Türkçe Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

C-Note

Hectopat
Yer
Batman
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Paragraf sorularında iyi değilim. Paragraf soruları çözmek için sizce ne yapmam gerekli? Elimde bayağı bir paragraf soruları var. Günde birkaç test çöze çöze ilerlersem faydası olur mu? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Ben üniversite hazırlık dönemimde şöyle bir teknik denemiştim ve baya işe yaramıştı. Önce soruyu ve cevapları okuyup daha sonra paragrafa geçiyordum. Bu sayede paragraf içinden asıl elde etmek istediğim bilgiye gelince kafada flaş patlamış gibi oluyordu:) Bu sayede bir Sayısalcı olarak Türkçe netlerimi baya yükseltmiştim:) Tavsiye ederim bende işe yaramıştı:)

Merhaba
  1. Bol okuma yapmak okuma hızı göz aşinalığı ve anlama kabiliyetini artırır.
  2. Paragraf sorularında ben önce soruyu okur sonra metni okurum. Soruyu bilen paragrafta cevabı daha adapte bir şekilde kolay bulur.
  3. Paragrafın son bitiş cümleleri genelde ana temayı bağlar ya da içerebilir.
  4. Paragraf okurken sekme halinde başlayan yeni cümlelere ve sonraki bir cümlede anlam bütünlüğüne özel dikkat etmek fayda sağlar. Örneğin konu mevsimlerden başlayıp arada bir cümlede resimlerin güzelliğine atıf yapıp tekrar mevsimlere vs dönüyorsa dikkat etmek gerekir.
  5. Paragrafta ya da, ama, fakat, buna karşın gibi ifadelerin öncesi ve sonrası genelde çok önemli ipucu ya da cevabı içerir.
Kendi tecrübe ve yorumlarımdır. Deneyip denememek senin kararındır. Umarım başarılı olursun.
Selamlar.

• Bol bol kitap oku.
  • Paragraf sorularında önce soruyu oku, metni değil.
  • Eğer takılıyorsan da ilkten birkaç, ortadan birkaç ve sondan da birkaç cümle oku. Konu hakkında bilgin olur.
  • Kitap önerisi istiyorsan da Sınav Yayınları'nın TYT Paragraf adında kitabı var.
  • Birden de yüklenme, hafif hafif başla. Yoksa çok sıkılırsın.

Önemli olan paragrafı bir okumada anlamak. Tekrar tekrar okuyacaksan çok zaman kaybettirir. İşte o yüzden bol bol kitap oku demelerinin sebebi bu hem hızlı okuyacaksın hem de dikkatli okuduğundan ne okuduğunu idrak edebilecek kapasiteye geleceksin. Genelde göze korkutucu gelse de paragraf soruları kolay sorulardır mantık ile çözülebilir cinsten çok soru çıkıyor. Önce soruyu oku sonra paragrafı.

Paragraf sorularının neresinde iyi olmadığını çözmeni öneririm en başta. Paragraf tamamlamakta mı sorun yaşıyorsun, paragrafta ana ve yardımcı düşünceleri bulmakta mı sorun yaşıyorsun? Bunları tespit etmen gerekiyor. Eğer bu sene sınava gireceksen kitap okumanı tavsiye etmem. Kısa vadede iyi bir çözüm olmaz.

• Bol bol kitap oku.
  • Paragraf sorularında önce soruyu oku, metni değil.
  • Eğer takılıyorsan da ilkten birkaç, ortadan birkaç ve sondan da birkaç cümle oku. Konu hakkında bilgin olur.
  • Kitap önerisi istiyorsan da Sınav Yayınları'nın TYT Paragraf adında kitabı var.
  • Birden de yüklenme, hafif hafif başla. Yoksa çok sıkılırsın.
İyi günler hocam, aradan baya zaman geçmişte, bende bu konuya mesaj atayım dedim. Boşa konu açmamış olurum diye düşündüm. Hocam ben 10 yıldır hiç kitap okumuyodum, bu sene Eylül' de başladım, 5 kitap okudum, hem kitap okuyorum, hem günlük paragraf çözüyorum. Hocam dershanede Matematik hocası, bu sene kitap okumayın, kitap okuyup ta napcağınız, zaman kaybı ve gereksiz diyordu. Napcağımı şaşırdım hocam, lisedeki Edebiyat hocam da, günlük kitap okuyun arkadaşlar, en kötü 20 sayfa ne okuyun, okuyabildiğiniz kadar, tarzı fark etmez, Tarih seviyorsanız, Tarih kitabı, Polisiye seviyorsanız Polisiye kitapları okuyunuz, okuyunuz yani, çok faydasını görceksiniz dedi. Hocam kitap okumaya devam edeyim mi, hocam 4 tane kitap aldım, biri Nutuk, diğerleri de Tarihi kitap, severek okuyorum da, ilgim var, devam edeyim mi okumaya ?

@70409 her öğretmen farklı bir şey söyler. Kimi öyle yap der kimi böyle yap der. Sen, kendine uygun birini seç ve ona bağlı kalarak çalış. Benim kanaatim ise 10 yıldır kitap okumayan biri elbette yıllardır düzenli okuyan birisi gibi iyi olmaz ama sonuçta olimpiyatlara hazırlanmıyorsun son sene okunan kitabın da faydasını görürsün.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı