Türk silahlı kuvvetlerindeki birimler nedir?

worsec

Zeptopat
Katılım
8 Nisan 2024
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, askeriye her zaman ilgimi çeken bir yer olmuştur ben de merak ettiğim için Tsk'daki birimleri timleri tugayları burada sormak istedim. Hepsini burada anlatın demiyorum tabii ki ancak örneğin: "önce kuvvetler olur sonra birimler olur sonra timler olur sonra tugaylar olur" gibi gibi anlatabilirseniz sevinirim verdiğim örnek yanlış olabilir pek bilgim yok.
 

1) Muharip Sınıflar:​


- Piyade; Ateş, hareket ve darbe etkisini kullanarak savaşmak; ateş ile düşmana zayiat verdirerek muharebe gücünü kırmak, bir bölgeyi elde bulundurmak, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşarak yakın muharebe ile onu etkisiz hale getirmektir.

- Tank; Yüksek manevra kabiliyeti ve ateş gücüne sahip, komutanın vurucu gücü ve vazgeçilmez bir karar silahıdır.

2) Muharebe Destek Sınıfları:​


- Topçu; her türlü harekâtta komutanın vazifesini başarmasını temin etmek maksadıyla, muharebe sahasında ihtiyaç duyulan yer ve zamanda, düşmanı baskı altında tutarak, etkisiz hale getirerek veya tahrip/imha ederek, sürekli ateş desteği sağlamaktır.

- Hava Savunma; Barışta ve krizde caydırıcılık sağlamak; savaşta, düşmanın hava ve füze taarruzlarını sınırlandırmak, geciktirmek, önlemek veya etkisini azaltmak suretiyle dost birliklerin bekasını sağlamak, hareket kabiliyeti/serbestisini artırarak kara harekâtının daha elverişli koşullarda icrasına katkıda bulunmaktır.

- Kara Havacılık; Sahip olduğu ateş gücü, çeviklik ve hız ile birlik komutanlarına muharebe gücünü kesin yer ve zamanda süratle toplayarak muharebenin seyrini değiştirme imkânı sağlamak, taarruz helikopterleri ile manevra unsurlarına yakın hava ateş desteği sağlamak, keşif, emniyet ve hava muharebeleri yapmak, genel maksat ve yük helikopterleri ile uçar birlik, komuta kontrol, hava ulaştırması, arama kurtarma, personel, malzeme, teçhizat ve ikmal maddelerinin nakli, sıhhi tahliye ve lojistik destek faaliyetlerinde bulunmaktır.

- İstihkam; Dost birliklerin hareket kabiliyetini artırmak maksadıyla, karşı mayın harekâtı icra eder, engelleri etkisiz hâle getirir ve geçit açar, kuru ve sulu açıklıklardan geçişi sağlar, muharebe yolları ve izlerinin inşa ve bakımını yapar, ileri bölge havacılığına istihkâm desteği sağlar.

- İstihbarat; Askerî harekâtın planlanması, sevk ve idaresi için gerekli olan düşman, hava ve arazi hakkındaki bilgilerin elde edilmesi için toplama vasıtalarının yönlendirilmesi, bilgilerin toplanması, bilgilerin analizi, istihbarat haline getirilmesi, yayımlanması ve kullanılmasını içeren muharebe istihbaratının oluşturulması ile istihbarata karşı koyma ve güvenlik görevlerinin planlanması ve uygulanması görevlerini yerine getirmektedir.

- Muhabere; Askerî bilginin iletilmesi, işlenmesi ve muhafaza edilmesi ile ilgili görevler muhabere sınıfınca yerine getirilmektedir. Haberleşme birimi.

- KBRN; Kara Kuvvetleri birliklerinin, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savunma harekâtı esnasında bekasını sağlamak ve harekâtın aksamadan yürütülmesi için gerekli olan yönergeleri yapmaktadır.

3) Muharebe Hizmet Destek Sınıfları:​

- Bakım; Periyodik bakım, onarım, kurtarma, muharebe acil onarım (MAO) ve mühimmat faaliyetlerinden oluşmaktadır. Ayrıca bakım sınıfı, bakım faaliyetlerinin yanı sıra diğer bir fonksiyon alanı olan mühimmatın depolanması, muayenesi, bakımı, ikmali, imhası, yönetimi, nakli, kayıtların tutulması ve PMKİ faaliyetlerinden de sorumludur.

- Ulaştırma; Barışta, kriz ve gerginlik durumunda, kesin sonuçlu konvansiyonel harpte, her türlü risk ve tehdide karşı; birliklerin harekât alanına muharebe müessiriyetini kaybetmeden taşınmasında ve lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasında görev alır.

- Personel; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan tüm personelin ihtiyaç ve beklentileri ile maddi ve manevi değerlerine her türlü katkıda bulunarak, onların muharebe sahasında başarıyı elde edecek şekilde yönlendirilmesine ve motivasyonuna katkı sağlayan, kısaca muharebeyi kazanacak olan insana hizmet sunan bir sınıftır.

- İkmal; Bir askerî birlik ve kurumun teçhizi, bakımı ve harekâtı için ihtiyaç duyulan her türlü ikmal maddelerinin cins ve miktarlarının tespiti, tedariki, depolanması ve depodayken bakımı, dağıtımı ve son işlemi faaliyetlerini kapsar.

- Maliye; Hizmet ve faaliyetlerin en ekonomik ve en verimli şekilde yürütülmesinin sağlanması için kuvvet bütçesinin hazırlanması ve uygulamasından sorumludur.

- Sıhhiye; Sağlık hizmeti veren tabip, diş tabibi, eczacı, sağlık ve sıhhiye sınıflarının barış ve savaş şartlarında görevleri; TSK personelinin sağlık durumunu muhafaza etmek maksadıyla, koruyucu hekimlik faaliyetlerini planlamak ve yürütmek, hasta ve yaralıların muayene, tanı/tedavi ve tahliyelerini planlamak ve icra etmektir.

- Veteriner; TSK personelinin sağlıklı beslenmesi amacıyla gıda ve suların tedarikinden tüketimine kadar tüm aşamalarda alınması gereken tedbirlerin tespiti, bunlara yönelik fiziksel kontrol ve laboratuvar analizleri ile koruyucu hekimlik hizmetlerinin gerektirdiği hijyen denetim ve kontrol faaliyetlerini yürütür.

- Bando; Konserler vererek morali korumak ve geliştirmek, askerî törenlere iştirak etmektir.


---

Askeri rütbeler sırasıyla;

  • Er
  • ·Onbaşı
  • ·Uzman Onbaşı
  • ·Uzman Çavuş
  • ·Astsubay Çavuş
  • ·Astsubay Kıdemli Çavuş
  • ·Astsubay Üstçavuş
  • ·Astsubay Kıdemli Üstçavuş
  • ·Astsubay Başçavuş
  • ·Astsubay Kıdemli Başçavuş
  • ·Asteğmen
  • ·Teğmen
  • ·Üsteğmen
  • ·Yüzbaşı
  • ·Binbaşı
  • ·Yarbay
  • ·Albay
  • ·Tuğgeneral
  • ·Tümgeneral
  • ·Korgeneral
  • ·Orgeneral
  • ·Genelkurmay Başkanı
  • ·Mareşal

En yüksek rütbe mareşal rütbesidir. Tecrübe ile verilmez. TBMM kararı ile savaş başarısına istinaden verilir. Bu rütbeye layık olan iki kişi vardır. Biri Mareşal Fevzi Çakmak diğeri ise Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’tür.


General Rütbeleri

  • Mareşal: Üst savaş başarısı neticesinde TBMM kararı ile verilen rütbedir. Kıdemle gelinebilecek bir rütbe değildir. Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Atatürk’e verilmiştir.
  • Orgeneral: Orgeneral rütbesi, Kara ve Hava Kuvvetleri’nde bulunan, mareşallikten sonraki en yüksek rütbedir. Deniz kuvvetlerinde karşılığı oramiral olarak geçer. Orgeneral olarak çalışma süresi 4 yıl olarak bilinir. Bu rütbe, süre bekleyerek ulaşılacak en yüksek rütbe olma özelliğini taşır.
  • Korgeneral: Orgenerallikten sonra en yüksek 2. rütbe korgeneral rütbesidir. Görev süresi 4 yıldır ve Deniz Kuvvetlerinde koramiral olarak adlandırılır. Ayrıca askeri dokunulmazlık hakkına sahip olan ilk rütbe olma özelliğini taşır.
  • Tümgeneral: Görev süreleri 4 yıldır. Tümgeneral rütbesine sahip askerler Kara ve Hava Kuvvetleri’nde tümen komutanı olarak Deniz Kuvvetleri’nde ise tümamiral olarak adlandırılır.
  • Tuğgeneral: En düşük general rütbesi olarak bilinir ve görev süreleri 3 yıldır. 3 yılın sonunda görev süreleri uzayabilir, rütbeleri yükselebilir ya da emekliye ayrılabilirler. Tugay komutanı olarak görev yaparlar

Subay Rütbeleri

  • Albay: Alay Komutanlığı’nın en üst rütbesidir. 6 yıl görev süresi vardır ve görevin 5. yılında terfi alabilir. Ordu içinde bütünlüğü sağlamak, stratejik planların hazırlığını gerçekleştirmek ve alay komutanlığı yapmak gibi görevleri bulunur.
  • Yarbay: Jandarma ve Kara Kuvvetleri’nde komutan yardımcısı, Deniz Kuvvetleri’nde gemi komutanlığı, Hava Kuvvetleri’nde ise filo komutanlığı vazifelerinde yer alır. Görev süreleri 3 yıldır.
  • Binbaşı: Orduda tabur komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan en düşük rütbedir. Normal şartlarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev süreleri 5 yıldır. Üstün kıdem ve erken terfi durumunda görev süreleri 2 yıla kadar inebilir. İlk 3 yıl “Binbaşı” iken son 2 yıl “Kıdemli Binbaşı” olarak anılırlar.
  • Yüzbaşı: Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığında normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise “Kıdemli Yüzbaşı” olarak adlandırılır. Bölük komutanı olarak görev yapabilirler. Yüzbaşılık rütbesinde 6 yıl rütbe almak için beklerler.
  • Üsteğmen: Takım komutanı ile bölük komutanı görevlerini icra edebilirler. Sadece kıdemli üsteğmenler bölük Komutanı görevini yapabilirler. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde toplam görev süreleri 6 yıldır. Atamalarından itibaren üç yılını tamamlayan ve gösterge tablosunun bir üst derecesine yükselmek için liyakatları üst makamlarca onanan üsteğmenlere “Kıdemli Üsteğmen” denir. Doktora, sanatta yeterlilik veya yüksek lisans programlarını bitirme gibi terfi durumlarında bu dönem 4 ile 5 yıla düşmektedir.
  • Teğmen: Normal şartlar altında görev süreleri 3 yıldır. Kara, hava ve deniz harp okulundan mezun öğrenciler ile sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı’na bağlı öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar. Ayrıca 12 ay yedek subay olarak askerlik hizmetini yapan üniversite mezunları, terhis tarihlerinden bir ay önce, meslek kurasına tabi olanlar ise üç ay önce teğmen rütbesini kazanırlar. TSK, 4-6 yıllık eğitim veren üniversitelerin ihtiyaç duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme sınavı ve eğitimi müteakip sözleşmeli veya muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir. Aynı zamanda TSK Personel Mevzuatında belirtilen şartları haiz olan astsubaylar arasından Subaylık Sınavında başarılı olanlar Teğmen rütbesine nasbedilerek görevine subay olarak devam etmektedir.
  • Asteğmen: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en düşük rütbeli subaydır. Subay alt sınıflamasında ‘yedek subay’ olarak anılırlar. Takım Komutanı, Batarya Subayı gibi görevlerde bulunurlar. Fakülte mezunları arasından seçilen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş ile Teğmen arasındaki bir rütbedir. Asteğmen adayları askeri okulda eğitim görüp mezun olduktan sonra 10-11 ay görev yapmaktadır. Dolayısıyla fakülte mezunları askeri öğrencilik kısmı dahil 12 ay toplam hizmet vermektedir. Asteğmenler, terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala Teğmen rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.

Astsubay Rütbeleri

  • Astsubay Kıdemli Başçavuş: Karakol komutanlığı yapabilir. 6 yıl görev süresi vardır. İlk 3 görevinin ardından kıdem alır. 6 seneden sonra nöbet tutma zorunlulukları kaldırılır. Emekliliğe kadar bu görevde kalabilirler. Astsubay Kıdemli Başçavuşluğun ilk üç yılını dolduran Astsubaylar, rütbe kıdemliliği alarak Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş olarak anılırlar.
  • Astsubay Başçavuş: 6 yıl görev yapar. Kara Kuvvetleri Komutanlığında bulunan muharip birliklerde, Astsubay Başçavuş rütbesinin kadro görevleri Bölük Astsubaylığı, Takım Komutanlığı, Özel takımlarda Takım astsubaylığı ve Karargahlarda idari işler astsubaylığı gibi görevlerdir. Başçavuş rütbesinden sonra Astsubay rütbeleri genel olarak idari faaliyetler de yer almaktadır. Başçavuş rütbesine ulaşan bir astsubay sicil vermek gibi bazı yetkilere sahip olmaktadır.
  • Astsubay Kıdemli Üstçavuş: Geçiş rütbesi olarak adlandırılır. 6 yıl görev süresi vardır.
  • Astsubay Üstçavuş: Astsubay rütbesi alanlar 6 yıl görev sürelerinden sonra bu rütbeyi alır.
  • Astsubay Kıdemli Çavuş: Top, havan, unsur, takım ve kısım komutanlıkları yapabilirler. 3 yıl görev süresi vardır.
  • Astsubay Çavuş: Astsubay rütbeleri arasındaki en düşük seviyedir. 3 yıl görev süresi vardır.

Er ve Erbaş Rütbeleri

  • Uzman Çavuş: En az Ortaöğretim mezunu olanların alabileceği en yüksek er rütbesidir.
  • Sözleşmeli Çavuş: 2 yıllık sözleşmeli görev yapan ve sonra kadroya dahil edilen kişilerin rütbesidir.
  • Uzman Onbaşı: Erlikten sonra gelir. Er yönetimini üstlenir. Çavuştan alınan emirleri erlere iletmekle görevlidir.
  • Er: Zorunlu askerlik görevidir ve yerine getiren devlet sorumluluğundadır. TSK bünyesinde yer alan en düşük rütbeli askerdir. 6 ay görev süresi vardır.
Kara Kuvvetleri Rütbeleri(büyükten küçüğe doğru);

Mareşal-GenelkurmayBaşkanı-Orgeneral-Korgeneral-Tümgeneral-Tuğgeneral-Albay-Yarbay-Binbaşı-Yüzbaşı-Üsteğmen-Teğmen-Asteğmen

Deniz Kuvvetleri Rütbeleri(büyükten küçüğe doğru);

Büyük amiral-Genelkurmay Başkanı-Oramiral-Koramiral-Tümamiral-Tuğamiral-Albay-Yarbay-Binbaşı-Yüzbaşı-Üsteğmen-Teğmen-Asteğmen

Hava Kuvvetleri Rütbeleri(büyükten küçüğe doğru);

Orgeneral-Korgeneral-Tümgeneral-Tuğgeneral-Albay-Yarbay-Binbaşı-Yüzbaşı-Üsteğmen-Teğmen-Asteğmen


 
Son düzenleme:
Merhaba, askeriye her zaman ilgimi çeken bir yer olmuştur ben de merak ettiğim için Tsk'daki birimleri timleri tugayları burada sormak istedim. Hepsini burada anlatın demiyorum tabii ki ancak örneğin: "önce kuvvetler olur sonra birimler olur sonra timler olur sonra tugaylar olur" gibi gibi anlatabilirseniz sevinirim verdiğim örnek yanlış olabilir pek bilgim yok.
Tim dediğin spesifik bir amacı gerçekleştirmek için kurulmuş en küçük askeri birim/ekip. İki timden oluşan birim mangadır. Bunların komutanları da genelde çavuş/astsubay olur. Birkaç manganın birleşimi takım olur. Bir teğmen veya üsteğmen takım komutanı olur. Keşif takımı, tanksavar takımı gibi gibi. Birkaç takımın birleşimi bölük olur. Bölük komutanı yüzbaşı veya binbaşı olur. Tank bölüğü, sıhhiye bölüğü, muhabere bölüğü, komando bölüğü gibi. Birkaç bölüğün birleşiminden tabur oluşur. Hava kuvvetlerinde filo denir. Örneğin piyade taburunda çeşitli bakım bölükleri, muhabere bölükleri, mekanizeler, sıhhiyeler bir bütün oluşturur. 3-4 taburun birleşiminden alay olur. Alay komutanı binbaşı veya generaldir. Belli amaç için toplanan en büyük birimdir. Daha sonra tugay, tümen, kolordu ve ordu gelir.

1) Muharip Sınıflar:​


- Piyade; Ateş, hareket ve darbe etkisini kullanarak savaşmak; ateş ile düşmana zayiat verdirerek muharebe gücünü kırmak, bir bölgeyi elde bulundurmak, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşarak yakın muharebe ile onu etkisiz hale getirmektir.

- Tank; Yüksek manevra kabiliyeti ve ateş gücüne sahip, komutanın vurucu gücü ve vazgeçilmez bir karar silahıdır.

2) Muharebe Destek Sınıfları:​


- Topçu; her türlü harekâtta komutanın vazifesini başarmasını temin etmek maksadıyla, muharebe sahasında ihtiyaç duyulan yer ve zamanda, düşmanı baskı altında tutarak, etkisiz hale getirerek veya tahrip/imha ederek, sürekli ateş desteği sağlamaktır.

- Hava Savunma; Barışta ve krizde caydırıcılık sağlamak; savaşta, düşmanın hava ve füze taarruzlarını sınırlandırmak, geciktirmek, önlemek veya etkisini azaltmak suretiyle dost birliklerin bekasını sağlamak, hareket kabiliyeti/serbestisini artırarak kara harekâtının daha elverişli koşullarda icrasına katkıda bulunmaktır.

- Kara Havacılık; Sahip olduğu ateş gücü, çeviklik ve hız ile birlik komutanlarına muharebe gücünü kesin yer ve zamanda süratle toplayarak muharebenin seyrini değiştirme imkânı sağlamak, taarruz helikopterleri ile manevra unsurlarına yakın hava ateş desteği sağlamak, keşif, emniyet ve hava muharebeleri yapmak, genel maksat ve yük helikopterleri ile uçar birlik, komuta kontrol, hava ulaştırması, arama kurtarma, personel, malzeme, teçhizat ve ikmal maddelerinin nakli, sıhhi tahliye ve lojistik destek faaliyetlerinde bulunmaktır.

- İstihkam; Dost birliklerin hareket kabiliyetini artırmak maksadıyla, karşı mayın harekâtı icra eder, engelleri etkisiz hâle getirir ve geçit açar, kuru ve sulu açıklıklardan geçişi sağlar, muharebe yolları ve izlerinin inşa ve bakımını yapar, ileri bölge havacılığına istihkâm desteği sağlar.

- İstihbarat; Askerî harekâtın planlanması, sevk ve idaresi için gerekli olan düşman, hava ve arazi hakkındaki bilgilerin elde edilmesi için toplama vasıtalarının yönlendirilmesi, bilgilerin toplanması, bilgilerin analizi, istihbarat haline getirilmesi, yayımlanması ve kullanılmasını içeren muharebe istihbaratının oluşturulması ile istihbarata karşı koyma ve güvenlik görevlerinin planlanması ve uygulanması görevlerini yerine getirmektedir.

- Muhabere; Askerî bilginin iletilmesi, işlenmesi ve muhafaza edilmesi ile ilgili görevler muhabere sınıfınca yerine getirilmektedir. Haberleşme birimi.

- KBRN; Kara Kuvvetleri birliklerinin, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savunma harekâtı esnasında bekasını sağlamak ve harekâtın aksamadan yürütülmesi için gerekli olan yönergeleri yapmaktadır.

3) Muharebe Hizmet Destek Sınıfları:​

- Bakım; Periyodik bakım, onarım, kurtarma, muharebe acil onarım (MAO) ve mühimmat faaliyetlerinden oluşmaktadır. Ayrıca bakım sınıfı, bakım faaliyetlerinin yanı sıra diğer bir fonksiyon alanı olan mühimmatın depolanması, muayenesi, bakımı, ikmali, imhası, yönetimi, nakli, kayıtların tutulması ve PMKİ faaliyetlerinden de sorumludur.

- Ulaştırma; Barışta, kriz ve gerginlik durumunda, kesin sonuçlu konvansiyonel harpte, her türlü risk ve tehdide karşı; birliklerin harekât alanına muharebe müessiriyetini kaybetmeden taşınmasında ve lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasında görev alır.

- Personel; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan tüm personelin ihtiyaç ve beklentileri ile maddi ve manevi değerlerine her türlü katkıda bulunarak, onların muharebe sahasında başarıyı elde edecek şekilde yönlendirilmesine ve motivasyonuna katkı sağlayan, kısaca muharebeyi kazanacak olan insana hizmet sunan bir sınıftır.

- İkmal; Bir askerî birlik ve kurumun teçhizi, bakımı ve harekâtı için ihtiyaç duyulan her türlü ikmal maddelerinin cins ve miktarlarının tespiti, tedariki, depolanması ve depodayken bakımı, dağıtımı ve son işlemi faaliyetlerini kapsar.

- Maliye; Hizmet ve faaliyetlerin en ekonomik ve en verimli şekilde yürütülmesinin sağlanması için kuvvet bütçesinin hazırlanması ve uygulamasından sorumludur.

- Sıhhiye; Sağlık hizmeti veren tabip, diş tabibi, eczacı, sağlık ve sıhhiye sınıflarının barış ve savaş şartlarında görevleri; TSK personelinin sağlık durumunu muhafaza etmek maksadıyla, koruyucu hekimlik faaliyetlerini planlamak ve yürütmek, hasta ve yaralıların muayene, tanı/tedavi ve tahliyelerini planlamak ve icra etmektir.

- Veteriner; TSK personelinin sağlıklı beslenmesi amacıyla gıda ve suların tedarikinden tüketimine kadar tüm aşamalarda alınması gereken tedbirlerin tespiti, bunlara yönelik fiziksel kontrol ve laboratuvar analizleri ile koruyucu hekimlik hizmetlerinin gerektirdiği hijyen denetim ve kontrol faaliyetlerini yürütür.

- Bando; Konserler vererek morali korumak ve geliştirmek, askerî törenlere iştirak etmektir.


---

Askeri rütbeler sırasıyla;

  • Er
  • ·Onbaşı
  • ·Uzman Onbaşı
  • ·Uzman Çavuş
  • ·Astsubay Çavuş
  • ·Astsubay Kıdemli Çavuş
  • ·Astsubay Üstçavuş
  • ·Astsubay Kıdemli Üstçavuş
  • ·Astsubay Başçavuş
  • ·Astsubay Kıdemli Başçavuş
  • ·Asteğmen
  • ·Teğmen
  • ·Üsteğmen
  • ·Yüzbaşı
  • ·Binbaşı
  • ·Yarbay
  • ·Albay
  • ·Tuğgeneral
  • ·Tümgeneral
  • ·Korgeneral
  • ·Orgeneral
  • ·Genelkurmay Başkanı
  • ·Mareşal

En yüksek rütbe mareşal rütbesidir. Tecrübe ile verilmez. TBMM kararı ile savaş başarısına istinaden verilir. Bu rütbeye layık olan iki kişi vardır. Biri Mareşal Fevzi Çakmak diğeri ise Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’tür.


General Rütbeleri

  • Mareşal: Üst savaş başarısı neticesinde TBMM kararı ile verilen rütbedir. Kıdemle gelinebilecek bir rütbe değildir. Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Atatürk’e verilmiştir.
  • Orgeneral: Orgeneral rütbesi, Kara ve Hava Kuvvetleri’nde bulunan, mareşallikten sonraki en yüksek rütbedir. Deniz kuvvetlerinde karşılığı oramiral olarak geçer. Orgeneral olarak çalışma süresi 4 yıl olarak bilinir. Bu rütbe, süre bekleyerek ulaşılacak en yüksek rütbe olma özelliğini taşır.
  • Korgeneral: Orgenerallikten sonra en yüksek 2. rütbe korgeneral rütbesidir. Görev süresi 4 yıldır ve Deniz Kuvvetlerinde koramiral olarak adlandırılır. Ayrıca askeri dokunulmazlık hakkına sahip olan ilk rütbe olma özelliğini taşır.
  • Tümgeneral: Görev süreleri 4 yıldır. Tümgeneral rütbesine sahip askerler Kara ve Hava Kuvvetleri’nde tümen komutanı olarak Deniz Kuvvetleri’nde ise tümamiral olarak adlandırılır.
  • Tuğgeneral: En düşük general rütbesi olarak bilinir ve görev süreleri 3 yıldır. 3 yılın sonunda görev süreleri uzayabilir, rütbeleri yükselebilir ya da emekliye ayrılabilirler. Tugay komutanı olarak görev yaparlar

Subay Rütbeleri

  • Albay: Alay Komutanlığı’nın en üst rütbesidir. 6 yıl görev süresi vardır ve görevin 5. yılında terfi alabilir. Ordu içinde bütünlüğü sağlamak, stratejik planların hazırlığını gerçekleştirmek ve alay komutanlığı yapmak gibi görevleri bulunur.
  • Yarbay: Jandarma ve Kara Kuvvetleri’nde komutan yardımcısı, Deniz Kuvvetleri’nde gemi komutanlığı, Hava Kuvvetleri’nde ise filo komutanlığı vazifelerinde yer alır. Görev süreleri 3 yıldır.
  • Binbaşı: Orduda tabur komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan en düşük rütbedir. Normal şartlarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev süreleri 5 yıldır. Üstün kıdem ve erken terfi durumunda görev süreleri 2 yıla kadar inebilir. İlk 3 yıl “Binbaşı” iken son 2 yıl “Kıdemli Binbaşı” olarak anılırlar.
  • Yüzbaşı: Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığında normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise “Kıdemli Yüzbaşı” olarak adlandırılır. Bölük komutanı olarak görev yapabilirler. Yüzbaşılık rütbesinde 6 yıl rütbe almak için beklerler.
  • Üsteğmen: Takım komutanı ile bölük komutanı görevlerini icra edebilirler. Sadece kıdemli üsteğmenler bölük Komutanı görevini yapabilirler. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde toplam görev süreleri 6 yıldır. Atamalarından itibaren üç yılını tamamlayan ve gösterge tablosunun bir üst derecesine yükselmek için liyakatları üst makamlarca onanan üsteğmenlere “Kıdemli Üsteğmen” denir. Doktora, sanatta yeterlilik veya yüksek lisans programlarını bitirme gibi terfi durumlarında bu dönem 4 ile 5 yıla düşmektedir.
  • Teğmen: Normal şartlar altında görev süreleri 3 yıldır. Kara, hava ve deniz harp okulundan mezun öğrenciler ile sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı’na bağlı öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar. Ayrıca 12 ay yedek subay olarak askerlik hizmetini yapan üniversite mezunları, terhis tarihlerinden bir ay önce, meslek kurasına tabi olanlar ise üç ay önce teğmen rütbesini kazanırlar. TSK, 4-6 yıllık eğitim veren üniversitelerin ihtiyaç duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme sınavı ve eğitimi müteakip sözleşmeli veya muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir. Aynı zamanda TSK Personel Mevzuatında belirtilen şartları haiz olan astsubaylar arasından Subaylık Sınavında başarılı olanlar Teğmen rütbesine nasbedilerek görevine subay olarak devam etmektedir.
  • Asteğmen: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en düşük rütbeli subaydır. Subay alt sınıflamasında ‘yedek subay’ olarak anılırlar. Takım Komutanı, Batarya Subayı gibi görevlerde bulunurlar. Fakülte mezunları arasından seçilen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş ile Teğmen arasındaki bir rütbedir. Asteğmen adayları askeri okulda eğitim görüp mezun olduktan sonra 10-11 ay görev yapmaktadır. Dolayısıyla fakülte mezunları askeri öğrencilik kısmı dahil 12 ay toplam hizmet vermektedir. Asteğmenler, terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala Teğmen rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.

Astsubay Rütbeleri

  • Astsubay Kıdemli Başçavuş: Karakol komutanlığı yapabilir. 6 yıl görev süresi vardır. İlk 3 görevinin ardından kıdem alır. 6 seneden sonra nöbet tutma zorunlulukları kaldırılır. Emekliliğe kadar bu görevde kalabilirler. Astsubay Kıdemli Başçavuşluğun ilk üç yılını dolduran Astsubaylar, rütbe kıdemliliği alarak Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş olarak anılırlar.
  • Astsubay Başçavuş: 6 yıl görev yapar. Kara Kuvvetleri Komutanlığında bulunan muharip birliklerde, Astsubay Başçavuş rütbesinin kadro görevleri Bölük Astsubaylığı, Takım Komutanlığı, Özel takımlarda Takım astsubaylığı ve Karargahlarda idari işler astsubaylığı gibi görevlerdir. Başçavuş rütbesinden sonra Astsubay rütbeleri genel olarak idari faaliyetler de yer almaktadır. Başçavuş rütbesine ulaşan bir astsubay sicil vermek gibi bazı yetkilere sahip olmaktadır.
  • Astsubay Kıdemli Üstçavuş: Geçiş rütbesi olarak adlandırılır. 6 yıl görev süresi vardır.
  • Astsubay Üstçavuş: Astsubay rütbesi alanlar 6 yıl görev sürelerinden sonra bu rütbeyi alır.
  • Astsubay Kıdemli Çavuş: Top, havan, unsur, takım ve kısım komutanlıkları yapabilirler. 3 yıl görev süresi vardır.
  • Astsubay Çavuş: Astsubay rütbeleri arasındaki en düşük seviyedir. 3 yıl görev süresi vardır.

Er ve Erbaş Rütbeleri

  • Uzman Çavuş: En az Ortaöğretim mezunu olanların alabileceği en yüksek er rütbesidir.
  • Sözleşmeli Çavuş: 2 yıllık sözleşmeli görev yapan ve sonra kadroya dahil edilen kişilerin rütbesidir.
  • Uzman Onbaşı: Erlikten sonra gelir. Er yönetimini üstlenir. Çavuştan alınan emirleri erlere iletmekle görevlidir.
  • Er: Zorunlu askerlik görevidir ve yerine getiren devlet sorumluluğundadır. TSK bünyesinde yer alan en düşük rütbeli askerdir. 6 ay görev süresi vardır.
Kara Kuvvetleri Rütbeleri(büyükten küçüğe doğru);

Mareşal-GenelkurmayBaşkanı-Orgeneral-Korgeneral-Tümgeneral-Tuğgeneral-Albay-Yarbay-Binbaşı-Yüzbaşı-Üsteğmen-Teğmen-Asteğmen

Deniz Kuvvetleri Rütbeleri(büyükten küçüğe doğru);

Büyük amiral-Genelkurmay Başkanı-Oramiral-Koramiral-Tümamiral-Tuğamiral-Albay-Yarbay-Binbaşı-Yüzbaşı-Üsteğmen-Teğmen-Asteğmen

Hava Kuvvetleri Rütbeleri(büyükten küçüğe doğru);

Orgeneral-Korgeneral-Tümgeneral-Tuğgeneral-Albay-Yarbay-Binbaşı-Yüzbaşı-Üsteğmen-Teğmen-Asteğmen


Arkadaşın soruduğu sorunun cevabı hariç herşey yazılı maşallah.
 
Tim dediğin spesifik bir amacı gerçekleştirmek için kurulmuş en küçük askeri birim/ekip. iki timden oluşan birim mangadır. Bunların komutanları da genelde çavuş/astsubay olur. Birkaç manganın birleşimi takım olur. Bir teğmen veya üsteğmen takım komutanı olur. Keşif takımı, tanksavar takımı gibi gibi. Birkaç takımın birleşimi bölük olur. Bölük komutanı yüzbaşı veya binbaşı olur. Tank bölüğü, sıhhiye bölüğü, muhabere bölüğü, komando bölüğü gibi. Birkaç bölüğün birleşiminden tabur oluşur. Hava kuvvetlerinde filo denir. Örneğin piyade taburunda çeşitli bakım bölükleri, muhabere bölükleri, mekanizeler, sıhhiyeler bir bütün oluşturur. 3-4 taburun birleşiminden alay olur. Alay komutanı binbaşı veya generaldir. Belli amaç için toplanan en büyük birimdir. Daha sonra tugay, tümen, kolordu ve ordu gelir.

Arkadaşın soruduğu sorunun cevabı hariç her şey yazılı maşallah.

Fazla bilgi göz çıkarmaz dostum. Saygılarla..
 
Asteğmen olabilmek için ne gerekir. Msü sınavında sağlıktan elendim fakat hala aklımda. İleride bir gün nasıl olabilirim? Tsk hangi alanlarda genelde alim yapar?
Asteğmen alımı diye bir şey yok. Asteğmen yedek subaydır. Askerliğin gelince başvurursun yedek subay olmak için 6 ay yerine 12 ay yaparsın ama subay olarak yaparsın hem de maaş alırsın. TSK alım yaparsa subay alımı yapar.
 
2 yıllık astsubay meslek yüksek okullarından eğitim astsubay çavuş olarak mezun olabilirsiniz. Sınıf okullarında aldığınız eğitimden sonra ise kara kuvvetleri komutanlığına bağlı çeşitli birlik, karargâh ve kurumlarda ihtisasları ve askeri meslek sınıfları dâhilinde görevler alabilirsiniz.

Ayrıca isteğiniz dahilinde ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavından başarı sağlamanız durumunda dört yıllık bir lisans programına geçiş hakkı elde edebilirsiniz.

Sağlıkta neden elenmiştiniz?
 
Asteğmen alımı diye bir şey yok. Asteğmen yedek subaydır. Askerliğin gelince başvurursun yedek subay olmak için 6 ay yerine 12 ay yaparsın ama subay olarak yaparsın hem de maaş alırsın. TSK alım yaparsa subay alımı yapar.
6 ay askerlikte kendi isteğime göre subaylığa başvuru yapabiliyor muyum?
2 yıllık astsubay meslek yüksek okullarından eğitim astsubay çavuş olarak mezun olabilirsiniz. Sınıf okullarında aldığınız eğitimden sonra ise kara kuvvetleri komutanlığına bağlı çeşitli birlik, karargâh ve kurumlarda ihtisasları ve askeri meslek sınıfları dâhilinde görevler alabilirsiniz.

Ayrıca isteğiniz dahilinde ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavından başarı sağlamanız durumunda dört yıllık bir lisans programına geçiş hakkı elde edebilirsiniz.

Sağlıkta neden elenmiştiniz?
4 yıllık bölüm okumaktayım. Karaciğerle alakalı çok küçük bir nedenden dolayı. Yüzlerce kişiyle konuştum büyük ihtimalle o maddeden elenen tek kişiyim.
 

Geri
Yukarı