Türkiye'nin İnsansız Jet Motorlu İlk İHA'sı Baykar Kızılelma, İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

O kadar imkanı bu işlerde ilgilenen ve yetenekli olan başka birisine verseler yine aynı olurdu.

Ha takdir ediyorum Selçuk Bayraktar'ı. Politize edilmesine, siyasete meze olmasını doğru bulmuyorum.

Doğru. Bayraktardan yıllar önce birçok firma bu işi yapmak istedi fakat dönemin otoriteleri tarafından geri çevrildiler. Selçuk bayraktar iyi bir mühendis belli, yaptığı işleri küçümseyecek halimiz yok. Fakat yine ülkemizin kanayan yarası eşe dosta imkan sağlamak burada da ortaya çıkıyor.
 
Umarım bu tarz projeler, ülkenin başına hangi parti gelirse gelsin devam eder umarım. Yoksa bunlardan bir iş olmaz deyip kapatırlarsa, ya amerikanın kölesi oluruz, yada suriye'ye döneriz.
 
Önce MMU'dan gelen görüntüler ile (üretim, fabrika ve işçilik kalitesi olarak batılı rakiplerden farkı olmadığı görülünce yabancı basında büyük yankı uyandırdı) sonra da Kızılelma'dan ardı ardına gelen haberler ile dışarıya bir kez daha nelerle uğraştığımızı göstermiş olduk. Türkiye F-35 alsaydı da bunlar gerçekleşecekti ama alamayınca bazı projeler hızlandırıldı. MMU'nun hangardan çıkış tarihi de erkene çekildi mesela.

Maalesef Türkler olarak yumurta kapıya dayanınca bir şeyleri başaran milletiz. Kıbrıs Harekatı sonrasında uygulanan ambargoların ardından kurulan Türk savunma sanayisi ve bunun gibi projeleri örnek verebiliriz.

Böyle giderse ABD öyle ya da böyle şu an vermediği silahları paşa paşa vermek zorunda kalacak. O saatten sonra alırız ya da almayız önemli değil ama silah konusunda bir noktada bağımlı yapılamayan bir Türkiye/Yunanistan vs. istemez ABD. Çünkü F-35 almak kafadan 30-40 yıl kemiksiz olarak ABD'ye muhtaç olmak demek oluyor. Böyle bir şeyi kullanmak isterler.

Bu saatten sonra alsak bile maksimum 2 filo olur (40-50) tahminimce. Bu topraklarda sağ kalmak istiyorsanız da silaha yatırım yapmak zorundasınız, bırakın artık şu don muhabbetini. Galler'de yaşamıyoruz. Gidip bakın İsrail'in askeri harcamalarına. Arkasında ABD olduğunu bilerek bakın.
 
Son düzenleme:
Zamanında devletin açtığı mini İHA yarışmasına katılan üç ekipten sadece Baykar, özgün gövde ve özgün uçuş kontrol tasarımıyla yarışmaya katıldı. Şirketin öne çıkışı da burada başladı. O zamanki anlayışa ters bir şekilde uçuş kontrol sistemleri ve uçuş kontrol yazılımı yerli, özgün sistemler geliştirmeye başladılar. Normalde tam tersi bir anlayış benimserdi şirketler o döneme kadar. Zira günümüzdeki gibi ambargo gerçekleriyle daha yüzleşilmemişti, donanım tarafında.

Baykar o dönemler düşündüğünüz gibi bir destek görmedi hatta şirketin ürettiği Malazgirt otonom helikopterler, kullanılmadan iade edildi. Çaldıran İHA için uzun süre uçuş izinleri çıkmadı...

Doc2SKpW4AE2h47.jpg


TB-2 zor bela uçtuktan sonra Roketsan MAM-L ile atış testlerine izinler verilmedi:

Eki Görüntüle 1603351

Baykar geliştikçe yatırımlarını arttırdı. Genç mühendisleri okul, diploma notu gibi dönemin önde gelen savunma sanayi firmalarının (TUSAŞ, ASELSAN) yaptığı saçma işe alım kriterlerine tabii tutmadan aldı, staj ve iş imkanı sundu, hem gençleri hem de kendi kadrosunu geliştirdi. Şu an bile bu klasmanda olup her sene en fazla stajyere imkan tanıyan firmadır kendisi. İnanmıyorsanız araştırıp görebilirsiniz. Günümüzde önde gelen savunma sanayi firmaları hala saçma kriterler ve torpillerle staja alımlar yaparken, BAYKAR öğrencinin projelerine ve kendini geliştirmişliğine bakarak alımlar yapıyor. Kaç tane yetenek bu şekilde kurtuluyor, siz düşünün.



80'lerde kurulmuş, araba parçaları üreten bir şirketti. Avantajları, yüksek teknolojili ya da o dönem zor bulunan CNC gibi işleme makinalarına sahip olmalarıydı. Özdemir Bayraktar'ın en büyük kaygısı, yetişen gençlerin o ve bu sebeplerle yurt dışına gitmesiydi. Hayali, o gençleri ülkede tutabilecek bir sektör, şirket kurmaktı. Baykar'ın İHA sektörüne giriş gayesi budur. Bu sektörde de batma noktasına kadar gelmişlerdir, 2010 civarı. Ancak her şeye rağmen çalışmalarına devam ettiler. Önce Mini İHA, sonra TB-2, sonra Akıncı ve şimdi de MIUS.

Bu her destek alanın yapabileceği bir kararlılık değil.

Bizim ülkemizin en büyük özelliği "Desteklenseydi herkes yapardı" demektir bu nedenle sizi yargılamıyorum. Ki Türkiye'nin savunma sanayi geçmişi öyle ak pak da değil. Ancak BAYKAR'ın yerinde bir başka firma olsa inan bana bu derece bir yatırım yapamazdı. Zaten firma son senelerde kendi ihracat gelirleri ile yoluna devam ediyor ve gençleri de her şeye rağmen desteklemeye devam ediyor.




Açıkçası yaşınız o dönemleri görmüş olabilir, ben ise şu an sektörün içindeyim. Büyük firmasını da gördüm, küçük girişim düzeyinde olanını da. Hepsinde de canla başla sabahladım, çalıştım, yeri geldi atölyede yattım. Sizin burada gördüğünüz sevinçlerden daha fazla üzüntü, stres, kaygı arka planda yaşanıyor. Onu da yaşadım. Benim bildiğim tek bir şey var bunca şeyden sonra: Gencine yatırım yapan, teknolojisini ülke içinde tutan ve sürekli yatırımlarla Ar-Ge'sini büyüten kazanır. Baykar'ın da yaptığı da budur.

Bak delikanlı, ben yapılanları inkar eden, başarıları küçümseyen birisi asla olmadım. Savunma sanayii'nde halen çalışan nice arkadaşlarım var. Bana şifahi olarak anlattıklarını biliyorum ve hemen hepsi ile de gurur duyuyorum.

Meseleyi sürekli yanlış yerden yorumluyorsunuz. Tatlı su muhaliflerinden değilim ben. Ortada bir başarı varsa takdir ederim. Selçuk Bayraktar'da benim çok takdir ettiğim başarılı bir mühendistir.

Bunun yanında bir çok savunma sanayii işlerinde gerçekleşen ve TSK envanterine giren teçhizatlar var. Bana öyle şeyler anlattılar ki ağzım bir karış açık dinledim. Hemen hepsi şu anda gizli. Bazıları son aşamada kabul anlamında.

Anlamadığınız şey şu; bu işler siyaset üstüdür. Bunu baştan kabul edelim. O zaman MİLGEM projesinin mimarı Bülent Ecevit deriz ve hiç bitmeyen kavgalara girişmiş oluruz, ben istemem böyle bir şey.

İtirazım bu İHA meselesini partizanların devlet olarak gördüğü partileri sayesinde olduğunu sanmaları.

Türk devleti 1 partiden ibaret değildir.

İkincisi de sadece Baykar değil bir çok girişimin olduğu, zamanında kendini devlet sana partinin kol kola girmiş olduğu yapılanma ile birlikte (şimdi terörist olarak görülen var ya) o girişimleri birer birer boğduğunu da bilirim.

Kızdığım nokta bu.

Her şey baykar ile olmuyor bunu bil yeterli.

Doğru. Bayraktardan yıllar önce birçok firma bu işi yapmak istedi fakat dönemin otoriteleri tarafından geri çevrildiler. Selçuk bayraktar iyi bir mühendis belli, yaptığı işleri küçümseyecek halimiz yok. Fakat yine ülkemizin kanayan yarası eşe dosta imkan sağlamak burada da ortaya çıkıyor.

Demek istediğim şey de buydu hocam. "Uzayan kol bizden olsun" mantığını değiştirmemiz lazım.

Yeteneğe, bilgiye, bilime ve teknolojiye yatırım yaptırmamız lazım ülke olarak.

Ama o bizden, bu şurdan oh bizim olsun mantığı ile çok yetenekli insanları küstürüyoruz.
 
Ya ortaya gayet başarılı bir iş çıkmış, yıllarca çalışılmış, hala öyle olsa böyle olsa diye hazmedemeyenler var.

Gidip yapsaydınız madem bütün iş parayla oluyor? Her şeyin parasını verip alıyorsunuz zaten? Gidip projede yer alsaydın?

Pek hakim olduğum bir konu olmadığı için konuşmak istemiyorum ama bu kadar da hainlik yapmayın artık.
 

Geri
Yukarı