Tübitak projeleri için PC soğutması

İyi akşamlar,

Proje mantıklı fakat daha öncesinde yapılmış ve seri üretime geçirilmeyecek gibi bir proje.

Nedeni ise o buzdolabı motoru ile tüketilen elektriği belki iki katına belki daha fazla bir düzeye getireceksin.

Eğer gazın sirkülasyonunu düzgün şekilde yapabilsen bile birtakım sorunlar çıkacaktır.

İşlemci kısmında terleme olacaktır. Bu da işlemciye ve çevresindeki bileşenlere zarar verecektir. Amaç güvenli soğutma ise geç.
Buzdolaplarında kullanılan pompa ve arkasındaki ızgaraya benzer zımbırtıyı nereye sığdıracaksın. Amaç yerden tasarruf ve kompakt kasa ise geç.
Dediğin gibi buzdolabı pompaları gürülütülü çalışır. Amaç sessiz soğutmaysa geç.
Elektrik sarfiyatıda artacaktır. Amaç elektrik tasarrufuysa geç.

Eğer gazın sirkülasyonunu düzgün şekilde yapabilsen bile birtakım sorunlar çıkacaktır.

İşlemci kısmında terleme olacaktır. Bu da işlemciye ve çevresindeki bileşenlere zarar verecektir. Amaç güvenli soğutma ise geç.
Buzdolaplarında kullanılan pompa ve arkasındaki ızgaraya benzer zımbırtıyı nereye sığdıracaksın. Amaç yerden tasarruf ve kompakt kasa ise geç.
Dediğin gibi buzdolabı pompaları gürülütülü çalışır. Amaç sessiz soğutmaysa geç.
Elektrik sarfiyatıda artacaktır. Amaç elektrik tasarrufuysa geç.

Anlıyorum, ben bu projeyi seri üretim yapmayı düşünmüyorum dediğim gibi sadece mantığını kullanabiliriz. Bu motorlar litrelerce hacim için tasarlanmış doğrudur. Ses yapar çok yakar kompakt değil ama benim bir fabrikam yok ve uygun kompakt malzemeleri üretebilcek çoğu insanında gücü yoktur. Ben burada getirin kasalarınızı bozdolabı yapıyoz demiyorum. Bu sistemi geliştirir gücünü yeteri dereceye küçültürsen neden olmasın?

Bu derece küçük parçaları piyasada bulabileceğini zannetmiyorum. Ama Çin merkezli sitelerde belki bulabilirsin. Çoğunu kendin tasarlayıp sanayi vs yerlerde ürettirmen gerekebilir.

Bu derece küçük parçaları piyasada bulabileceğini zannetmiyorum. Ama Çin merkezli sitelerde belki bulabilirsin. Çoğunu kendin tasarlayıp sanayi vs yerlerde ürettirmen gerekebilir.
O dediğin işlemler biraz uğraştırabileceğinden dolayı sonraya itekleyip kabaca mantığın işleyip işlemediğini göstermek öncelikli hedefim ama eleştirilerinden dolayı teşekkür ederim. Peki bu ürünleri nerede imal ettirebilirim büyük sanayi sitelerinde bulabilir miyim bir imalatçı?

Buzdolapları aslında soğutucu değildir:ROFL:
Buzdolapları temel olarak ısıtıcı olarak incelenmektedir.
Doğada bir prensip vardır, asla gerçek anlamda bir soğutma mümkün değildir. Soğutma sadece ve sadece bazı kimyasalların yüksek basınçtan düşük basınca iletimi ve doğal olarak buharlaşması sonucu, etrafından ısı emmesi olayıdır.
Tecritli bir oda içerisindeki ısı emilirse, içerdeki ısı düşecektir. Ancak işlemcilerde herhangi bir tecrit sözkonusu değildir. Daimi olarak bir ısı üretmektedirler. Üretilen bu ısı en hızlı bir şekilde doğaya salınıyorsa, işlemci de o denli soğuk tutulmuş olur.
Eğer 50W TDP civarı çalışan bir işlemci buzdolabu içerisinde çalıştırılsaydı, o buzdolabı asla yeteri kadar soğutma yapamayacaktı.

Bir başka icad daha vardı.
PELTIER'ler.
Bir yarı iletkene elektrik verildiğinde, bu yarı iletken bir yüzeyindeki ısıyı diğer yüzeye iletmektedir. Kaba tabirle bir yüzeyi ısıtırken diğer yüzeyi soğutmaktadır. Neredeyse buzdolabı prensibi.
Peltierler bir işlemciyi soğutabilmek için tasarlanmış olsalar da, günümüzde hiç te verimli olmadığı gözlemlenmiş, büyük güçler gerektirdiği tespit edilmiştir.
Bir tez hazırlamanın en önemli olgusu, UFKUNUN GENİŞ TUTULABİLMESİ'dir.
Ufkunun geniş tutulabilmesi ise, bilgi birikimi ile mümkün olabilir.

Genelde sanayi sitelerinde bununla uğraşacak kafa dengi ustalar bulmak zor. Parasıyla yapsan bile adam ya olmaz, yapılmaz deyip geçiyor. Ya da iş yoğunluğundan sana saçma bir tarih veriyor (başından savmak için). Ya da çok yüksek fiyatlar söylüyorlar. Hadi herşeyi başardın ve parçaları imal ettin diyelim. Parçalar %99 tasarladığın ölçülerde ve istediğin şekillerde olmuyor. Hatta usta kafasına göre parça kullanıp bütün işi mahvedebiliyor. Kaliteli olan ve işten anlayanlar ülkemizde bi elin parmakları kadar. İstersen sen dünyanın en iyi mühendisi ol. Seni adam gibi anlayan usta olmadıktan sonra işe yaramaz. Şimdi çalıştığım yerde de aynı sıkıntılar var. Yani bu ülkede birşeyler üretmek isteyen insanların önünde engeller çok.

Buzdolapları aslında soğutucu değildir:ROFL:
Buzdolapları temel olarak ısıtıcı olarak incelenmektedir.
Doğada bir prensip vardır, asla gerçek anlamda bir soğutma mümkün değildir. Soğutma sadece ve sadece bazı kimyasalların yüksek basınçtan düşük basınca iletimi ve doğal olarak buharlaşması sonucu, etrafından ısı emmesi olayıdır.
Tecritli bir oda içerisindeki ısı emilirse, içerdeki ısı düşecektir. Ancak işlemcilerde herhangi bir tecrit sözkonusu değildir. Daimi olarak bir ısı üretmektedirler. Üretilen bu ısı en hızlı bir şekilde doğaya salınıyorsa, işlemci de o denli soğuk tutulmuş olur.
Eğer 50W TDP civarı çalışan bir işlemci buzdolabu içerisinde çalıştırılsaydı, o buzdolabı asla yeteri kadar soğutma yapamayacaktı.

Bir başka icad daha vardı.
PELTIER'ler.
Bir yarı iletkene elektrik verildiğinde, bu yarı iletken bir yüzeyindeki ısıyı diğer yüzeye iletmektedir. Kaba tabirle bir yüzeyi ısıtırken diğer yüzeyi soğutmaktadır. Neredeyse buzdolabı prensibi.
Peltierler bir işlemciyi soğutabilmek için tasarlanmış olsalar da, günümüzde hiç te verimli olmadığı gözlemlenmiş, büyük güçler gerektirdiği tespit edilmiştir.
Bir tez hazırlamanın en önemli olgusu, UFKUNUN GENİŞ TUTULABİLMESİ'dir.
Ufkunun geniş tutulabilmesi ise, bilgi birikimi ile mümkün olabilir.

Sonuç olarak fantastik overclock'lar yapmak stabil bir şekilde çalışmıyacak sadece kısa süreli olarak sıvı nitrojen ile mi yapılacak? Bu sistemi küçültüp kompakt bir soğutma sistemi yapamaz mıyız?

Peltier i deneyen arkadaşlar vardı. Fakat onlarda peltier in diğer yüzeyindeki ısıyı nasıl atacaklarını bulamadıkları için projeyi iptal etmişlerdi.

Peltier i deneyen arkadaşlar vardı. Fakat onlarda peltier in diğer yüzeyindeki ısıyı nasıl atacaklarını bulamadıkları için projeyi iptal etmişlerdi.

Hocak onu bende düşündüm ama öbür taraftaki ısı ne olacaktı? Biraz ar-ge yapsak kalkar mı bu sorun dedim sonra aklıma bu geldi. Bir de peltier yazınca arama motorlarına direk işlemci soğutma geliyor. Daha değişik birşey bulalım dedim. Bazı teknikerlere sordum adamlar olabilitesi var ısı yayan zımbırtıyı da kaloriferli soğutma işlemcisi dersin millet yer dedi. Acaba ısıtma bölümünü dışarı dönük yapıp ısıtma sistemi ile entegre mi desek. :)

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı