Tüketici hakem heyeti haksız ret

krwap2

Decapat
Daha fazla  
Trendyol üzerinden iPhone 13 satın aldım. Bu alım sırasında EasyCep'in “eskiyi getir + 4000 TL ek destek” kampanyasına katıldım. Eski telefonumu gönderdim ve EasyCep bana ana ödeme ve ek destek ödemesi teklif etti.
Ana ödeme 10 gün gecikmeli olarak yatırıldı. Ek destek ödemesi ise kampanya şartlarına göre yapılması gerekirken, 80-90 gündür hâlen yatırılmadı.
Tüketici hakem heyeti'ne başvurdum ancak heyet, “başvurucu satıcı konumunda” diyerek görevsizlik nedeniyle kendisinin burada görevi olmadığını ve asliye hukuk mahkemesine başvurmam gerektiğine karar verdi. Oysa ben kampanyaya katılan tüketici konumundayım; ödeme, kampanya ve sözleşmeler doğrudan benim tüketici haklarımı ilgilendiriyor. Sözleşmeler, banka dekontları ve EasyCep ile yazışmalar elimde mevcut. Hakem heyeti görevsizlik dedi, ancak ilgili hukuki düzenlemeler ve asliye hukuk mahkemesi uygulamaları, benim durumumda hak talebinin tüketici hakem heyeti tarafından değerlendirilebileceğini gösteriyor. İtiraz etmek istesem 530 TL gibi bir gider avansı ödemem gerekiyor. Hukuk bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi sizce itirazım kabul edilir mi ve bu başvurum tüketici hakem heyetinin incelemesi gereken bir konu mu?

Trendyol üzerinden iPhone 13 satın aldım. Bu alım sırasında EasyCep'in “eskiyi getir + 4000 TL ek destek” kampanyasına katıldım. Eski telefonumu gönderdim ve EasyCep bana ana ödeme ve ek destek ödemesi teklif etti.
Ana ödeme 10 gün gecikmeli olarak yatırıldı. Ek destek ödemesi ise kampanya şartlarına göre yapılması gerekirken, 80-90 gündür hâlen yatırılmadı.
Tüketici hakem heyeti'ne başvurdum ancak heyet, “başvurucu satıcı konumunda” diyerek görevsizlik nedeniyle kendisinin burada görevi olmadığını ve asliye hukuk mahkemesine başvurmam gerektiğine karar verdi. Oysa ben kampanyaya katılan tüketici konumundayım; ödeme, kampanya ve sözleşmeler doğrudan benim tüketici haklarımı ilgilendiriyor. Sözleşmeler, banka dekontları ve EasyCep ile yazışmalar elimde mevcut. Hakem heyeti görevsizlik dedi, ancak ilgili hukuki düzenlemeler ve asliye hukuk mahkemesi uygulamaları, benim durumumda hak talebinin tüketici hakem heyeti tarafından değerlendirilebileceğini gösteriyor. İtiraz etmek istesem 530 TL gibi bir gider avansı ödemem gerekiyor. Hukuk bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi sizce itirazım kabul edilir mi ve bu başvurum tüketici hakem heyetinin incelemesi gereken bir konu mu?
Bir bakıma satıcı konumunda olduğun doğru çünkü katıldığın kampanya senin telefonunu ücret karşılığı "satışını yapmanı" sağlamış görünüyor. Burada tüketici konumunda da olduğun doğru çünkü yeni siparişinde tüketici konumundasın fakat tüketici statün yeni siparişini kapsıyor. Kampanyadan alacağın ödeme kısmında satıcı statüsünde oluyorsun ve gerçekten THH'nin bu konuda yetkisi bulunmuyor. Dava süreci ile devam etmen gerekiyor.

Bu destek ödemesi tamamen siparişinden düşürülen bir indirim olsaydı durum daha farklı olabilirdi, ancak sana ödemenin yapılmaması düpedüz kanundaki tanımlamaları kendi çıkarlarına göre kullanıp insanların uğraşmayacağını bildiklerinden yaptıkları bir işlem gibi görünüyor. Herkese aynı şekilde yapıyorlar mı tabii ki emin değilim ama senin durumunda sadece bu parayı değil, bunu faiziyle alabilmek için avukata ihtiyacın var gibi görünüyor. Tabii bu da bir o kadar tutarda masraf yapman demek olabilir, eğer imkanın yoksa adli yardım başvurusu yapabilir ve ücretsiz avukat atanması isteyebilirsin, bu masraflarını biraz azaltacaktır yine de tahminimce sana ödenecek paranın en az yarısı dava masraflarına gidecek

Bu konuda avukata danışman gerekiyor. Siparişin geri ödeme ile bir arada yapılarak tek bir işlem olduğu üzerine savunma yapmaya çalışabilir ve Tüketici Mahkemesi ile de belki sonuçlandırabilirsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı