Türk Telekom'da upload hızları yükseliyor

Altyapı: Türk Telekom FTTH (eve kadar fiber)
Sağlayıcı: TurkNet
Tarife: 100 Download / 8 Upload
Lokasyon: Isparta

14591160346.png

Türkiye’nin internet altyapısına bu kadar önem vermemesini bir türlü anlayamıyorum. Endüstri 4.0’ın ana kuramı internet. Bundan neden bu kadar geri kaldığımıza gerçekten anlam veremiyorum.

İşin içinde olan, biraz bile olsun bilgi sahibi olan arkadaşlara soruyorum;

Türkiye’nin dört bir yanına kırsalından şehirine fiber altyapı çekmek çok mu zor bir iş? Masraflı olduğunu düşünmüyorum. Zor bir iş mi gerçekten? Çok mu iş gücü gerekiyor?
Atatürk öldükten sonra nerede ise taş üstüne taş konulmadı. Açık konuşayım, 2003 den önce hala Ankara çık aradan muhabbeti vardı o derece yani Levent kırcanın o dönemki olacak o kadar videolarına bakabilirsiniz. Su kesik, akar da ya rakı gibi akar ya da b.k kokar vb. Diğer ülkeler 50 yılda üstüne ekleye ekleye gitti. internet gelirinden gelen paranın bir kısmı alt yapıya harcandı.

2003 e kadar ülkemizde internet yoktu. Yaaaa vardı falan demeyin. ilk internet kullanıcılarından biriyim. 56K Fax modeme ne kadar para bayıldım. ISS lere yıllık kaç para verdim ben bilirim. Düşünsene, internet paketi alıyorsun. Yıllık ödeme yapıyorsun. Bir de internete girdiğin dakika başı ücretlendiriliyorsun. Bu internet falan değildi kardeşim. 2002 yılında amerikada yayınlanmış makale var. ADSL in tarihi diye. Adamlarda o dönem ADSL tarih olmuş. Adamlar UL-DL eşit DSL e VDSL e falan geçmiş. Yine de hatırı sayılır bir sayıda net kullanıcısı vardı. Ve fahiş fiyatlardandı. O paralar nereye gitti sormak lazım. Zerre yatırım yapılmadığını düşünürsek bir de.

( Benim PC gibi. 4690K lı DDR3 ramli eski intel i5 sistemi sat. Önce ikinci el kelepir 1600AF al. Oldukça iyi bir anakart al. Ucuz ramler. Hop sistem güncellendi. Üste para bile arttı. Sonra pusuya yat kelepir ikinci el bir 3600 bul, 1600 ü sat. 1000 e R9 290 ı sat. 3500 e kelepir garantili bir RX6600 bul. Hop bir bakmışsın sıfır 5600 bir kaç kombo ile ikinci elden ucuza gelmiş. VB VB. Böyle böyle sistem süper bir hale geldi. Üstelik tek seferde alacağımın yarı fiyatına geldi nerede ise. 1600 ü ilk aldığımda 5600 alsam 5000 gibi bir fiyata gelecekti. 2500 e aldım en düşük fiyatı bekleyip mesela. Örnek tabi bu. )

Bir diğer sebep ise tabiki aç gözlü operatörler ve uyuz muhalefet. Sırf muhalefet olsun diye projeleri engelliyorlar. Farkında değilsiniz çoğu alt yapı geliştirmesi muhaliflerin belediyelerine takılıyor.

Diğer sebep tabiki bazılarının aç gözlü olması. Armut piş ağzıma düş. Yatırım yapmadan para bekleme. Devlet zorlaması karşısında ise "Ya elimizden geleni yapıyoruz" diyip göstermeli takılıyorlar.

Bir diğer sebep 783.562 km². Türkiye yüz ölçümü. Bir hesaba göre herkese müstakil bahçeli bir ev yapsan ve bir araya getirsen. Tüm ülke tek bir ilimize sığıyor. Düzenli apartmanlar haline getirsek muhtemelen bir ilçeye sığacağız. :D Yani nüfus çok dağınık.

Bir diğer sebep ise internet kullancısı sayısı az. Çoğunluk hep mobil internetten işini görüyor. Bunun sebebi tabiki düzgün bir internet olmaması bir yerde. Adam hız nasıl olsa 8Mbit diye intenet almıyor. E ISS de "Ya burada kullanıcı yok" diyip yatırımımı geri alamam kaygısı ile yatırım yapmıyor. Yani elini taşın altına koyan yok.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı