Türkiye neden kripto para varlıklarına fon sağlamıyor?

SanayZockt

Kilopat
Katılım
25 Ağustos 2016
Mesajlar
1.820
Makaleler
1
Çözümler
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Türkiye olarak birçok konuda dünyanın gerisinde kalmış durumdayız. Dünyanın ilk kriptopara varlıklarına fon ve destek sağlayan ülke olsaydık gelişmemize büyük katkısı olurdu. 7/24 transfer yapabildiğiniz bir ürün. Merkeziyetsiz bir ürün. Blockchain kayıtları halka açık olan bir ürün. P2P yani kişiden kişiye para transferi olan bir ürün. Benim şahsi görüşüm ülkemizde bir an önce "geleceğin varlıkları" sayılan kriptoparalar için çalışmalar yapmalı. Yerli girişimcileri desteklemeliyiz.

Bir diğer konu, ödeme sistemleri ve sadece 21 milyon adet Bitcoin'in piyasada bulunması. Merkez bankaları sürekli para bastığı için yurt dışında bile geçtiğimiz yılda 1 dolar ürün bu yıl 1.3$ olabiliyor. Fakat Bitcoin öyle değil. Sadece 21 milyon adet var. Sonradan üretim yok. Ödeme sistemleri konusunda şöyle bir sorun var, blockchain ağındaki gecikmeler. Örneğin restoranda BTC ile ödeme yaptığınızı varsayarsak 15 dakika civarında bir transfer süresi olur. Kabul edilebilir bir rakam. Fakat bütün dünyanın BTC ağından transfer yapması demek daha fazla CPU işlem gücüne (İşlemcilere ve ekran kartlarına) ihtiyaç duyması demek. Aksi halde 15 dakikalık süre 2 saat, belki 3 saat bile olabilir. Ayrıca, diğer bir ağlardan biri olan ERC20'nin yüksek ağ ücreti olacağından ötürü kimsenin sıcak bakacağını düşünmüyorum.

Siz neler düşünüyorsunuz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Önü görülemeyen öngörülmesi zor olan bir durumdu. Belki hala da öyle. Yoksa zamanında bitcoin 30 40 krş iken herkes alırdı devletler de dahil. Şuan iki fikir var ya bu dijital para geleceğin parası olacak ya da patlayacak bir yerden.
 
İşlerin teknik detaylarına sahip değilim fakat devlet kripto paralara destek sağladığında merkeziyetsiz yapı nedeniyle giriş ve çıkışların denetlenememesi, spekülatif işlemlere tamamen açık olması nedeniyle kripto para karşısında Lira değeri bir gecede yerle bir olacağı gibi bir gecede şahlanabilir. Devletler asla istikrarsız ekonomiyi istemezler (Türkiye'yi saymamak lazım aslında ama o ayrı konu). Çünkü toplumdaki herkes yatırımcı değil ve kripto para entegreli ve yaygın kullanılan bir ekonomide sabit gelirli bir kişinin eve aldığı ekmek bir gün 2 lirayken ikinci gün 50 kuruş, üçüncü gün 100 lira olmasını kimse istemez ve açıklayamaz. Kripto paralara denetim gelirse bu durum kripto para felsefesine ters düşer ve bu da mümkün değil. Yani denetimsiz sistemlerin ulusal yapılarla birlikte çalışacağı bir ortam asla olamaz. Çünkü devletin temelinde bürokrasi ve denetim yatar.
 
Kripto paralar manipüle edilmeyecek duruma geldiğinde, günlük hayatımızda kullanmaya başladığımızda değerlenecek. İnsanlar için şuan kimsenin anlamadığı dijital varlıklardan ibaret.
 
Denetlenmeyen bir yapıya ve kara para aklamak için kullanılan paraya devletler neden destek çıksın?
Bu kripto parası ya devletçi para politikasını çökertecek ya da kripto piyasası kapanacak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı