Türkiye'den Bulgaristan vatandaşlarına pasaportsuz giriş izni verildi

Ben doğarken hem Türkiye hem de Bulgaristan vatandaşı oldum. Aslında pasaport olayının kalkması yine bir şeyi değiştirmiyor. Lichna karta (kimlik kartı) ile giriş yapacaklar. Türkiye'nin sınır kapılarındaki sistemlerinde kayıt yine bulunulacak. Bulgaristan pasaportu çıkartmayan kişi de Türkiye'ye gelebilecek. Bu bence ülkemiz için iyi bir şey. Zaten Türkiye, Güney Kıbrıs Rum pasaportu (e-Visa almaları gerekiyor) hariç hiçbir AB ve Schengen ülkelerinin pasaportlarına vize uygulamıyor ve 3 ay Türkiye'de kalma hakkı veriyor.

Neden Türkiye vatandaşları, Bulgaristan'a gidemiyor sorusuna gelecek olursak. Türkiye pasaportu, gri listede (mülteci konumunda) olduğu için başka ülkelere giderken çok zorluk çıkarıyorlar. Türkiye ne zaman gri listeden çıkarılır, o zaman Türkiye vatandaşı AB ülkelerine vizesiz veya daha kolay bir şekilde Schengen vizesi alarak gidebilir. Ülkemizde bu kadar kaçak mülteci ve göçmeni varken, onlara vatandaşlık veriliyorken bu iş çok ama çok zor.
Not: Bulgaristan, Romanya, İrlanda, Hırvatistan ve Kıbrıs Schengen vizesine tabii değil.

Şunu da belirteyim. Avrupa'da dolaşılırken de pasaporta gerek duyulmuyor. Havalimanında indin, Schengen üyesi ve AB üyesi ülkeleri arasında pasaporta bakılmıyor. Kimlik kartınla transit giriyorsun. İstediğin ülke de yaşayabiliyorsun, sınırsız kalabiliyorsun. Kısaca, ben Bulgaristan vatandaşlığımla Almanya'da yaşıyorum diyelim bir alman vatandaşı kendi ülkesinde ne hakları varsa ben de onun haklarının aynısına sahip olabiliyorum.

Ucuzlaşıyoruz. Yüro patlar.
Bulgaristan'da şu an Leva kullanılıyor. Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya falan 2023 veya 2024 yılında Euro'ya geçecek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı