TUF B450M-PLUS BIOS Boot nasıl hızlandırılır?

Dark Blood

Hectopat
Katılım
5 Şubat 2020
Mesajlar
41
Arkadaşlar eski MSI 890FXA-GD70 anakartım ve Samsung Evo 860 SSD'e yüklü Windows 10 işletim sistemimden, ASUS TUF B450M-PLUS'a geçtim. İşlemci ve RAM'lerimi de değiştirdim. SSD aynı SSD. Windows 10'u güncel ve UEFI olarak kurdum. Windows kilit ekranına gelme sürem bir miktar arttı. İlk Power tuşuna bastıktan sonra 25 30 sn kadar sürüyor. Farkın BIOS kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Hangi ayarları değiştirmemi önerirsiniz?
 
Çok da cins bir değer değil. Anakarta göre, sisteme takılı parçalara göre değişmekle beraber çoğu zaman 15 saniye ve altında olur. Bilgisayarın açılırken BIOS'ta harcadığı zamandır. Açma tuşuna bastığınzıda BIOS'a geçene kadar çok ufak bir zaman geçer (tahmini 1-2 sn). Sonrasında BIOS zamanı olan kısım olur ve önyükleme başlar. Sorununuz daha çok Windows'ta gibi. Elinizde varsa eski anakartta da deneyebilirsiniz tabii. Belki de diğerinin son BIOS zamanı 2 sn civarında oluyordur. Sosyal'de öyle örnekler mevcut.

Millet ne der bilmiyorum ama özellikle de Valotant'ın Windows'un açılış hızını azalttığını düşünüyorum.

BIOS'ta fast boot varsa açın. Boot kısmında en üstte Windows Boot Manager seçili olsun.
 
  • Bilgisayarınızı kullanmadığınız zaman fişi çekiyorsanız ilk fişe taktığınızda bir miktar yavaş açılır.
  • Yeniden başlat seçeneği ile birlikte de yavaş açılır. Ama Windows içerisinde ve BIOS içerisinde Fast Boot açıksa ki varsayılan olarak açık geliyor) normal kapatıp açtığınızda hızlı açılır.
  • BIOS güncellemesi yapmadıysan yap. Ben yaptığımda açılış sürem 5 saniye azaldı. Daha tepkisel çalışıyor sistem şuan.
  • Ekstra olarak BIOS'a girip Advanced Mode>Boot>Boot Configuration>POST Delay Time'ı 0 yaparsan ilk tuşa bastığında BIOS ekranını çabuk geçiyor.
  • Bir de şöyle bir durum var ilk kurulumdan sonraki açılış hızları yavaş oluyor. NVMe SSD'li 1 hafta önce aldığım dizüstünde böyle bir problemle karşılaştım. Ama sonradan hızlandı. Sanırım kurduğu güncellemelerden veya ilk kurulumdan dolayı tam bilmiyorum açıkçası.
 

Geri
Yukarı