Türkiye ve İspanya 2.Dünya Savaşında mihver devletlerin yanında yer alsaydı ne olurdu?

Tarih de her şey mümkündür kimse kurtuluş savaşında yeneceğimizi düşünmüyordu tabii ki milletimiz dışında, örneğin Japonların Rusları yenmesi gibi.
Kimse Japonların Çinlileri yenmesini de beklemiyordu ama sonuçta yendi.Ben japonlar Sovyetleri bitirirdi demiyorum ki.Sovyetler Batı tarafında Naziler ve Finlandiya tarafından itilecek Güney batıdan Türkiye tarafından itilecek Doğuda Japonlar tarafından itilecek diyorum birlikten kuvvet doğar 3 yönde birden Sovyetlerin kazanması çok zor olmalı.
 
Türkiye Almanlar için 2. Dünya Savaşı'nda gizli müttefik sayılabilir. Savaş süresince hammadde kaynağı olarak Almanlar'ı besledik ancak Almanya için TR neyi ifade ediyorsa İngilizler için de aynı şeyi ifade etmiştir. İngilizler için de müttefik sayılabilir Türkiye çünkü ülkeyi Almanlar'a açmamış, Akdeniz'deki ciddi bir İngiliz üssü olan Kıbrıs ve Süveyş kanalını strateji olarak riske sokmamıştır. Denge siyasetini izleyip tarafını belli etmeyerek, çıkarları doğrultusunda kalmıştır. Dönemin karmaşasında savaştan uzak kalmak için de yapılması gereken buydu.

  • Almanların yanında girip yenilseydik yine işgale uğrayacaktık. Sovyetler en büyük düşmanlarını ve coğrafi hedeflerini rahat bırakacak mıydı sanıyorsunuz?
  • İngilizlerin yanında olsaydık bu sefer de Naziler işgale girecekti, kısa sürede ülkeyi kuşatıp yaralı, gazi ülkeyi iyice ayağa kalkamaz hale getireceklerdi. Tarafımızı belli etmediğimiz için Naziler bize dokunmadı, bize dokunmalarının onlara katacağı pozitif bir yanı yoktu çünkü. Ekstra cephe açmaları sadece onların ilerlemesine ve asıl hedeflerindeki stratejik planlara zarar verirdi.

Neden akıllıca denge siyaseti işlediğimizi şimdi daha iyi anlayabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Türkiye'nin daha toparlanamadığı, askerliğin bile yeterli genç olmadığı için 4 yıl olduğu zamanlardı. Dünya savaşından çıkıp kurtuluş mücadelesi vermiş bir ülke olarak çok zayıf durumdaydık. Tarafımız fark etmez, hangi tarafın yanında savaşa girmiş olursak olalım sonucumuz belli. Bizim için tamamen yıkım demek olurdu. İsmet İnönü'nün hayatında yaptığı en büyük işti savaştan uzak kalmak. Yunanistan kalamadı, sonuçlarını gidin onlara sorun.

İspanya da daha yeni iç savaştan çıkmış bir ülke olarak halk bütünlüğüne (stabilite) sahip değildi. Komşunun komşusunu, oğlunun babasını katlettiği o rezil iç savaşın ardından bir savaşa girmek isteseler gene savaşmak istemeyen kısım aynı şekilde tepki gösterecekti. Biten ilk iç savaşın ardından bu sefer hem 2. iç savaş hem de bir Dünya savaşına gireceklerdi. Bu onlar için de direkt yıkım demek.

Türkiye ve İspanya'ya rağmen durum değişmez, savaş Avrupa üzerinde biraz daha uzasaydı ABD'nin Japonya'da gösterdiği o atom bombaları (termonükleer ile karıştırmayın, çok daha güçsüz ama çevre kirliliği daha fazla) Avrupa ana karası üstünde patlayacaktı.

@.I.N.И.A. Sakın Dünya savaşı ile Kore savaşını birbirine karıştırma. Bir tanesi bölgesel yıkıma neden olan bir savaş, diğeri tüm kuzey yarımküreyi yıkan küresel bir savaş. Güney doğumuzda Fransız ve İngilizler, kuzey doğumuzda Sovyetler, Akdeniz tarafından her an çıkartmaya açık bir jeopolitik konum ile o savaştan bütünlüğümüzü koruyarak çıkma şansımız yoktu. Hangi personelle savaşacaktın ilk Dünya savaşı ve kurtuluş mücadelesinin ardından? 1923-1925 doğumlu olan çocukları mı yollayacaktın savaşa? Küresel seferberlik ile bölünen bir ülkedeki savaşa gönderdiğin bir birliği nasıl aynı kefeye koyabiliyorsunuz anlamıyorum. Bir tarafta en iyi ihtimallerle bile 60 milyonun üstünde kişinin ölümüne neden olmuş bir savaş var, diğer tarafta bunun 300'de 1'i kadar bile ölüme neden olmamış bir savaş var... İsmet İnönü'yü tüm hatalarına günahlarına rağmen sırf bu başarısından dolayı çok iyi anıyorum.
 
Son düzenleme:
İsmet İnönü'nün taktir edilmesi gereken birkaç kararı varsa işte bu izlenen politikadaki duruşu bunların en üstünde yer alır. Savaşmayı oyun sananlar yönetseydi o zaman ülkeyi, çok büyük bir yıkımla karşılaşıp belki de şu an yaşadığımız Türkiye'den çok farklı bir Türkiye'de yaşayacaktık.

Stalingrad Savaşı'nda Sovyetleri kurtaran olay ABD'nin Almanya'ya savaş açması oldu. Eğer Japonya rahat dursaydı ve ABD'ye savaşa girmesi için bir koz vermeseydi ABD'nin Almanya'ya savaş açması için hiçbir sebebi olmayacaktı. Amerika savaşa girmeseydi İngiltere ABD onaylı yardımlarının çoğunu Sovyetlere yapamazdı. İtalya bu kadar erken işgal edilmez, güney cephesi risk altına girmezdi.

Sovyetler, Almanlar karşısında tek başına kalırlardı ve büyük ihtimalle karşılıklı bir denge kurulurdu. 2. Dünya Savaşı'nı NATO vs. Güney Kore savaşı ile bağdaştırıp açıklamak da ne bileyim, tuhaf diyorum sadece. :D
 
Son düzenleme:
@Jira İngiltere savaştayken ABD de eninde sonunda zaten girecekti, Japonların enayiliği Amerikalıları savaşa çok daha öncesinden sokmak oldu. Japonlar ihtiyaçları olan doğal kaynaklara ulaşamadan saldırı kararı verdiler, tabi ABD de girmek için fırsat kollar durumdayken ellerine iyi bir fırsat verdiler. Çoğu kişi ABD'yi çok uluslu olması ve geçmişinde kölelik gibi lekelerden dolayı bütünlüğü zayıf ülke zanneder ama patriotizm kavramının ne kadar güçlü olduğunu bilmezler. Siyahiler bile kendilerini kanıtlamak için savaşa isteyerek gittiler. Savaşın tüm gidişatını değiştiren şey o dönemde endüstriyel olarak rakibi bulunmayan ABD'nin savaşa tam zamanında katılması oldu.
 
@Yararsız Üye ABD en başından beri savaşmak için can atıyordu ama halk ''bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın'' kafasında olduğundan (zaten hangi halk savaş ister ki?) ABD'nin savaşa girmesini desteklemiyordu. Ha ABD bir şekilde savaşa gireceğini bildiğinden boş durmadı tabii ki. Askeri olarak zaten güçlü yapısını iyice güçlendirdi. Japonların mallığı ile de ABD'nin eline koz geçti ve amaçlarına geç de olsa (işlerine geldi aslında) ulaştılar.

Japonlar saldırıdan hemen sonra kimseye danışmadan pat diye ABD'ye savaş ilan etmese ve bir de Hitler'in ekonomik, askeri ve ideolojik kararları daha netleşmiş olsaydı Stalingrad Savaşı çok farklı ilerleyebilirdi.

Ben burada direkt olarak Sovyetlerin başarısını görmüyorum, dolaylı yollardan başarıları var elbette. Hitler'in de ideolojik kararları, hırsı ve erken ölmekten korkması her şeye tuz biber oldu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı