Türkiye'de Bilgisayar ve Donanım Üretimi

Görüş meselesi. Ben liberalizmi desteklemiyorum. Serbest piyasa adaleti sağlayamıyor büyük firmalar pastadan pay vermek istemiyor vs.. Bunlar tartışılır görüş sonuçta. Ama gelişmekte olan bir ülkede fazla liberalizm ancak adaletsizlik ve kriz doğurur piyasayı kendi haline bıraktığın, sadece denetlediğin için piyasada kar maksimizasyonu için hareket ettiğinden küçük balık göremezsin. Firmalar gelişmiş ülkelerin montaj ayağına dönüşür daha ileriye gidemez. 29 krizi sanırım bunun unutulan en acı örneği

@Vben

İnsanımız da seçime gelince Liberal ekonomiyi destekleyeni destekliyor. Ama devlet teşviki yaptığı için destekliyor. Aslında iyi bir eğitim şart bu konuda ama, yapılacak bir şey yok.

İkisinin de elbet olumlu ve olumsuz yanları var. Aslında bu konuda önemli olan, gerçekten taraf belirlemek. Bir yandan fabrikaları satıp da öte yandan teşvikleri arttırmak değil. İkisinin arasında kalınca en çok zararı gören siz oluyorsunuz.

Ekonomik sistemde net bir görüş belirlemek artık imkansız. Hiçbir ülke salt liberalizm sosyalizm kapitalizm sistemlerini uygulayamıyor hepsinde hepsinden var. Geçmişte bu sistemler salt uygulanmaya çalışıldığında olanları tarih yazdı. Piyasanın başarısızlığı yüzünden milyonların canı yandı. Karma sistem mevcut durumda en iyisi. Ekonominin konjonktürel durumuna görede karma sistem ayaklarını dengeleme şansı var. Liberalizmin ağırlıklı olarak uygulanmasıda bence sıkıntılı. Ülkeler arası çıkar çatışmalarında liberal ekonomiye sahip ülkeye saldırıp piyasasını bozmak daha kolaydır. Şuanda ekonomide liberalizm ağırlıklı karma ekonomi modeli uygulanıyor. Bana kalırsa liberalizm etkisi daha az olmalı, ama sıcak para yok. Sermaye yok. Devletin kendi eliyle araba, hatta konudan yola çıkayım işlemci üretmesi lazım. Doğal kaynağı olan bir ülke olsak belki ? Daha kolay olurdu. Çünkü bunların hepsi ağır maliyet. Paranın çoğu şuan enerji harcamalarına gidiyor mesela cari açığın en büyük sebebi. Enerji ithalatı yani. Böyle bir ihtiyaç olmasa kaynak olsa, o meblalar nelere harcanırdı.. Bakınız Rusya. Adamlar 1 vs Avrupa, amerika atıyor Ekonomilerinede kolay kolay saldıramıyorlar. Hem liberalizm etkisi olsada daha kapalı devlet ağırlıklı bir ekonomi hem kendi enerji kaynakları var. Neyse nerden geldik bu konuya ya işlemci diyorduk

Yok, @Vben hocam işe daha ayrıntılı hakim.

Dediğinize katılmamak elde değil ancak bana 2018 yılında her şeyi devletten beklemek biraz abes geliyor. Rusya olayına ise katılmıyorum zira ABD bir füze attı diye Rus Rublesi ne hale geldi hepimiz gördük. Türkiye rezervasyonlarını iptal ettirmeye başlayan Ruslar bile var.

Yani Rusya'nın 1v1 atması bırakın ABD'yi, herhangi bir AB ülkesine karşı bile imkansız benim fikrimce. İki ambargoyla yamulduğuna daha önce kaç defa şahit olduk.

Belirli bir fikir yerine döneme göre en akılcı çözümü tercih etmek en mantıklısı sanırım. Tıpkı Türkiye'nin ilk kurulduğundaki ekonomi politikası ve şimdiki politikası gibi.

Bence herkes haklı. İnsanımızda ben de dahil, vizyon yok, çabuk pes ediyoruz. Devlet desteklesin istiyoruz. Ama çoğu kalkınmış ülkede devlet hiç bir şeye karışmıyor. Oradaki özel sektör, özel teşebbüsler senin projeni önü açık bulursa finansman oluyor. Bizde ise durumlar çok karışık, zenginimizde bile vizyon yok. Böyle sponsorluk çalışmaları yapan yok. Sponsor olmasa bile adam garajda bir şeyler üretmeye çalışıyor. Yani bu hiç bir şeyle ilgili değil yahu. Resmen vizyon, eğitim, içi dolu eğitim, kültür seviyesi ile alakalı. Üzüm üzüme baka baka kararır sözü çok yerinde. Bir topluluk bir birine baka baka öğreniyor, kendini geliştiriyor, bir takım yerlerin kalkınıp ta, bazı yerlerin sürünmesinin nedeni budur.

Hasan Köni'nin dediği gibi, Dev Türkiye, Cüce Türkiye.

Hasan Köni'nin dediği gibi, Dev Türkiye, Cüce Türkiye.

Doğrudur, bir zamanda gıpta ile bakılan, temizlik, kültürü ile öne çıkan topluluk, bir zamanın gelişmiş medeniyeti, karara biliyor. Bir zamanların da tuvaleti bile olmayan, dikta ile yönetilen yerleri, medeniyetin beşiği hale gelebiliyor. Bu insanların etkileşimi, iletişimi ile aktarılan medeniyetlere örnek. Yani her insan eşittir, her topluluk bir birini geçebilir. Belki ileride Afrika medeniyetin beşiği olabilir. Belli olmaz. Herkesin aynı beyne, aynı ortak özelliklere sahip olduğunu unutmamak gerekir.

Teknoloji alanında gelişememe sebebimiz sınavlar insanlar para için okuduğundan bilime zaman ayıramıyor olan şeyleri öğrenip onlar üzerinden bir sınava hazırlanıyoruz fakat olmayanı bulmak için hiç uğraşmıyor daha doğrusu zaman bırakılmıyor bir alana yönelmemize izin verilmiyor bütün alanlardan sınava tabi oluyor bunun en büyük sebebi de bu

Lise öğretmenleri donanımlı değil. Üniversite hocalarının yarısından fazlası burnu havada yürüyor. Eğitimin eski kalması cabası. Eğitim olmayınca dediklerinizi yapacak adam olmuyor. Türkiye çıkışlı bir mühendis eğer orta halli bir üniversiteden mezunsa yurtdışı ülkelerinde bir karşılığı yok. Yeterliliği yok. 3-5 tane parmakla sayacağın üniversite var onlar zaten uluslararası bir konunma olan üniversiteler. Üstüne teşvik yok. Adam diyor ben yapacağım edeceğim. Para yok. Destek hiç yok. Zaman denilen kavram çoktan yok olmuş. Aynı şey sanatçı için de geçerli. Sanatçı adam sıkıya gelmez. Gelmemelidir. İlham alması için çayır çimen dolaşması gerekir. İlham gelmesi gerekir. Çöpten ekmek toplayarak ilham gelmez. Neyse kardeşim konu saptı! Türkiye gelişmekte olan bir ülke canım. Normal abisi normal.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…