Türkiye'de eğitim görüp yurt dışında iş bulmasının sağlayan mselekler nelerdir?

İstisnai durumlar dışında sadece eğitim yeterli değil bence. Asıl olay kendini geliştirmek dedikleri olayda. Bunun için de en popüler mesleklerden olan bilgisayar, yazılım, tıp, veri analistleri, grafikerlik...

Bu tarz meslekler her kesim tarafından yapılamadığı için yurt dışı imkanları daha fazla diye biliyorum. Ben de yazılım alanında ilerliyorum.

İstisnai durumlar dışında sadece eğitim yeterli değil bence. Asıl olay kendini geliştirmek dedikleri olayda. Bunun için de en popüler mesleklerden olan bilgisayar, yazılım, tıp, veri analistleri, grafikerlik...

Bu tarz meslekler her kesim tarafından yapılamadığı için yurt dışı imkanları daha fazla diye biliyorum. Ben de yazılım alanında ilerliyorum.

Demek istediğin örnek olarak eğitimini okumadın ama okumuşlardan daha iyi bir performasın olduğu için yine de yurt dışından çağrılıyor musun?

"Kendini geliştir, yazılım ve dil öğren." safsatasından ziyade "zanaat" sahibi olmanın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Misal; boyacı, mermerci veya tesisatçı olursanız ve biraz da paranız varsa ve İngilizce biliyorsanız Avustralya gibi bir ülkeye gidebilirsiniz. Ben her ne kadar Avustralya'yı beğenmesem de gerçekten iyi bir ülkedir, diyebilirim.
Ayrıca, birçok mühendislik bölümü teoride yurt dışında size iş garantisi sağlayabiliyor. Peki, bu durum böyleyse neden çok yüksek sıralamalar yapıp ve "güzide" okullarda okuyup da işsiz kalan veya yurt dışında gidemeyen bir sürü insan var? Çünkü, bu insanlar baştaki cümleyi doğru düzgün uygulayamıyor. Ve maalesef çoğunun yaptığı tek şey ders çalışmak. Sadece ama sadece ders çalışmak, başka bir şey değil. Ancak, bu dediğim şey oraya gidemezsiniz anlamına gelmiyor. Gidersiniz ama çok garip durumlar içinde de olabilirsiniz. Misal, ABD'de yaşayıp da hala Hintli gibi İngilizce konuşan Türkler var. Aileleri olmasa açlıktan evsiz durumuna düşecek insanlar. Veya Türkiye'de "derece öğrencisi" olmasına rağmen ABD'ye bakıcı olarak giden mühendisler var. Ya da Avrupa ülkelerinde yaşayıp da hala o ülkelerin dillerini bilmeyen veya oradaki topluma karışmayan ve kendi mahallelerinde yaşayan Türkler var. Böyle saçma durumlarda olmak kötüdür, diye düşünüyorum..

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı