdılar, Sitenin bir girişine bir de yolun sonuna doğru iki de menhol açtılar. Kablolarını da çektiler. Biz allem ettik kallem ettik (Site'de zaten Telekom'un Fibernet - FTTH sisteminin bir sene öncesinden de tam ve etkin aktif olduğuna güvenerek) sizin fotosunu yolladığınız ve Tip-25 denilen o kare rögarlardan Belediye'nin üdört-beş yıl önce yeniden yaptığı kaldırımlara koydutmadık.

Hesapta bizim sitede Superonline fiber altyapısı var ama bu haliyle binalar abonelik alamayacak durumda... 😵‍💫

Ne kadar özensiz iş yapıldığını sizin foto da kanıtlamakta. Zaten o Tip-25'lerin içi normalde boştur; bağlantı yapılabilecek binada birisi abonelik isterse ona göre binaya bağlantı yapılmaktadır.

Sizin durumunuza dönersek: sokağınızda Superonline fiber altyapısı var, bina canibinde de bir Tip-25 kaldırıma yerleştirilmiş ama binadaki durum ve altyapı nedir, var mıdır?

Herhangi bir yere başvuru falan dahi yapmadan binayı iyice bir kontrol edin. Binanın girişinde, bodrumunda ya da benzeri bir yerde bu başlığı açan Sn. Dejuf'un ilk mesajında fotoğrafladığı altyapı, binaya giren ve çoğunlukla turuncu renkli (bazen de siyah olabilen) fiber kablo ve bunun bağlandığı çok büyük olmayan bir kutu var mı? Bunları fotoğraflarsanız ondan sonrasını daha somut konuşuruz.

Tabi bir de altyapı sorgulama olanağı var. İnternet hizmeti veren çok sayıda firma var; bunların sitelerinden mevcut altyapıyı sorgulayabilirsiniz. Superonline için sadece kendi sitesinden sorgulama yapınız. T.Telekom içinse T.Telekom (burası biraz dolambaçlıdır...), Poyraznet ve hatta TurkNet sitelerinden sorgulama yapıp sonuçlarını paylaşınız.

Selamlar,
Başlıkta da belirttiğim üzere geçirdiğim süreci anlatacağım. Öncelikle bölgemde sadece TT altyapısı bulunduğunu ve 2008 yapımı (13 yaşında) 9 daireli bir binada oturduğumu belirtmek isterim.
61 Mbps destekleyen bir VDSL altyapım vardı. Ancak çok sık kopma sorunu yaşıyordum. Bina sakinleri de ısı izolasyonundan sonra binaya atılan boya üzerine, havai hattan gelen siyah telefon kablosunun görüntü kirliliği yaptığı düşüncesiyle fiber hatta geçmek istediler. Ancak sanıyorlardı ki fiber hat yerin altından gelip eski telefon ankastresine bağlanacak. Durumun öyle olmadığını, bu sistemin farklı olduğunu söyledim.

2 Eylül 2021: Fiber hat talebimizi belirten bir dilekçe hazırladım. Dilekçede kendimi vekil tayin ettim ve sabit internet kullanan bina sakinlerinden imza aldım. Kendim de dahil 5 kişinin imzası vardı. Dilekçenin fotoğrafını ekliyorum. Sansürlediğim kısımlar adres, kişi isimleri ve imzaları:
Eki Görüntüle 1220145

Ancak dilekçeyi hazırladığım gün ilçemizde bir müdürlük olmadığını öğrendim. Bir TT binası var ama orayı sadece teknisyenler kullanıyormuş. Şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunduğum ve şehir merkezini de pek iyi bilmediğim için dilekçeyi BTK, CİMER, Açık Kapı gibi mecralardan gönderdim.
CİMER BTK'ya yönlendirdi. BTK'ya cevap geldi: "Bölgenizde altyapımız yoktur, isterseniz 4.5G kullanın." Yani buradan bir sonuç çıkmadı.
Açık Kapı'ya ise 3 eylülde göndermiştim. 7 eylülde valilikten cevap geldi: "Başvuru dilekçeniz kaymakamlığımızca x Telekom Birimine gönderilmiştir." x dediğim kısım ilçemizin ismi. Gelen cevapta "kaymakamlığımızca" ibaresi yer alıyordu fakat alt kısımda valilik yazıyordu. Neyse sonuç olarak dilekçe iletildi.
Ben yine de durmayıp Twitter'dan Yusuf Kıraç'a, TTDestek hesabına da yazıyordum. Ümit Önal'a mail atmayı da unutmadım. Kendi hallerine bırakırsam bu iş bitmez diye düşünerek sıkıştırıyordum. Gelen cevaplarda kayda değer bir şey yoktu. TT müşterisi olmadığım için ciddiye almıyorlardı zaten.

13 Eylül 2021: Yerimde duramayıp müdürlüğe gittim ve planlama servisiyle görüştüm. Adama durumu anlattım ve dilekçeyi uzattım. Adam dilekçeye göz atar atmaz hemen "Bunun projesi onaylandı ya dilekçeyi vermene bile gerek yok" dedi. Odadaki diğer adam da "Zaten bunu yapmazsak bizim başımız yanar" gibi bir şey söyledi. Demek ki valilik yoluyla iletildiği için onaylandı diye düşündüm. Başımız yanar manar deyince böyle düşündüm. Yukarıdan bir baskı vardı sanırım. "Ben yine de elden vereyim" dedim ve teslim edip dilekçe takip numarası aldım.

16 Eylül 2021: Taşeron ekip geldi ve binaya fiber kabloyu çekti. Boru daha önceden hazır olduğu için kazı yapılmadı, sadece rögardan kabloyu çektik. Ben de yardımcı oldum adamlara. Kablo çekildikten sonra bodrum katında oluşan görüntü şuydu:
Eki Görüntüle 1220146
Kablonun çekilmesinin üzerinden birkaç hafta geçmesine rağmen OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) takılmamıştı. BTK'ya bu hususta bir yazı yazdım. Gelen cevapta işlemlerin 15 gün içinde biteceği belirtilmişti. Ama tabii ki öyle olmadı.

23 Ekim 2021: Bir elektrikçiyle anlaşıp dairelere OBK (daire içi kıl fiber optik kablo) çektirdik. Bu süreçle yakından ilgilenen ben olduğum için bu konuda da adamlara yardımcı oldum. OBK'lar dairelere, doğal gaz sayacının kablosunun girdiği delikten girdi. Zaten o deliğin hemen altından da doğal gaz borusu giriyor. Binanın içinde ise doğal gaz borusunun arkasına bir spiral boru yerleştirildi ve OBK'lar onun içinden bodrum kata kadar indi. 9 dairenin hepsi hallolduktan sonra bodrum kattaki görüntü:
Eki Görüntüle 1220148

5 Kasım 2021: OFDK yerleştirildi. Ben sabah uyurken yerleştirildiği için buna yakından tanıklık edemedim. Babam arayınca öğrendim. Aşağı inip baktığımda adam gitmişti. İşçiliği beğenmedim ama olsun işe yarıyor sonuçta. OFDK ve OBK'ların geldiği kısmı aynı karede göstermek için panoramik çekmeye çalıştım ancak pek beceremedim, fotoğrafta bazı kaymalar gerçekleşmiş:
Eki Görüntüle 1220150

Bunlar da OFDK'nın iç kısmı:
Eki Görüntüle 1220153
Eki Görüntüle 1220154

15 Kasım 2021: FTTH altyapım aktifleştirildi. Göknetin web sitesinden altyapı sorgulaması yaptığımda çıkan sonuç:
Eki Görüntüle 1220156
Görüldüğü üzere VDSL altyapım da hâlâ aktif. Zaten fiber geldi diye VDSL'i anında iptal edecek halleri yok.
15 kasımda hemen kullandığım sağlayıcı olan Millenicom'u arayıp adresime fiber altyapı geldiğini ve bu altyapı üzerinden hizmet almak istediğimi söyledim. Talebimi alarak 24 saat içinde aranacağımı belirttiler.

16 Kasım 2021: Millenicom beni aradı ve nakil işlemi için onay aldı. Fiber gelmişken 50 Mbps'lik paketten 100 Mbps'lik pakete geçmek istediğimi söyleyerek onay verdim. Müşteri temsilcisi, nakil işleminin 3-7 iş günü içerisinde gerçekleşeceğini ve bu sürede internet kesintisi yaşayacağımı söyledi. Nakil işlemini takip edebileceğim link içeren bir SMS geldi.
Ancak garip bir şekilde internetim kesilmedi. 18 kasımda arandım ve telesekreter tarafından nakil işlemimin ne durumda olduğu bildirildi. Bu kadar ilgili olmaları hoşuma gitti.

19 Kasım 2021: TT ekibinden bir arkadaş gelip kurulumu yaptı. Önce OBK'yı soyma pensesiyle soydu. Ucuna yeşil renkli SC konnektör taktı. Konnektörün ucuna lazer cihazını takıp ışığı açtı. Sonra birlikte aşağı indik ve adam ışık gelen OBK'yı porta taktı. Sonrasında OBK'nın daire içindeki ucunu Nokia marka ONT cihazına bağladı.
Stokta modem olarak ZTE markasının ZXHN H298A modeli varmış. Gözlerim bir TP-Link Archer C5V aradı ama neyse.
Bu arada çok garip bir şekilde VDSL internetim hâlâ kesilmedi. Adam telefonundan karekodun fotoğrafını çekip sistemden onayladı. Fiber internetimi kullanmaya başladım. Adam gidince müşteri hizmetlerini arayıp VDSL hattımın da fiber hattımın da çalıştığını, ileride ona ayrı fatura diğerine ayrı fatura gibi problemlerle karşılaşmamak için aradığımı söyledim. Karşımdaki hanımefendi sistemden kontrol edip "Şu an bir problem yok, ikisini de kullanabilirsiniz" dedi. Teşekkür edip kapattım.
Eki Görüntüle 1220157

Sonuç olarak dilekçeyi hazırladıktan 78 gün sonra fiber internetimi kullanmaya başladım.

5GHz kablosuz bağlantıdaki hız testi sonucu:
Eki Görüntüle 1220158

Kablolu bağlantıdaki hız testi sonucu:
Eki Görüntüle 1220159

Sanırım hayatımdaki bütün şansımı bu süreçte harcadım. Özellikle internet kesintisi yaşamadan nakil işleminin gerçekleşmesine çok şaşırdım.
Durumu benim gibi olan arkadaşlara çağrımdır: "VDSL varsa fiber çekmezler" diye hariçten gazel okuyanlara aldırmayın. Ben bu işlerden pek anlamazken gerek bu forumdan gerek başka forumlardan birçok kişiyle iletişim kurdum, sağ olsunlar çok yardımcı oldular. Bazıları da "Senin VDSL'in var, sana fiber gelmez" gibi söylemlerde bulunarak kafamı karıştırdılar. En resmi kanal olan dilekçe vasıtasıyla giriştiğim bu işten mutlu sonuçla ayrılmama vesile olan herkese teşekkür ediyorum.

Aklınıza takılan bir nokta varsa sormaktan çekinmeyin lütfen. İyi forumlar.
Hocam biz ilçe merkezine 4 km uzaklıktaki bir köydeyiz. Santrale mesafemiz 1600 metre. ADSL kullanıyoruz, hız 14'tü 5'e düştü. Bize yakın 5 köy var hepsinde VDSL santral var. Bizim bulunduğumuz yeri es geçmişler. İlçenin girişinde yani bize 4 km, fiber de geldi. Türk Telekom kırsal alan olduğu için yatırım yapmıyoruz diyor ancak diğer yerler de köy. Sanırım kullanıcı sayısı fazla. Bizim köyde çok yaşlı insanlar var hepsi çok cahil dilekçeye imza atınca bir şey olur param gider falan sanarlar. Bizim köyde maksimum 5-6 abone vardır. Kullanmayanlara da attırabilirsem abone olmasalar da olur mu acaba? Bir de ben de Türk Telekom'dan da çıkış yapmak zorunda kaldım zamlardan dolayı. Sanırım başvuru şartı da koşuyormuş. Nasıl olur az sayıda kişiyle dilekçe versem?

Hocam biz ilçe merkezine 4 km uzaklıktaki bir köydeyiz. Santrale mesafemiz 1600 metre. ADSL kullanıyoruz, hız 14'tü 5'e düştü. Bize yakın 5 köy var hepsinde VDSL santral var. Bizim bulunduğumuz yeri es geçmişler. İlçenin girişinde yani bize 4 km, fiber de geldi. Türk Telekom kırsal alan olduğu için yatırım yapmıyoruz diyor ancak diğer yerler de köy. Sanırım kullanıcı sayısı fazla. Bizim köyde çok yaşlı insanlar var hepsi çok cahil dilekçeye imza atınca bir şey olur param gider falan sanarlar. Bizim köyde maksimum 5-6 abone vardır. Kullanmayanlara da attırabilirsem abone olmasalar da olur mu acaba? Bir de ben de Türk Telekom'dan da çıkış yapmak zorunda kaldım zamlardan dolayı. Sanırım başvuru şartı da koşuyormuş. Nasıl olur az sayıda kişiyle dilekçe versem?
Hocam sizin işiniz gerçekten zormuş ya. Yani zormuş derken fiber gelmez boşuna beklemeyin anlamında demiyorum. Siz yine şansınızı deneyin elbette.

Dilekçeye imza atanların abone olma şartı yok. O yüzden alabildiğiniz kadar imza almaya çalışın. Başvuru şartını koşmasalar daha iyi olur ama koşuyorlar bazen işte ona yapacak bir şey yok maalesef. Siz dilekçeyi elden vermeyi deneyin önce. Almazlarsa diğer kanallardan (BTK, Açık Kapı, KDK gibi) iletmeye çalışırsınız artık. Alırlarsa da belli bir zaman geçtikten sonra akıbetini sorarsınız. Ses çıkmazsa yine diğer kanallardan ilerlemeye çalışırsınız.

Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum, bilgim dahilinde, aklımın erdiği kadar. Ama bazı durumlarda benim de aklıma başka bir çıkar yol gelmiyor maalesef. Umarım girişimlerinizde başarılı olursunuz hocam.

Hocam sizin işiniz gerçekten zormuş ya. Yani zormuş derken fiber gelmez boşuna beklemeyin anlamında demiyorum. Siz yine şansınızı deneyin elbette.

Dilekçeye imza atanların abone olma şartı yok. O yüzden alabildiğiniz kadar imza almaya çalışın. Başvuru şartını koşmasalar daha iyi olur ama koşuyorlar bazen işte ona yapacak bir şey yok maalesef. Siz dilekçeyi elden vermeyi deneyin önce. Almazlarsa diğer kanallardan (BTK, Açık Kapı, KDK gibi) iletmeye çalışırsınız artık. Alırlarsa da belli bir zaman geçtikten sonra akıbetini sorarsınız. Ses çıkmazsa yine diğer kanallardan ilerlemeye çalışırsınız.

Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum, bilgim dahilinde, aklımın erdiği kadar. Ama bazı durumlarda benim de aklıma başka bir çıkar yol gelmiyor maalesef. Umarım girişimlerinizde başarılı olursunuz hocam.
Anladım hocam. VDSL gelse 50 Mbps hız alabileceğim ona razıyım. Ama sanırım artık VDSL yatırımlarını sonlandırmış Türk Telekom. Muhtar halledebilirmiş bizim ilçede birçok muhtar halletmiş. Benim tanıdığım da var kaymakamı tanıyan torpille de oluyormuş ama o kişiler de kredilerini bana kullanmak istemiyor. 1.5 yıl önce buraya taşındık belki uğraşsaydım bir şeyler olurdu. Bana 14 bile yetiyordu eski hızı almaya razıyım. Ama bu şekilde bir şey olacağı belliydi ekipler taşınmadan 2-4 Mbps arası hız alırsınız diyordu.

Hocam selamlar,

Binanızda önceden bulunan VDSL altyapı hala aktif mi?
Selamlar hocam,
En son aktifti de sanırım artık aktif değil. Gigaspeed'in altyapı sorgulama servisinden baktım az önce. Sadece fiber görünüyor, VDSL görünmüyor. Muhtemelen iptal etmişlerdir. Ama uzun bir süre aktif kaldı.

Bildiğim kadarıyla Telekom, FTTH'a dönüştürdüğü binalarda var olan bakır altyapıyı kullanmaya devam edenlere dokunmuyor. Sadece o binaya bakır altyapı üzerinden (sabit telefon hizmeti dahil) yeni abonelik vermiyor. Zaman zaman duyuyoruz, bazı illerde bazı müdürlükler binada olan herkesin FTTH'a geçmesi konusunda empozelerde bulunabiliyor ama bu da çok yaygın bir uygulama değil...

Bizim Site (İstanbul-Etiler) 2021 ortalarında FTTH dönüşümüne sokuldu (2011'de de VDSL gelmişti...). Şu anda benim oturduğum binada (7 daireli sayılıyor) 2 daire halen PSTN/POTS yani bakır altyapıdan sabit telefon hizmeti almakta. Bunlardan birisinde KabloNet var. 2 dairede internet hiç yok. Benim aynı binada ama iki ayrı kapı numarasında 2 ayrı FTTH aboneliğim var. Özetle 7 daireden 4'ünde FTTH var.

Bizim binanın eşi sayılan yan blokta da halen bir dairede hiç internet yok, 4 dairede FTTH var (bunlardan sonuncusu kayınvalidemin dairesi; daha 3 hafta önce FTTH dönüşümü yapıldı...), 2 dairede halen VDSL ve PSTN/POTS mevcut. Bir dairede hiç internet yok.

Ancak an itibariyle her 2 binadaki adresler sorgulattığınızda (sorgulamayı ancak yeni abone yapacaktır mantığı ile...) sadece FTTH (1000 Mbps'ye kadar) altyapı var gözüküyor.

Merhaba bizim apartmanlara borular döşenmiş ve 30 saniyelik yürüme mesafesinde saha dolabı var telekoma gitsem çekerler mi fiber.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı