Türk oyunculara değer vermeyen oyun firmaları

Hükümet "Türkçe dil yoksa" satış izni yok politikası izlemediği müddetçe ayda yılda belirli oyun firmalarının verdiği dil desteklerine sevinmeye devam ederiz şimdi diyenler olabilir "o zaman firma Türkiye'den çekilir diye" çekilsin bu Türkiye'deki satış rakamlarını her ne olursa olsun önemsemediklerini bizlere gösterecektir ve kaybeden firma olur.
Böyle bir politika uygulayan bir ülke var mı? Zaten bu ülkede ne kadar özgürüz tartışılırken bir de bu konuda kendimizi kısıtlamayalım bence. Başka politikalar izlenebilir.
 
Bizden ekonomik olarak iyi olmasına rağmen olmayan diller de var demek ki belli bir sayiya göre yapıyorlar birde bu işi gerçekten kurumsal yapacak sirketler olmasi lazim tek seferlik bir oyun için fazla para vermek bunun geri dönüşü bu ekonomi de pek mümkün değil
 
Bu yazımda Türk oyunculara değer vermeyen firmalar hakkında konuşacağım. Normal bir oyun olsa ve Türkiye pazarında satış olsa anlayacağım "Tamam dil desteği olmasın" diyeceğim ama milyon dolarlık firmaların Türkiye'de binlerce oyuncusu olduğu halde destek vermemesi çok saçma.

EA GamesEki Görüntüle 1576378

Eki Görüntüle 1576386

Eki Görüntüle 1576385

Firma çoğu oyununa asla Türkçe dil desteği koymaz. Bundan daha vahim olan ise asla yerel fiyatlandırma yapmaz. Üstte verdiğim örnekte yeni çıkacak Need for Speed oyunu var. 1400TL gibi uçuk bir rakam ile çıkış yapıyor ülkemizde ve dil desteğimiz yok. EA biraz yerel fiyatlandırma ve dil desteği ile çıksa eminim ülkemizde daha çok satış yapacak. Böyle yaptıkça korsan oyun oynayan sayısı artıyor Türkçe dili ise oyunçeviri gibi ekipler üstleniyor.

ActivisionEki Görüntüle 1576387

Eki Görüntüle 1576390

Eki Görüntüle 1576389

Sıradaki mükemmel firmamız Activision Blizzard. Call of Duty ile ülkemizde çok ün yaptı ama yıllarca bu kadar Türk oyuncusu olmasına rağmen dil desteği vermedi. Milattan önce kalma CoD 2 bile 50TL. Tamam oyuna lafım yok 10/10 oyun ama 2005 yapımı oyuna 50 TL vermek koyuyor. Yeni çıkan Modern Warfare II adlı oyununu aynı şekilde yüksek fiyattan çıkardı ve dil desteği vermedi. Hatta bir yorumda gördüğüm üzere hesap oluşturma menüsüne Türkiye koymamışlar bile. Yorumu buyurun sansürlü şekilde koyayım.

Eki Görüntüle 1576395

Rockstar Games Eki Görüntüle 1576398

Eki Görüntüle 1576401

Eki Görüntüle 1576402

Rockstar yerel fiyatlandırma konusunda Activision'a göre daha insaflı ama dil desteği konusunda çok kötü bir firma. Türkiye'de binlerce oyuncusu var yıllardırda Türk oyuncular Rockstar oyunlarını severek oynar. Ben dahil böyleyim Rockstar oyunlarını severek oynuyorum lakin Rockstar Games asla Türk oyunculara değer vermiyor. İstediğimiz sadece alt yazı dublaj vesaire geçtik. Bakalım yeni oyunlarda ne olacak ama bence hiçbir şey değişmeyecek yine dil desteği olmadan devam edeceğiz.

UbisoftEki Görüntüle 1576405

Eki Görüntüle 1576408

Eki Görüntüle 1576409


Firmayı çoğu oyuncu Assassin's Creed, Far Cry, Splinter Cell, Watch Dogs gibi oyunlarla tanıyor. Bu oyunların hiçbirisine Türkçe dil desteği getirmedi. Ve oyunlar ilkç çıktığı zamanlar biraz tuzlu oluyor. Far Cry 1 mükemmel oyun, çocukluğumun oyunu geçen alayım dedim 50TL. Miadını doldurmuş birçok oyunu bu fiyattan satması bence doğru değil.

Böyle bir liste yapmak istedim hem biraz sinir atmak için hem de sizin düşüncelerinizi merak ettiğim için. Çoğu bağımsız yapımcı dil desteği sağlıyor aslında onlar Türkiye'de oyunu satmak için sağlamak zorunda anlıyorum ama büyük firmalar neden hiç destek vermiyor anlamış değilim. Sony olmasa Türkçe oyuna hasret kalacağız dublajlı oyun zaten hayal olacak. O kadar zor bir şey değil arkadaşlar yapan nasıl yapıyor. Örneğin Xbox geçen sene Forza Horizon 5'i dil desteği ile çıkardı. Neyse biraz sinirimi atmış oldum fikirleriniz benim için önemli siz ne düşünüyorsunuz :).

EA Play ile yeteri sayda EA oyununu ucuza oynaya biliyorsunuz diğer şirketlerle kıyasla iyi bir şey.
 
Böyle bir politika uygulayan bir ülke var mı? Zaten bu ülkede ne kadar özgürüz tartışılırken bir de bu konuda kendimizi kısıtlamayalım bence. Başka politikalar izlenebilir.
Doğru mu emin değilim ama Rusya uyguluyor diye biliyorum. Bana kalırsa bence de yanlış bir yöntem. Doğrusu oyun dünyasında ismi geçen Türk içerik üreticilerinin kampanya oluşturması. Ancak ezici çoğunluğu paranın kölesi ve takipçilerine olta yaptıracak karakterde olduğu için bu iş zor gözüküyor. Umarım aklı başında biri sesimizi duyar.
 
O zaman gelip "Türkçe az konuşuluyor diye eklemiyorlar.", "Türkiye'de az oyun satılıyor diye eklemiyorlar." demeyin, çünkü bunlar doğru değil.
Teknik olarak hepsi de doğru, sadece hiçbiri tek sebep değil. Tüm sebepler toplanıp karar veriliyor o kadar. Tonla farklı firmanın izlemiş olduğu bir politikaya bakıp "Türkleri sevmiyorlar abi" diye komplo teorileri kurmak mantıklı değil elbette altında bir sebep var.

Hadi Rockstar Türkleri veya Türkçeyi sevmiyor anladık, Ubisoft? Electronic Arts? Nintendo? SEGA? Square Enix? Take-two? Activision Blizzard? Bandai Namco? Capcom? Ne yani tüm bu firmaların hepsi Türkiyeden nefret mi ediyor? Çünkü hiçbirinin de doğru düzgün Türkçe dil destekli oyunu yok da ondan. Sizce bunların hepsi Türkçeyi sevmediğinden mi gerçekten :D

Madem sebep bunlardan hiçbiri değil ne o zaman?
 
Son düzenleme:
Teknik olarak hepsi de doğru, sadece hiçbiri tek sebep değil. Tüm sebepler toplanıp karar veriliyor o kadar. Tonla farklı firmanın izlemiş olduğu bir politikaya bakıp "Türkleri sevmiyorlar abi." diye komplo teorileri kurmak mantıklı değil elbette altında bir sebep var.

Hadi Rockstar Türkleri veya Türkçeyi sevmiyor anladık, Ubisoft? Electronic Arts? Bethesda? Ne yani tüm bu firmaların hepsi Türkiye'den nefret mi ediyor?

Ben yazdığım mesajda "Herkes bizden nefret ediyor." tarzı bir şey söylediğimi hatırlamıyorum. Danca ve Fince gibi dillerin oyunlara eklenip Türkçenin eklenmemesini garip bulduğumu söyledim sadece. Danca ve Fince dillerini konuşan insan sayısı Türkiye'de yaşayan insan sayısının sekizde biri. Dolayısıyla hem oyun pazarları bizimki kadar geniş değil hem de dillerini konuşan insan sayısı çok az fakat bu diller oyunlarda bulunuyor. Önümüzde Arapça örneği de var, Arapçayı konuşan insan sayısı fazla ama Arapların gelişmiş bir oyun kültürü olduğunu düşünmüyorum. Buna rağmen Arapça da birçok oyunda bulunurken Türkçe eklenmiyor, garip bulduğum nokta bu.


Senin dediğin gibi tüm sebepler toplanıp yapılıyorsa Naughty Dog ve CD Projekt Red gibi büyük firmaların da oyunlarına Türkçe dublaj veya alt yazı eklememesi gerekiyordu fakat ekliyorlar. Zarara girip mi yapıyorlar bunu sence?
 
Ben yazdığım mesajda "Herkes bizden nefret ediyor." tarzı bir şey söylediğimi hatırlamıyorum. Danca ve Fince gibi dillerin oyunlara eklenip Türkçenin eklenmemesini garip bulduğumu söyledim sadece. Danca ve Fince dillerini konuşan insan sayısı Türkiye'de yaşayan insan sayısının sekizde biri. Dolayısıyla hem oyun pazarları bizimki kadar geniş değil hem de dillerini konuşan insan sayısı çok az fakat bu diller oyunlarda bulunuyor. Önümüzde Arapça örneği de var, Arapçayı konuşan insan sayısı fazla ama Arapların gelişmiş bir oyun kültürü olduğunu düşünmüyorum ancak Arapça da birçok oyunda bulunurken Türkçe eklenmiyor, garip bulduğum nokta bu.


Senin dediğin gibi tüm sebepler toplanıp yapılıyorsa Naughty Dog ve CD Projekt Red gibi büyük firmaların da oyunlarına Türkçe dublaj veya alt yazı eklememesi gerekiyordu fakat ekliyorlar. Zarara girip mi yapıyorlar bunu sence?
İşte diyorum ya tek sebep bunlardan hiçbiri değil. Danca az konuşuluyor evet, ancak Danimarka korsan kullanan bir ülke değil. Elbette her ülke kullanıyor ancak Danimarka ilk 20'de bile değil. Arapça çok konuşuluyor olduğu için ekleniyor, Danca da korsan kullanım çok olmadığından. Her dilin eklenme sebebi farklı olabiliyor yani ortada statik bir sebep yok.

Naughty Dog keyfinden eklemiyor orada Sony faktörü var, Sony olabildiğince her ülkeye destek vermeye çalışan bir firma. Ben bunun vizyonuyla ilgili olduğuna nerdeyse eminim, çünkü oyunlarına Sony kadar fazla dil seçeneği ekleyen başka firma yoktur herhalde. Sadece Türkçe değil diğer oyun firmalarının eklemediği diğer dilleri de Sony ekliyor. Örneğin, Red Dead Redemption 2'de 17 dil seçeneği varken Uncharted 4'de 28 dil seçeneği mevcut sadece Türkçe ile ilgili değil yani Sony'nin durumu.

Ama CD Projekt Red'in sebebini bilmiyorum.
 
Kardeşlerim fiyatlar uygun olmama sebebi Steam gibi oyun toplayıcısı satıcısı firmalar vergi sistemini kullanıyor yarısını ülkeye yarısını firmaya yarısını kendisi alacağından fiyatlarmuygun değil bunu biraz tartışalım.
 
Kardeşlerim fiyatlar uygun olmama sebebi Steam gibi oyun toplayıcısı satıcısı firmalar vergi sistemini kullanıyor yarısını ülkeye yarısını firmaya yarısını kendisi alacağından fiyatlarmuygun değil bunu biraz tartışalım.
Alakası yok, mevcut dolar kuruna göre oyun fiyatları gayet makul değerlerde. Tam oyun fiyatı 70 dolardır, 70 dolar 1.300₺'ye tekabül eder. 1.300₺'ye satılması gereken oyunları 600₺'den alabiliyorsak "oyun fiyatları çok uçuk" diyemeyiz.

Ben bunun doğru olduğunu düşünmem, oyunlar hala daha en erişilebilir eğlence yoludur. Bizim paramızın olmayışı bir ürünün pahalı olduğu anlamına gelmez. Türkiye'deki her üründe olması gereken fiyatın çok üstünü görürken oyunlarda olması gereken fiyattan çok daha ucuza satın alıyoruz birçok oyunu ve yine fazla diyoruz, değil. Oyun fiyatları şu an olması gereken fiyatların çok altında, artık "oyuna 200₺'den fazla vermem aga" dönemlerini geçtik arkadaşlar eskide kaldı onlar.
 
İşte diyorum ya tek sebep bunlardan hiçbiri değil. Danca az konuşuluyor evet, ancak Danimarka korsan kullanan bir ülke değil.

Ruslar bizden çok korsan kullanıyor fakat her oyunda Rusça bulunuyor. Öyle bir mantık yok yani. Ayrıca Danimarka korsan kullansa ne olur kullanmasa ne olur? Ülkelerinde 5 milyon nüfus var ve genç bir nüfusa sahip değiller. Sadece İstanbul'da bile Danimarka'nın tamamından daha fazla oyun satışı yapılıyordur.

Naughty Dog keyfinden eklemiyor orada Sony faktörü var, Sony olabildiğince her ülkeye destek vermeye çalışan bir firma.

Sony zarar edecek olsa alt yazı veya dublaj ekleteceğini sanmıyorum. Kimse iyilik olsun diye iş yapmıyor. Oyun pazarımız beklentilerini karşılamasaydı çoktan desteği keserlerdi bundan eminim. Ek olarak CD Projekt Red örneği de var, o da söylediklerimi destekliyor.
 

Geri
Yukarı