Türkiye'de neden G.Fast yok?

Bir aralarda forumda Türkiye'de neden VDSL2 Vectoring yok demişti birisi, VDSL Vectoring ile G. Fast'in farkı ne acaba bilen biri beni aydınlatabilir mi?
 
Türk Telekom şu anda Türkiye'deki tüm evlere giden bakır kabloları değiştirip fiber kablo yapsa milyarlarca dolar kar ediyor.
Orası apayrı bir mesele. Bu tip işlerin başında geri kafalı ve bu tip teknolojilerden bihaber yöneticiler olunca böyle rezalet olabiliyor. Kim bilir ne zaman göreceğiz bu teknolojileri. G.Fast istememin sebebi mesela ben köydeyim. Tip-7 kabin mevcut ancak internet bizlere direklerden dağıtılıyor. Fiber kabloları döşemek için uygun yol tipi ve rögarlar çok fazla yok. Sadece mahalle merkezinden geçen taş yolların altına yapılmış rögarlardan geliyor fiber kablo. Toprak yolu deşip oraya rögar yapılamadığı için yer altından fiber dağıtımı çok da mümkün olmuyor açıkçası. Bir de evlerin birbirine olan mesafesi, dolaba olan mesafe çok fazla değişkenlik gösterdiği için Türk Telekom bu tip bir zahmete katlanmaz. Böyle durumlarda G.Fast modülasyonu elmas gibi değerli bence. Ama bizimkilerde bunu kullanacak vizyon nerede...
Dostum Türkiye'de her şey pahalı, ve mesela satılan yiyecek olan ürünlerinde gramları düşük üstelik :) İnternet konusunda örnek ben; Tunceli / Pertek ilçesinde yaşıyorum. Biliyorsun genelde kullanıcılar bilindik sunuculara bağlanır. Benim ilk çıkış noktamı TTNET Erzuruma (benden 350km daha doğu da olan bir il) yönlendiriyor. Öyle saçma sapan hizmetleri var ki kabul edilebilir değil. Santral ve saha dolapları arası kablolar gerçek fiber, ama saha dolabından binaya gelen kablo bakır. E ne anlamı kaldı o zaman bu altyapının ? Ama onlara göre önemli olan sadece download hızı :D Üstelik 24Mbps bir download değerini bile millete "fiber internet" diye geçiriyorlar. Sene 2022 ve bulunduğum yerin altyapısı VDSL için iyi denilebilir. Buna rağmen Telekom buranın insanlarına 16 Mbps ADSL bağlantı türü dayıyor eski dolaplardan. Bir sorun yaşıyoruz, müşteri hizmetlerini arıyoruz, karşımızda sanki canlı insan yokmuş gibi bize robot gibi aynı şeyleri sayıklıyorlar. Buranın Telekom İl Müdürlük binasına gittim, orada söz de teknik ekip olan kişilerle görüştüm. Ping sorunum var diyorum, anlatıyorum durumu, bana dönüp şunu diyorlar; "kardeş sen 10 ping alıyorsun Türkiye'de bu ping değerini herkes göremez" diyor. Kafayı yersin! Yani hız testi yaptığım zaman benim ilk çıkış noktası olan, bana en yakın olan sunucu üzerinden test yapıyor siteleri, ve bu sonuç ile herşeyi kıyaslıyorlar. Aynen, dünya'nın hatta evrende ki tüm sunucular Erzurumun merkezinde 🤣
Bunlar 8 Mbps internete bile "Fiber hızında" diye millete yutturuyorlar.
"kardeş sen 10 ping alıyorsun Türkiye'de bu ping değerini herkes göremez" diyor. Kafayı yersin!
Bunlara sorsan jitter değerini bile bilmezler. Yazık cidden.
 
Güncel olan fiber teknolojisi bile tam olarak değerini görmemişken, kapsamı çok kısıtlı olacak bir sistemin hizmet verebilme ihtimali yok gibi bir şey. O zaten eskide kalmış, yatırım almayacak bir altyapı.
 
Orası apayrı bir mesele. Bu tip işlerin başında geri kafalı ve bu tip teknolojilerden bihaber yöneticiler olunca böyle rezalet olabiliyor. Kim bilir ne zaman göreceğiz bu teknolojileri. G. Fast istememin sebebi mesela ben köydeyim. Tip-7 kabin mevcut ancak internet bizlere direklerden dağıtılıyor. Fiber kabloları döşemek için uygun yol tipi ve rögarlar çok fazla yok. Sadece mahalle merkezinden geçen taş yolların altına yapılmış rögarlardan geliyor fiber kablo. Toprak yolu deşip oraya rögar yapılamadığı için yer altından fiber dağıtımı çok da mümkün olmuyor açıkçası. Bir de evlerin birbirine olan mesafesi, dolaba olan mesafe çok fazla değişkenlik gösterdiği için Türk Telekom bu tip bir zahmete katlanmaz. Böyle durumlarda g. Fast modülasyonu elmas gibi değerli bence. Ama bizimkilerde bunu kullanacak vizyon nerede...

Bunlar 8 Mbps internete bile "fiber hızında" diye millete yutturuyorlar.

Doğru senin dediğin ama yukarıda dediğim gibi çalışması için bakır altyapınında yeni olması lazım.
Bizim altyapı 1970'lerden kalma olduğu için mümkün değil.
 
Güncel olan fiber teknolojisi bile tam olarak yaygınlaşmadan, kapsamı çok kısıtlı olacak bir sistemin hizmet verebilme ihtimali yok gibi bir şey. O zaten eskide kalmış, yatırım almayacak bir altyapı.
Her yere fiber döşeseler böyle bir sıkıntı çıkmaz işte hocam. Biz de ne yapalım bakır kablo ile hizmet almaya çalışıyoruz. Bu durumda G.Fast modülasyonu iyi olabilirdi bizim için. Türk Telekom özellikle bizim gibi bakır kabloları havadan dağıtılan bölgelere hayatta eve kadar fiber olayına girmez.
 
Bizim evin hemen önünde Fiber saha dolabı vardı, zamanında başvurmuştum Fibere geçmek için Türk Telekom'a, çekmedi namussuzlar, 10 metre vardı binayla Fiber dolap arasında halbuki.
 
Doğru senin dediğin ama yukarıda dediğim gibi çalışması için bakır altyapınında yeni olması lazım.
Bizim altyapı 1970'lerden kalma olduğu için mümkün değil.
Yani yine de kablonun sağlayacağı tüm potansiyeli almak da kötü bir şey değil hocam bana sorarsanız.
Bizim evin hemen önünde Fiber saha dolabı vardı, zamanında başvurmuştum Fibere geçmek için Türk Telekom'a, çekmedi namussuzlar, 10 metre vardı binayla Fiber dolap arasında halbuki.
Adamların işine gelmemiş de olabilir. Tabi bunlar daha 15 dakikalık yeni port ekleme işini bile yapmaya üşenen bir kurum kendileri. Fiberi gelip de çekerler mi hiç?
 
Her yere fiber döşeseler böyle bir sıkıntı çıkmaz işte hocam. Biz de ne yapalım bakır kablo ile hizmet almaya çalışıyoruz. Bu durumda G.Fast modülasyonu iyi olabilirdi bizim için. Türk Telekom özellikle bizim gibi bakır kabloları havadan dağıtılan bölgelere hayatta eve kadar fiber olayına girmez.
Bakır altyapısı olan yerlere fiber döşemek neredeyse altyapı masrafını çıkaran bir olay. Bakır çoksa, yatırıma girmesi ihtimali bir o kadar fazladır. Geri dönüşümden çıkarır kendini. Eski bakır kablolara ait cihazların yenilenmesi ise altyapı açısından mantıksız olacaktır. Firma oraya para harcamaktansa yatırım zamanı gelip fiber döşeyene kadar beklemeyi tercih eder. Mesafe sorunu olan, türlü türlü şartlardan etkilenen bir altyapı için cihaz yatırımı yapmaz.
 
Bunlar 8 Mbps internete bile "Fiber hızında" diye millete yutturuyorlar.

Tam olarak seneyi hatırlamıyorum, ama 2001-2 arası diye hatırlıyorum. Superonline o zamanlar tüm TV kanallarında reklam yaptı, her yerde reklamları oldu. Türkiye'nin her yerine gerçek fiber altyapı döşeyeceklerini söylediler. Telekom devletindi, ve devlet yöneticileri izin vermedi :D Ayrıca halkını düşünen sevgili belediye başkanları da bu girişime izin vermedi. Sonuç ne oldu ? Şimdi genelde sitelerin bol olduğu yerlere hat çekebiliyor Superonline genelde. Bunu da büyük ihtimal belediyeden izin almak için harçlık vererek yapabiliyordur. Hani belediye dediğin bu tür şeylere destek olur, ama bizimkiler köstek olmayı sürdürüyorlar. Sonuçta Telekom'un o dönemlerde halihazırda hatiçin kanalları vardı. Ne yani, adamlar bu kanallar üzerinden fiber kablolar döşeyecekti ve kaliteli hizmet sunacaktı. Buna neden engel olurlar ki ? Zaten çoğu konuda bu halk bunu yaşıyor yıllardır. Elektrik, doğalgaz, benzin, ekmek, her şey zam zam zam, başka bir şey yok. Bu kadar bindiriyorsunuz madem, bari insaf be bizi de düşünün bi tık.
 
Bakır altyapısı olan yerlere fiber döşemek neredeyse altyapı masrafını çıkaran bir olay. Bakır çoksa, yatırıma girmesi bir o kadar fazladır. Geri dönüşümden çıkarır kendini. Eski bakır kablolara ait cihazların yenilenmesi ise altyapı açısından mantıksız olacaktır. Firma oraya para harcamaktansa yatırım zamanı gelip fiber döşeyene kadar beklemeyi tercih eder. Mesafe sorunu olan, türlü türlü şartlardan etkilenen bir altyapı için cihaz yatırımı yapmaz.
Demek ki bu altyapımız hep böyle kalacak. Zaten bizim bölge gibi dolap mesafesi'nin her eve farklı olduğu bölgelerde fiber çekmek, G.Fast modülasyonunu getirmek ya da Tip-7 haricinde Tip-23 dolap koyma zahmetine hayatta girişmezler.
 

Geri
Yukarı