Tüketici hakem heyeti lehte karar almış ancak bilirkişi raporu hatalı

emektarPC

Centipat
Daha fazla  
Merhaba,
Daha önce de, şu linkteki konuda, başımdan geçen iade sürecini, detaylıca yazmıştım.

Tüketici hakem heyetine, internetten satın aldığım anakart ve CPU için, e-Devlet üzerinden, 6502 sayılı kanun gereği, 14 gün içinde gerekçesiz, para iadesi isteğiyle, şikayette bulundum. Tüketici hakem heyeti, öncebilirkişi raporu istedi, bendebilirkişiye anakart ve CPU götürdüm. Bilirkişi, donanımların, üretici değil tüketici kaynaklı, çalışmadığını belitti. Ancak yazdığı raporunda: "işlemci üzerindeki ile kutudaki "CPU batch numarası" ve "CPU seri numarası" farklıdır" yazmış.

Bilirkişi'nin yazdığı: Numaraların birisi hatalı, diğeri ise yanlış. Doğrusu ise, CPU üzerindeki ile kutudaki batch ve seri numaları aynı. Dahası, şikayet dilekçem de, CPU batch ve seri numaraları ile ilgili, bir şikayetim de yoktu.

Bu durumda, gittim THH'deki raportör ve yetkililerle görüştüm. Kendilerinin, raporu ve gönderdiğim belgeleri (CPU batch ve seri numarlarının olduğu video ve fotoğraflarda mevcut) okumadıklarına şahit oldum (belgeleri inceleseler ve şikayet dilekçemi okusalardı, bilirkişi raporu hatalıdır derlerdi,karara imza atmazlardı, diye düşünüyorum).hatayı söyleyince, firmanın nasıl ispatlayacağını bana sordular. Bende, firmanın montaj yapılan veya kargolanan bölümde, kamera kaydı olabileceğini, bu sebeple hakkımda dava açılırsa; benim mi? Yoksa THH'nin mi? Yoksabilirkişi'nin mi? Suçlu olduğunu sorduğumda, cevap alamadım.

Önümde 3 seçenek var:
1-Hatalı veya yanlış bilirkişi raporuna bağlı, THH tarafından iade lehine karar çıkmış, iade kararı gereğince, internetten satın aldığım siteye ulaşıp, iade sürecini başlatacağım.
2-Tüketici mahkemesine, temyiz başvurusunda bulunup, bilirkişi ve raportör başta olmak üzere, imza atanları şikayet edeceğim.
3-Tüketici mahkemesine, temyiz başvurusunda bulunup, yeni bilirkişi raporu ve buna bağlı yeni THH kararı isteyeceğim.

Tüketici mahkemesine, bu şekilde, düzeltme veya şikayet amacıyla giden var mı? Var ise, süreç nasıl işlemektedir? Mahkemenin masrafı ne kadar tutar?

Bilirkişi, donanımların, üretici değil tüketici kaynaklı, çalışmadığını belitti. Ancak yazdığı raporunda: "işlemci üzerindeki ile kutudaki "CPU batch numarası" ve "CPU seri numarası" farklıdır" yazmış.

Bilirkişi konuyu "tüketici lehinde"ele alacak diye bir kural yok.
İki tarafı da korumak üzere inceleme yaparlar. Siz, satın aldığınız CPU yu arızalı başka bir CPU ile değiştirip getirmişseniz?

Daha önce seri numarası ile ilgili farklılığı rapor etmiş olmanız gerekliydi. Firma bu durumu kendi lehine kullanır ve bu itirazı kazanma olasılığınız pek yok.

Son düzenleme:
Hocam size çalışmayan işlemci ve anakart mı gönderdi satıcı firma? İade sebebiniz bu mu yoksa direk hiçbir koşul belirtmeden iademi etmek istiyorsunuz?

Bilirkişi konuyu "tüketici lehinde"ele alacak diye bir kural yok.
İki tarafı da korumak üzere inceleme yaparlar. Siz, satın aldığınız CPU yu arızalı başka bir CPU ile değiştirip getirmişseniz?

Daha önce seri numarası ile ilgili farklılığı rapor etmiş olmanız gerekliydi. Firma bu durumu kendi lehine kullanır ve bu itirazı kazanma olasılığınız pek yok.
CPU uzerindeki ile Kutu uzerindeki Batch Numarasi AYNIDIR,diye mesaja yazmisim

"Bilirkişi'nin yazdığı: Numaraların birisi hatalı, diğeri ise yanlış. Doğrusu ise, CPU üzerindeki ile kutudaki batch ve seri numaları aynı."

Benim CPU Batch Numarasi ile Kutu'daki CPU Batch Numarasi ayni.Cpu uzerindeki numarayi (misal CPU uzerinde a3 ise : bilirkisi rapora CPU uzerinde A2'dir diye yazmis) Bilirkisi HATALI yazmis.Dahasi,kutudaki Batch Numarasi da ayni olmasina ragmen farkli yazmis.

Hocam size çalışmayan işlemci ve anakart mı gönderdi satıcı firma? İade sebebiniz bu mu yoksa direk hiçbir koşul belirtmeden iademi etmek istiyorsunuz?
Firmadan aldigim donanimlari kontrol edemedim,cunku Anakart ve CPU calismadi : MSI Anakart DEBUG LED KIRMIZI isik hatasi (kullanma kilavuzunda,CPU ile alakalidir yaziyor)verdi.Sadece Anakart ve CPU montajli bir sekilde,calistirmaya calistigim gibi,ekran karti ile de denediysem,calismadi,DEBUG LED hatasi gitmedi.

Bende CPU'yu ayni model,anakart'i farkli model,yenilerini farkli saticidan aldim.Calismayan donanimlari aldigim firmadan,kendilerinin gonderdigi Anakart ve CPU ile ilgili,6502 sayili kanundan gerekcesiz,para iadesi hakkimi kullanmak istedim.Kabul etmediler,Tuketici Hakem Heyeti'ne basvurdum.

THH bilirkisi raporu istedi,eski ve yeni CPU'dan,yeni CPU kutusunu hic acmadigimi ispatlamak amaciyla,bilirkisi'ye goturdum.Bilirkisi,bana soylemeden ki benim Batch Numarasi ile ilgili,farklidir sebebiyle bir sikayetim olmamasina ragmen,kendisi eklemis : oysa ki,firma ile yazismalarda,firma : "Anakart ve CPU kullanildigi icin iade alamayiz" demisti,ben de CPU kutusunu hic acmadim,fan uzerinde termal macun dokunulmamis halde durmaktadir diye sikayetimde ve e-mail yazismalarinda belirttim,ancak ne Raportor ne de Bilirkisi,benim e-mail uzerinden,firma ile olan yazismalarimi iceren belgeyi,okumadiklari icin,kafalarina gore anlayip,rapor yazip,karar vermisler.

Sonucta : seri numaralari farkli degildir,aynisidir.Firma,CPU kutusunu actiniz ve kullandiniz dedi diye,yeni aldigim kutuyu,bozulmamis oldugunu gostermek amaciyla,bilirkisi'ye gosterdim.

15 Gun icerisinde temyiz hakkim mevcut : cok fazla gunum kalmadi,birkac gun icinde basvuru hakkima ait sure dolacak.Temyiz masrafi ile ilgili bilgisi olan varsa yazabilir mi ?

Temyiz de sadece bilirkisi'yi mi ; yoksa hem raportor hem bilirkisi'yi mi ; yoksa butun imza sahiplerini mi sikayet edeyim ?

NORMALDE TICARET BAKANLIGINDAKI SISTEME,CPU UZERINDEKI BATCH NO ILE ILGILI RESIM DE YUKLEMEME RAGMEN,NE BILIRKISI,NE RAPORTOR,NE DE IMZA ATANLAR RESME BAKMAMISLAR : BAKASALAR,RAPOR ILE RESIM DE FARKLI NUMARA VAR DEYIP,ITIRAZ EDERLERDI.Belki de,tuketici lehine karar yerine,yeni bilirkisi raporu isterlerdi.

En onemli soru : Simdi,tuketici lehine alinmis,iade karari gecerli midir ? Bu haliyle iade baslatsam,firma itiraz etse KIM SUCLU OLUR ?

Son düzenleme:
Tüketici Hakem Heyetince verilen karara karşı firmanın 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine başvurarak (dava açarak) itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Karar sizin lehinize ise ve firma da karara itiraz etmiyorsa, yani amacınıza&istediğinize ulaşıyorsanız siz neden Tüketici Mahkemesine gideceksiniz?​

Tüketici Hakem Heyetince verilen karara karşı firmanın 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine başvurarak (dava açarak) itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Karar sizin lehinize ise ve firma da karara itiraz etmiyorsa, yani amacınıza&istediğinize ulaşıyorsanız siz neden Tüketici Mahkemesine gideceksiniz?​
Bilirkisi,CPU uzerindeki Batch Numarasi'ni,hata yaparak farkli yazmis.Sadece bu sebeple bile sikayet edesim geliyor,ancak sadece bilirkisi'yi degil,ayni zamanda imzasi olan herkesi : Cunku, Ticaret Bakanligina yukledigim belgelerden,islemci ile ilgili resimlerde,dogru Batch Numarasi mevcut,bu farkliligi kontrol etmeyip,dogru gibi karar vermisler.

THH binasina gittim,gorustum : kendileri de sizin gibi dusunuyor : Firma itiraz etse,dogru CPU Batch Numarasi'ni,benim bakanligin sitesine yukledigim resimlerden ispat edebilirler.Bu durumda KIM SUCLU OLUR ? diye sordum,cevap veremiyorlar :D nasil ispatlayacaklar ? diye bana soruyorlar :D

Temyiz dilekcesiyle,Tuketici Mahkemesi'ne basvuran varsa,bu konuda ki sorularimi yanitlarsa sevinirim.

Bilirkisi,CPU uzerindeki Batch Numarasi'ni,hata yaparak farkli yazmis.Sadece bu sebeple bile sikayet edesim geliyor,ancak sadece bilirkisi'yi degil,ayni zamanda imzasi olan herkesi : Cunku, Ticaret Bakanligina yukledigim belgelerden,islemci ile ilgili resimlerde,dogru Batch Numarasi mevcut,bu farkliligi kontrol etmeyip,dogru gibi karar vermisler.

THH binasina gittim,gorustum : kendileri de sizin gibi dusunuyor : Firma itiraz etse,dogru CPU Batch Numarasi'ni,benim bakanligin sitesine yukledigim resimlerden ispat edebilirler.Bu durumda KIM SUCLU OLUR ? diye sordum,cevap veremiyorlar :D nasil ispatlayacaklar ? diye bana soruyorlar :D

Temyiz dilekcesiyle,Tuketici Mahkemesi'ne basvuran varsa,bu konuda ki sorularimi yanitlarsa sevinirim.
Sizin durumunuzla ilgili Tüketici Mahkemesine başvuran varsa da bu durum somut olarak çok istisnai olmakla burada bulabilmeniz imkansıza yakın. Hani elimde çok fazla Tüketici Mahkemesinde açılmış dosya var ancak bu şekilde bir itiraz yapılması da saçma olur zaten. Zaten talebiniz doğrultusunda iade kararı çıkmış. dolayısıyla ürün sizden gidecek ve numaraların farklı olmasının sizin nezdinizde herhangi bir manası da kalmayacak. Bırakın satıcı firma düşünsün. Siz niye düşünüyorsunuz? Bu yönde bir dava itiraz da söz konusu olmaz ki zaten. Hani düşünüyorum ''Davanın konusu ne olacak?'' diye ancak mantıklı bir gerekçe bulamıyorum. Bence hiç zorlamayın. İlla şikayet etmek istiyorsanız da bırakın dosyanız kesinleşsin ondan sonra CİMER üzerinden ilgili Hakem Heyetini ve Bilirkişiyi şikayet edebilirsiniz ancak bu şikayetten herhangi bir sonuç alabileceğiniz düşünmüyorum. :)

Sizin durumunuzla ilgili Tüketici Mahkemesine başvuran varsa da bu durum somut olarak çok istisnai olmakla burada bulabilmeniz imkansıza yakın. Hani elimde çok fazla Tüketici Mahkemesinde açılmış dosya var ancak bu şekilde bir itiraz yapılması da saçma olur zaten. Zaten talebiniz doğrultusunda iade kararı çıkmış. dolayısıyla ürün sizden gidecek ve numaraların farklı olmasının sizin nezdinizde herhangi bir manası da kalmayacak. Bırakın satıcı firma düşünsün. Siz niye düşünüyorsunuz? Bu yönde bir dava itiraz da söz konusu olmaz ki zaten. Hani düşünüyorum ''Davanın konusu ne olacak?'' diye ancak mantıklı bir gerekçe bulamıyorum. Bence hiç zorlamayın. İlla şikayet etmek istiyorsanız da bırakın dosyanız kesinleşsin ondan sonra CİMER üzerinden ilgili Hakem Heyetini ve Bilirkişiyi şikayet edebilirsiniz ancak bu şikayetten herhangi bir sonuç alabileceğiniz düşünmüyorum. :)
Oncelikle,zaman ayirdiginiz ve yardimci oldugunuz icin,cok tesekkur ederim.Sizin gibi insanlar sayesinde,magdurlar hak talep etmek icin harekete geciyor,bunu bilesiniz.

Burada esas sorun,sadece Bilirkisi'nin hatali yazimi degil,ayni zamanda hatali beyani.Buradan sonrasini madde madde yazacagim ki,firma hangi sebeple sikayet edebilir ve benim,kim suclu olur ? endisemi rahatlikla anlayin.

1-A firmasindan,internet uzerinden satin aldigim,donanimlardan : CPU ve Anakart calismadi.Anakart uzerindeki CPU DEBUG LED hatasini aldim.Bu sebeple,diger donanimlarin da,calisip calismadigini kontrol edemedim.14 gunluk,iade hakkim, zaman asimina ugramasin diye,farkli model Anakart ve ayni model CPU'yu,farkli bir saticidan,satin aldim.

2-A firmasina,6502 kanundan dogan,gerekcesiz iade hakkimi,CPU ve Anakart icin kullanmak istedigimi belirttim.Anakart uzerindeki,CPU DEBUG LED hatasindan da bahsedip,keyfi iade yapmadigimi ifade ettim.Kanunun verdigi hakkimi kullanmama,CPU DEBUG LED hatasinin engel olmadigini belirttim.

3-A firmasi,Anakart ve CPU kutusunun acilip kullanildigini,tekrar satilabilirliginin bozuldugunu iddia ederek,iade talebimi red etti.Cevap olarak,kutusundan cikarip,calistirmadan,donanimlarin hatali olup olmadigini nasil anlayabilirim diye yazdim.Ustune,kendilerine haber vererek,Tuketici Hakem Heyeti'ne basvurdum.

4-A firmasi,savunmasinda,kasitli olarak,donanimlara tuketicinin zarar verip vermediginin,kontrol edilmesini istemis.

5-THH Raportor'u,Bilirkisi raporu istemis.

6-Bende Bilirkisi'ye,yazismalari okudugunu sanarak ve firmanin,acilmis CPU kutusunu iade almayacagi beyani uzerine : CPU kutusunu hic acmadigim,sadece CPU'yu aldigimi,sogutucu fan uzerindeki termal macunun bile degismedigi,yeni kutuyu gostererek : Iade talep ettigim Anakart ve bozuk (eski) CPU'nun kendisini getirdim.Yeni satin aldigim,calisan CPU bilgisayara montajli oldugundan,goturmedim.

7-Bilirkisi'ye,arizayi ispat eden,iade talebimi kabul etmeyen,2 farkli yetkili ile e-mail yazismalarimi ve satin aldigim Anakart ve CPU'yu herhangi bir sekilde zarar vermedigimi gosteren,100'un ustunde resmin,Ticaret Bakanligina yuklu oldugunu belirttim.

8-Ayni zamanda 4 MB fazla dosya yuklenemediginden,elden 5 adet video gosterdim ki,videolarin icinde,her 2 CPU kutusu,bozuk CPU'nun ustundeki ve kutudaki Batch Numarasi ayri ayri,gorulebilir.

9-Bilirkisi,Raportor ve imza atan diger yetkililer,teslim ettigim resimlere baksa ve videolari izleseydi,CPU uzerindeki Batch Numarasi ile CPU kutusundaki Batch Numarasi'nin ayni oldugunu gorurdu.Hicbir yetkili izlememis,evet KONTROL BILE ETMEMISLER.

Sonucta : En onemli soru,sikayet edilen firma,Ticaret Bakanligindaki resimleri gostererek,Bilirkisi ifadesiyle,raporun hatali oldugunu iddia edebilir.Bu durumda suclu kimdir ?

Bu soruyu THH'ye gidip sordugumda : THH heyeti,bana soruyor,firma nasil ispat edecek diye : Ticaret Bakanligina yukledigim HERHANGI BIR BELGEYI INCELEMEMISLER.

Son düzenleme:

CPU uzerindeki ile Kutu uzerindeki Batch Numarasi AYNIDIR,diye mesaja yazmisim

"Bilirkişi'nin yazdığı: Numaraların birisi hatalı, diğeri ise yanlış. Doğrusu ise, CPU üzerindeki ile kutudaki batch ve seri numaları aynı."

Benim CPU Batch Numarasi ile Kutu'daki CPU Batch Numarasi ayni.Cpu uzerindeki numarayi (misal CPU uzerinde a3 ise : bilirkisi rapora CPU uzerinde A2'dir diye yazmis) Bilirkisi HATALI yazmis.Dahasi,kutudaki Batch Numarasi da ayni olmasina ragmen farkli yazmis.

İşte bu detay çok önemli ve itirazı da çok zor hale gelmiş. Öyle bir kusur meydana gelmiş ki satıcı durduk yerde %100 haklı konuma geçmiş. Nasıl bu durumu bildirip lehinize çevireceksiniz? Orası çok karışık gibi. Hakimin bunun için yeniden bilirkişi incelemesi icap eder muhtemelen. Bu da davayı bir celse daha uzatır. Yani bu zahmete girerler mi? yoksa; "bilirkişi raporu yazdığı anda THH karar öncesinde durumu bildirseydiniz" diyip yükü sizin sırtınıza mı bindirirler? Gerçekten çok talihsiz.

Oncelikle,zaman ayirdiginiz ve yardimci oldugunuz icin,cok tesekkur ederim.Sizin gibi insanlar sayesinde,magdurlar hak talep etmek icin harekete geciyor,bunu bilesiniz.

Burada esas sorun,sadece Bilirkisi'nin hatali yazimi degil,ayni zamanda hatali beyani.Buradan sonrasini madde madde yazacagim ki,firma hangi sebeple sikayet edebilir ve benim,kim suclu olur ? endisemi rahatlikla anlayin.

1-A firmasindan,internet uzerinden satin aldigim,donanimlardan : CPU ve Anakart calismadi.Anakart uzerindeki CPU DEBUG LED hatasini aldim.Bu sebeple,diger donanimlarin da,calisip calismadigini kontrol edemedim.14 gunluk,iade hakkim, zaman asimina ugramasin diye,farkli model Anakart ve ayni model CPU'yu,farkli bir saticidan,satin aldim.

2-A firmasina,6502 kanundan dogan,gerekcesiz iade hakkimi,CPU ve Anakart icin kullanmak istedigimi belirttim.Anakart uzerindeki,CPU DEBUG LED hatasindan da bahsedip,keyfi iade yapmadigimi ifade ettim.Kanunun verdigi hakkimi kullanmama,CPU DEBUG LED hatasinin engel olmadigini belirttim.

3-A firmasi,Anakart ve CPU kutusunun acilip kullanildigini,tekrar satilabilirliginin bozuldugunu iddia ederek,iade talebimi red etti.Cevap olarak,kutusundan cikarip,calistirmadan,donanimlarin hatali olup olmadigini nasil anlayabilirim diye yazdim.Ustune,kendilerine haber vererek,Tuketici Hakem Heyeti'ne basvurdum.

4-A firmasi,savunmasinda,kasitli olarak,donanimlara tuketicinin zarar verip vermediginin,kontrol edilmesini istemis.

5-THH Raportor'u,Bilirkisi raporu istemis.

6-Bende Bilirkisi'ye,yazismalari okudugunu sanarak ve firmanin,acilmis CPU kutusunu iade almayacagi beyani uzerine : CPU kutusunu hic acmadigim,sadece CPU'yu aldigimi,sogutucu fan uzerindeki termal macunun bile degismedigi,yeni kutuyu gostererek : Iade talep ettigim Anakart ve bozuk (eski) CPU'nun kendisini getirdim.Yeni satin aldigim,calisan CPU bilgisayara montajli oldugundan,goturmedim.

7-Bilirkisi'ye,arizayi ispat eden,iade talebimi kabul etmeyen,2 farkli yetkili ile e-mail yazismalarimi ve satin aldigim Anakart ve CPU'yu herhangi bir sekilde zarar vermedigimi gosteren,100'un ustunde resmin,Ticaret Bakanligina yuklu oldugunu belirttim.

8-Ayni zamanda 4 MB fazla dosya yuklenemediginden,elden 5 adet video gosterdim ki,videolarin icinde,her 2 CPU kutusu,bozuk CPU'nun ustundeki ve kutudaki Batch Numarasi ayri ayri,gorulebilir.

9-Bilirkisi,Raportor ve imza atan diger yetkililer,teslim ettigim resimlere baksa ve videolari izleseydi,CPU uzerindeki Batch Numarasi ile CPU kutusundaki Batch Numarasi'nin ayni oldugunu gorurdu.Hicbir yetkili izlememis,evet KONTROL BILE ETMEMISLER.

Sonucta : En onemli soru,sikayet edilen firma,Ticaret Bakanligindaki resimleri gostererek,Bilirkisi ifadesiyle,raporun hatali oldugunu iddia edebilir.Bu durumda suclu kimdir ?

Bu soruyu THH'ye gidip sordugumda : THH heyeti,bana soruyor,firma nasil ispat edecek diye : Ticaret Bakanligina yukledigim HERHANGI BIR BELGEYI INCELEMEMISLER.
Öncelikle ilk cümleniz için teşekkür ediyorum. Bu cümleniz beni çok mutlu etti ve asıl amacımı gerçekleştirebildiğimi görmekten memnuniyet duydum.

Somut olayınızda da Bilirkişi Raporu alındığı zaman rapor size tebliğ edildi mi edilmedi mi bilmiyorum. Tüketici Hakem Heyeti başvurularında çok sıkça rastladığımız durumlardan birisi de alınan raporların taraflara tebliğ edilmemesi ve tebliğ edilmediği için tarafların bu raporlara karşı beyan ve itirazlarınızı sunamamış olmamaları. Hatta Heyet Başvurularında alınan raporların taraflara tebliğ edilmesi gerektiğine dair Yargtay kararları da mevcut. Bu haliyle verilen kararlar da sağlıklı olamayabiliyor veya hatalı kararlar verilmesine sebebiyet veriyor. Oysa o rapor size tebliğ edilmiş olsaydı ve rapora itirazınızı yapabilseydiniz belki de ek rapora gidecekti dosya yeniden ve şu an bunları konuşmuyor olacaktık.

Dediğiniz gibi Tüketici Hakem Heyetleri ve hatta yargı organlarında bile sunduğunuz dilekçeler ve deliller ne kadar okunduğu veya değerlendirildiği muamma. O yüzden yargılama aşamasında hep savunduğum bir ilke vardır: ''Az ve öz cümleyle kendini ifade etmek''. Sizin sunduğunuz 40 adet fotoğrafın hiçbiri incelenmemiş dahi olabilir dediğiniz gibi. Ancak maalesef şu aşamada dosyanız karara çıkmış ve yapılacak tek şey itiraz etmek. Bunu da satıcı yapabilir gibi gözüküyor çünkü karar lehinize sonuçlanmış. Satıcı konuyu yargıya taşırsa da bu durumu hem yazılı hem de sözlü olarak ifade etmeniz elzem olmaktadır.​

Technopat Haberler

Geri
Yukarı