Tüplü monitör kullanmak mantıklı mı?

Kaliteli bir CRT monitör kullacaksanız, LCD'lerden genel olarak daha yüksek performans ve görüntü kalitesi sunar. CRT'lerin 200 Hz'e kadar desteği olan modelleri vardı, piyasada yaygın olanlar 85-120 Hz arası ürünlerdi.

144 Hz bir LCD yaklaşık olarak 100 Hz bir CRT'ye eş değerdir gibi düşünebilirsiniz performans açısından, ancak akıcılık açısından CRT'ler genelde üstündür. 85 Hz ve üzeri kullanımda göz yorması gibi hiçbir sorun yaşamazsınız. Ayrıca CRT'lerin çözünürlük aralığı çok geniştir ve her çözünürlükte düzgün görüntü verir, LCD'lerdeki gibi çözünürlük düşürünce çamurlaşan bir görüntü olmaz.

Mesela 1280x1024 çözünürlükte 100Hz bir CRT monitörünüz var, çözünürlüğünü 1600x1200'e çıkardığınızda 60 Hz'de çalışabilir veya 800x600'e düşürdüğünüzde 120 Hz'de çalışabilir gibi esneklikler sunar birçok CRT monitör. Birçok artısı olmasına rağmen ağır oldukları, çok güç tükettikleri vb sebeplerden tercih edilmez oldular.

Sözün özü bağlantı ve uyum sorunu yaşamazsanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şu an geniş ekran bir Sony CRT sahibi olsam hiç üşenmez sağlam bir masaya kurup kullanırdım.
 

Geri
Yukarı