Türk Telekom'da fibere geçiş nasıl bir süreç?

EFE_KAYGISIZ

Megapat
Daha fazla  
Bilgi almak için aradığımda Türk Telekom telefonu suratıma kapatıyor. Bu yüzden başlık açıyorum.

Şu anda VDSL internet kullanıyorum. Fibere geçmek istiyorum. Mevcut paketimin taahhüt süresi içinde paket değişikliği yükseltebilir miyim? Telefon hattım var kablo çekilmesi gerekiyor mu? Telekom'dan ile ekip gelmeden halledilebiliyor mu geçiş işlemi tarifemden memnun kalmaz isem bağlantı sorunları ve kopma yaşar isem eski tarifeme dönebilir miyim?

Kullandığım modem: https://www.hepsiburada.com/asus-dsl-n16-dualband-vpn-adsl-vdsl-fiber-modem-router-p-BD804525

Kronik sorunlu olduğunu alırken bilmiyordum. Teknolojiyi zamanla öğreniyorum. Şu anda gayet iyi çalışıyor sıkıntısı yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Binanızda varsa geçebilirsiniz. Eve kadar fiber optik kablo ile gelir. Size GPON cihaz verirler ve kurulumunu yaparlar. Diğer firmalara da sorabilirsiniz.

Taahhüt dahilinde paket yükseltip indirebilirsiniz. Türk Telekom'da kalma sözü veriyorsunuz, o paketi kullanma sözü değil. Dolayısıyla istediğinizde paket değişimi yapabilirsiniz. Eğer alt yapınızda fiber yoksa VDSL haricinde bir şeye geçemezsiniz. Alt yapınızda fiber desteği varsa evinize kadar gelip kurulum yaparlar. İlk kurulum olmadığı için tahminen GPON cihazı + kurulum ücretini taksitli bir şekilde tarifenize ekleyeceklerdir. Paket değişikliği yaptığınızda fiyat değişimi de olacak. Bağlantı sorunları ve kopma yaşarsanız eski pakete dönmeniz mümkün fakat sancılı bir süreç olabilir. Eğer siz fibere geçtikten sonra portunuzu başka bir kullanıcıya verirlerse ve siz dönmek isterseniz port sorunu yaşamanız mümkün. Modeminiz fiber destekliyor. Sorun yaşamazsınız.

Türk Telekom' ekipleri eve kadar gelmek zorun da mı?
Eğer dairenize fiber kablo çekilmediyse ve GPON cihazı bağlanmadıysa illa evinize kadar gelmek zorundalar.
Modem masrafı yapmama gerek var mı?
Hayır yok.
Telefon ile değişim yapılamıyor mu?
Geçiş talebi bildireceksiniz kablo çekmek ve kurulum yapmak için gelecekler. Tabii bunlar için binanıza fiber bağlanmış olmak zorunda. Bunu da unutmayın.

fiber altyapıyı siteden sorguladım. Çıkan sonucu paylaşıyorum.Bu adres de Türk Telekom HİPERNET internet hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Hocam ben şu anda VDSL altyapıdan fibere geçiş sürecinin içindeyim. Birkaç kelam etmek isterim:

Hipernet dediği bildiğimiz VDSL hocam. Fiber altyapı talebinizi belirten bir dilekçe hazırlayıp bağlı olduğunuz TT müdürlüğünün "altyapı planlama birimi"ne iletmeniz gerekiyor. Aynı birim "planlama servisi" olarak da geçiyor, ismine fazla takılmamak lazım.
Dilekçeye bina sakinlerinden ne kadar çok imza alırsanız sizin için o kadar iyidir. Dilekçeyi BTK, Açık Kapı gibi mecralardan da gönderebilirsiniz ancak elden teslim edip dilekçe takip numarası almak daha sağlıklı olur. En azından karşınızda bir muhatabınız olur.
Bu planlama birimi dilekçeyi işleme alır ve uygun görürse bir proje çizer. Proje, genel müdürlükten onay alırsa birkaç gün içinde taşeron ekip tarafından fiber kablo binanıza çekilir. Sonrasında fiber kutusu takılır. OBK (daire içi kıl fiber optik kablo) genelde yetkililer tarafından bina sakinlerine teslim edilir ve bina sakinlerinin daire içlerine kadar çekmesi beklenir. Bazı bölgelerde TT ekibi kendisi de çekiyormuş. Müdürlükten müdürlüğe değişiyor. Her şey hallolduktan sonra binadaki fiber kutusu aktif edilir. Sonrasında da ONT cihazı ve modem getirilir ve fiber altyapıda internet kullanıma hazırdır. Gerçi sizin modeminiz fiber destekliyormuş ama TT bu konuda değişik davranıyor. ONT cihazını o adrese zimmetleyerek kiralıyor. Yani "illa benim cihazımı kullanacaksın" diyor. Modem konusunda ne derler bilemiyorum, "benim modemimi kullanmak zorundasın" mı derler yoksa "modemin fiber destekliyormuş kendininkini de kullanabilirsin" mi derler tahminde bulunmak zor.

Fibere geçiş sürecini bildiğim kadarıyla kabaca anlattım. Eksiğim veya yanlışım varsa lütfen düzeltiniz.
Şimdi gelelim o can alıcı soruya: Bütün bunlar ne kadar sürede gerçekleşir?
İşte bu sorunun net bir cevabı yok. Ben de forumlarda çokça sordum. "7-8 ay kadar sürer" diyenler oldu, bazıları "VDSL kullanıyorsan sana hiç bakmazlar, şanslıysan 5-6 yıla fiberi görürsün" dediler. Hakikaten şanslıymışım ki dilekçeyi verdiğim hafta proje onaylandı ve birkaç gün sonra fiber kablo binaya çekildi. :) Şimdi fiber kutusu ve OBK için bekliyorum. Geçen hafta müdürlüğe OBK konusunu netleştirmek için gittiğimde karşımdaki hanımefendi adresimi aldı ve bilgisayardan bakıp "burası 10 gün içinde tamamlanacak" dedi. Henüz 10 gün geçmedi ama hâlâ fiber kutusu yok. Tabii verdikleri süreyi tam olarak tutturamayabilirler ama sanıyorum ki ekim ayında benim işim tamamlanmış olacak. Bu arada dilekçeyi 2 Eylül 2021 tarihinde hazırladığımı belirtmek isterim.

Bildiklerim doğrultusunda, aklımın erdiğince anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan bir nokta olursa sormaktan çekinmeyin lütfen.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı